Ασθένειες Καναρίνι με φουσκωμένη αμαρα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sergios
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sergios

PB Member
Εγγραφή
19 Οκτ 2008
Μηνύματα
163
Πόλη
Πάτρα
Καλησπέρα, έχω ένα καναρίνι σχεδόν 1 χρόνο. Παρατήρησα τις τελευταίες 2 μέρες οτι ενώ κάθετε στο κλαδί έχει ένα μικρό τρέμουλο το οποίο είναι περιοδικό (δεν το κάνει συνέχεια). Όμως συχνά το βλέπω οτι χάνει την ισορροπία του και τα απογεύματα προς βράδυ κλείνει το ένα του μάτι ωσπου μετά χώνει το κεφάλι του και κοιμάται. Σήμερα το έπιασα στα χέρια μου για να δω μήπως είχε κάποιο πρόβλημα στα δάχτυλα του και είδα οτι δεν έχει. Με την υποψία του προηγούμενου καναρινιού που είχα (το έχασα απο σπυρί κοντά στην ουρά του στο πάνω μέρος) το κοίταξα και παρατήρησα απο κάτω οτι η αμαρα του είναι φουσκωμένη (δεν φαίνεται για σπυρί) και μάλιστα τη στιγμή που το έψαξα σε εκείνο το σημείο το καναρίνι εκδηλώθηκε (με ενα τσιου).Αύριο το πρωι θα το πάω σε κτηνίατρο να το κοιτάξει. Έχω ανησυχήσει αρκετά. Τι μπορεί να είναι;(κελαίδαει κανονικά και τρώει κανονικά)
Ευχαριστώ
 
Καλημέρα, σήμερα το πρωι η κατάσταση του ήταν χειρότερη, στο πάτωμα του κλουβιού. Τον πήγα σε κτηνιατρείο μικρών ζώων γιατί οι υπόλοιποι δεν τα κοιτάνε,τα οποία ιατρεία μικρών ζώων είναι σε αριθμό όσα τα δάκτυλα μιας παλάμης χεριού σε ολόκληρη την Πάτρα.
Η κτηνίατρος το κοίταξε και είπε οτι η αμαρα είναι πρισμένη και οτι έχει πυρετο. Μου έδωσε σαν φάρμακο το terramxcin pouder σε σκόνη με δοσολογία μια μύτη ενος στυλού bic. Σε 10 μέρες θα το ξαναδεί. Το εύχομαι να το δει γιατι το προ 6αετιας καναρίνι με το που ήπιε κατι σταγόνες ουτε 5 λεπτά δεν έζησε.
 
Καλησπερα Σεργιε. Κ ο πατερας μου εχει καναρινια και πολλες φορες του εχουν πεθανει απο αυτο το σπυρι. Παντα τους εβαζε μπεταντιν σε αυτο το σημειο και αλλα τα καταφερναν και αλλα οχι. Με το δικο σου; Πως τα πηγαινει;
 
Το σημείο που αναφέρετε ως σπυρί δεν είναι τέτοιο και σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται σπάσιμο. Ονομάζεται ουροπύγιος αδένας και κάποιες φορές υπό ορισμένες συνθήκες φλεγμάνει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Λοίμωξη του ουροπυγικού αδένα
 
Καλησπέρα, το καναρίνι ήδη αρχίζει και ανακτά τις δυνάμεις του με το φάρμακο.Βέβαια αναγκάστικα να βάλω μια ποτίστρα στο πάτωμα και μια στο κλαρί με φάρμακο και οι 2.Ήπιε αρχικά απο το πάτωμα και τώρα ανεβαίνει στο πρωτου επιπέδου κλαρί και τρώει καναβούρι και τις βιταμίνες του. Τρώει πολύ και η κτηνίατρος το δικαιολόγησε στο γεγονός οτι οταν τα καναρίνια έχουν πυρετό δεν τρώνε σχεδόν καθόλου. Τώρα κάθεται στο κλαρί αλλά τον αρκετό καιρό το βλέπω στην καναβούρα του γιατι δεν εχει αποκτήσει πλήρως την ισορροπία του. Πηγαίνει και στο πάτωμα αλλά μετά γατζώνεται στα κάγκελα και ανεβαίνει στο κλαρί και έπειτα πάει στην καναβούρα να ξεκουραστεί (το βλέπω γιατι μερικές φορές ακουμπάει το στήθος του στη καναβούρα). Για 10μέρες το φάρμακο μου είπε η κτηνίατρος και μέσα στο 5ήμερο να την ειδοποιήσω για την κατάσταση που βρίσκεται. Η αλλαγή πιστεύω θα έρθει σε κανα 3ημερο. Για την ώρα κάνω αλλαγές 2 φορές την ημέρα (απολύμανση) και αλλαγή νερού με το φάρμακο. Μακάρι να σωθεί γιατι έχω στενοχωρηθεί αρκετά. Το σπυρί το είχε το προηγούμενο καναρίνι μου απο την απο πάνω μεριά και το είχα σπάσει και είχα βάλει μπεταντιν αλλά είχε και άσθμα. Το έσπαγα, είχε ζωντάνια αλλα μετα λίθαργος,του ξανάβγαινε.Αν τα καταφέρει θα πρέπει να του αναδιοργανώσω το ανοσοποιητικό του σύστημα γιατι όλοι ξέρουμε οτι οι αντιβιώσεις δεν είναι και οτι το καλύτερο (είτε είναι πτηνό είτε άνθρωπος). Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον,θα σας ενημερώνω για την πορεία του.
 
Καλησπέρα, το καναρινάκι μου δείχνει καλύτερα.Βέβαια τα βράδια κοιμάται στο πάτο και είναι ανήσυχο όταν του κλείνω το φώς, γατζώνεται στο πορτάκι και κοιτάζει έξω να δει τι συμβαίνει. Έτσι και εγώ σήμερα το βράδυ επειδή είδα οτι ήταν πάλι ανήσυχο άνοιξα το πορτάκι, το έβγαλα έξω και το χάιδεψα για λίγο. Με το που το έβαλα μέσα αυτό ηρέμησε. Κατάλαβε οτι είμαι δίπλα του. Μάλιστα κατάλαβα από το άγγιγμα την θερμοκρασία του και συγκρίνοντας την με την Δευτέρα έχει πέσει. Μάλιστα την Δευτέρα έτρεμε ενώ τώρα δεν τρέμει. Την ισορροπία του την χάνει από το πυρετό λόγο της φλεγμονής (το είπε η κτηνίατρος, γιαυτό ήταν κάτω από την Κυριακή) και ο άλλος λόγος που πιστεύω εγώ είναι λόγο του πρισήματος της φλεγμονής(δεν το κάνει ευκίνητο και μουδιάζει). Παρ'όλα αυτά συνεχίζω την μια ποτίστρα να την έχω κάτω σε περίπτωση που χρειαστεί νερό(με αντιβίωση πάντα). Εφάρμοσα σήμερα και τα λεγόμενα του άρθρου με το ελαιόλαδο για την περιοχή του αδένα (για να υποχωρήσει το πρίξημο), η αντιβίοση παραμένει αυτη που μου έδωσε η κτηνίατρος. Τρώει αρκετά από την καναβούρα(καναβούρι σύνθετο, δηλ. με βιταμίνες) και τρώει και τις βιταμίνες του. Την παρασκευή θα την ενημερώσω για την κατάσταση που θα βρίσκετε και θα ξέρω περισσότερα.Αν χρειαστεί βέβαια θα το ξαναπάω για εξέταση. Ελπίζω και εύχομαι να γίνει εντελώς καλά.
 
Αγαπητέ μου Σέργιε χαίρομαι ειλικρινά για την πορεία της υγείας του καναρινιού σου!Για 10 χρόνια είχα τον Χριστόφορο, ενα καταπληκτικό καναρίνι το οποίο είχα μαζί μου απο τότε που ξεκίνησε να τρώει μόνο του. Ηταν πανέξυπνος και ζηλιάρης. Οποτε με έβλεπε να τρώω κάτι έκανε σαν τρελός να το φάει κ εκείνος. Κάθε μέρα έκανε το μπανάκι του και όταν καθόμασταν έξω στο μπαλκονάκι και συζητούσαμε εκείνος καθόταν στο κλαδάκι και μας παρακολουθούσε. Δυστυχώς πέθανε ξαφνικά χωρίς λόγο και μου στοίχησε πάρα πολυ..
 
Σε καταλαβαίνω απόλυτα☹. Και εγώ με το πρώτο μου καναρινάκι(6χρόνια έζησε και πέθανε από σπιράκι αλλα είχε και άσθμα) το οποίο μας το είχανε χαρίσει (φίλος του πατέρα μου)από δικά τους καναρίνια (ζευγάρωνε καναρίνια,όχι έμπορας) είχα στενές σχέσεις. Τονίζω το όχι έμπορας γιατί το τωρινό καναρινάκι που έχω το αγοράσαμε και οταν είπα στον έμπορα οτι έβγαλε σπιράκι μου είπε το εξής:"οτι και να του κάνεις ξοφλημένο είναι", σαν να με προέτρεπε εδώ είμαστε εμείς θα αγοράσεις άλλο. Δεν ξέρετε τι οργή πήρα. Τον αγώνα θα τον δώσουμε και οτι περνάει από το χέρι θα το κάνω, καναρινάκι στο κλουβί μου να αργοπεθαίνει ποτε δεν άφησα και ουτε θα αφήσω. Όταν πέθανε το προηγούμενο δεν άντεξα ώρα χωρίς καναρινάκι(τι άσχημο να βλέπεις ένα κλουβί άδειο ενώ κάτι λεπτά πριν είχε το στενό σου φιλαράκι☹)και οι γονείς μου αναγκάστηκαν να μου αγοράσουν το τωρινό:).Βέβαια τότε έλεγα οτι σαν το προηγούμενο δεν θα υπάρξει αλλα νατο,το τωρινό. Δεν θελω να ξαναπεράσω τα ίδια. Όσο αφορά την υγεία του τώρα δείχνει καλύτερα, είδα στο πίσω μέρος της αντιβίωσης οτι παίρνει απο 3-5 μέρες. Είναι στο πάτωμα αυτη τη στιγμή που μιλάμε και αρχίζει και κάνει τσιου-τσιου(φυσικό να μην καλαιδα). Πριν λίγο το άλλαξα, του άλλαξα την αντιβίωση-ανα 12ωρο την αλλάζω(κι ας λέει ανα 24ωρο), πίνει απο μόνο του,τρέφεται αρκετά καλά. Το μόνο παράπονο μου είναι οτι κάθεται πολύ κάτω(μια ποτίστρα, μια ταιστρα, τις έχω κάτω για να μην κουράζεται). Ξέχασα να πω το σημαντικότερο,όταν το άλλαξα και του έβαλα το ελαιόλαδο στον αδένα του παρατήρησα οτι υποχωρεί το πριξημο του,όχι θεαματικά αλλα φαίνεται η διαφορά με το χθες.Αναμένω βελτίωση ως και την παρασκευή(όπως λέει και η αντιβίωση). Θα ενημερώσω την κτηνίατρο την παρασκευή το απόγευμα(όπως μου έχει πει και η ίδια). Νάστε καλά!
 
Περαστικά του για άλλη μία φορά και περιμένω νέα του καθημερινά ή όποτε μπορείς εσύ. Πάντως σαν τον Χριστοφοράκο μου δεν ξαναβρήκα,ήταν καναρινάκι απο του πατέρα μου.
 
. Ξέχασα να πω το σημαντικότερο,όταν το άλλαξα και του έβαλα το ελαιόλαδο στον αδένα του παρατήρησα οτι υποχωρεί το πριξημο του,όχι θεαματικά αλλα φαίνεται η διαφορά με το χθες.

-Δεν μπόρεσα να καταλάβω, τελικά από τί πάσχει το πουλάκι;
τι ενοούσε ο γιατρός όταν σου είπε οτι έχει φουσκομένη αμάρα;
Γιατί επανέρχεσαι στον ουροπήγιο αδένα σαν αφορμή της όλης
κατάστασής του; Τα συνέδεσε ο γιατρός με κάποιο τρόπο;
(ουροπήγιο και αμάρα)😕
 
Αγαπητέ μου Σέργιε χαίρομαι ειλικρινά για την πορεία της υγείας του καναρινιού σου!Για 10 χρόνια είχα τον Χριστόφορο, ενα καταπληκτικό καναρίνι το οποίο είχα μαζί μου απο τότε που ξεκίνησε να τρώει μόνο του. Ηταν πανέξυπνος και ζηλιάρης. Οποτε με έβλεπε να τρώω κάτι έκανε σαν τρελός να το φάει κ εκείνος. Κάθε μέρα έκανε το μπανάκι του και όταν καθόμασταν έξω στο μπαλκονάκι και συζητούσαμε εκείνος καθόταν στο κλαδάκι και μας παρακολουθούσε. Δυστυχώς πέθανε ξαφνικά χωρίς λόγο και μου στοίχησε πάρα πολυ..


Ο Χριστόφορος δεν πέθανε ξαφνικά και χωρίς λόγο. Αν τον είχες ήδη 10 χρόνια όπως μας λες ο κυριότερος λόγος ήταν πως πέθανε από γεράματα! Σιγουρα σου στοίχησε,όπως η καθε απώλεια αλλά δυστυχώς και ο θάνατος ειναι μέσα στην ζωή. Να χαιρεσαι που για 10 ολόκληρα χρόνια του πρόσφερες ό,τι καλύτερο μπορούσες και εκέινος σε αντάμειβε με το κελάηδημά του.🙄
 
Νόμιζα πως τα καναρινάκια ζουν περισσότερο...Απλά εγινε ξαφνικά και δεν το περίμενα γιατι ακόμα και το απογευμα κελαηδούσε, πέθανε το βράδυ. Ηταν απίστευτος αλλά μετά απο τόσα χρόνια-έχει πεθάνει περίπου πριν 6 χρόνια-με τα λόγια σου είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι όμορφα που μιλάω για εκείνον. Πόνεσα σαν να ήταν άνθρωπος
 
Καλησπέρα Μάκη, απλά την Κυριακή το βράδυ(δεν το είχα πάει στο κτηνίατρείο)το έπιασα και μου φάνηκε η αμάρα του πρησμένη. Την Δευτέρα που το πήγα στο κτηνιατρείο διέγνωσε η γιατρός στον ουροπήγιο αδένα πρήξιμο(σπιράκι).Απλά δεν ξέρω αν μπορώ να αλλάξω το τοπικ.
 
Όλοι πονάνεκαι εμένα το προηγούμενο καναρινάκι παρολο που ήταν ταλαιπωρημένο και απο τα 2 προβλήματα ήταν καταβεβλημένο και ξαφνικά ξεκίνησε να κάνει κούνια(μάλιστα πιανόταν με το ράμφος του στην οροφή και έδινε μεγάλη φόρα στη κούνια), νόμιζα οτι είχε τρελλαθεί. Την άλλη μέρα 8:30 το πρωι... Το έθαψα σε μια γλάστρα τεράστια στο πίσω μέρος της αυλής μου. Τεσπα, ας τα ξεχάσουμε. Τα εν ζωη καναρινάκια ναναι καλά.
 
Εννοείς για τώρα που έχει το σπυρί ή για πριν;
Πριν το βγάλει του είχα κάθε μέρα, για τώρα ρώτησα το κύριο που έχει γράψει το άρθρο και περιμένω απάντηση, αλλά απο τη στιγμή που δεν το πειράζει με το ράμφος(τσιμπιες) και έχει μόνο πρήξιμο πιστεύω οτι δεν θέλει συνέχεια μπανιέρα. Μόνο ελαιόλαδο του βάζω(με το μπεντατίν που είχα βάλει στο προηγούμενο καναρινι το τσίμπαγε, σαν να είχε φαγούρα και έγινε χειρότερα/έτσι πράτω, η κτηνίατρος δεν μου ανέφερε να του βάλω μπεταντιν).
 
Χα! Κι εγω τον Χριστοφοράκο τον έθαψα στο παρτέρι της αυλης μου!
 
Καλησπέρα! Μια χαρά τα πάει, το πρωι του έβαλα πολυβιταμινες σε άλλη ποτίστρα και μια τροφή με βιταμίνες σε ένα κυπελάκι για να γατζώνεται εύκολα. Κατά το μεσημέρι το είδα για πρώτη φορά σε κλαρί να κρατά την ισορροπία του. Το πρωι επίσης πήγα σε φαρμακείο και πηρα μιγμα μπενταντιν με γλυκερίνη και του έβαλα ελαιόλαδο,το ανακίνησα,έβγαλα έξω το καναρινάκι (με παίδεψε να το πιάσω, πέταγε κανονικότατα) και του έβαλα το μίγμα στο σπυρί απευθείας.Αύριο θα το καθαρίσω και αφού στεγνώσει θα του ξαναβάλω το μίγμα. Το μεσημέρι πάντως έτρωγε το καναβούρι του άνετα(γιατι χθες χωνόταν μέσα λόγο αστάθειας και αδυναμίας) και έπινε απο τη μια μεριά πολυβιταμίνες και απο την άλλη την αντιβίωση. Είμαι χαρούμενος που επιτέλους ισορροπεί. Τώρα βέβαια κάθεται στο πάτωμα γιατι κουράστηκε αλλά λείαν συντόμος θα είναι στις κλάρες του. Το πρήξιμο και το πυον αρχίζουν και υποχωρούν(ήδη το πυον είναι σαν μια τριχούλα).Ανησυχώ όμως μην πάει απο μονο του και το σπάσει.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις βοήθειες σας παιδια.
Να'στε όλοι καλά+τα καναρίνια σας/παπαγαλάκια.
 
Back
Top