Γενικά Η οικογένεια των καναρινιών μεγαλώνει

Κατερίνα, στη Βιολογία, σε γενικές γραμμές, είδος ορίζεται ο πληθυσμός που μπορεί να ζευγαρώσει μεταξύ τους και να έχει γόνιμους απογόνους.
Το είδος περιλαμβάνει το σύνολο των διαφορετικών πληθυσμών ή, με άλλα λόγια, το σύνολο όλων των οργανισμών που μπορούν να αναπαραχθούν μεταξύ τους και να αποκτήσουν γόνιμους απογόνους. Η έννοια του είδους αντιπροσωπεύει ένα φυσικό όριο, καθώς περιλαμβάνει μόνο τους οργανισμούς που αναπαράγονται μεταξύ τους (π. χ. όλες τις γάτες του πλανήτη), αποκλείοντας άλλους οργανισμούς που είναι γόνιμοι μόνο με μέλη του είδους στο οποίο ανήκουν. Για το λόγο αυτό το είδος αποτελεί τη θεμελιώδη μονάδα ταξινόμησης.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι ο ορισμός του είδους που δόθηκε έχει περιορισμούς. Ο βασικότερος από όλους είναι το γεγονός ότι όλοι οι οργανισμοί δεν αναπαράγονται με την επαφή με άτομο διαφορετικού φύλου. Στην περίπτωση αυτή αντί του μειξιολογικού κριτηρίου εφαρμόζεται το τυπολογικό κριτήριο, δηλαδή το κριτήριο της ομοιότητας μεταξύ των οργανισμών. Όταν δύο οργανισμοί έχουν κοινά μορφολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά, ομαδοποιούνται στο ίδιο είδος.

Δεν περίμενα τόση ανταπόκριση, ευχαριστώ πολύ, έχω ενθουσιαστεί! Ανέκαθεν με ενδιέφερε η γενετική και οι εφαρμογές της, δεν είχα συνειδητοποιησει πόσο εύκολο είναι στα καναρίνια να παρατηρήσεις αυτό που θεωρητικά υπολογίζεις.
Στο συγκεκριμένο θέμα τώρα, όπως αναφέρθηκε στο πρώτο thread που είχα ποσταρει, από το αρχικό μου ζευγάρι προέκυψαν 3 καθαρά μωσαϊκά ενδιάμεσα (και ένα με μια μικρή καφετιά βούλα στην πλάτη). Με τις λιγοστές μου γνώσεις θα απέφευγα τη διασταύρωση αυτών με μωσαϊκά, ποιο το νόημα, δε θα γίνουν ποτέ "καθαρά" μωσαϊκά. Εγώ τα βλέπω τα πουλάκια αυτά σα λευκό καμβά, πώς να το πω, που περιμένουν το κατάλληλο ταίρι για να δώσουν κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο. Απλά αυτή τη φορά δε θα ήθελα να το αφήσω στην τύχη, γι αυτό ζήτησα καθοδήγηση από κάποιον που έχει τις γνώσεις.
Και μια ερώτηση ακόμα: τα πουλάκια αυτά είναι μόνο θηλυκά ή δεν είναι φυλοσυνδετη αυτή η μετάλλαξη;

Αναφέρθηκε ότι:
Αλλά, πρέπει να ξέρουμε οτι κανείς δεν απαγορεύει σε κανέναν να κάνει οποιουσδήποτε συνδιασμούς. Ενας σπουδαίος εκτροφέας και κριτής μου έλεγε..."Στα καναρίνια χρώματος επιτρέπονται τα πάντα, αρκεί να είναι κάτω απο γνώση, έλεγχο και στόχο".
Ελπίζω με λογική και σύνεση να καταφέρεις κάτι αξιόλογο.

Αναφέρθηκε ότι:

Ευχαριστώ Αλέξανδρε, αλλά για μένα ο κύκλος έχει κλείσει. Τώρα σειρά έχουν νεότερα άτομα με ενδιαφέρον για μάθηση και αγάπη για τα πουλιά :)

αλλά για μένα ο κύκλος έχει κλείσει.
Ένας ικανός άνθρωπος που τρέφει αγάπη και ενδιαφέρον για το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται πιστεύω ότι δεν παύει ποτέ να είναι παραγωγικός και να συνεισφέρει. 🙂
Παρόλα αυτά, ελπίζω στο μέλλον να ''πάμε ένα βήμα παραπέρα'' αξιοποιώντας τόσο τις ιδέες μας όσο και την αποκτημένη γνώση.

Υ. Γ.: Βέβαια, αναφερόμουν στην απάντηση του θεματοδέτη (και στο θεματοδέτη γενικότερα):
Εγώ τα βλέπω τα πουλάκια αυτά σα λευκό καμβά, πώς να το πω, που περιμένουν το κατάλληλο ταίρι για να δώσουν κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο.
και όχι σε εσάς. Απλά χρησιμοποίησα μέρος της απάντησής σας προς περαιτέρω τεκμηρίωση της δικής μου.
- Στην πραγματικότητα, η γενετική σου δίνει την γνώση, ώστε να πηγαίνεις σε ορθολογικές επιλογές.
Αλλά, πρέπει να ξέρουμε οτι κανείς δεν απαγορεύει σε κανέναν να κάνει οποιουσδήποτε συνδιασμούς. Ενας σπουδαίος εκτροφέας και κριτής μου έλεγε..."Στα καναρίνια χρώματος επιτρέπονται τα πάντα, αρκεί να είναι κάτω απο γνώση, έλεγχο και στόχο".
Αναφέρθηκε ότι:

Θα σας αδικούσα, άλλωστε, αν σας απεύθυνα το λόγο κατ' αυτό το τρόπο...
Οι προσπάθειές σας και τα αποτελέσματα αυτων είναι πολύ σημαντικά στον χώρο των καναρινιών.

Αναφέρθηκε ότι:

Πάντως η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι μεγάλες ανακαλύψεις ξεκίνησαν από μια ουσιαστικά επαναστατική "παράλογη" ιδέα :)

(Όχι πως θεωρώ ότι είμαι μπροστά σε καμιά σπουδαία ανακάλυψη, μην παρεξηγηθώ! Συζήτηση κάνουμε)

κ. Μάκη έχετε κάποια πρόταση να κάνετε για ταίρι του ενδιάμεσου;

κ. Μάκη έχετε κάποια πρόταση να κάνετε για ταίρι του ενδιάμεσου;
Αν πρόκειται να έχεις σαν στόχο τα κόκκινα FROST, παίρνεις ένα κόκκινο έντονο για να κάνεις καλούς φορείς.
Αν έχεις στόχο καλυτέρευση της εμφάνισης του μωσαικού, ένα καλό μωσαϊκού.

Αν πρόκειται να έχεις σαν στόχο τα κόκκινα FROST, παίρνεις ένα κόκκινο έντονο για να κάνεις καλούς φορείς.
Αν έχεις στόχο καλυτέρευση της εμφάνισης του μωσαικού, ένα καλό μωσαϊκού.

ευχαριστώ!

Πως θα το κάνει αυτο, αφου με το έντονο θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου;
Μόνο με μωσαϊκό ή χιονέ έχει αποτελέσματα χωρίς ερωτηματικά.
Τα 3 μωσαϊκά ενδιάμεσα
Ο μωσαϊκός παραγοντας δεν είναι φυλοσυνδετος. Προσοχή γιατί πολλά ξένα sites τον αναφέρουν έτσι. Ειναι αυτοσωμικα τα γονίδια, όπως και όλα τα γονίδια που προκαλουν διμορφισμο στη φύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι φυλοσυνδετα χαρακτηριστικά δεν επηρεάζουν την έκφραση κάθε διμορφισμου.

Πως θα το κάνει αυτο, αφου με το έντονο θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου; Μόνο με μωσαϊκό ή χιονέ έχει αποτελέσματα χωρίς ερωτηματικά.
Τι ασκούς να ανοίξει βρε. Τι ερωτηματικά θα έχει; Ολα τα πουλάκια θα είναι έντονα ετεροζυγωτά στο ανορθόδοξο αυτό μωσαϊκό. Αλλά αυτό δεν ενοχλεί σχεδόν καθόλου μιας και ο φαινότυπός του είναι περίπου χιονέ. Είναι πολύ προτιμότερο αυτό το ζευγάρωμα απο κάποιο με μωσαϊκό. Το μωσαϊκό δεν πρόκειται ποτέ να "καθαρίσει" και να δώσει κάποια υποφερτά πουλάκια. Ενώ στην επόμενη γενιά, με το πρώτο, θα έχει μια χαρά χιονέ. Ισως με κάποιες ατέλειες, κλλά χιονέ. Ζευγάρι με χιονέ δεν ενδύκνειται διότι θα γεμίσει κύστες αν είναι λίγο μαλακόπτερο το ενδιάμεσο που έχει.

Διαφωνω, σχεδον σε όλα. Χιονε μπορεί να έχει από την πρώτη γεννα. Το έντονο θα κρύβει της Παναγίας τα μάτια. Οπου έχω διαβάσει τέτοιο ζευγαρωμα πάει για μωσαϊκό.
Οι κυστες είναι το μόνο θέμα το οποίο ομως γενετικά δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ.

Διαφωνω, σχεδον σε όλα. Χιονε μπορεί να έχει από την πρώτη γεννα. Το έντονο θα κρύβει της Παναγίας τα μάτια.
-Βρε να διαφωνείς όσο θέλεις :) αλλά τι φοβίες είναι αυτές; Γιατί ένα έντονο να κρύβει οτιδήποτε. Αν είναι ομοζυγωτό δεν θα κρύβει τίποτα, αν είναι ετεροζυγωτό θα είναι φορέας χιονέ.
Οπου έχω διαβάσει τέτοιο ζευγάρωμα πάει για μωσαϊκό.
Ναι, πάει αλλα δεν φτάνει! Τί λές τώρα; Αφού το έντονο έχει κυριαρχία επι όλων πως θα πάει για μωσαϊκό; Αν εννοείς τα επόμενα ζευγαρώματα, των απογόνων, αυτά κάθε χρόνο ανάλογα με τον προκύπτοντα φαινότυπο διορθώνονται.
Αλλά μια τέτοια συζήτηση θα είχε νόημα αν μιλάγαμε για καθαρά πουλιά. Εδώ απλά ζητείται μια λύση σχετικής αξιοποίησης των υπαρχόντων αιμάτων. Μη το πάμε παρακάτω.🙄

Είμαι μακρυά για να τραβήξω το πιστόλι μου.
Έχω δείξει παλιότερα τι βγαίνει από διασταύρωση εντονου με ενδιάμεσο.
Δεν γίνεται προσωπικα να τα δω ξανά σαν αλληλομορφα και υπο αυτή την έννοια μιλώ και γράφω.

Με λίγα λόγια, υπάρχουν κάποια "πρέπει" και "δεν πρέπει" βάσει των οποίων να επιχειρούνται οι αναπαραγωγές; Γιατί ομολογώ πως ριγώ στο συχνό ανάγνωσμα "λέω να πειραματιστώ".
Θα ήταν ευχής έργον να έχουμε ένα εργαλείο στα χέρια μας, ώστε να απαντούμε σ' αυτά τα υγιώς φιλόδοξα ερωτήματα, με σαφήνεια και σωστές κατευθύνσεις, ώστε αυτοί οι πειραματισμοί να έχουν επικοδομητικό χαρακτήρα, που έχει εφαλτήριο την δεδομένη γνώση.
Αυτοί εκεί έξω Μαρία, λειτουργούν σαν ομάδα με στόχους. Ένας υβριδισμός είναι το αποτέλεσμα χρόνων, δεν είναι άπλωσα το χέρι να πιάσω καρδερίνες και φλώρους να δώ τι θα βγεί, ούτε ζευγάρωσα φλώρο με καρδερίνα, ούτε κτλ..
Σου παραθέτω αυτό, εδώ που δεν θα το βρεί κανείς. Κατέβασέ το και πήγαινε στην σελίδα 339.
Παρακολουθώντας τις με ενδιαφέρον, αναρρωτιέμαι, υπάρχουν κάποιοι άγραφοι ηθικοί κανόνες στον πειραματισμό των μεταλλάξεων; Πολύ περισσότερο στην επιχείρηση υβριδισμών;
Κατα την άποψή μου σε καμία περίπτωση, πουθενά, δεν υπάρχουν. Είναι στον άνθρωπο και στον παρά.
Να ρωτησω κατι, τα υβριδια ποια ειναι;
Ορθά στην ορολογία υβρίδια λέγονται οι απόγονοι δύο διαφορετικών ιθαγενών πτηνών, ενώ μούλοι λέγονται οι απόγονοι της διασταύρωσης καναρινιών με κάποιο ιθαγενές είδος.

δεν θα το βρεί κανείς
Κανείς άλλος; 😛
Ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ ενδιαφέρον από τις δύο σελίδες που διάβασα όλες κι όλες. Θα το κοιτάξω καλύτερα.
λειτουργούν σαν ομάδα με στόχους
Γιατί έχουν στόχους; Γιατί δεν κρατούν τους στόχους τους κρυφούς; Γιατί δεν είναι ατομιστές να δυναμιτίζουν την ομάδα; Άσε που εδώ μόλις δημιουργηθεί μια ομάδα και για τον πιο αγαθό σκοπό του κόσμου να είναι, θα πεταχτούν τα "θιγόμενα συμφέροντα" να την "φάνε λάχανο".
Ε μα πια :D

Ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ ενδιαφέρον από τις δύο σελίδες που διάβασα όλες κι όλες. Θα το κοιτάξω καλύτερα.
Είναι ένα έργο ζωής.Απο μόνο του δείχνει την σημασία που λαμβάνει ο υβριδισμός στο εξωτερικό.
Δυστυχώς θέλει χρόνο για την κατανόησή του. Είναι απαραίτητη η καλή ανάγνωση των προλόγων, οπου σε εισάγει σε αυτόν το κόσμο αλλά και σου δείχνει πως να διαβάζεις τις συντομογραφίες.
Εγω αρκέστηκα σε μια ανάγνωση και γοογλαρα τα ιθαγενή, που είναι εξωπραγματικά.

Back