Ασθένειες Καναρίνι με καρίνα και φουσκωμένη κοιλιά

Σταμάτη @Greckos, σε τι κατάσταση είναι το πουλάκι σήμερα;
Τα αντιβιοτικά είναι καταπληκτικά φάρμακα και σώζουν ζωές όταν γίνεται σωστή χρήση τους. Δεν πρέπει όμως να τα χορηγήσουμε στη τύχη.
Συμφωνώ απόλυτα με την Πωλίνα... Βρίσκομαι στο ίδιο σκεπτικό με την @Wind-sa
Μόνο όταν πρέπει οι αντιβιώσεις... και δεν το κρίνουμε εμείς αλλά οι γιατροί...
Ούτε μπορεί προληπτικά να γίνει κάποια αγωγή.

Τα αντιβιοτικά είναι καταπληκτικά φάρμακα και σώζουν ζωές όταν γίνεται σωστή χρήση τους. Δεν πρέπει όμως να τα χορηγήσουμε στη τύχη.

Υπάρχουν τόσο πολλά αντιβιοτικά επειδή το κάθε ένα στοχεύει συγκεκριμένη ομάδα βακτηρίων. Το Baytrill είναι πολύ ισχυρη, ευρέως φάσματος αντιβίοση (σκοτώνει δηλαδή ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων)... και τελευταία γίνεται υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών ευρέως φάσματος... (μάλλον λόγο υψηλού κόστος εξετάσεων από τους κτηνιάτρους). Αν δεν τα πάρεις τα αντιβιοτικά σύμφωνα με τις οδηγίες τους αυξάνεις σημαντικά τις πιθανότητές να αναπτύξεις στελέχη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στο συγκεκριμένο φάρμακο και δραστική ουσία του.

Ένας άλλος λόγος που πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά με προσοχή είναι ότι αλλάζουν τα φώτα στο έντερό των πουλιών. Όταν μια αντιβίωση έκανε τη δουλειά της και καθάρισε το πεδίο και σκότωσε όλα τα κακά βακτήρια τότε (μόλις σταματήσαμε τη αντιβίωση) πρέπει να αναλάβουν τη δράση τα καλά βακτήρια του εντέρου, μόνο που όλα τα καλά βακτήρια έχουν πεθάνει κι αυτά από την ισχυρή αντιβίωση.

Δηλαδή επειδή για μας είναι πιο εύκολο να δώσουμε Baytrill και να μην ψάχνουμε τι συγκεκριμένα έχει το πουλί, γιαυτο κι παίρνουμε σαν αποτέλεσμα αδύναμο ανοσοποιητικο σύστημα, κατασταμενο έντερο και δυνατά στελέχη βακτηρίων.

Τώρα, επειδή το πουλί είναι σε χαλια κατάσταση κι δεν ξέρουμε αν θα ξυπνήσει αύριο ίσος το Baytrill είναι τελευταία λύση. Όμως αν θα πήγαινε μια κουτσουλιά στον κτηνίατρο για να την δει στο μικροσκόπιο ίσος θα μπορούσε να πάρει μια απάντηση (σε μια ώρα) αν πρόκεται για μύκητες, βακτήρια ή παράσιτα...

Τη γνώμη μου λέω.

Συμφωνώ μαζί σου αλλά σας ξαναλέω οτι μένω σε μικρό νησί και δεν έχω αυτές τις δυνατότητες. Μόνος μου κάνω ότι μπορώ οταν τα πουλάκια πάθουν κάτι και εσείς εδώ με την εμπειρία σας με βοηθάτε. Ούτε κτηνίατρο έχουμε, ούτε τα φάρμακα μπορώ να βρω εδώ.
Έχω Aviomycine, Teniazine, Baycox και Aidonyne.

Baytrill και Cosumix δεν βρίσκω εδώ και θα πρέπει να παραγγείλω. Τώρα ούτε αυτό μπορώ να κάνω που είναι κλειστές οι τράπεζες. Ούτε το paypal λειτουργεί πια.

Άρα επειδή δεν έχω άλλες επιλογές του δίνω αυτό που πιθανολογούμε ότι θα το βοηθήσει από αυτά που είδατε στις φωτό που ανέβασα και ελπίζουμε για το καλύτερο.

Αυτό που έχω κάνει μέχρι στιγμής είναι να του χορηγήσω λίγες μέρες Aidonyne και σήμερα ήταν η τρίτη μέρα που του έδωσα Baycox στο νερό του.
Η εικόνα του είναι περίπου ίδια. Είναι ακόμα φουσκωμένο. Δεν κάνει πολλές κουτσουλιές απ΄ότι βλέπω. Τρώει όμως σποράκια (μόνο αυτά του έχω αυτές τις μέρες) και πριν λίγες μέρες έφαγε και αυγό.
Λέω από αύριο να μην του δώσω άλλο Baycox και να κάνω μία ημέρα παύση με σκέτο νερό ή νερό με Aidonyne και από μεθαύριο να αρχίσω να του δίνω Aviomycine μήπως και είναι κάτι που πιάνει το συγκεκριμένο φάρμακο και σωθεί το πουλάκι.
Πριν καμιά δεκαριά μέρες κελαηδούσε φοβερά. Το θαύμαζα. Ξαφνικά σταμάτησε και άρχισε να έχει την εικόνα του φουσκωμένου. Όπως έγραψα στα πρώτα post την ίδια διατροφή και νερό που έδινα στα άλλα πουλιά του έδινα.

Εσείς οι πιο έμπειροι και που έχετε πολλά πουλιά συμφωνείτε μαζί μου λαμβάνοντας υπ' όψιν αυτά που σας έγραψα παραπάνω;

Ευχαριστώ!

Σταμάτη @Greckos, σε τι κατάσταση είναι το πουλάκι σήμερα;

Συμφωνώ απόλυτα με την Πωλίνα... Βρίσκομαι στο ίδιο σκεπτικό με την @Wind-sa
Μόνο όταν πρέπει οι αντιβιώσεις... και δεν το κρίνουμε εμείς αλλά οι γιατροί...
Ούτε μπορεί προληπτικά να γίνει κάποια αγωγή.

Τί να κάνω όμως Γιάννη; Διάβασε σε παρακαλώ τι έγραψα στην Πωλίνα.

Τί να κάνω όμως Γιάννη; Διάβασε σε παρακαλώ τι έγραψα στην Πωλίνα.
Δεν σε αδικώ... έχεις τα δίκια σου.
Γι' αυτό άλλωστε είμαστε εδώ και προσπαθούμε να σε βοηθήσουμε.
Όσα γράφουμε όμως τα διαβάζουν και άλλοι που είναι "επισκέπτες" στην συζήτηση...
Και δεν πρέπει να επιτρέπουμε να βγάζουν εσφαλμένα συμπεράσματα για τα φάρμακα και τις αντιβιώσεις.
Δε μου απάντησες όμως... σε τι κατάσταση είναι σήμερα;
Τρώει ή συνεχίζει να είναι άρρωστο;

Δεν σε αδικώ... έχεις τα δίκια σου.
Γι' αυτό άλλωστε είμαστε εδώ και προσπαθούμε να σε βοηθήσουμε.
Όσα γράφουμε όμως τα διαβάζουν και άλλοι που είναι "επισκέπτες" στην συζήτηση...
Και δεν πρέπει να επιτρέπουμε να βγάζουν εσφαλμένα συμπεράσματα για τα φάρμακα και τις αντιβιώσεις.
Δε μου απάντησες όμως... σε τι κατάσταση είναι σήμερα;
Τρώει ή συνεχίζει να είναι άρρωστο;

Είναι ακόμα φουσκωμένο. Δεν δείχνει το ίδιο ζαλισμένο με προχθες όμως. Προχθες ήταν στον κόσμο του. Με δυσκολία πήγαινε από κλαρί σε κλαρί και παραπατούσε σαν να ήταν ζαλισμένο όταν το έφτανε. Τώρα δεν το δείχνει αυτό. Φαίνεται να τρώει γιατί βρίσκω άδεια τσόφλια στα σποράκια του και τον βλέπω να κάθεται στη ταίστρα συχνά. Δεν είμαι όμως εδώ πολύ και το βλέπω συνήθως το πρωί και το απόγευμα. Να του βάλω και κάτι άλλο να φάει μήπως δυναμώσει λίγο;

Είναι ακόμα φουσκωμένο. Δεν δείχνει το ίδιο ζαλισμένο με προχθες όμως. Προχθες ήταν στον κόσμο του. Με δυσκολία πήγαινε από κλαρί σε κλαρί και παραπατούσε σαν να ήταν ζαλισμένο όταν το έφτανε. Τώρα δεν το δείχνει αυτό. Φαίνεται να τρώει γιατί βρίσκω άδεια τσόφλια στα σποράκια του και τον βλέπω να κάθεται στη ταίστρα συχνά. Δεν είμαι όμως εδώ πολύ και το βλέπω συνήθως το πρωί και το απόγευμα. Να του βάλω και κάτι άλλο να φάει μήπως δυναμώσει λίγο;
Δεν υπάρχουν μαγικά που θα το βοηθήσουν να ανακάμψει πιο γρήγορα.
Η βελτιωμένη εικόνα ίσως είναι η ένδειξη πως ο οργανισμός του ανταποκρίνεται και νικάει την ασθένεια... Πολύ καλό σημάδι.
Αν έχεις λίγο περίλλα, ή chia... Θα βοηθούσε.
Αν δεν έχεις λίγη βρώμη θα του έδινε εύκολες θερμίδες...
Αν και αυτή δεν μπορείς να τη βρεις (από επαρχία είμαι και καταλαβαίνω), δώσε quaker που είναι σπασμένη βρώμη για ανθρώπινη κατανάλωση από το super market.
Δεν ξέρω αν οτιδήποτε άλλο θα του έκανε καλό. Γι' αυτό προτείνω μόνο σπόρους και βιταμίνες στο νερό.

Δεν υπάρχουν μαγικά που θα το βοηθήσουν να ανακάμψει πιο γρήγορα.
Η βελτιωμένη εικόνα ίσως είναι η ένδειξη πως ο οργανισμός του ανταποκρίνεται και νικάει την ασθένεια... Πολύ καλό σημάδι.
Αν έχεις λίγο περίλλα, ή chia... Θα βοηθούσε.
Αν δεν έχεις λίγη βρώμη θα του έδινε εύκολες θερμίδες...
Αν και αυτή δεν μπορείς να τη βρεις (από επαρχία είμαι και καταλαβαίνω), δώσε quaker που είναι σπασμένη βρώμη για ανθρώπινη κατανάλωση από το super market.
Δεν ξέρω αν οτιδήποτε άλλο θα του έκανε καλό. Γι' αυτό προτείνω μόνο σπόρους και βιταμίνες στο νερό.

Ευχαριστώ.
Χθες το βράδυ δεν είδα την απάντησή σου αλλά σήμερα το πρωί πριν την διαβάσω έκανα κάτι άλλο.
Δεν του έδωσα baycox αλλά αποφάσισα να του δώσω Aviomycine μήπως είναι κάτι που δεν το πιάνει το baycox. Προσπαθώ με τα μέσα που έχω. Μετά του έβαλα εκτός από σποράκια και αυγοτροφή αγορασμένη και έπεσε με τα μούτρα να φάει.
Θα φύγω τώρα και το απόγευμα θα σας πω πως πάει. Πάντως όρεξη είχε.

Σταμάτη ότι και να σου πω έχει πολλές πιθανότητες να είναι λάθος παρά σωστό.
Συνέχισε όπως μπορείς μια και δεν έχεις δυνατότητα επίσκεψης σε γιατρό...
Απλά να θυμάσαι τον κανόνα... Πως τα πολλά φάρμακα εκθέτουν σε κίνδυνο τα όργανα του πτηνού (συκώτι και νεφρούς) και τελικά αντί για "καλό" του κάνουν "κακό".
Ολοκλήρωσε αυτό που ξεκίνησες και μετά δώσε χρόνο στον οργανισμό του πτηνού να επαναλειτουργήσει και να αντιμετωπίσει όλα όσα τον ταλαιπωρούν...
Ένας οργανισμός που βρίσκεται συνεχώς σε θεραπείες και φάρμακα υπολειτουργεί και σταματά να "μάχεται" κατά των ασθενειών.
Αν τα καταφέρει και λειτουργήσει ο οργανισμός και η άμυνα του πουλιού... Πολύ πιθανόν να κέρδισες τη μάχη.

Μήπως κ. Γιάννη να έδινε και κάποιο προβιοτικα ο Σταμάτης μετά από όλα αυτά; Όπως ultra levin;

Λοιπόν σήμερα το απόγευμα όταν γύρισα με χαρά τον βρήκα να κάθεται στο κλαρί με άλλο αέρα. Δεν ήταν φουσκωμένος και έδειξε ζωντάνια όταν πλησίασα. Έκανε τα "τσίου" του κλπ. Δεν κελαίδησε βέβαια.
Αργότερα όταν ξαναβγήκα έξω τον είδα να στέκεται στο πάτωμα του κλουβιού. Έφυγα και γύρισα λίγο αργότερα να τον βρω πάλι εκεί. Όταν πλησίασα αμέσως ανέβηκε στο κλαρί. Βασικά με ενθουσίασε το οτι δεν ήταν μια φουσκωμένη μπάλα που ήταν τις προηγούμενες μέρες. Τώρα κοιμάται στο κλαρί. Σταθερός. Δεν κουνιέται.
Το πρωί θα δούμε πάλι...

Ήθελα να ρωτήσω και κάτι για το Aviomycine. Πρέπει και αυτό κάθε μέρα να του βάζω φρέσκο νερό με νέα δόση του φαρμάκου όπως έκανα με το baycox?

Χθές το πουλάκι μία ήταν φουσκωμένο και μία φαινόταν καλύτερα. Κάποιες φορές καθόταν σαν ζαβλακωμένο και άλλες ήταν κινητικό. Δεν κελαηδάει βέβαια. Με έχει μπερδέψει. Ελπίζω να τα καταφέρει.

Έχεις ξαναδεί την κοιλιά του;

Έχεις ξαναδεί την κοιλιά του;

Όχι δεν την ξαναείδα γιατί φοβάμαι μήπως τον εξαντλήσω. Την πρώτη φορά έκλεισε τα μάτια του και καθόταν λές και θα μου έμενε στο χέρι. Αν αξίζει τον κόπο να το ξανακάνω.
Πάντως σήμερα ήταν όπως χθες. Τώρα πριν λίγο που ήρθα σπίτι τον βρήκα στον πάτο του κλουβιού με τα μάτια κλειστά. Μετά όταν έβαλα το χέρι μου μέσα να του βάλω το μπανάκι του μήπως θέλει να δροσιστεί, σηκώθηκε και πέταγε από κλαρί σε κλαρί για να αποφύγει το χέρι μου.

Τώρα πριν λίγο που ήρθα σπίτι τον βρήκα στον πάτο του κλουβιού με τα μάτια κλειστά
Χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση η κοιλιά του Σταμάτη. Η κατάσταση που περιγράφεις δεν είναι καθόλου καλή αλλά αυτή η εικόνα χωρίς καθημερινή εξέταση δεν μπορεί να σου δώσει πει αν υπάρχει βελτίωση ή όχι μετά από την αλλαγή κάποιας αγωγής.

Σταύρο ανεβάζω φωτογραφίες που μόλις έβγαλα.
Ήταν λίγο πιο "ζωντανός" αυτήν την φορά αλλά μετά φάνηκε λίγο εξαντλημένος. Πως το βλέπετε σε σύγκριση με τις πρώτες που ανέβασα; Η καρίνα όμως ξυράφι...1.webp 2.webp 3.webp

Πραγματικά η καρίνα στο στήθος του πουλιού καλά κρατεί...
Στην τελευταία φωτογραφία διακρίνω χρωματιστά υπολείμματα της τροφής. Αυτά που τα αποκαλούν μπισκότα και βρίσκονται μέσα στο μείγμα των σπόρων, σωστά;
Αν ναι... Να ξέρεις πως επειδή κανείς δεν γνωρίζει τον τρόπο και τα υλικά παρασκευής τους... Θα πρέπει να αποφεύγονται.
Δηλαδή να προτιμάς μείγμα σπόρων χωρίς αυτά τα "καλούδια"
Τώρα του δίνεις κάποιο φάρμακο;

Πραγματικά η καρίνα στο στήθος του πουλιού καλά κρατεί...
Στην τελευταία φωτογραφία διακρίνω χρωματιστά υπολείμματα της τροφής. Αυτά που τα αποκαλούν μπισκότα και βρίσκονται μέσα στο μείγμα των σπόρων, σωστά;
Αν ναι... Να ξέρεις πως επειδή κανείς δεν γνωρίζει τον τρόπο και τα υλικά παρασκευής τους... Θα πρέπει να αποφεύγονται.
Δηλαδή να προτιμάς μείγμα σπόρων χωρίς αυτά τα "καλούδια"
Τώρα του δίνεις κάποιο φάρμακο;

Πράγματι από την τροφή (αυτά είναι από μια "αυγοτροφή" αγοαραστή) είναι τα χρωματιστά αυτά που βλέπετε. Η τροφή (τα σποράκια) είναι συσκευασμένη που του δίνω.
Τώρα του δίνω το Aviomycine 3η μέρα.
Την κοιλιά πως την βλέπετε;

Y. Γ. Του έβαλα να φάει Quaker όπως μου είπε ο Γιάννης (τα άλλα δεν τα έβρισκα) και έπεσε με τα μούτρα!

Στα δικά μου μάτια δεν δείχνουν πρόβλημα τόσο η κοιλιά όσο και οι κουτσουλιές... Ίσως λίγα περισσότερα από το κανονικό είναι τα ούρα του ή υπάρχει μικρή διάρροια...
Θα σου πρότεινα να περιμένεις τις γνώμες όσων μπορούν πιθανόν να διακρίνουν στις φωτογραφίες σου, αυτά που εγώ δεν μπορώ...
Μέχρι να απαντήσουν... Θεωρώ πως είναι χρήσιμο να διαβάσουμε όλα όσα σχετικά γράφονται από τον Dr Peter Coutteel (ειδικά μετά την 33 σελίδα) https://www.scribd.com/doc/193119617/Dr-Peter-Coutteel-CULPRET-Presentation-Athens-2013 για τις ασθένειες των πουλιών.

Υπάρχει ακόμη και μια σχετική καταγραφή στη διεύθυνση https://community.petbirds.gr/threa...ν-για-τη-διάγνωση-ασθενειών-των-πτηνών.17694/

Screen%20Shot%202015-07-18%20at%2010.38.04%20AM_zpsoypp1olo.png

Δεν φαίνεται κάποια ιδιαίτερη διαφορα από τις φωτογραφίες σου. Για εμάς σε μια-δυο φωτό είναι σχεδόν αδύνατον να πιάσουμε τη διαφορα. Αλλα εσύ όταν παίρνεις το πουλί στο χέρι δες πως είναι το πρήξιμο, ποσο πολύ είναι διογκωμένο το έντερο, ποσο πολύ φαίνεται το συκώτι. Εσύ με το που κρατάς στο χέρι το καναρινάκι σου θα ξεχωρίζεις καλύτερα τις μικρές διαφορες.

Επίσης θα σου πρότεινα να το ζυγίζεις κάθε φορα που το παίρνεις στο χέρι σε μια ζυγαριά ακριβειας. Ίσος ζυγαριά κουζίνας.

Δες εδώ που ζύγιζα κάποια μικρά παραδείσια μέρα-παρα μέρα. Βλέπεις oτι το πρήξιμο δεν έφευγε και ποσο γρήγορα έπεφτε το βάρος τους. Δυστυχώς δεν τα έσωσα ολα λόγο της λάθος διάγνωσηs.

Health%203%20blue_zpscxrhgfmp.jpg

Back