Αναπαραγωγή Επιτελούς τα budgies μου ζευγάρωσαν

mlt, αν βλέπεις ότι τα πουλιά δεν μπαίνουν καθόλου στην φωλιά και δεν τα βλέπεις να ζευγαρώνουν πάει να πει ότι δεν είναι έτοιμα ακόμα για να ζευγαρώσουν. :)

Αυτό που ροκανίζουν το ξύλο είναι φυσιολογικό, όλοι οι παπαγάλοι αρέσκονται να ''μασουλάνε'' διάφορα αντικείμενα, δεν είναι ανησυχητικό! 😉
 
Φίλε Δημήτρη, στις ερωτήσεις σου σχετικά με την λάμπα φθορίου.
Κατ΄αρχήν, οι λόγοι ύπαρξης αυτής της λάμπας.
Το δωμάτιο, όπου βρίσκονται τα παπαγαλάκια, και όπου περνάω και εγώ το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου, μπροστά στο pc μου, επειδή έχει μία στενή σχετικά μπαλκονόπορτα, ξύλινη, παλαιού τύπου και σκεπαστή βεράντα, δεν έχει αρκετό φωτισμό. Επίσης, αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας είμαι υποχρεωμένος να μπαινοβγαίνω στο σπίτι μου για την εργασία μου, διχως να γνωρίζω, πόση ώρα θα χρειασθεί κάθε φορά να απουσιάζω.
Το να αφήνω λοιπόν κάθε φορά που φεύγω τα φώτα αναμένα είναι οικονομικά ασύμφορο. Το άναψε σβήσε αυτά τα φώτα υποθέτω ότι θα ήταν οδυνηρό για τα πουλιά μου.
Κάποιες φορές που αυτό έγινε κάποια απαγεύματα, είχε σαν αποτέλεσμα να κοιμούνται τα πουλιά στις 7.00, να τα ξυπνάω ανάβοντας τα φώτα και αυτό να συμβαίνει 2 και 3 φορές κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών μιας ημέρας.
Η λάμπα φθορίου.
Αυτή βρίσκεται σε απόσταση 40 περίπου εκ. Διαγώνια και πάνω από την μία πλευρά του κλουβιού.
Ο λόγος που σβήνει στις 3.30 το απόγευμα, έχει να κάνει ότι με τις παρατηρήσεις μου, ότι περίπου εκείνη την ώρα, τα πουλιά έχαναν την ζωηράδα τους και έμεναν αρκετή ώρα πάνω σε μία πατήθρα στο κλουβί τους, σαν να ήθελαν να ξεκουραστούν, χωρίς όμως να κοιμούνται.
Ξαναανάβει στις 6.00 και κάτι το απόγευμα, επειδή πλέον το δωμάτιο αρχίζει να γίνεται σκοτεινό.
Στις 10.30 το βράδυ που ξανασβήνει, έχουν μάθει και πάνε κατ΄ευθείαν για ύπνο.
Ίσως να έχεις κάπως δίκαιο και η λάμπα αυτή να είναι καλύτερα να μην σβήνει το μεσημέρι στις 3.30, αλλά να μένει συνεχώς ανοιχτή, μέχρι και το βράδυ. Δεν ξέρω. Απλά εμένα μου φαινότανε ότι τα ενοχλούσε, τις μεσημεριανές ώρες. 😕

Υ. Γ. Το όνομά μου είναι Μιλτιάδης
 
Αναστασία, το γνωρίζω ότι γενικώς οι παπαγάλοι, αρέσκονται στο να ροκανίζουν το ξύλο. Είχα και άλλοτε παπαγαλάκια, αλλά έχουν περάσει τουλάχιστον 20 χρόνια από τότε, αλλά επειδή η έκβαση της κατοχής των ήταν άτυχη και οδυνηρή, είχα αποφασίσει να μην ξαναπάρω. Είναι ολόκληρη ιστορία.
Τώρα το πως ξαναέμπλεξα σήμερα, σε μεγάλη ηλικία, είναι και αυτό μία άλλη μεγάλη ιστορία :)
Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου, μόνο που θα ήθελα, αν ήταν δυνατόν, να γίνουν πιό συγκεκριμένες, στο τι θα πρέπει να κάνω δηλαδή με το θέμα "πατήθρα φωλιάς"
Τα αφήνω να την ροκανίσουν όλη, ή να την αλλάξω με κάποιο άλλο υλικό και άν ναί, τί υλικό.
 
Θα μπορούσες να ανεβάσεις μια φωτογραφία με την φωλιά σου, να την δούμε; :)
 
Λυπάμαι, δεν διαθέτω φωτογραφική μηχανή, αλλά η φωλιά, δεν έχει καμμία διαφορά από τις άλλες του εμπορίου. Άν έπρεπε να πάρω κάποια άλλη, πάλι την ίδιου τύπου θα μου δίνανε σε όποιο κατάστημα και να πήγαινα. Εξακριβωμένο λοιπόν ότι είναι η κατάλληλη.
 
Η πατήθρα που προϋπήρχε είναι σταθερή; Δεν μπορεί να πέφτουν. 😕

Εγώ θα σου πρότεινα να έβγαζες το ξύλο που έβαλες εσύ και να δεις αν εξακολουθούν να πέφτουν όταν ανεβαίνουν στην πατήθρα.🙄

Αν δεις ότι αδιαφορούν για την φωλιά θα σου πρότεινα να την βγάλεις τελείως και να την βάλεις όταν δεις ότι είναι έτοιμα για ζευγάρωμα.:)
 
Η πατήθρα που προϋπήρχε προεξείχε από την φωλιά κατά 2 εκ. το πολύ, με αποτέλεσμα το ένα τους ποδαράκι, όταν ανέβαιναν σε αυτή, να βρίσκεται στον αέρα. Την αφαίρεσα. Στην θέση της υπάρχει σήμερα η της δικής μου κατασκευής ξύλινη, μήκους 3,5 εκ. αλλά μειώνουν συνεχώς το μήκος της ροκανίζοντάς την.
Δέν αδιαφορούν για την φωλιά τους. Κάποιες φορές βάζουν και τα δύο το κεφαλάκι τους μέσα, αλλά σχεδόν αμέσως το βγάζουν λές και κάτι από το εσωτερικό της τα απωθεί. Πριν είχε αρκετά ροκανίδια μέσα, αλλά τα έβγαλα και άφησα ελάχιστα.
Τελικά, αυτό που συνειδητοποιώ σιγά σιγά, είναι ότι μάλλον έχω πάρει πολύ "επί πόνου" το θέμα και ότι είναι καλύτερα και για αυτά, αλλά και για εμένα να τα αφήσω να κάνουν ότι θέλουν, χωρίς τις παρεμβάσεις μου.
 
Τελικά, αυτό που συνειδητοποιώ σιγά σιγά, είναι ότι μάλλον έχω πάρει πολύ "επί πόνου" το θέμα και ότι είναι καλύτερα και για αυτά, αλλά και για εμένα να τα αφήσω να κάνουν ότι θέλουν, χωρίς τις παρεμβάσεις μου.

Άστα να κάνουν ο, τι θέλουν, ξέρει η φύση τι κάνει! 😉

Πάντως εγώ δεν θα έβγαζα την αρχική πατήθρα, θα το άφηνα ως είχε.

Αν θέλεις μπορείς να αντικαταστήσεις την ξύλινη δική σου πατήθρα με μια πλαστική, δεν νομίζω να την ροκανίζουν και αυτή. 🙄
 
Αναστασία, μάλλον δικαιολογημένα, επειδή είμαι πολυλογάς (γράφω πολλές αράδες), δεν έχεις προσέξει, ότι παραπάνω είχα αναφέρει και το γεγονός ότι τους είχα βάλει και πλαστική, που όμως και αυτή, όλη την ημέρα προσπαθούσαν να την ροκανίσουν.
Τέλος πάντων, τα λέμε πιθανόν από Δευτέρα.
Καλό ΣΚ σε όλους.
 
Συγνώμη, μου διέφυγε!

Αυτή τη στιγμή δεν μου' ρχεται κάποιο άλλο υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πατήθρα. 🙄
 
να ρωτησω και εγω εδω να μην ανοιξω νεο θεμα αφου οι ερωτησεις μου ειναι για Budgies επισης...
1)η θυληκια δεν εχει στρωσει τπτ κάτω,τις εβαζα κατα καιρους διαφορα υλικα αλλα τπτ
2)μπορω να τα καθαρισω, χωρις να κανω κατι κακο στα αβγουλακια; Εννοω ειναι σε εξωτερικη φωλια αλλα και παλι θα κουνηθει
3)το οτι η θυληκια δεν βγαινει καθολου εξω ειναι καλο(κλωσσαει) αλλα το ότι ο αρσενικος ειναι συνέχεια μεσα είναι καλό?
4)να αγοράσω κάποια συμπληρώματα τροφής τωρα που η θυληκια γεννάει και λογικα θέλει πιο πλούσια τροφή;
 
Ειναι καλο να εχει σουπιοκοκκαλο (και μονιμως) στο κλουβι καθως και βραστο αυγο με το τσοφλι κομμενο στη μεση -η αυγοτροφη (συσκευασμενη) -το οποιο θα πετας μετα απο καποιες ωρες διοτι αλοιωνεται ευκολα και φρεσκα φρουτα και λαχανικα καλα πλυμμενα καθε μερα. :)

Τα Budgies δεν στρωνουν τιποτα στη φωλια. Αφου τον θελει μεσα τον αρσενικο και δεν μαλωνουνε κανενα προβλημα νομιζω δεν υπαρχει. 😉
 
η θυληκια δεν εχει στρωσει τπτ κάτω,τις εβαζα κατα καιρους διαφορα υλικα αλλα τπτ

Τα Budgies συνήθως δεν θέλουν τίποτα μέσα στη φωλιά. 😉

μπορω να τα καθαρισω, χωρις να κανω κατι κακο στα αβγουλακια;

Αν είσαι προσεχτικός θα γίνουν όλα χωρίς προβλήματα! Θα πάρεις τα αυγουλάκια με προσοχή όμως για να μην σπάσουν, θα καθαρίσεις την φωλιά και θα τα ξαναβάλεις μέσα. Όλα αυτά όμως να γίνουν γρήγορα για να μην κρυώσουν τα αυγά.

το οτι η θυληκια δεν βγαινει καθολου εξω ειναι καλο(κλωσσαει) αλλα το ότι ο αρσενικος ειναι συνέχεια μεσα είναι καλό?

Αν είναι ήσυχος και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα δεν χρειάζεται να ανησυχείς!

να αγοράσω κάποια συμπληρώματα τροφής τωρα που η θυληκια γεννάει και λογικα θέλει πιο πλούσια τροφή;

Μπορείς να τους δίνεις επιπλέον φρούτα και λαχανικά, διάφορες μορφές ασβεστίου, όπως σουπιοκόκαλο, grit ή calci-lux. Επίσης να τους δίνεις τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνες, όπως είναι το αυγό ή η αυγοτροφή ως εναλλακτική λύση.

Απλά το αυγό ή την αυγοτροφή θα τα δίνεις πιο συχνά όταν βγουν οι νεοσσοί.
 
Αν είσαι προσεχτικός θα γίνουν όλα χωρίς προβλήματα! Θα πάρεις τα αυγουλάκια με προσοχή όμως για να μην σπάσουν, θα καθαρίσεις την φωλιά και θα τα ξαναβάλεις μέσα. Όλα αυτά όμως να γίνουν γρήγορα για να μην κρυώσουν τα αυγά.


Ειναι καλυτερα νομιζω να μην βγαλεις τα αυγα απο τη φωλια για να την καθαρισεις οσο το θηλυκο κλωσσαει. Μολις βγουνε τα μικρα και γινουνε λιγων ημερων τοτε αρχιζει και βρωμιζει αρκετα η φωλια και τοτε ειναι πιο απαραιτητο το καθαρισμα. 😉
 
σήμερα ανακάλυψα ενα αυγό σπασμένο... ☹
κρίμα πως να έγινε αυτό απο τον αρσενικό? ειναι πολλές ώρες μέσα στην φωλία... Να βγάλω τον αρσενικό;
προσπάθησα να δω αν ήταν γονιμοποιημένο αλλα δεν ειδα τπτ
 
σήμερα ανακάλυψα ενα αυγό σπασμένο... ☹
κρίμα πως να έγινε αυτό απο τον αρσενικό? ειναι πολλές ώρες μέσα στην φωλία... Να βγάλω τον αρσενικό;
προσπάθησα να δω αν ήταν γονιμοποιημένο αλλα δεν ειδα τπτ

Δεν μπορεις να ξερεις ποιος απο τους δυο το εκανε ουτε ειναι λογος αυτος κατα την αποψη μου για να χωρισεις το ζευγαρι τη στιγμη που τα πηγαινουνε καλα μεταξυ τους. Ατυχηματα συμβαινουν.
 
Επανέρχομαι για να σας ζαλίσω με τους προβληματισμούς μου.
Κατ΄αρχήν να πώ ότι "ζηλεύω":) όσους τα ζευγάρια τους έχουν ήδη αυγά στην φωλιά τους, ενώ εγώ έχω σχεδόν απογοητευτεί από το δικό μου ζευγάρι.
Διαβάστε τώρα τα νέα μου και συμβουλέψτε με και εσείς.
Το δικό μου το ζευγάρι μαδάει ακόμη. Όχι χάσιμο πτερών, αλλά πούπουλων. Και αυτά τα πούπουλα, με το παραμικρό αεράκι ανεβαίνουν μέχρι και το ταβάνι του δωματίου. Έξη μήνες περίπου που τα έχω, άν "δούλευαν" σε παπλωματάδικο, θα γέμιζαν έως τώρα δύο σχεδόν παπλώματα.🙄
Ο υποτιθέμενος συμβουλάτοράς μου, ο ιδιοκτήτης δηλαδή του pet shop, από όπου τα πήρα μου είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ζευγαρώσουν, λόγω της συνεχιζόμενης καλοκαιρίας. Με συμβούλεψε μάλιστα να βγάλω την φωλιά από το κλουβί και να την ξαναβάλω τέλη Νοεμβρίου.
Όταν τον ρώτησα γιατί βάζανε μόνο το κεφαλάκι τους μέσα και σχεδόν αμέσως το έβγαζαν, μου απάντησε πως ήλεγχαν την θερμοκρασία της φωλιάς και ότι δεν μπαίνανε μέσα επειδή δεν την εύρισκαν κατάλληλη.
Το πόσο τώρα αληθεύουν αυτά, περιμένω τις απαντήσεις σας για να βγάλω ίσως κάποια άκρη.
Πάντως έως και σήμερα, δεν παρατήρησα καμία προσπάθεια ζευγαρώματος.
 
Ελάτε... Τί γίνετε;
Κάποια απαντησούλα, κάποιος!
 
Back
Top