Τα αντιβιοτικά είναι καταπληκτικά φάρμακα και σώζουν ζωές όταν γίνεται σωστή χρήση τους. Δεν πρέπει όμως να τα χορηγήσουμε στη τύχη.
Υπάρχουν τόσο πολλά αντιβιοτικά επειδή το κάθε ένα στοχεύει συγκεκριμένη ομάδα βακτηρίων. Το Baytrill είναι πολύ ισχυρη, ευρέως φάσματος αντιβίοση (σκοτώνει δηλαδή ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων)... και τελευταία γίνεται υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών ευρέως φάσματος... (μάλλον λόγο υψηλού κόστος εξετάσεων από τους κτηνιάτρους). Αν δεν τα πάρεις τα αντιβιοτικά σύμφωνα με τις οδηγίες τους αυξάνεις σημαντικά τις πιθανότητές να αναπτύξεις στελέχη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στο συγκεκριμένο φάρμακο και δραστική ουσία του.
Ένας άλλος λόγος που πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά με προσοχή είναι ότι αλλάζουν τα φώτα στο έντερό των πουλιών. Όταν μια αντιβίωση έκανε τη δουλειά της και καθάρισε το πεδίο και σκότωσε όλα τα κακά βακτήρια τότε (μόλις σταματήσαμε τη αντιβίωση) πρέπει να αναλάβουν τη δράση τα καλά βακτήρια του εντέρου, μόνο που όλα τα καλά βακτήρια έχουν πεθάνει κι αυτά από την ισχυρή αντιβίωση.
Δηλαδή επειδή για μας είναι πιο εύκολο να δώσουμε Baytrill και να μην ψάχνουμε τι συγκεκριμένα έχει το πουλί, γιαυτο κι παίρνουμε σαν αποτέλεσμα αδύναμο ανοσοποιητικο σύστημα, κατασταμενο έντερο και δυνατά στελέχη βακτηρίων.
Τώρα, επειδή το πουλί είναι σε χαλια κατάσταση κι δεν ξέρουμε αν θα ξυπνήσει αύριο ίσος το Baytrill είναι τελευταία λύση. Όμως αν θα πήγαινε μια κουτσουλιά στον κτηνίατρο για να την δει στο μικροσκόπιο ίσος θα μπορούσε να πάρει μια απάντηση (σε μια ώρα) αν πρόκεται για μύκητες, βακτήρια ή παράσιτα...
Τη γνώμη μου λέω.
Συμφωνώ μαζί σου αλλά σας ξαναλέω οτι μένω σε μικρό νησί και δεν έχω αυτές τις δυνατότητες. Μόνος μου κάνω ότι μπορώ οταν τα πουλάκια πάθουν κάτι και εσείς εδώ με την εμπειρία σας με βοηθάτε. Ούτε κτηνίατρο έχουμε, ούτε τα φάρμακα μπορώ να βρω εδώ.
Έχω Aviomycine, Teniazine, Baycox και Aidonyne.
Baytrill και Cosumix δεν βρίσκω εδώ και θα πρέπει να παραγγείλω. Τώρα ούτε αυτό μπορώ να κάνω που είναι κλειστές οι τράπεζες. Ούτε το paypal λειτουργεί πια.
Άρα επειδή δεν έχω άλλες επιλογές του δίνω αυτό που πιθανολογούμε ότι θα το βοηθήσει από αυτά που είδατε στις φωτό που ανέβασα και ελπίζουμε για το καλύτερο.
Αυτό που έχω κάνει μέχρι στιγμής είναι να του χορηγήσω λίγες μέρες Aidonyne και σήμερα ήταν η τρίτη μέρα που του έδωσα Baycox στο νερό του.
Η εικόνα του είναι περίπου ίδια. Είναι ακόμα φουσκωμένο. Δεν κάνει πολλές κουτσουλιές απ΄ότι βλέπω. Τρώει όμως σποράκια (μόνο αυτά του έχω αυτές τις μέρες) και πριν λίγες μέρες έφαγε και αυγό.
Λέω από αύριο να μην του δώσω άλλο Baycox και να κάνω μία ημέρα παύση με σκέτο νερό ή νερό με Aidonyne και από μεθαύριο να αρχίσω να του δίνω Aviomycine μήπως και είναι κάτι που πιάνει το συγκεκριμένο φάρμακο και σωθεί το πουλάκι.
Πριν καμιά δεκαριά μέρες κελαηδούσε φοβερά. Το θαύμαζα. Ξαφνικά σταμάτησε και άρχισε να έχει την εικόνα του φουσκωμένου. Όπως έγραψα στα πρώτα post την ίδια διατροφή και νερό που έδινα στα άλλα πουλιά του έδινα.
Εσείς οι πιο έμπειροι και που έχετε πολλά πουλιά συμφωνείτε μαζί μου λαμβάνοντας υπ' όψιν αυτά που σας έγραψα παραπάνω;
Ευχαριστώ!
Σταμάτη @Greckos, σε τι κατάσταση είναι το πουλάκι σήμερα;
Συμφωνώ απόλυτα με την Πωλίνα... Βρίσκομαι στο ίδιο σκεπτικό με την @Wind-sa
Μόνο όταν πρέπει οι αντιβιώσεις... και δεν το κρίνουμε εμείς αλλά οι γιατροί...
Ούτε μπορεί προληπτικά να γίνει κάποια αγωγή.
Τί να κάνω όμως Γιάννη; Διάβασε σε παρακαλώ τι έγραψα στην Πωλίνα.