Ασθένειες Καναρίνι, η κοιλιά του είναι πολύ φουσκωμένη

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Louela
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Louela

PB New Member
Εγγραφή
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
38
Πόλη
Χαλκίδα
Το καναρινάκι μου,όταν το είχα παρει ηταν σχετικά αδύνατο. Εδώ και 4 μέρες όμως η κοιλιά του είναι πολύ φουσκωμένη! Να πώ ότι, βγαίνει συχνά από το κλουβί της για να πετάξει και ότι τρώει συνέχεια! Εγώ την βλέπω καλά, σαν να μην έχει κάτι. Είναι δραστήρια. Γιατί φούσκωσε έτσι; Μπορεί να είναι κάτι κακό?Αν ναι, να βγάλω το αλλο πουλάκι απο το ίδιο κλουβί; Και κάτι άλλο!Γιατί ξύνονται συνέχεια;
Σας ευχαριστώ & Καλή εβδομάδα σε όλους!
 
για σου Λιτσα. Αν θελεις συμπληρωσε αυτη την φορμα για να δουμε καλητερα το προβλημαΔελτίο περιγραφής φυσικής - κλινικής κατάστασης του πουλιού
 
Μπορεί να ξύνονται γιατί έχουν ψείρες.
Απ΄ότι κατάλαβα είναι μέσα στο σπίτι, ένα ζευγάρι καναρίνια, στο ίδιο κλουβί, με θερμοκρασία 20ο κελσίου. Αν καλοταϊζονται και δεδομένου τον καλό καιρό και την ηρεμία, ίσως να κοίταζες το ενδεχόμενο απογόνων... Πάντως το δελτίο που αναφέρει ο Γιώργος πιο πάνω θα έριχνε περισσότερο φως στην υπόθεση...
 
Μπορεί να ξύνονται γιατί έχουν ψείρες-
Αυτο πως θα το δω εγώ!; Και τι μπορω να κάνω; Κώστα τα πουλάκια μου τα εχω παντα μεσα στο σπιτι και ειναι και τα δυο θηλυκα, αρα δεν σκεφτομαστε για απογόνους.
 
Οκ δεν το ήξερα. Πάντως το ότι δεν υπάρχει αρσενικό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν αυγά! Απλά δεν είναι γόνιμα. Ψάξε κάτω από τα φτερά για μαύρα στιγματα και στη βάση του καλαμιού. Το φούσκωμα τώρα μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Από υπερβολικό βάρος και λιπωδη ιστό μέχρι σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ψηλάφησε την κοιλιά και δες τι χρώμα έχει. Κουνάει καθόλου ρυθμικά την ουρά; Οι κουτσουλιές είναι κανονικές; Βάλε λευκό χαρτί στον πάτο και δες πως είναι...
 
Μια φωτό θα βοηθούσε πολύ για να καταλάβουμε τι εννοείς.
Αν ναι, να βγάλω το αλλο πουλάκι απο το ίδιο κλουβί;
Λογικά όταν κάτι σε παραξενεύει φροντίζεις να απομονώσεις το προβληματικό μόνο και μόνο να προλάβεις μετάδωση και στο άλλο.
 
Κοίταξα το κοριτσάκι μου και δεν έχει μαυρα στίγματα πουθενά. Την ουρά της, ναι, την κουνάει ρυθμικά. Να σου πώ ότι τρώει συνέχεια! Να είναι από πάχος; Μόνο σποράκια τρώνε και μήλο!
 
Η ακινησία και η καθημερινή αλλαγή τροφής σε μεγάλες ποσότητες οδηγεί σε πάχυνση. Τώρα το ρυθμικά την ουρά με μπερδεύει γιατί αποτελεί σύμπτωμα δυστοκίας...
Το πάχος στο πουλί το καταλαβαίνεις καθόσον εκεί που τελειώνει το "στέρνο" υπάρχει λιπώδης ιστός που δημιουργεί εξώγκομα. Θα πρότεινα να ψηλαφήσεις την περιοχή να δεις για λιπώδη ιστό ή πιθανό αυγό.

Μια φωτό θα ήταν πλήρως διαφωτιστική και απαραίτητη.
 
Συγνώμη για τις φωτογραφίες, δεν μπορεσα να βγάλω καλύτερες!
 

Συνημμένα

  • DSC03729.webp
    DSC03729.webp
    66,6 KB · Προβολές: 82
  • DSC03731.webp
    DSC03731.webp
    59,5 KB · Προβολές: 78
Έμένα μου φαίνεται σαν μια ωραία, στρουμπουλή κανάρα. Θα έλεγα να μην αλλάζεις καθημερινά την τροφή αλλά κάθε 2 μέρες αν έχεις κανονικές ταϊστρες.

Δεν ξέρω αν κάποιο άλλο πιο έμπειρο μέλος μπορεί να δώσει κάποια άλλη συμβουλή.
 
Αυτό με προβλημάτισε αρχικά. Αλλά αφού οι κουτσουλιές είναι νορμάλ και το πουλί δραστήριο δεν πάει το μυαλό μου κάπου αλλού ( με βάση τα παραπάνω απέκλεισα κοκκιδίαση ή πρόβλημα σε κάποιο άλλο όργανο εσωτερικά).
Δώσε πολυβιταμίνες οι οποίες ποτέ δεν κάνουν κακό (σύμφωνα με οδηγίες) και παρακολούθα την πορεία του.
 
Σε ευχαριστώ πολύ Κώστα! Εχεις να μου προτείνεις κάποιες βιταμίνες;
 
Υπάρχουν της ΤΑΦΑΡΜ (vitamix plus) ή Bogena (Multi vit) ή Necton. Εμέμα με βολέψαν γενικότερα τα προϊόντα της ΤΑΦΑΡΜ αν και Ελληνική εταιρεία.
 
Tις κουτσουλιες της τις ειδες; βασικα αν εχει διαρροια; ρωταω γιατι ισως να εκανε καλο και η χρηση καποιου πρεβιωτικου που αποκαθιστα την εντερικη χλωριδα.
 
Γιώργο μάλλον είναι εντάξει οι κουτσουλιές, γιατί το επισήμανα δύο φορές.

Λίτσα επιπρόσθετα μήπως να χορηγούσες και ένα φάρμακο για σκουλίκια κτλ σαν αυτό Wormmiddel - Ascapinal
ή αντίστοιχο της TAFARM. Έτσι και αλοιώς μια φορά το χρόνο προληπτικά πρέπει να δίνεις.
 
Εγώ βλέποντας τις φωτογραφίες χωρίς να είμαι και ο ειδικός θα σου έλεγα να τα αφήνεις και μια εβδομάδα το μήνα να τρέφονται μόνο με κεχρί(κούσιτο) συν λίγο μήλο ή αχλάδι.
ακόμη θα έλεγα να τα κρέμαγες μια καρδούλα που ξύνουν την μύτη τους ή (το καλύτερο) ένα όστρακο από σουπιά.
Τέλος θα σου πρότεινα να τους κόψεις και τα νύχια τους
Αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ μόνο να το κάνει κάποιος που ξέρει.
 
Καλησπέρα & σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Σήμερα που την ξανακοίταξα, είδα δυο μαυρα στίγματα(στρογγυλά). Οχι κατω απο τα φτερά, αλλά πάνω στο κεφάλι της και στην ουρά! Επειδή είμαι άσχετη, αυτα μπορεί να είναι ψείρες; Τι κανω σε αυτή τη περίπτωση; Μπορουμε να βαζουμε μια στο τόσο, φαρμακο στα πουλακια μας για τις ψείρες; Οι κουτσουλιές τους επειδή δεν το ανεφερα καθολου εχουν ενα χρωμα(ασπρο-μαυρο). Δεν ξέρω... Ετσι θα επρεπε να είναι κανονικά; Κώστα, οι βιταμίνες συν το φαμακο για τα σκουλήκια δεν είναι κακό,έτσι;Θαναση,το κεχρί το βρίσκουμε σε pet shop; Για να ξύνουν τη μύτη τους, εχω την καρδούλα που λες. Θα κοιτάξω να βρώ,όλα αυτα που μου λετε! Το ευχομαι γιατί εδώ στη Χαλκίδα,ότι και να τους ζητήσω δεν το γνωρίζουν...Ακομη καλύτερα εαν είναι καποιος Χαλκιδαίος εδώ μεσα και μπορει να με βοηθήσει,θα το εκτιμούσα!
 
Για τα κόπρανα κοίτα εδώ:
https://community.petbirds.gr/threa...ν-για-τη-διάγνωση-ασθενειών-των-πτηνών.17694/

Για να διαπιστώσεις το χρώμα πρέπει να βάλοεις λευκό χαρτί κάτω μόνο ( πχ κουζίνας) και κάθε μέρα αλλαγή και παρακολούθηση του χρώματος. Επίσης ελέγχεις την αμάρα να δεις αν είναι λερωμένη ή αν κολλάνε επάνω οι κουτσουλιές.
Για τα στίγματα που λες πίσω από το κεφάλι τι εννοείς;
Μικρά σαν καρφίτσα ή πιο μεγάλα; Κινούνται; Είναι ακίνητα και αν τα αφαιρέσεις είναι σαν κόκκο ακίνητα; αν το σπάσεις βγαίνει κόκκινο χρώμα;
Οι ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ είναι σε υγρή μορφή και δίνοται για ενίσχυση του οργανισμού (όχι κάθε μέρα) όπως απαραίτητο είναι το σουπιοκόκκαλο (ειδικά αν είναι κανονικό αφού το βράσεις και στεγνώσει για 2-3 ημέρες).

Θα πρότεινα πρώτα την εφαρμογή του φαρμάκου για σκουλίκια και μετά των πολυβιταμινών.
 
Το κλουβί τους πιστεύω να τους είναι λίγο ευρύχωρο (μεγάλο).
Αν κάποια μέρα έχει ήλιο να τα βγάζεις λίγο να τα βλέπει ο ήλιος, τον χειμώνα ο απευθείας ήλιος δεν τα κάνει κακό εν αντίθεση το καλοκαίρι.
Όσο για να σου φύγει η υποψία μήπως έχουνε ψείρες αγόρασε σκόνη (ψειρόσκονη) και κρατώντας το καναρίνι με το ένα σου χέρι,ρίξε αρκετή ψειρόσκονη και ανακάτεψέ την με το άλλο σου χέρι να μπεί μέσα στα πούπουλα του καναρινιού.
Για κάποια άλλη αρώστια εάν έχουνε δεν ξέρω να σου πω.
 
Back
Top