Κατασκευή ταΐστρας για "άγρια" πουλιά

Giannis S

PB New Member
Εγγραφή
25 Απρ 2019
Μηνύματα
80
Καθόμουν το απόγευμα και χάζευα τα καναρινια μου και όπως πάντα σπουργίτια μαυροσκουφια και κοκκινολαιμια μαζεύονταν κοντά για να τσιμπολογήσουν ότι έπεφτε από τα δικά μου κάτω και κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα να κάνω κάτι ώστε να ταΐζω και τα αλλά πουλάκια.

Κάποτε είχα δει στο εξωτερικό σε πάρκα να βάζουν ταιστρες είτε φτιαχτές είτε αγοραστές να κρέμονται από τα κλαδιά των δέντρων και να πηγαίνουν τα πουλια να τρώνε, έτσι σκέφτηκα να φτιάξω και εγώ κάτι ώστε και να τα βοηθήσω αλλά και να ωφεληθώ αφού θα μαζεύονται τα «άγρια» στον κήπο μου και θα ακούω το κελαηδισμα τους.

Για να μην τα πολυλογώ έφτιαξα μια απλή κατασκευή του 1-2 λεπτών που είναι παρόμοια με αυτή του εμπορίου και έτσι έκανα την σκέψη μου πραγματικότητα χωρίς να σπαταλήσω χρόνο η χρήμα. Είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να φτιάξει.

Θα σας πω τα υλικά και θα βάλω και μια φωτογραφία σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρετε να το φτιάξει:

Τα υλικά είμαι ένα μπουκάλακι είτε μεγάλο είτε μικρό, δυο-τρεια ξυλάκια, ένα σχοινάκι και ένα μαχαίρι για να κάνουμε τις τρύπες.

Τα υπόλοιπα είναι εύκολα να τα δεις στην φωτογραφία, και πάνω από το ξυλάκι κάνουμε μια τρύπα για να παίρνει το πουλάκι τους σπόρους ( μια καλή ιδέα είναι να κόλλησουμε και ένα πλαστικό πιατάκι στο κάτω μέρος για να μην πέφτουν τα σπορακια, εγώ δεν είχα και δεν έβαλα και όπως είπαμε χωρίς έξοδα -οχι ότι κοστίζει το πλαστικό πιάτο αλλά λέμε τώρα-😉).

Όσο για τους σπόρους εγώ είχα σπασμένο καλαμπόκι αρκετό που βάζω και στα καναρινια μου και έβαλα τέτοιο, ο καθένας μπορεί να βάλει ότι θελει ακόμα και ότι έχει μείνει στις ταιστρες τον δικών του πουλιών.

Ελπίζω να σας άρεσε και ελπίζω να το κάνουν και άλλοι αυτό γιατί μόνο θετικά αποτελέσματα από όλες τις απόψεις έχει! 🙂

taistra-gia-agria.webp
 
Πολύ καλή ιδέα, μπράβο. Έχω και γω μια για τις γαλαζοπαπαδίτσες και τους καλόγερους και την τιμούν δεόντος. Βάζω ηλιόσπορο μέσα αναποφλείωτο. Έχει ενδιαφέρουν να τα κοιτάς να τον ανήγουν.
 
Πολύ καλή ιδέα, μπράβο. Έχω και γω μια για τις γαλαζοπαπαδίτσες και τους καλόγερους και την τιμούν δεόντος. Βάζω ηλιόσπορο μέσα αναποφλείωτο. Έχει ενδιαφέρουν να τα κοιτάς να τον ανήγουν.
Χαίρομαι που το ακούω! Έχει πολύ ενδιαφέρον τόσο να τα κοιτάς όσο και να τα ακούς!
 
@Giannis S , απλή και χρηστική η κατασκευή σου.
Θα ήθελα όμως να σου πω ότι ίσως καλό θα ήταν να βρεις έναν τρόπο ώστε τα απομεινάρια της τροφής των οικόσιτων πτηνών σου (καναρίνια) καλό θα ήταν, να μην πέφτουν σε σημείο που να είναι προσβάσιμο από τα άγρια πτηνά. Ο λόγος είναι ότι τα ιθαγενή πτηνά μεταφέρουν ασθένειες με διάφορους τρόπους και χρήσιμο είναι να αποφεύγουμε την όποια προσέγγιση πέριξ (ή πάνω) των κλουβιών.
 
@ianos Ναι το έχω υπόψιν μου αν και καθαρίζω κάθε μέρα τον τόπο και τα κλουβιά, το να μην έχουν καμία επαφή είναι δύσκολο διότι είναι σε εξωτερικό χώρο (οχι εξω, είναι κάτω από υπόστεγο που έχει μόνο από την μια πλευρά άνοιγμα)και δεν έχω χρόνο για να φτιάξω δεύτερο κλουβί που να πηγαίνει έξω από το κανονικό ή ντουλάπα με σίτα.

Η κατασκευή όπως φαίνεται και στην φωτογραφία βρίσκεται στον κήπο μου που είναι πολύ μακριά από τα καναρινια μου, και πιστεύω πως αν μάθουν να πηγαίνουν εκεί τα ιθαγενή δεν θα έχω θέμα στα οικόσιτα.

Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου!
 
Back
Top