Διατροφή Οδηγίες εκτροφής superworms

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης tasioskis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

tasioskis

PB Member
Εγγραφή
1 Μαρ 2018
Μηνύματα
901
Πόλη
Πάφος
Τα superworms τα συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους είναι κάτοχοι εντομοφαγων πτηνών, το θεωρώ κάπως υπερβολή κατά την δική μου άποψη, κάτοχοι καναρινιών και καρδερινων, να εκτρέφουν superworms απο την στιγμή που με μια σπιτική αυγοτροφη μπορεις να περάσεις οτι βιταμίνες θέλεις στα πτηνά.

Χρειαζόμαστε 2 κιβώτια, το ένα κιβώτιο θα είναι για τις προνυμφες(σκουλήκια) και το άλλο για τους γεννήτορες μας(σκαθαρια). Κανουμε αυτο τον διαχωρισμό διοτι τα superworms κανιβαλιζουν. Οταν η προνύμφη βρεθεί μπροστά σε κουκούλι θα το φάει(στα mealworms αυτο δεν γίνεται και δεν χρειάζεται διαχωρισμός ). Όσο τα superworms βρίσκονται σε τροφή (υπόστρωμα) μένουν στο ίδιο στάδιο και έτσι δεν μεταμορφώνονται σε κουκούλι. Από υπόστρωμα εγώ έβαζα τις περισσότερες φόρες πίτουρο με τριμμένες νυφάδες βρώμης, άλλοι βάζουν τριμμένη φρυγανιά, και όλα να μπουν μαζί δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η υγρασία, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν κάτι τραγικά βιντεακια και περιγραφές, που νομίζεις ότι έχουν μπερδέψει την κομποστοποιηση με την εκτροφή σκουληκιών. Όχι σκουπίδια στην εκτροφή σκουληκιών, δε θα βάλεις στα σκουλήκια το κόκκαλο που δεν έφαγε ο σκύλος σου, ούτε την φλούδα από καρπούζι που έμεινε. Γενικά επειδή ότι υπόστρωμα και να βάλετε θα είναι άκρως απορροφητικό, έστω μια φέτα από πορτοκάλι να μείνει 2 ώρες στο υπόστρωμα, η ζημιά θα έχει γίνει και ας μην φαίνεται για αρχή. Εγώ για υγρασία διάλεγα καρότο, φλούδες που να είχαν ελάχιστη ψίχα πατάτας, κουνουπίδι η και φλούδα από μήλο. Επίσης φύλλα μαρουλιού, σπανακιού και ότι άλλο θέλετε, απλά εγώ πότε δεν άφησα κανένα φρούτο, φύλλο και φλούδα να ξεραθεί. Από πρωτεΐνη μόνο ξηρά τροφή από σκύλο και γάτες. Προσοχή, το υπόστρωμα πρέπει να φαίνεται άλλα και να είναι στεγνό, και αυτο το καταφέρνουμε με μικρά κομμάτια από φρούτα και λαχανικά όπως είπα πιο πάνω, έτσι και την υγρασία καταφέρνουμε να κρατήσουμε σε επιτρεπτά όρια και βακτήρια δεν πολλαπλασιάζονται. Αν πάλι καίγεστε για βιταμίνη c , εκτός ότι μπορείτε να βάλετε πιπεριά, μπορειτε εύκολα να τρίψετε στο υπόστρωμα αναβράζοντα βιταμίνη c , d κλπ. Ότι θέλετε περνάτε στο υπόστρωμα, απο σπιρουλινα μέχρι και σπόρους που τα πουλιά δεν τους δέχονται. Το tip είναι να μην ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά πάνω από μια μέρα.

Τώρα για να μεταμορφώσουμε την προνύμφη σε σκαθάρι, πρέπει να βγάλουμε το σκουλήκι από την τροφή/υπόστρωμα, η επιλογή του σκουληκιού δεν είναι τυχαία, ψάχνουμε να βρούμε τα πιο σκούρα σκουλήκια, τα σκούρα σκουλήκια μας δείχνουν ότι είναι έτοιμα να γίνουν σκαθάρια, εαν τα αφησουμε με το υποστρωμα τους θα περιμενουμε παρα πολυ καιρο για αυτη την μεταμορφωση, και επισης κατα 100% θα φαγωθουν απο τις αλλες προνυμφες. Ετσι ψαχνουμε και βρισκουμε τα πιο σκουρα σκουληκια (τον αριθμο που θελουμε για γεννητορες, εαν θελουμε 10 γεννητορες καλο ειναι να βρουμε 15 με 20 σκουρα σκουληκια) τα απομονώνουμε, βαζοντας τα ενα ενα μονα τους σε μικρα δοχειακια (τα εβαζα σε μικρα πλαστικα ποτηρακια) χωρις φαγητο χωρις υγρασια χωρις υποστρωμα χωρις τιποτα, μετα απο μερες και με τις σωστες θερμοκρασιες (θερμοκρασια δωματιου ειναι μια χαρα) αυτα θα αρχισουν να χανουν "βαρος" θα παρουν το σχημα του C και θα κοκαλώσουν αρκετες μερες ετσι (γινονται κουκουλι). Μετα απο μερες θα βγει και το σκαθαρακι μας ο γεννητορας μας, βαζουμε ολα τα σκαθαρια μαζι στο δευτερο κιβωτιο, καλο ειναι στην αποικία των σκαθαριων να εχουμε το χαρτονι απο το ρολο χαρτι κουζινας, η το χαρτονι απο 24αδα νομιζω των αυγων, για να μπορουν να κρυβονται, ενω το υποστρωμα στα σκουληκια το αλλαζα καθε 4-6 μερες και ας φαινοταν καθαρο και στεγνο, το υποστρωμα στα σκαθαρια το κραταμε πανω απο 2-3 εβδομαδες. Προσπαθουμε παλι να κρατησουμε το υποστρωμα στεγνο και χωρις υγρασια, διοτι εκει θα γεννηθουν και τα σκουληκια μας, οταν δουμε τα μωρα σκουληκια, τα αλλαζουμε απο το κιβωτιο των σκαθαριων και τα τοποθετουμε στο κιβωτιο των σκουληκιων.

Προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων, τα superworms δαγκωνουν, οχι δυνατα, αλλα αρκετα ετσι ωστε να τρομαξουν τα πτηνα μας, για καλο και για κακο, καλο ειναι να κοψουμε το κεφαλι τους πριν τα δωσουμε στα πτηνα μας.
 
Σχετικό περιεχόμενο
Σε ευχαριστούμε θερμά Τάσο για τον χρόνο σου και για την κατάθεση όλων αυτών των πολλών, λεπτομερών και χρήσιμων πληροφοριών! Είναι ένα καλός "οδηγός" και "εργαλείο" για τους κατόχους εντομοφάγων πτηνών.
 
Αν το εμπλούτιζες και με φωτο θα ήταν ακόμη καλύτερο.
Έχω ξεκινήσει Ανέστη να το ετοιμάσω ολοκληρωμένα... Θέλω όμως μερικές μέρες ακόμη.
 
Ωραίο το θέμα σου Τάσο! 👍Αν το εμπλούτιζες και με φωτο θα ήταν ακόμη καλύτερο. :)

Ολα αυτα τα εκανα την περιοδο 2004 με 2015 δυστυχως δεν υπαρχουν φωτος. Ττοσο εζησαν τα pekin robin, εχω παραγγηλει βεβαια απο Βελγιο ενα ζευγαρι, και περιμενω να μου ερθουν με ενα ζευγαρι καρδιναλιους. Αρα θα ξαναρχισω εκτροφη superworms .

Απλα να προσθεσω κατι που ξεχασα, αγοραζοντας προνυμφες απο pet shop καλο ειναι να μην ταιζουμε αμεσως τα πουλια μας, απλα φιαχνουμε απευθειας γεννητορες, πεταμε τα σκουληκια του petshop και αρχιζουμε και εκτρεφουμε τα μωρα των γεννητορων, αυτο μας δινει μια σιγουρια, διοτι δεν γνωριζουμε τι ταιζαν τα σκουληκια στο petshop.
 
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το άρθρο, θα βοηθησει ολους οσους ενδιαφέρονται για εκτροφη superworms. Απλα εχω μια απορια, αφου γινουν σκαθαρια και τα βάλουμε στο δικο τους χώρο, μετα απο ποσο χρονικό διάστημα αρχιζουν να γεννενανε αβγά; Τα σκαθαρια ειναι σε θεση να αναπαραχθούν κατευθείαν ή πρεπει να περασουν καποιες μερες ή μηνες;
 
Back
Top