Ασθένειες Ζεμπράκι χωρίς φτερά

stefatel

PB New Member
Εγγραφή
5 Ιουλ 2024
Μηνύματα
7
Καλημέρα,
Χθες το βράδυ είχε έρθει σπίτι η ανιψιά μου και κράτησε για αρκετή ώρα το ζεβρακι που έχω στα χέρια της.
Αποτέλεσμα σήμερα το πρωί το παρακάτω:
Τι μπορώ να κάνω;
Από πετ σοπ είπαν ότι με βιταμίνες θα φτιάξει, αλλά δεν μπορεί ούτε να πετάξει το πτηνό.
Messenger_creation_8133910c-a8d8-4249-b702-17353eac14f1.webp
 
Πράγματι, πολύ λυπηρό το θέαμα.
Όντως οι βιταμίνες θα βοηθήσουν στο πτέρωμα, ομοίως και το να έχει κόκκαλο σουπιάς στη διάθεσή του (μόνιμα μέσα στο κλουβί), επίσης οι πρωτεϊνούχοι σπόροι*, το αυγό (βρασμένο επί 12 λεπτά και του το δίνεις με το τσόφλι, αλλά επειδή αλλοιώνεται το παίρνεις από το κλουβί μετά από ένα περίπου δίωρο, αυτήν την εποχή της ζέστης τουλάχιστον).
Αν όντως το πουλάκι πιο πριν είχε τα φυσιολογικά του πούπουλα / φτερά πριν το πιάσει το παιδάκι, τότε προφανώς είτε κόλλησαν στα χέρια του και έφυγαν είτε το πουλάκι υπέστη σοκ και του έπεσαν, αλλά στη 2η περίπτωση φαντάζομαι ότι θα έριχνε πούπουλα και από άλλα σημεία, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το χέρι του παιδιού.
Το ζήτημα τώρα είναι το πουλί να μην μολυνθεί στις περιοχές χωρίς πτέρωμα, οπότε μάλλον χρειάζεται μεγάλη καθαριότητα το κλουβί και συχνά μπανάκια (η μπανιέρα όχι σε σημείο κάτω από πατήθρα, οι τροφές όσο υπάρχει το μπάνιο να είναι εκτός κλουβιού και είτε κάνει είτε όχι μπάνιο, η μπανιέρα να βγαίνει στο 20λεπτο)
*η λευκή περίλα και η κινόα είναι πρωεϊνούχοι σπόροι. Την κινόα τη βράζεις επί 5 λετπά, σβήνεις τη φωτιά και την αφήνεις για άλλα 5 λεπτά και τη δίνεις στο πουλάκι.
 
@Vasia24 από τη μια μέρα στην άλλη πραγματικά
[automerge]1720168439[/automerge]
@ianos ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες
 
Σε όλα αυτά που είπε ο @ianos έχω να προσθέσω πως πρέπει να παρακολουθείς το πουλάκι και αν δεις πως δε μπορεί να ανέβει σε πατήθρες κλπ να κατεβάσεις κάτω στη σχάρα τροφή και νερό.
(Και να τα αλλάζεις συχνά μήπως τα λερώνει)
 
@Vasia24 ναι δεν μπορεί να ανέβει του τα έχω κατεβάσει και καθάρισα καλά και το κλουβί.
Υπάρχει κάτι που μπορώ να του βάλω πάνω στα σημεία που έχουν φύγει τα πούπουλα;
 
@stefatel φαίνεται απίστευτο! Από την μια μέρα στην άλλη! Συμπληρωματικά με τους προλαλήσαντες, μήπως είναι καλύτερα να βάλεις το πουλάκι σε δικό του κλουβί κ μήπως ξέρει κάτι παραπάνω ο @Γιαννης17 , η @Irene chatzimichail κ η @kika.
 
Καλησπέρα,
Πράγματι το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερο. Θα μπορούσε να είναι ίσως και κάποια μορφή ραγδαίας πτερόρροιας σε συνδιασμό και βάση με άλλους παράγοντες (στρες, διατροφική ανεπάρκεια, λανθασμένο ωράριο ύπνου). Καλό θα ήταν να μας αναφέρεις σε τι συνθήκες και τι διατροφή ακολουθεί το πουλί για να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα.
Πέραν αυτού το πουλί ήδη εάν παρατηρήσουμε καλά θα δούμε πως βρίσκεται σε φάση αλλαγής των φτερών του. Μπορείς να το βοηθήσεις με ένα συμπλήρωμα για την πτερόρροια (υπάρχουν πολλά που μπορείς να βρεις), αύξηση πρωτεΐνης στην διατροφή του (αυγό-αυγοτροφή), λαχανικά και μπανάκια φυσικά θα βοηθήσουν το πουλί στην διαδικασία. Και εάν και το πουλί παραμένει ορεξάτο πιστεύω δεν θα πρέπει να αγχώνεσαι, συμβαίνουν και αυτά καμία φορά.
 
λυπηρη η εικονα... συμφωνω με τους προλαλησαντες. Μου φαινεται πως το ανηψακι παραζουληξε το πουλακι στην προσπαθεια του να το συγκρατησει.και αν ειναι σε φαση πτερρορροιας πεφτουν ευκολα τα φτερα. Ηταν ομως το πουλακι σε καλη κατασταση υγειας και διατροφικα μεχρι τη στιγμη εκεινη? τωρα συμπεριφερεται ζωηρα και τρωει κανονικα?
 
Μήπως η ανήψια σου το μάδησε; Δεν στέκει να ρίξει τα πούπουλα του μόνο σ εκείνο το σημείο . Επειδή είναι στην πλάτη ίσως το χάιδευε έντονα ,ίσως τα τράβηξε κιόλας .. επειδή γράφεις ότι το κρατούσε το βράδυ και το πρωί ήταν έτσι, στο κλουβί ποιος το έβαλε το βράδυ; Τι εικόνα είχε εκείνη τη στιγμή; Μπήκε με αλλά πουλιά που ίσως του τράβηξαν κι αλλά πούπουλα αν προηγουμένως έλειπαν λιγότερα; Στον πάτο του κλουβιού βρήκες πούπουλα ; Στο σημείο που ήταν το κορίτσι είχε επίσης πούπουλα;
 
Το έβαλε πίσω η ίδια και στη συνέχεια κλείσαμε μαζί το κλουβί και έφυγε. Την επόμενη μέρα βρήκα τα πούπουλα κάτω και το πτηνό σε αυτή την κατάσταση που βλέπετε
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Ευτυχώς όλα καλά, το πήγα σε μια πολύ καλή πτηνιατρο και του έδωσε αγωγή και έχει γίνει ζωηρό όπως ήταν με όρεξη, μας είπε ότι θα χρειαστεί λίγος καιρός να βγουν ξανά τα πούπουλα και γενικά να του αυξήσουμε συμπληρώματα κτλ γιατί τα έχει ανάγκη.
 
@MARY58 είναι η κύρια Δουκάκη στον Πειραιά, στη λίστα την βρήκα, ήταν πάρα πολύ καλή και έδειξε μεγάλη προσοχή. Είπε ότι ήταν από σοκ σε συνδιασμό με την Πτεροροια που έτσι και αλλιώς είχε λόγω περιόδου.
 
Back
Top