Ασθένειες Μπατζι με αρθρίτιδα

Γειά σας !
Σας έχει τύχει ποτέ περιστατικό μπατζι με αρθρίτιδα?
Ο μικρός μου άρχισε σιγά σιγά να μην μπορεί να σταθεί, και μέρα με την μέρα η κατάσταση χειροτέρεψε. Ο κτηνίατρος λέει πως έχει αρθρίτιδα.. τα συμπτώματα του ήταν τρέμουλο σε όλο το σώμα του και εκτεταμένη αστάθεια. Κινείτε με πάρα πολύ δυσκολία και πλέον κάθεται ξαπλωτός .
Τα ποδαράκια του είναι όπως ήταν δεν βλέπω κάποιο εξόγκωμα η οτιδήποτε παραπέμπει σε αρθρίτιδα (φαινομενικά πάντα)
Έχω αρχίσει να υποθέτω πως είναι κάποιο είδος παράλυσης και όχι αρθρίτιδα. Έχετε ακούσει παρόμοιο περιστατικό? Μπορεί να επιβιώσει ένα παπαγαλακι με αρθρίτιδα η παραλυση?

Καλημέρα.
Ο κτηνίατρος που επισκέφτηκες, έχει ειδίκευση ή κλινική εμπερία στα πτηνά;
Δεν είναι ότι αμφισβητώ τη διάγνωση, αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι ότι η παθολογία των πτηνών διαφέρει αρκετά από αυτή των θηλαστικών και στην περίπτωση που δεν υπάρχει γνώση ή εμπειρία, εύκολα γίνονται λάθη. Θέλεις να μας πεις το όνομα του γιατρού που επισκέφτηκες;
Ποια η ηλικία του πουλιού;
Η διατροφή του περιλαμβάνει πολλή πρωτεΐνη, π.χ. αυγό;
Οι αρθρώσεις του ποδιού σου φαίνονται φυσιολογικές ή διογκωμένες;
Κατά την εξέταση, ο γιατρός κοίταξε τα πέλματά του;
Το βάρος του είναι φυσιολογικό;
Αν μπορείς δείξε μας σε φωτό τις πατήθρες του κλουβιού.
Να τονίσω ότι όλες οι παραπάνω ερωτήσεις εντοπίζονται στα πόδια του πουλιού, αλλά αυτό που γράφεις τρέμουλο και αστάθεια, κάλλιστα θα μπορούσε να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.

Καλημέρα. Το παπαγαλακι το εξέτασε γενικός κτηνίατρος της περιοχής μου. Ζω σε επαρχιακή πόλη χωρίς εξειδικευμένο πτηνίατρο. Δεν έχει εμπειρία σε πτηνά και το ανέφερε εξαρχής. Με τις γενικές του γνώσεις με κατεύθεινε ώστε να γίνει ότι καλύτερο μπορεί για το πουλάκι. Το βάρος του θα έλεγα ότι είναι λίγο αυξημένο σε σχέση με τα υπόλοιπα παπαγαλακια που έχω. Είναι περίπου 11 μηνών με βάση όσα μου είπαν από το pet shop. Η διατροφή του περιλαμβάνει σπόρους και φρέσκα φρούτα κατά κύριο λόγο. Όσον αφορά το αυγό τρώει 2 φορές την εβδομάδα αλλά όχι μεγάλες ποσότητες. Τα ποδαράκια του είναι πολύ φυσιολογικά, δεν έχουν καμμια διαφορά από πριν που ήταν υγιείς και ούτε κάποιο ανησυχητικό σημάδι ή εξόγκωμα εκτός του ότι είναι αδύναμα να σταθούν ( σφίγγει κανονικά τα δάχτυλα του , και αντιδράει στο αγγίγμα ). Από την στιγμή που αντιλήφθηκα το πρόβλημα τον απομόνωσα σε πιο μικρό κλουβάκι ώστε να μην κινείτε και πονάει, έχω αφαιρέσει τις πατηθρες, και τις κούνιες και το διαμόρφωσα έτσι ώστε να είναι όλα κοντά του και να μην ταλαιπωρειτε να φάει . Επίσης το τελευταίο 24ωρο έχει μειωθεί σημαντικά το τρέμουλο, και κινείται στον χώρο του ελαφρώς καλύτερα. Από ολα αυτά θεώρησα ότι η αρθρίτιδα σαν διάγνωση δεν με βρίσκει πολύ σύμφωνη.

Αυτός είναι ο όζι, η φωτογραφία είναι πριν 5 ημέρες όπου και άρχισε να δείχνει τα σημάδια παράλυσης άκρων .

Το παπαγαλακι το εξέτασε γενικός κτηνίατρος της περιοχής μου. Ζω σε επαρχιακή πόλη χωρίς εξειδικευμένο πτηνίατρο. Δεν έχει εμπειρία σε πτηνά και το ανέφερε εξαρχής.
Από ολα αυτά θεώρησα ότι η αρθρίτιδα σαν διάγνωση δεν με βρίσκει πολύ σύμφωνη.
Βάσει όσων είπες, έχω να σου προτείνω δύο εναλλακτικές εφόσον συνεχίζεται η συμπτωματολογία
1. Αν υπάρχει η δυνατότητα και είσαι σχετικά κοντά στον Πειραιά, το πηγαίνεις στην πτηνίατρο Δουκάκη.
2. Τηλεφωνείς στην κ. Δουκάκη, εξηγείς ότι μένεις μακριά, συνεννοείσαι μαζί της να κλείσετε ένα διαδικτυακό ραντεβού, με κάμερα, μέσω πλατφόρμας και δείχνεις το πουλί, κουτσουλιές και ό,τι σου ζητήσει και συζητάς μαζί της. Σε αυτήν την περίπτωση, αν σου προτείνει κάποια θεραπεία, για όσο κρατά αυτή, αφαιρείς το κόκκαλο σουπιάς και αν χορηγείς υγρό στο νερό, τη ρωτάς και φροντίζεις να δίνεις από αυτό στο πουλί, την ποσότητα που θα σου πει, με σύριγγα (χωρίς τη βελόνα) ώστε να εξασφαλίσεις ότι λαμβάνει τη σωστή δόση, μια και τα μπάντζι δεν πίνουν πολύ νερό. Επίσης, δεν παραλείπεις να της πεις ότι μαζί του συμβιώνουν και άλλα παπαγαλάκια για την περίπτωση που χρειάζονται και αυτά θεραπεία.

Αν θέλεις, μας ενημερώνεις για τις εξελίξεις.

Εύχομαι όλα να πάνε καλά.

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
Επικοινώνησα με την κυρία Δουκάκη και είδε το παπαγαλακι απομακρυσμένα. Μας εξυπηρετήσε πάρα πολύ άμεσα και με μεγάλη προθυμία .
Δυστυχώς μας επιβεβαίωσε πως ο οζι έχει πλέον γενικευμενα νευρολογικά προβλήματα. Όσον αφορά την αιτία δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν είχε ήδη κάποιο πρόβλημα από όταν τον πήρα και πως προέκυψε η αγκιλωτική αρθρίτιδα .
Τα παπαγαλακια κρύβουν με μεγάλη επιτυχία τα προβλήματα τους και έτσι ήταν αδύνατο να γίνει αντιληπτό νωρίτερα. Η τωρινή του κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί και θα είναι δυσμενή δυστυχώς .μόνο κάποια τοπικά μασάζ με αλόη στα ποδαράκια και βιταμίνη στο νεράκι του έτσι ώστε να ανακουφιστεί όσο γίνεται.
Πλέον δεν κοιμάται μόνος του ( τον κρατάω στα χέρια όσο μπορώ να μην παταει κάτω τα ποδαράκια και έτσι κοιμάται λιγο και ξεκουράζεται) και του δίνω νεράκι με σύριγγα. Ευτυχώς όμως τρώει ακόμα.
Είναι ένας μικρός μαχητής και θα συνεχίσω να κάνω οτι μπορώ για να τον βοηθήσω ❤️
Τα υπόλοιπα παπαγαλακια είναι υγιέστατα!
Σας υπερ ευχαριστώ για τις συμβουλές και την ανταπόκριση!

Back