Πολλά νέα μέλη στο φόρουμ μας έχουν απορίες ως προς την αυγοτροφή και ως προς τη συχνότητα που την δίνουμε. Έτσι, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας την αυγοτροφή που φτιάχνω εγώ (με τα χεράκια μου παρακαλώ) στα καναρίνια μου.

Υλικά που θα χρειαστούμε:
Τα χτυπάμε όλα στο μούλτι και έχουμε μια υπέροχη και θρεπτικότατη βάση για την αυγοτροφή μας, χωρίς καθόλου υγρασία.
Κόβουμε το ή τα καρότα σε κομμάτια και το προσθέτουμε και αυτό.
Τέλος, προσθέτουμε το βραστό αυγό.
Το τελικό μείγμα θα πρέπει να είναι ξηρό αλλά και αφράτο.
Όλοι ξέρουμε πως το κόκαλο σουπιάς είναι απαραίτητο να υπάρχει όλο το χρόνο στα κλουβιά των πουλιών μας (είτε είναι αρσενικά είτε θηλυκά). Στη διατροφική προετοιμασία όμως πριν την αναπαραγωγή, μέσα στην αυγοτροφή ξύνω με ένα μαχαίρι αρκετή ποσότητα από κόκκαλο σουπιάς για να είμαι σίγουρη πως δε θα υπάρξουν προβλήματα. Φυσικά για την <Link Removed>.
Μόλις φτιάξω το θρεπτικότατο και πεντανόστιμο μείγμα το χωρίζω σε μερίδες (υπολογίζω ένα κουταλάκι του γλυκού ανά καναρίνι) και τις βάζω στην κατάψυξη και όποτε θέλω να τη δώσω στα καναρίνια μου βγάζω μια μερίδα από το προηγούμενο βράδυ και την αφήνω να ξεπαγώσει στο ψυγείο.
Έτσι δε θα πετάτε την αυγοτροφή που έμεινε στο ψυγείο. Ένα κουταλάκι του γλυκού ανά καναρίνι είναι ό,τι πρέπει! Και πιστέψτε με το βράδυ ή την επόμενη μέρα δε θα βρείτε ούτε ψύχουλο! Δε θα χρειάζεται καν να βγάλετε την αυγοτροφή μετά από 5 ώρες από το κλουβί γιατί θα την έχουν φάει ήδη (εμένα τουλάχιστον δεν αφήνουν δείγμα!).
Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο για κατανάλωση, πολλές φορές προσθέτω μαζί με αυτό και διάφορα λαχανικά, χορταρικά ή και φρούτα σε κομματάκια, που φυσικά είναι καλά πλυμένα και στεγνωμένα! Όπως <Link Removed>, κουνουπίδι, <Link Removed>, <Link Removed> κτλ.
Σε περιόδους που έχουν ανάγκη από πιο πολλά θρεπτικά συστατικά (στην αναπαραγωγή και στην πτερόροια δηλαδή) ετοιμάζω βλαστωμένους σπόρους (από φακές, ρεβύθια, φασόλια κτλ) και τους προσθέτω στην αυγοτροφή πριν την βάλω στο κλουβί.
Τι εννοώ... Επειδή τα μικρά είναι ακόμα νεοσσοί με ευαίσθητο στομάχι, καλό θα ήταν να τους δίνουμε όλα αυτά τα πρόσθετα σταδιακά.
Στην αρχή μαζί με το βραστό αυγό βάζουμε φρυγανιά και μετά προσθέτουμε κάθε μέρα και από κάποιο βότανο ή χορταρικό/λαχανικό.
Τη δεύτερη μέρα αυγό με φρυγανιά και ρίγανη, την τρίτη μέρα αυγό, φρυγανιά, ρίγανη και μπρόκολο και πάλι λέγοντας.
Bon appetit!
<Link Removed>
<Link Removed>
Πως παρασκευάζω τη δική μου σπιτική αυγοτροφή

Υλικά που θα χρειαστούμε:
- ένα αυγό
- 1-2 καρότα
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο αποξηραμένο
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο γαιδουράγκαθο
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο ταραξάκο
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη αγκινάρα
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη εχινάτσια
- 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 3 κουταλιές της σούπας βρώμη – κουάκερ
- Σχεδόν 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι (προσοχή παχαίνει!)
Εκτέλεση
Βράζουμε ένα αυγό για 12-15 λεπτά ώστε να είναι σφιχτοβρασμένο. Βάζουμε στο μούλτι όλα τα "ξηρά" μέρη της αυγοτροφής, δηλαδή τη φρυγανιά, το κουάκερ, τα αποξηραμένα βότανα - <Link Removed>, δυόσμο (αυτά που χρησιμοποιούμε στο φαγητό), <Link Removed>, <Link Removed> ή όποιο άλλο βότανο θέλουμε ή έχουμε – μαζί με το τσόφλι του αυγού που μόλις βράσαμε.Τα χτυπάμε όλα στο μούλτι και έχουμε μια υπέροχη και θρεπτικότατη βάση για την αυγοτροφή μας, χωρίς καθόλου υγρασία.
Κόβουμε το ή τα καρότα σε κομμάτια και το προσθέτουμε και αυτό.
Τέλος, προσθέτουμε το βραστό αυγό.
Το τελικό μείγμα θα πρέπει να είναι ξηρό αλλά και αφράτο.
Σημειώσεις
Τα βότανα μόνο καλό κάνουν στα πουλάκια μας! Μερικοί προσθέτουν και ξηρούς καρπούς. Αν αποφασίσετε να τους προσθέσετε, με μέτρο γιατί παχαίνουν (αμύγδαλα, Brazil nut).Όλοι ξέρουμε πως το κόκαλο σουπιάς είναι απαραίτητο να υπάρχει όλο το χρόνο στα κλουβιά των πουλιών μας (είτε είναι αρσενικά είτε θηλυκά). Στη διατροφική προετοιμασία όμως πριν την αναπαραγωγή, μέσα στην αυγοτροφή ξύνω με ένα μαχαίρι αρκετή ποσότητα από κόκκαλο σουπιάς για να είμαι σίγουρη πως δε θα υπάρξουν προβλήματα. Φυσικά για την <Link Removed>.
Μόλις φτιάξω το θρεπτικότατο και πεντανόστιμο μείγμα το χωρίζω σε μερίδες (υπολογίζω ένα κουταλάκι του γλυκού ανά καναρίνι) και τις βάζω στην κατάψυξη και όποτε θέλω να τη δώσω στα καναρίνια μου βγάζω μια μερίδα από το προηγούμενο βράδυ και την αφήνω να ξεπαγώσει στο ψυγείο.
Έτσι δε θα πετάτε την αυγοτροφή που έμεινε στο ψυγείο. Ένα κουταλάκι του γλυκού ανά καναρίνι είναι ό,τι πρέπει! Και πιστέψτε με το βράδυ ή την επόμενη μέρα δε θα βρείτε ούτε ψύχουλο! Δε θα χρειάζεται καν να βγάλετε την αυγοτροφή μετά από 5 ώρες από το κλουβί γιατί θα την έχουν φάει ήδη (εμένα τουλάχιστον δεν αφήνουν δείγμα!).
Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο για κατανάλωση, πολλές φορές προσθέτω μαζί με αυτό και διάφορα λαχανικά, χορταρικά ή και φρούτα σε κομματάκια, που φυσικά είναι καλά πλυμένα και στεγνωμένα! Όπως <Link Removed>, κουνουπίδι, <Link Removed>, <Link Removed> κτλ.
Σε περιόδους που έχουν ανάγκη από πιο πολλά θρεπτικά συστατικά (στην αναπαραγωγή και στην πτερόροια δηλαδή) ετοιμάζω βλαστωμένους σπόρους (από φακές, ρεβύθια, φασόλια κτλ) και τους προσθέτω στην αυγοτροφή πριν την βάλω στο κλουβί.
Συχνότητα χορήγησης της αυγοτροφής
Το κάθε πότε θα τη βάζουμε στα καναρίνια εξαρτάται από την κάθε εποχή.Περίοδος ανάπαυσης
Χειμώνας (Οκτώβρη - Φλεβάρη): 1 φορά την εβδομάδα.Προετοιμασία αναπαραγωγής
Μάρτη - Απρίλη: από 1 φορά την εβδομάδα αυξάνω τη συχνότητα μέχρι να φτάσω να τους τη δίνω καθημερινά. Δίνω καθημερινά, λοιπόν, μέχρι να ολοκληρωθεί η ωοτοκία.Αναπαραγωγή
Όταν έχουμε νεοσσούς θα ήταν καλύτερα να δίνουμε σκέτο βραστό αυγουλάκι καθημερινά στους γονείς να ταΐζουν μαζί με έτοιμη επώνυμη συσκευασμένη αυγοτροφή που έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Και αυτή την σπιτική αυγοτροφή να τη δίνουμε από 10 ημερών και μετά ημερησίως, αλλά όχι αμέσως.Τι εννοώ... Επειδή τα μικρά είναι ακόμα νεοσσοί με ευαίσθητο στομάχι, καλό θα ήταν να τους δίνουμε όλα αυτά τα πρόσθετα σταδιακά.
Στην αρχή μαζί με το βραστό αυγό βάζουμε φρυγανιά και μετά προσθέτουμε κάθε μέρα και από κάποιο βότανο ή χορταρικό/λαχανικό.
Τη δεύτερη μέρα αυγό με φρυγανιά και ρίγανη, την τρίτη μέρα αυγό, φρυγανιά, ρίγανη και μπρόκολο και πάλι λέγοντας.
Πτερόρροια
Ιούλιος - Σεπτέμβριος: 3 φορές την εβδομάδα.Bon appetit!
Περισσότερες αυγοτροφές
<Link Removed><Link Removed>
<Link Removed>