Ασθένειες Μεγάλο ράμφος = πρόβλημα στο συκώτι;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης maria p
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εγγραφή
3 Φεβ 2009
Μηνύματα
25.696
Βασικές Πληροφορίες
  1. Τι είδος πτηνού έχετε; Παπαγάλος western rosella
  2. Αναφέρετε το φύλο του αν το γνωρίζετε αρσενικό
  3. Τι ηλικία έχει; δεν ξέρω ακριβώς
  4. Πόσο καιρό το έχετε εσείς; 4 χρόνια
  5. Ζει μόνιμα σε εξωτερικό χώρο; Σε εσωτερικό; Άλλοτε μέσα, άλλοτε έξω; Εσωτερικό
  6. Στο κλουβί ζει μόνο του; Με άλλα πτηνά; Πόσα; Ποιο είναι το μέγεθος του κλουβιού; Συγκατοικεί με μία eastern rosella επίσης αρσενικό
  7. Τι διατροφή του παρέχετε; (π.χ. σπόροι, χόρτα, αρωματικά βότανα, λαχανικά, φρούτα, αυγοτροφή). Περιγράψετε όσο πιο αναλυτικά μπορείτε. Συσκευασμένους σπόρους, αρωμαιτκά βότανα, χόρτα, λαχανικά, φρούτα.
  8. Περιγράψτε λεπτομερώς τα συμπτώματα που σας έχουν ανησυχήσει, καθώς επίσης την αναπνοή του, τη στάση σώματος, την ενεργητικότητά του, τις κουτσουλιές του, την καθαρότητα της μύτης, την εμφάνιση των ποδιών του. Η γενική του εικόνα είναι άριστη, είναι χαρούμενος και δραστήριος. Τον τελευταίο χρόνο, το ράμφος του άρχισε να μεγαλώνει αρκετά με αποτέλεσμα για την καλή του λειτουργία να πρέπει να του το κόβω κάθε 3 μήνες περίπου.
  9. Πότε παρουσιάστηκε το πρόβλημα στην υγεία του πτηνού σας; 1-1,50 χρόνο πριν
  10. Αναφέρετε με ελεύθερο κείμενο, οτιδήποτε θεωρείτε σημαντικό και δεν προβλέπεται από το ερωτηματολόγιο. Το μόνο που με προβλημάτισε κάποτε σ' αυτό το πουλάκι ήταν που για ένα διάστημα παρουσίασε μία αραίωση στο φτέρωμα γύρω από το μάτι του. Τότε με την συμβουλή του Δημήτρη jk21 , του έφτιαξα μια αυγοτροφή ενισχυμένη με βραστή γαρίδα και όντως επανήλθε άμεσα.
Επιπλέον Πληροφορίες
  1. Τι υλικό χρησιμοποιείτε στον πάτο του κλουβιού; Άμμο υγιεινής για γάτες
  2. Υπάρχει σχαράκι ανάμεσα στο κλουβί και τον πάτο; Ναι και με μεγάλη απόσταση από το συρτάρι περιττωμάτων αφού είναι μεγάλο κλουβί.
  3. Τοποθετείστε μια λευκή κόλλα Α4 στον πάτο του κλουβιού και βγάλτε φωτογραφία στις κουτσουλιές του πτηνού σας. Επίσης βγάλτε φωτογραφία του ίδιου του πτηνού, εστιάζοντας στην περιοχή του προβλήματος αλλά και στο πρόσωπο και τα πόδια του, στήθος, καρίνα και την περιοχή της αμάρας.
  4. Τι είδους πατήθρες χρησιμοποιείτε; Ξύλινες; Υφασμάτινες; Πλαστικές (στρογγυλές ή σαν κλαδάκια; ) Ξύλινες στρογγυλές μεγάλου μεγέθους.
  5. Έχει ζευγαρώσει κάποια φορά; Πότε; Ήταν επιτυχής η γέννα; Όχι
  6. Έχει λάβει ποτέ αντιβίωση; Αναφέρετε το φάρμακο, την δοσολογία και την διάρκεια της θεραπείας. Όχι
  7. Αν δόθηκε αντιβίωση δόθηκε με συμβουλή γιατρού; Του petshop; Κάποιου φίλου; Άλλο (περιγράψετε).
  8. Πότε πέρασε την τελευταία του πτερόρροια; Πέρσι το καλοκαίρι
  9. Οι σπόροι που χρησιμοποιείτε είναι χύμα; Συσκευασμένοι; (μπορείτε να αναφέρετε μάρκα). Το ίδιο αναφέρετε και για την αυγοτροφή. Είναι εμπορίου; Είναι δικής σας παρασκευής; Συσκευασμένοι σπόροι και αυγοτροφή δική μου παρασκευής.
  10. Χρησιμοποιείτε κάποια άλλα είδη του εμπορίου, όπως sticks, λιχουδιές ή βρώσιμες «βιταμίνες»; Όχι, μόνο κεχρί σενεγάλης.
  11. Χρησιμοποιείτε συμπληρώματα βιταμινών ή ασβεστίου στο νερό; Ποια και κάθε πότε; Υγρή πολυβιταμίνη multi vit δύο φορές τον χρόνο άνοιξη και φθινόπωρο
  12. Χρησιμοποιείτε φυσικούς τρόπους πρόληψης ασθενειών π.χ. σκορδόνερο, μηλόξυδο κτλ; Ναι, σκορδόνερο, μηλόξυδο και τσάι τριών βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό) πολύ τακτικά και εναλλάξ.
  13. Έχετε σουπιοκόκαλο στο κλουβί; Ναι πάντα.
Στο παρελθόν πριν τρία χρόνια, του έχω κάνει προληπτικές εξετάσεις για κουτσουλιές ήταν απόλυτα καθαρές και τον έχει εξετάσει ο γιατρός, τον βρήκε υγιέστατο. Υγιέστατος και φαίνεται και μου κακοφάνηκε που ποστάρησα γι' αυτόν στις ασθένειες αλλά "το προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν".

Γνωρίζουμε ότι ένας λόγος που μπορεί να μεγαλώνει το ράμφος ενός πουλιού, είναι κάποιο πρόβλημα στο ήπαρ.
Διαβάζοντας αυτό το άρθρο <Link Removed> , ήθελα να ρωτήσω αν κάποιοι από εσάς έχετε εμπειρία και χρησιμοποιείτε το φυτό αυτό και σε ποια μορφή του και με τι αποτελέσματα;
Εργαστηριακά πως διαπιστώνω την πιθανή βλάβη στο ήπαρ;

Πάσα βοήθεια και πληροφορία, ευχαρίστως δεκτή :)
 
Δεν γνωρίζω τι και πως Μαρία αλλά ΝΑΙ είναι αλήθεια ότι μεγάλο ράμφος σύμφωνα με τα λεγόμενα πολλών εκτροφέων δείχνουν πρόβλημα στο συκώτι καθώς και στρεσαρισμένο πουλί ! ☹
 
Στρεσσαρισμένο λες; Η αλήθεια είναι ότι πριν τον είχα δίπλα μου και τώρα στο δωμάτιο με τα πουλιά και συνδέεται το ξεκίνημα του προβλήματος χρονικά με την αλλαγή. Λες να του προκαλεί στρες αυτό; Είναι τσαχπίνης είναι η αλήθεια και κοινωνικός.
 
Το σουπιοκόκαλο το τρώει, τι πατήθρες έχει;
 
Ναι του έχω δύο ειδών πέτρες, την πολύ χοντρή, την τετράγωνη την κλασσική της vitakraft, minerals καλά και ντε και σουπιοκόκκαλα. Ναι όλα τα τιμάει.

Πατήθρες, χοντρές ξύλινες και αυτές τις πλαστικές τις στρόγγυλες που είναι σε κομματάκια σαν αυτή που φαίνεται λίγο στο προφίλ μου.
 
Ποιο μείγμα σπόρων τρώει; Του βάζεις συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες;
 
Από versele laga πριν ένα χρόνο την άλλαξα σε deli nature όχι γι' αυτόν τον λόγο. Το θέμα υπήρχε και πριν και μετά. Τους κάνω γενικά πλούσια διατροφή και ποικίλη (δηλαδή εκτός σπόρια, πολλά χορταρικά, λαχανικά, φρέσκα αρωματικά βότανα, κανέλα, πιπέρι καγιέν κτλ) και χρησιμοποιώ έτσι για την ιδέα μόνον δύο φορές τον χρόνο την Multi vit για δυο τρεις ημέρες. Τα ψιλοφοβάμαι τα ζουμιά μέσα στο νερό, έχω επηρεαστεί και από μία τάση που βλέπω σε άρθρα του εξωτερικού να τα αποφεύγουμε λόγω ανάπτυξης μυκήτων. Επειδή τα έχω σε εσωτερικό χώρο και τα βγάζω πολύ λίγο στον ήλιο, σκέφτηκα μήπως έφταιγε αυτό και το συγκεκριμένο κλουβί το τοποθέτησα πολύ κοντά στο παράθυρο, ώστε όλο το καλοκαίρι τον είδε πολύ ο ήλιος αλλά και πάλι, κάθε δύο μήνες περίπου θέλει κόψιμο.
 
Τα έχουν όλα καλά οι ροζέλες σου και δύσκολα να βρει κανείς κάποιο ψεγάδι!
Όταν υπάρχουν μεγάλα κεράτινα μέρη στα πτηνά ένας λόγος μπορεί να είναι η έλειψη βιταμίνης Α. Στους παπαγάλους το μεγάλο ράμφος εκτός απο πρόβλημα στο συκώτι έχει αποδοθεί επιπλέον
στην έλειψη βιταμίνης D (ήλιος)
στην ελειψή/υπερβολή βιταμίνης Α
Αφου δεν κάνεις χρήση συμπληρωμάτων δεν νομίζω να υπάρχει υπερβολή αλλά ίσως έλειψη.
Στην θέση σου θα εστίαζα εκεί και θα τα έβαζα στο πιο φωτεινό σημείο με άμεσο ηλιακό φώς. Βέβαια χρειάζεται και κάποιος χρόνος για να δεις αλλαγή.
Εδώ ενα καλό κείμενο για το ράμφος των παπαγάλων, αν δεν το έχεις διαβάσει The Parrot Beak
 
Σ' ευχαριστώ πολύ, όχι δεν το είχα διαβάσει. Η αλήθεια είναι πως ενώ στα πράσινα τρόφιμα τα πάω καλά, από τα πορτοκαλί μόνο καρότο δίνω. Θα ξεκινήσω και γλυκοπατάτα. Οι αμερικάνοι την έχουν κάνει σύμβολο υγείας. Θα προσθέσω και άλλα και θα δούμε. Εν τω μεταξύ αυτός γράφει να μην το κόβω μόνη μου, μόνο να το λιμάρω αλλά είναι αρκετά μεγάλο, αποκλείεται να κάτσει τόσην ώρα να το ανέχεται.
 
Ίσως να ήταν καλή ιδέα να δώσεις και κάποιο συμπλήρωμα στο νερό για κάποιο διάστημα (με λιγότερα λαχανικά όσο διαρκεί η αγωγή). κακό δεν θα κάνει.
 
Δεν εχεις τιποτα να χασεις δινοντας milk thistle για ενα διαστημα. Εξειδικευμενες εξετασεις τετοιου ειδους ισως κανουν στο Αττικο παρκο ισως και καποιοι κτηνιατροι στην Αθηνα αλλα δεν γνωριζω να σε κατευθυνω περαιτερω. Ενα τηλ ομως στο αττικο και στον Ακριβο να βοηθουσε. Κατα τ'αλλα συμφωνω με οσα ειπες κι οσα σου εγραψε κι ο Γιαννης.
 
O ηλιος που σου ειπε ο Γιαννης ειναι σημαντικος, βαζε τον 3 φορες την εβδομαδα σε απευθειας εκθεση στον ηλιο για κανενα τεταρτο-εικοσαλεπτο. Αν μετα απο αυτα δεν δεις βελτιωση εγω θα εκανα κι ενα PBFD τεστ αν δεν εχεις κανει. Ετσι για την ιδεα.
 
Μόνο τεστ στις κουτσουλιές κάνω σε όλα. Τον ήλιο σκέφτηκα πρώτ' απ' όλα γι αυτό το έβαλα μπροστά στο παράθυρο. Θα τον βγάζω έξω στο εξής όταν έχει καλή μέρα. Θα το κάνω και το τεστ. Η αλήθεια είναι πως είναι τόσο καλή η κατάστασή του που το έχω πάρει λίγο αψήφιστα το θέμα. Μην μου βγάλει κουσούρι όμως γερνόντας, δεν τολμώ να ξεστομίσω και κάτι άλλο, γιατί είναι αυτός και το αρσενικό redrumped οι αγαπημένοι μου.
 
ρωτησα ολους τους παλιους και ξεκαθαρη απαντηση δεν πηρα. Το μονο σιγουρο ειναι οτι το ραμφος μπορει να μεγαλωνει
λογω ελλειψης καποιας βιταμινης, λογω υπερβιταμινωσης ή λογω ακαρεων, μυκητιασης και δε ξερω εγω τι.
σε καναρα που εχω προβλημα, ουτε προβλημα στο συκωτι εχει, ουτε στρεσσαρισμενη ειναι. Εμπας περιπτωση το εκοψα, το ετριψα και περιμενω.
 
Κάποιοι αναφέρουν πως σε μερικές περιπτώσεις οφείλονται στην αιμομικτική αναπαραγωγή, άλλοι σε κακό μεταβολισμό λόγω κακής λειτουργίας στο συκώτι, άλλοι πάλι από υπερκατανάλωση πρωτεϊνών... Εγώ προσπαθώ να σκεφτώ λογικά αλλά οι "ιατρικές" μου γνώσεις ίσως δεν φτάνουν... Το πιο ωραίο ήταν αυτό που έγινε.. κόψιμο, τρίψιμο... και καταγραφή όλου του ιστορικού. Ίσως κάποτε αυτές οι καταγραφές να μπορέσουν να βοηθήσουν αν όχι να αποκωδικοποιήσουν τις αιτίες...
 
Back
Top