Ασθένειες Καρούμπαλο στο μάτι καναρινιού

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Μου είχαν πει να μη τους δίνω όλο το χρόνο μηπως πάθουν υπερβιταμίνωση

Ξέρει κανείς στα σίγουρα αν τα πουλιά παθαίνουν υπερβιταμίνωση; Γιατί εμένα μου είχε πει κτηνίατρος ότι και λάθος να κάνεις και να βάλεις πχ. 6 σταγόνες βιταμίνη στο νερό ενώ πρέπει να βάλεις 3, ακόμα και όλο να το βάλεις που λέει ο λόγος, τα πουλιά δεν παθαίνουν υπερβιταμίνωση. Απλά κρατάνε όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους και το υπόλοιπο το αποβάλλουν. Μου είχε φανεί πολύ περίεργο τότε, γι' αυτό ρωτάω.

Ξέρει κανείς στα σίγουρα αν τα πουλιά παθαίνουν υπερβιταμίνωση; Γιατί εμένα μου είχε πει κτηνίατρος ότι και λάθος να κάνεις και να βάλεις πχ. 6 σταγόνες βιταμίνη στο νερό ενώ πρέπει να βάλεις 3, ακόμα και όλο να το βάλεις που λέει ο λόγος, τα πουλιά δεν παθαίνουν υπερβιταμίνωση. Απλά κρατάνε όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους και το υπόλοιπο το αποβάλλουν. Μου είχε φανεί πολύ περίεργο τότε, γι' αυτό ρωτάω.
Σύλβια μου πάντα ισχύει το "μέτρον άριστον"! Ακόμα και στα καναρινάκια, που είναι ζωντανοί οργανισμοί, ακόμα και σε μας! Αν τους δώσουμε βιταμίνες σε υπερβολική ποσότητα παθαίνουν υπερβιταμίνωση! Και αν μιλάμε για χημικές βιταμίνες και πρόβλημα στο συκώτι! Και η υπερβιταμίνωση έχει τα ίδια συμπτώματα με την αβιταμίνωση! 😉 Οπότε προσοχή και πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων και των βιταμινών.

Αν τους δώσουμε βιταμίνες σε υπερβολική ποσότητα παθαίνουν υπερβιταμίνωση!
Πολύ λογικό. Κι εγώ έτσι φανταζόμουνα, ότι θα συμβαίνει το ίδιο με οποιοδήποτε άλλο ζωντανό οργανισμό. Γιατί τα πουλιά να αποτελούν εξαίρεση; Γι' αυτό μου είχαν κάνει τρομερή εντύπωση τα λόγια του κτηνιάτρου... Ποιος ξέρει; Μπορεί να εννοούσε κάτι άλλο και να το διατύπωσε λάθος. Γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι μπορεί να πιστεύει κάτι τέτοιο 😛

Η δε επιστήμη λέει...
... Όσον αφορά την υπερβιταμίνωση, σίγουρα είναι τοξική.
Οι υπερβιταμινώσεις όμως δεν παρατηρούνται συχνά στα πτηνά συντροφιάς. Μάλλον το αντίθετο!
Για να καταλάβουμε του λόγου το αληθές, για να προκληθεί τοξικότητα από βιταμίνη Α, χρειάζεται μια συγκέντρωση πάνω από 1000 φορές από το κανονικό! (Bauc L., Nutritional problems in pet birds. W. B. Saunders Company, Montreal, 1995).
Υπερβιταμίνωση Ε επίσης δεν έχει παρουσιαστεί στην πράξη και δεν αναφέρεται πουθενά στην βιβλιογραφία.
Στα κυριότερα διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνίατροι πτηνών, περιλαμβάνονται υποβιταμίνωση Α, υποβιταμίνωση Ε, έλλειψη ασβεστίου, έλλειψη ιωδίου και τοξικότητα μόνο από σίδηρο σε εντομο-φρουτοφάγα πτηνά, όπως οι μάινες

(Σελέκος Β. Τα κυριότερα διατροφικά προβλήματα των πτηνών συντροφιάς.
Ημερίδα Παθολογίας και Διατροφής των Πτηνών Συντροφιάς και της Περιστέρας. Λαμία, 1999).

Καλημέρα,
μακάρι να μην ξαναβγεί ο ογκος, καρούμπαλο ή οτι ειναι τελεσπάντων. Το είχε παθει κάποτε και δικό μας καναρίνι. Δυστυχως το πηγαμε σε κτηνίατρο που ισως δεν γνώριζε. Αφαίρεσε τον όγκο, καπως ετσι φαινόταν κοντα στο ματι, και την ιδια μερα της επεμβασης δεν τα καταφερε☹
Επισης ο πατέρας μου εχει γυρω στα 10 καναρίνια και κατα καιρούς το επαθαν δυο τρια. Σε pet shop ειπαν οτι ειναι συχνο φαινόμενο στα καναρίνια και οτι τα φτερά ή πούπουλα φυτρωνουν προς τα μεσα. Π.χ είπε όπως όταν ξυρίζετε κάποιος φυτρώνει τρύχα μεσα στο δέρμα καπως έτσι.
Μου κανει εντύπωση ομως αν ειναι τοσο συχνο αυτό πως δεν γνωρίζουμε τελικά τι ακριβως ειναι;!
Περαστικά στον μικρό

Η άλλη μικροθρεπτικά ανισορροπία που επηρεάζει συνήθως τα πουλιά είναι η βιταμίνη Α, και οι δύο ανεπάρκεια και τοξικότητα παρατηρούνται συχνά.

]http://www.exoticpetmedicine.com/article/S1055-937X(98)80002-9/abstract

Δεν ξέρω Μαρία, εχουν περασει λιγα χρόνια από τοτε, αλλά λυπηθηκαμε τοτε παρα πολυ☹
Αλλα η φωτο που έχει ανεβάσει ο Γιάννης, έτσι φαινοταν και στο δικό μας. Εξόγκωμα διπλα στο ματακι του. Στην αρχη βαζαμε και εμεις betatin αλλα τιποτα. Μετα μεγαλωνε.
Στα αλλα δυο που το επαθαν ηταν σε αλλα σημεία. Έτσι μας ειπαν σε pet shop από την περιγραφη που τους κάναμε...
ελπιζω ο μικρούλης του Γιαννη να γινει καλά. Θα ήθελα απλά να γνωριζα τι ειναι τελικά αυτό που συμβαίνει. Διοτι μοιαζει η φωτογραφία...

Αγαπητοί φίλοι ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας, αλλά χθες ο μικρός "Θωμάς" δεν ξύπνησε, δεν άντεξε την δεύτερη αφαίρεση μάλλον! Ενώ έδειξε πάλι ανακούφιση και κελάηδησε για λίγο ακριβώς με την αφαίρεση(όπως ακριβώς και μετά την πρώτη)και έδειχνε ζωηρό, το βράδυ κάθισε ακίνητο σε μια γωνία του κλουβιού και κοιμήθηκε αλλά Σάββατο πρωί το βρήκα εκεί.

Το μόνο που μπορώ προσωπικά να πω είναι... Πως νομίζω πως έξησε στα καλύτερα χέρια, στο σωστό άνθρωπο... κι αυτό ίσως κάνει τη μικρή ζωή να μοιάζει ποιο όμορφη από κάποια άλλα περισσότερο "άτυχα" πουλιά...

Ευχαριστώ πολύ κε Γιάννη, το γεγονός αυτό με πείσμωσε περισσότερο και θα διαβάσω περισσότερα αρθρα του φόρουμ για τη διατροφή, τις βιταμίνες και τη διαβίωση των μικρών μας φίλων για να προσφέρω το καλύτερο δυνατόν και για το δεύτερο καναρινάκι αλλά και για αυτό που θα αντικαταστήσει το πρώτο

αχ πόσο λυπάμαι ☹
Σέυχαριστώ πολύ Μαρία

Διαβαζα το θεμα απο τοτε που το ξεκινήσατε, δεν μπορουσα ομως να πω τιποτα καθως δεν γνωριζω και πολλα αλλα, περιμενα πως και πως για να μαθω νεα... Πραγματικά λυπαμαι πολυ.. ειναι κριμα, αλλα προσπαθησατε γι' αυτο και δεν το αφησατε μοναχο του. Συγχαρητήρια. Μακαρι να μην ξανα αντιμετωπισετε κατι τετοιο σε κανενα καναρινακι...

Λυπάμαι πολύ! Αλλά μέσα από αυτή την απώλεια βγήκε και κάτι καλό! Θα γίνεις ακόμα καλύτερος και θα φροντίζεις ακόμα περισσότερο το καναρινάκι σου που έμεινε! Μη βιαστείς να αντικαταστήσεις τον Θωμά! Όταν είσαι έτοιμος!

Καλό σου ταξίδι Θωμά! Ήσουν ήρωας.. ☹

Ευχαριστώ Αλίκη, σιγά σιγά αντιλαμβάνομαι ότι τα περισσότερα θέματα που αφορούν καναρίνια με ενδιαφέρουν και ότι συνδέονται μεταξύ τους όλοι πρέπει να γίνουμε λίγο ή πολύ(εμείς οι πιο άπειροι περισσότερο) γνώστες γιατί έχουμε να κάνουμε με ζωντανά και φέρουμε ευθύνη για αυτά.
(Δεν βιάζομαι να τον αντικαταστήσω εγώ, αλλά έχω δυο κορούλες που είχαν διαλέξει από ένα και τώρα η μικρή το ζητάει...)Αυτή τη φορά θα είναι από σοβαρό εκτροφέα κι όχι από τον γνωστό του γνωστού...

Καλημέρα σε όλους,

Δυστυχώς διάβασα το θέμα λίγο αργά...
Είχα και εγώ ανάλογη εμπειρία με 3 καναρίνια (2 αρσενικά και ένα θηλυκό) πριν ένα χρόνο περίπου και ο κτηνίατρος μου είχε πει ότι πιθανότατα ήταν μεταδοτικό, οπότε και τα χώρισα από τα υπόλοιπα. Μου σύστησε βιταμίνες και πλύσεις με κολλύριο (χρησιμοποίησα TOBREX) και σε καμία περίπτωση παρακακέντηση ή αφαίρεση, λόγω του ότι θα δημιουργηθεί πληγή η οποία ήταν πολύ πιθανό να μολυνθεί. Όπως είδα στις φωτογραφίες, τα συμπτώματα ήταν ακριβώς ίδια. Τα δύο πουλάκια, αρσενικό και θηλυκό τα οποία είναι λευκά και αδέρφια από διαφορετική γέννα, θεραπεύτηκαν σχεδόν πλήρως, καθότι έχει μείνει ένα μικρό κενό χωρίς πτέρωμα πάνω από το μάτι τους. το αρσενικό κελαηδάει κανονικά και μάλιστα έχω πάρει και υγιέστατους απογόνους. Το θηλυκό δεν το ζευγάρωσα αλλά πιθανότατα θα το κάνω φέτος.
Το τρίτο πουλάκι, δυστυχώς έχασε το μάτι του αλλά και με ένα μάτι επανήλθε και κελαηδούσε κανονικά, ως τον Νοέμβριο όπου για 3-4 μέρες ήταν κακόκεφος και ξαφνικά τον "έχασα", πιθανότατα από άλλη αιτία.
Πιθανότατα δεν υπάρχει κάποιος που να πει με σαφήνεια τι πάθηση είναι, απλά ο καθένας μας περιγράφει τις εμπειρίες του.

Εύχομαι υγεία σε όλα τα πουλάκια και καλή αναπαραγωγική χρονιά!

Ξέρεις, το ανάλογη εμπειρία, δεν μπορεί να σταθεί,όταν μιλάμε για ασθένειες. Αυτό μπορεί να λεχθεί μόνον όταν υπάρχουν εργαστηριακές αναλύσεις και τελική γνωμάτευση απο ειδικό γιατρό. Σίγουρα δεν υπάρχει αντιστοιχία της ασθένειας των δικών σου καναρινιών με την εδώ περίπτωση. Ούτε το ΤOMBREX μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη μιας ασθένειας. Ολο το μπέρδεμα γίνεται
επειδή το μάτι και η περιοχή γύρο απο το ράμφος του καναρινιού, είναι τόπος ένδειξης συμπτωμάτων ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ.
Υ. Γ Φυσικά όταν η εικόνα του πουλιού έχει την μορφή αυτής της περίπτωσης που συζητήθηκε εδώ, και ο ειδικός γιατρός λέει οτι πρόκειται για κάποιο κτύπημα, είναι για να γινόμαστε όλοι πολύ σκεπτικοί και όχι για να εξυμνούμε την ιατρική του αυθεντία.👎

Ξέρεις, το ανάλογη εμπειρία, δεν μπορεί να σταθεί,όταν μιλάμε για ασθένειες. Αυτό μπορεί να λεχθεί μόνον όταν υπάρχουν εργαστηριακές αναλύσεις και τελική γνωμάτευση απο ειδικό γιατρό. Σίγουρα δεν υπάρχει αντιστοιχία της ασθένειας των δικών σου καναρινιών με την εδώ περίπτωση. Ούτε το ΤOMBREX μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη μιας ασθένειας. Ολο το μπέρδεμα γίνεται
επειδή το μάτι και η περιοχή γύρο απο το ράμφος του καναρινιού, είναι τόπος ένδειξης συμπτωμάτων ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ.
Υ. Γ Φυσικά όταν η εικόνα του πουλιού έχει την μορφή αυτής της περίπτωσης που συζητήθηκε εδώ, και ο ειδικός γιατρός λέει οτι πρόκειται για κάποιο κτύπημα, είναι για να γινόμαστε όλοι πολύ σκεπτικοί και όχι για να εξυμνούμε την ιατρική του αυθεντία.👎

Συμφωνώ με αυτά που λες και γι'αυτό χρησιμοποιώ τον όρο ανάλογη εμπειρία αναφερόμενος σε καρούμπαλο στο μάτι. Δεν είμαι γιατρός ούτε αμφισβητώ η διάγνωση που έγινε. Είμαστε σε φόρουμ όπου ο καθένας περιγράφει τις εμπειρίες του και δεν κάνει υποδείξεις, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάτι που με έναν λάθος χειρισμό μπορεί οδηγήσουμε το πουλάκι στο μοιραίο.

Back