Γενικά Θεωρείτε απαραίτητα τα δαχτυλίδια στην εκτροφή ιθαγενών πουλιών;

Τα δαχτυλίδια δεν δηλώνουν ούτε επαγγελματισμό, ούτε αυθεντικότητα, ούτε αυθεντία, ούτε νομιμότητα. Τα δαχτυλίδια είναι δήλωση προσωπικής ευθύνης. Τα δαχτυλίδια είναι ταυτότητες και των πουλιών αλλά και των εκτροφέων και δηλώνουν μόνο ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για το πουλί που φέρει την ταυτότητα με το "όνομα" τους.

Το δαχτυλίδι που βρίσκεται στο πόδι του πουλιού, υπάρχει εκεί για να υπενθυμίζει σε αυτούς που το ελέγχουν ποιος ευθύνεται για αυτό που βλέπουν στο πουλί. Εάν ο εκτροφέας είναι έντιμος, λαμόγιο, αυθεντια, ασχετος, συνειδητοποιημενος, πουλοπιάστης ή οτιδήποτε άλλο, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί. Το δαχτυλίδι όμως θα υπάρχει εκεί για όσο καιρό υπάρχει το πουλί και θα αποδείκνυει την προέλευση του.

Τα δαχτυλίδια δεν είναι μόδα, δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι υπερβολή. Τα δαχτυλίδια είναι δήλωση ευθύνης όπως είπα και στην αρχή και με βάση τη λογική προκαλούν φόβο μόνο στους άσχετους (μη γνώστες) τους ανεύθυνους και τα λαμόγια.

Για μένα προσωπικά μια συζήτηση θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον όχι αν το θέμα της αφορούσε στο αν είναι απαραίτητα τα δαχτυλίδια, αλλά ποιοι αποφεύγουν να τα χρησιμοποιούν και για ποιους λόγους.
 
Για μένα προσωπικά μια συζήτηση θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον όχι αν το θέμα της αφορούσε στο αν είναι απαραίτητα τα δαχτυλίδια, αλλά ποιοι αποφεύγουν να τα χρησιμοποιούν και για ποιους λόγους.
Ωραία ξεκινάω εγώ με την ερώτηση του Σταύρου
Ποιοι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν δακτυλίδια και για ποιους λόγους;
 
Δηλαδή αν γράψω τον αριθμό δαχτυλίδιου μια καναρες που έχω μπορούμε ν δούμε από ήρθε και εκτροφεα;
 
Δηλαδή αν γράψω τον αριθμό δαχτυλίδιου μια καναρες που έχω μπορούμε ν δούμε από ήρθε και εκτροφεα;
Ασφαλώς και ναι... χρειαζόμαστε το χρώμα και ότι γράφει πάνω στο δακτυλίδι. Μπορείς να το κάνεις και μόνος σου διαβάζοντας εδώ Ανάγνωση δαχτυλιδιών ταυτότητας των πουλιών | PetBirds
 
ποιοι αποφεύγουν να τα χρησιμοποιούν και για ποιους λόγους.
Σταύρο, δεν είμαι κατά των δαχτυλιδιών, αντιθέτως μάλιστα, αν ήθελα να αγοράσω κάποιο πουλί θα ήθελα να έχει δαχτυλίδι για να είμαι έστω σε κάποιο ποσοστό σίγουρος για την προέλευσή του.
Όμως επειδή η προσπάθεια που κάνω με πολλές δυσκολίες και αναποδιές είναι μήπως καταφέρω να σταθεροποιήσω μιά εκτροφή, που ούτως ή άλλως δεν έχει ως στόχο να βγάλω κάποια πουλιά για πούλημα αλλά μόνο για την δική μου ικανοποίηση, δεν βάζω σε πρώτη προτεραιότητα το δαχτυλίδωμα αλλά το πως θα καταφέρω να βγάλω κάποια πουλιά.
Επειδή λοιπόν η προσπάθεια αυτή και τα αποτελέσματά της αφορούν μόνον εμένα τον ίδιο, δεν νοιώθω κάποιο φόβο μήπως με πούν άσχετο, ανεύθυνο ή λαμόγιο...
 
δεν βάζω σε πρώτη προτεραιότητα το δαχτυλίδωμα αλλά το πως θα καταφέρω να βγάλω κάποια πουλιά.
Δημήτρη καταλαβαίνω αυτό που λες. Για περίπου ένα χρόνο και κάτι είχα ασχοληθεί με την εκτροφή καρδερίνας (major) και παρ όλο που ακόμη και αυτά τα πουλιά θεωρούνται λιγότερο ιδιότροπα από τα ιθαγενή στην αναπαραγωγή, κάθε φορά που έμπαινε ένα νήμα στη φωλιά, μέσα μου πανηγυρίζα σαν να είχαν βγει 5 στα 5 πουλάκια από τη φωλιά.

Καταλαβαίνω τις δυσκολίες, πιστεύω όμως ότι η επιδίωξή μας θα πρέπει πάντα να είναι η ταυτοποίηση των πουλιών μας, ακόμη και εάν τα εκτρέφουμε μόνο για τα δικά μας μάτια. Είναι ένα βήμα εξέλιξης της εκτροφής μας, μια δυσκολία ακόμη που προσπαθώντας να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε, συμβάλλουμε στην εξέλιξη της εκτροφής ιθαγενών πουλιών στην χώρα μας.
δεν νοιώθω κάποιο φόβο μήπως με πούν άσχετο, ανεύθυνο ή λαμόγιο...
Για να μην παρεξηγηθεί το προηγούμενο μήνυμα μου, δεν αναφέρομαι σε κανέναν προσωπικά. Δεν είχα κανέναν στο μυαλό μου όταν έγραφα το μήνυμα. Όποιος και αν είναι όμως ο λόγος που αποφεύγει κάποιος τα δαχτυλίδια, πιστεύω ότι αξίζει να σκεφτεί ξανά τα σημεία που αναφέρω σε αυτό το μήνυμα.
 
Σταύρο... Καμιά παρεξήγηση! Καταλαβαίνω απόλυτα το νόημα αυτών που έγραψες.
 
Aρκεί να σκεφτούμε το απλό.. Ένα πουλί έχει ταξιδέψει από μερικά, έως εκατοντάδες η και χιλιάδες χιλιόμετρα.. Και ο τελευταίος (?) παραλήπτης του μπορεί να ξέρει από που ξεκίνησε, από ποιά χώρα, από ποιό σύλλογο και από ποιόν εκτροφέα βγήκε..Από μόνο του αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό!
 
Απλά τα βήματα πρέπει να γίνονται ένα ένα. Για μένα προηγούνται άλλα και μετά το δαχτυλίδι.φυσικά και θελω τα γαρδελια μου δαχτυλιδωμένα και μακάρι να χρειάζομαι και διπλά για να βγαζω άκρη κάποια στιγμή αλλά μέχρι τότε... Θα τα ανέχομαι έστω και ξεβράκωτα
 
Θεωρείτε απαραίτητο να βαζουμε δάχτυλιδι στα πουλιά;
Αν είσαι σε σύλλογο...
Αν θέλεις να κατέβεις σε διαγωνισμό...
Αν έχεις πολλά πουλιά και κινδυνεύεις να τα μπερδέψεις...
Αν θέλεις να πουλήσεις (είναι πιο εύκολο)...
Τότε ναι, βάζεις μεταλλικό δαχτυλίδι κλειστού τύπου με τυπωμένους χαρακτήρες πάνω που στο παρέχει ο σύλλογος.
Αλλιώς κι αν θέλεις λίγα πουλιά να τα ξεχωρίζεις (αν μοιάζουν μεταξύ τους) μπορείς να βάλεις δαχτυλίδι σιλικόνης. Αν πάλι ξεχωρίζουν εύκολα από τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, απλώς δεν βάζεις δαχτυλίδι.
Καλύφθηκες;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Στης καρδερινες επιβάλλεται για το λόγο ότι μπορεί να κατηγορηθείς άδικα για άγρια πιασμενα πουλια ενώ είναι εκτροφής και έχει και το καλό ότι αν έχεις αρκετά πουλιά γνωρίζεις πια είναι αδέρφια και πότε εχουν γεννηθεί, ακόμα και αν δεν είσαι σε σύλλογο μπορείς να προμηθευτής δαχτυλίδια για καρδερινες από πετ είναι ίδια με του συλλόγου απλά δεν αναφέρεται κωδικός εκτροφέα.
 
ακόμα και αν δεν είσαι σε σύλλογο μπορείς να προμηθευτής δαχτυλίδια για καρδερινες από πετ είναι ίδια με του συλλόγου απλά δεν αναφέρεται κωδικός εκτροφέα.
Αν ξέρεις Νίκο, ή οι υπόλοιποι, θα έλεγα να γραφεί και η διάμετρος του κατάλληλου δαχτυλιδιού για carduelis balcanica. Αυτό το είδος δεν έχεις Panos1e41;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Στα καναρίνια δεν το θεωρώ απαραίτητο παρά μόνο όταν σκοπεύει κάποιος να τα παρουσιάσει στις εκθέσεις.

Απο πλευράς νόμου όλα αυτά του είδους πτηνά πρέπει να έχουν δαχτυλίδια άσχετα αν είσαι σε σύλλογο ή όχι!
Στης καρδερινες επιβάλλεται για το λόγο ότι μπορεί να κατηγορηθείς άδικα για άγρια πιασμενα πουλια ενώ είναι εκτροφής
Ένα δαχτυλίδι δεν λέει και κάτι, ( μιας και οι διαδικασία για τις καρδερίνες εκτροφής στο να ειναι νόμιμες είναι λίγο πιο πολύπλοκη απο ενα δαχτυλίδι )και δεν μου λέει και κάτι γιατί κάποιοι δαχτυλιδωνουν νεοσσούς από φωλιές που έχουν κλέψει από τη φύση και τα παρουσιάζουν εκτροφής!
 
Ένα δαχτυλίδι δεν λέει και κάτι, ( μιας και οι διαδικασία για τις καρδερίνες εκτροφής στο να ειναι νόμιμες είναι λίγο πιο πολύπλοκη απο ενα δαχτυλίδι )και δεν μου λέει και κάτι γιατί κάποιοι δαχτυλιδωνουν νεοσσούς από φωλιές που έχουν κλέψει από τη φύση και τα παρουσιάζουν εκτροφής!
Είναι όντως έτσι, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που έχουμε συζητήσει άλλωστε πολλές φορές. Αν κάποιος θέλει να πει την άποψη του πάνω σε αυτό, μπορεί βεβαίως να το κάνει σε ένα από αυτά.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση του συγκεκριμένου θέματος, αν δηλαδή είναι απαραίτητο να βάζουμε δαχτυλίδια, η άποψή μου ότι το θεωρώ απαραίτητο στα ιθαγενή έχει να κάνει ακριβώς με αυτό το περίεργο καθεστώς κατοχής και εκτροφής αυτών των πουλιών.

Το δαχτυλίδι κατά την άποψή μου και μάλιστα ένα δαχτυλίδι το οποίο ταυτοποιεί κυρίως τον εκτροφέα, είναι μια άτυπη δήλωση που λέει ότι ως εκτροφέας, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, κατά το ηθικό μέρος του πράγματος. Εδώ είναι η εκτροφή μου και όποιος έχει να πει κάτι για εμένα, να το πει συγκεκριμένα για εμένα.

Τέτοια δαχτυλίδια είναι τα δαχτυλίδια των συλλόγων. Όταν είμαι μέλος σε ένα σύλλογο, δεν ρισκάρω ούτε την φήμη μου ούτε την πιθανότητα να εκθέσω το όνομα του συλλόγου μου, καθώς πλέον είμαι υπόλογος όχι μόνο στον εαυτό μου, αλλά και σε μια ολόκληρη κοινότητα εκτροφέων. Έτσι, βάζω την υπογραφή μου (δαχτυλίδια) στα πουλιά που παράγω, μόνο αν δεν έχω κάτι να κρύψω.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό είναι το μόνο "πιστοποιητικό" για όσους ασχολούνται συνειδητοποιοιημένα με την εκτροφή ιθαγενών.
 
Back
Top