Ασθένειες Ξαφνικός θάνατος Αμαζονίου

Σε ευχαριστώ πολύ Φοίβος, λυπάμαι κι εγώ με τη σειρά μου για την δική σου απώλεια μιας και καταλαβαινόμαστε απόλυτα... μακάρι να ήταν για πάντα μαζί μας...

ilie mp όσον αφορά την ερώτησή σου δεν με πειράζει να απαντήσω με την έννοια ότι είναι μία ευχάριστη ανάμνηση. Ήταν καλοκαίρι και ήμαστε στο χωριό μας διακοπές (αν θυμάμαι καλά πριν καμιά 8αριά χρόνια). Επειδή η αυλή μας έχει κληματαριά και είχαμε πάντα την αντίληψη ότι είναι καλύτερα να είναι ελεύθεροι κι όχι σε κλουβί, τους ψαλιδίζαμε τα φτερά (με οδηγίες κτηνιάτρου φυσικά) και τους αφήναμε πάνω στην κληματαριά να βολτάρουν. Ο Φοίβος καθόταν ήσυχος σε μία ακρούλα ενώ ο Άλεξ την είχε εξερευνήσει όλη και φυσικά είχε φάει όλο τον κορμό 😛... Μετά από αρκετές μέρες τα φτερά του Άλεξ όμως μεγάλωσαν και χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε.. αυτός ωστόσο πήγαινε συστηματικά και καθόταν στο πιο ψηλό κλαρί. Μια μέρα, ήταν οι γονείς μου και τον παρατηρούσαν από το ταρατσάκι της αυλής. Και τον έβγαλαν φωτογραφία έτσι ωραίος που ήταν. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα έδωσε ένα σάλτο και πέταξε σαν το γεράκι...

Ακόμα θυμάμαι μες στον ύπνο μου να ακούω την μαμά μου να φωνάζει "Έφυγε το πουλί!".. Σηκωθήκαμε άρον άρον κατεβήκαμε στα χωράφια και τον ψάχναμε μέχρι το βράδυ, χωρίς καμία τύχη. Το βράδυ ήταν εφιαλτικό με τη μεριά του Άλεξ άδεια. Το επόμενο πρωί ξανά στο ψάξιμο χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μέχρι που σκεφτήκαμε να κουβαλήσουμε μαζί μας και τον Φοίβο με το κλουβί. Κι εκεί στα χωράφια φαίνεται ο Φοίβος αμέσως τον αντιλήφθηκε και άρχισε να κράζει... Μετά από λίγα λεπτά εμφανίστηκε ο Άλεξ και προσγειώθηκε στο κλουβί του Φοίβου και καταφέραμε και τον πιάσαμε... Αυτά...

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλωσόρισες Μαρία, λυπάμαι για την απώλεια σας και συμμερίζομαι απόλυτα τη θλίψη σας. Θεωρώ κι εγώ απαραίτητο να γίνει νεκροψία. Θα μας ενδιέφερε να αναφέρεις το όνομα του γιατρού που συνέστησε αντικαταθλιπτικά (τότε με την πτεροφαγία).

Καλησπέρα Sissy, σε ευχαριστώ πολύ.. Ομολογώ πάνε πολλά χρόνια εγώ προσωπικά ήμουν πολύ μικρή και δεν θυμάμαι.. Ίσως θυμούνται οι γονείς μου αλλά χλωμό... όμως διακρίνω στην ερώτησή σου κάποιο προβληματισμό; Δεν θα έπρεπε να χει γίνει έτσι;

.. όμως διακρίνω στην ερώτησή σου κάποιο προβληματισμό; Δεν θα έπρεπε να χει γίνει έτσι;
Κανέναν δεν έχω κάποιον προβληματισμό Μαρία μου, ίσα ίσα... Έχω χρησιμοποιήσει (ως τελευταία λύση, κατόπιν εντολής του γιατρού μας) κι εγώ αντικαταθλιπτική αγωγή στο μικρό μου πάροτλετ
Πτεροφαγία (parrotlet κόβει τα φτερά πτήσης του)

ilie mp όσον αφορά την ερώτησή σου δεν με πειράζει να απαντήσω με την έννοια ότι είναι μία ευχάριστη ανάμνηση.

Πολύ όμορφη η ιστορία σας και σε ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας.
Επίσης χαίρομαι για το πόσο όμορφα περνάνε τα πουλιά μαζί σας.
Μπράβο στους γονείς σου και σε εσένα :)
Όποτε θέλεις μπορείς να μας παρουσιάσεις τον Άλεξ εδώ https://community.petbirds.gr/forums/parrots/?prefix_id=90 και να μοιράζεσαι μαζί μας τις ιστορίες του και φυσικά πολλές πολλές φωτογραφίες :D

Καλημέρα σε όλους!
ilie mp μόλις καταλαγιάσει λίγο η στενοχώρια θα ανοίξω θέμα για τον Άλεξ γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον μιας και μιλάει κιόλας, "τραγουδάει" (σε πολλά εισαγωγικά) και γενικά κάνει διάφορα... Αν και δεν είναι το ίδιο χωρίς τον Φοίβο αλλά τέλος πάντων...

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ο Άλεξ έκανε εξετάσεις φαίνεται υγιέστατος και περιμένουμε να βγουν και οι αιματολογικές του... Ο γιατρός μας συνέστησε να τον έχουμε μες στο σπίτι και να απομονώσουμε τα πράγματα του Φοίβου (κλουβί, παιχνίδια) κλπ. μας είπε να ασχολούμαστε συνεχώς μαζί του και να τον έχουμε μονίμως από κοντά... όπως είπες κι εσύ @illie mp να παρακολουθούμε την κάθε του κίνηση.

Ο Φοίβος απ' την άλλη σήμερα θα πάει για νεκροψία... λογικά τα αποτελέσματα δεν θα βγουν αυθημερόν οπότε περιμένουμε.. ☹

Μια ερώτηση ήθελα να κάνω αφού φτάσαμε ως εδώ. Ο Φοίβος δεν είχε μάθει ποτέ να μιλάει... Τα πρώτα 5-6 χρόνια που τον είχαμε είχαμε προσπαθήσει αρκετά, με κασέτες (τότε δεν είχαν φύγει ακόμα από τη μόδα) του μιλάγαμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ επαναλαμβάνοντας με σταθερή φωνή και χροιά την ίδια λέξη. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να μάθει να σφυρίζει κι αυτό μόνο για μία συγκεκριμένη ας το πούμε ακολουθία ήχων... Πιστεύαμε ότι με τον Άλεξ που μιλάει θα βοηθούσε την κατάσταση... Που μπορεί να οφείλεται το ότι δεν μίλησε; Μήπως αυτό του προκαλούσε στρες και άγχος;

Μήπως αυτό του προκαλούσε στρες και άγχος;

Αποκλείεται να έχει να κάνει αυτό με τον θάνατο του γιατί οι παπαγάλοι όταν μιλάνε, δεν καταλαβαίνουν ουσιαστικά οτι μιλάνε, απλα είναι μίμοι, ασχέτως που καταλαβαίνουν τι λένε γιατι έχουν συνδιάσει την φράση με αυτό που γίνεται (πχ όταν σου λένε καλημέρα όταν ξυπνήσεις, είναι γιατι εσύ τους λες καλημέρα το πρωί, είναι πανέξυπνοι οι άτιμοι).
Όμως γι αυτούς δεν νομίζω ότι έχει διαφορά είτε μιλήσουν παπαγαλίσια, είτε ανθρώπινα, για να πούμε ότι έπαθε ψυχολογικό.
Ίσως να είχε κάποιο θέμα με το συκώτι του και να μην άντεξε άλλο, ή μπορεί κάποια δηλητηρίαση και γι αυτό απο εκεί που ήταν μια χαρά έγινε αυτό...
Αλλά θα μάθουμε σίγουρα όταν γίνει η νεκροψία.

Τώρα το γιατί δεν μίλησε ποτέ έχει να κάνει με τον παπαγάλο.. Δεν μίλανε πάντα όλοι οι παπαγάλοι.
Κάποιοι δεν το έχουν όσο κι αν προσπαθήσεις, ενώ άλλοι είναι πολυλογάδες, όπως ο Άλεξ.
Συνήθως οι ζακό φημίζονται για την ομιλία τους.
Απο τους Αμαζόνιους ξέρω ότι οι yellow-crowned είναι πιο καλοί στην ομιλία, αλλά όλα είναι σχετικά :)

Καλημέρα σε όλους!
ilie mp
Μια ερώτηση ήθελα να κάνω αφού φτάσαμε ως εδώ. Ο Φοίβος δεν είχε μάθει ποτέ να μιλάει... Τα πρώτα 5-6 χρόνια που τον είχαμε είχαμε προσπαθήσει αρκετά, με κασέτες (τότε δεν είχαν φύγει ακόμα από τη μόδα) του μιλάγαμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ επαναλαμβάνοντας με σταθερή φωνή και χροιά την ίδια λέξη. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να μάθει να σφυρίζει κι αυτό μόνο για μία συγκεκριμένη ας το πούμε ακολουθία ήχων... Πιστεύαμε ότι με τον Άλεξ που μιλάει θα βοηθούσε την κατάσταση... Που μπορεί να οφείλεται το ότι δεν μίλησε; Μήπως αυτό του προκαλούσε στρες και άγχος;

Τα orange winged amazons όπως το δικό σας είναι από τους πιο "αδύναμους" ομιλητές ανάμεσα στις αμαζόνες. Σπάνια θα βρεις κάποιο να λέει παραπάνω απο καναδυό λέξεις.

Γενικά οι αμαζόνες είναι αρκετά σκληροτράχηλα πουλιά και δεν κομπλάρουν εύκολα απο άλλα πουλιά, το αντίθετο θα έλεγα. Αλλά να θυμάσαι ότι δεν έχουν όλοι οι παπαγάλοι το ίδιο ταλέντο ακόμη κι απο τα είδη που θεωρούνται ότι το 'χουν.

Καλημέρα! Ο Φοίβος πήγε για νεκροψία.. Τον πήγαμε στον γιατρό του Αττικού Πάρκου, Δημήτρης... κάτι ένα περίεργο όνομα που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει... Κλινικά ήταν άψογος... Δεν είχε τίποτα εμφανές, παρά μόνο ελαφρώς ερεθισμένους πνεύμονες... Με μια πρώτη ματιά λοιπόν δεν είχε κάτι... Περιμένουμε την ιστολογική...

Όσον αφορά τον γιατρό έχω να πω ότι από μια πρώτη γνωριμία ήταν εξαιρετικός. Αναλυτικός και γνώστης... Μας είπε πάρα πολλά σχετικά με τη φροντίδα του Άλεξ και τι πρέπει να προσέχουμε.. Επίσης είπε για τον Φοίβο ότι αν δεν ήταν Κυριακή και τον είχαμε πάει σε γιατρό, με μια κορτιζονούχα ένεση ίσως και να κερδίζαμε μερικά λεπτά πριν μας φύγει και ίσως τον σώζαμε. Μας είπε επίσης ότι σε τέτοιες περιπτώσεις για να διατηρηθεί στη ζωή για λίγο αν δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό συνίσταται το Aeroline για ενήλικες αν και δεν νομίζω να αφορά τα μωρά αλλά τους ενήλικες παπαγάλους.. εκεί που αναπνέει να πλησιάσουμε το στόμιο και να κάνει μερικές εισπνοές (2-3) μιας και δεν μπορεί να εισπνεύσει με τη μία όλη τη δοσολογία του φαρμάκου.

Το θλιβερό είναι ότι δυστυχώς αν δεν έχεις τον προσωπικό σου πτηνίατρο 24 ώρες διαθέσιμο και συμβεί Κυριακή ή αργία όπως σε εμάς οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου. Γιατί μας είπε κι ο ίδιος ότι αν είχαμε το κινητό του και τον καλούσαμε θα ερχόταν αλλά μπορεί να μην προλάβαινε γιατί ήταν μακριά...

λυπαμαι πολυ, σιγουρα δε θελω ποτε να ερθω στη θεση σου, πραγματικα μεγαλο λουκι μετα απο τοσοα χρονια να χανεις ενα κοματι σου. , ειναι ο περιβόητος νομος του Μερφυ "αν απο διαφορα πραγματα, ενα εχει την πιθανοτητα να παει στραβα, θα ειναι αυτο που θα προκαλεσει και τη μεγαλυτερη ζημια" ετυχε να ειναι Κυριακη, οπως σου ειπε και ο κτηνιατρος αλλιως θα το ειχατε προλλαβει. Πολλυ αγαπη να δωσετε στο ζακακι σας.

Έτσι είναι πραγματικά.. Δεν νομίζω ότι θα το ξεπεράσουμε εύκολα 4η μέρα σήμερα και είμαστε όλοι χάλια.. σου εύχομαι από την καρδιά μου να μην σου συμβεί ποτέ.. και σε κανέναν... αν είναι να φύγει ας φύγει όταν είναι η ώρα του σε βαθιά γεράματα κι όχι έτσι αιφνίδια..

Τουλάχιστον έζησε καλά αυτό έχει σημασία τώρα πια... Τον φροντίσαμε και μας φρόντισε..

Φαίνεται πραγματικά πολύ καλός ο γιατρός.
Ευχαριστούμε για τα νέα που μας έγραψες και τις πληροφορίες.
Τώρα περιμένουμε την νεκροψία.

Καλησπέρα!
Τα αποτελέσματα της ιστολογικής του Φοίβου θα είναι έτοιμα τη Δευτέρα, οπότε τότε θα έχουμε νεότερα και απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Ο Άλεξ απ' την άλλη ξεκίνησε αντιβίωση μιας και οι αιματολογικές του έδειξαν ανεβασμένα τα λευκά του αιμοσφαίρια. Από την άλλη εγώ έχω τους ενδοιασμούς μου διότι ο γιατρός θεωρεί ότι έχει σχέση με κάποια φλεγμονή στο αναπνευστικό του, κι εμένα αμέσως μου δημιουργήθηκε η απορία: "Πώς από τα ανεβασμένα λευκά αιμοσφαίρια, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για φλεγμονή στο αναπνευστικό? κι όχι κάπου αλλού;". Βέβαια δεν μίλησα εγώ μαζί του αλλά η μητέρα μου και είπε ότι θα τον ρωτήσει γιατί δεν το σκέφτηκε.

Back