Γενικά Οικογένεια Αμαζόνων, Phoebe, Joey, Betty & Barney

Φοίβος

PB Supporter
Εγγραφή
12 Φεβ 2008
Μηνύματα
16.352
Πόλη
Βικτώρια
Αυτη ειναι η Φοίβη μου ένα Yellow Crowned Amazon (Amazona ochrocephalla ochrocephalla), που ηταν ο μοναδικος μου παπαγαλος που ειχα για πετ για μερικα χρονια.

<removed from photobucket>

Τα δεδομενα στη ζωη μου αλλαξαν αφου βρηκα το δικο μου ταιρι και προεκυψε η αναγκη να βρει κι αυτη το δικο της. Κανονικο με ραμφος, φτερα και πουπουλα!

Ετσι πηραμε τον Τζόι επίσης Yellow Crowned Amazon αλλα το υποειδος του Παναμά (Amazona ochrocephalla panamensis)

dd015887-7180-4e2e-b526-51129c085f18_zps0a7992eb.jpg


1488d02e-22cd-419e-94e1-025f4caf2d3d_zpsb7200470.jpg



Κρατησαμε την απαραιτητα καραντινα του ενος μηνα κι επειτα τα πουλια γνωριστηκαν αρχικα μπαινοντας στο ιδιο δωματιο σε διαφορετικα κλουβια. Σιγα σιγα τα πλησιαζα μεταξυ τους και μετα απο ακομη ενα μηνα κι αφου ολα τα σημαδια ηταν θετικα τα εβαλα και τα δυο μαζι στο κλουβι της Φοιβης.

Η Φοιβη και ο Τζοι ξεκινησαν σχεδον αμεσα να ερωτοτροπουν και να ζευγαρωνουν. Λιγες εβδομαδες μετα τη γνωριμια τους κι ενω ολα τα σημαδια εδειχναν οτι θα ερθουν αυγα, αναγκαστηκα να τους δωσω μια φωλια την οποια εκανα παραγγελια σε ξυλουργο για να ειναι οι διαστασεις οπως τις ηθελα. Η Φοιβη γεννησε 3 αυγα τα οποια ηταν ολα ασπορα. Μετα απο αυτο εβγαλα τη φωλια και αφησα το ζευγαρι να γνωριστει καλυτερα και να δεθουν περισσοτερο μεταξυ τους κατα τη διαρκεια του χειμωνα αναμενοντας την επομενη αναπαραγωγικη περιοδο της ανοιξης.

Συνεχιζεται... :)
 
τέλειο! Ένα παπαγολαπαραμύθι :) πανέμορφο ζευγαράκι να τα χαίρεστε!
 
ειναι κουκλακια! Να τα χαιρεσαι Ανεστη!
 
Ανέστη έχω χάσει ένα σωρό επεισόδια, ξέρω. Αυτό όμως είναι ένα από αυτά που θα ήθελα να "ζήσω" live. Φαντάζομαι τη χαρά σου, να είσαι καλά να τα χαίρεσαι. :)
 
Για να θυμηθούμε...

Ο Φοίβος είναι ένας παπαγάλος Αμαζονίου (yellow crowned amazon, Amazona ochrocephalla ochrocephalla). Ηταν άρρωστος και μαδημένος σε ένα petshop αν αυτο το παλιομαγαζο λεγεται ετσι γιατι στα petshops υποτίθεται πως φροντιζουν τα ζωα. Ηταν το τελευταιο πουλι που τους ειχε μεινει τα τελευταια 3 χρονια και θελανε να τον ξεφορτωθουν και να μην ξαναφερουν πουλια. Τον ειδα και αποφασισα να τον αγορασω και να του δωσω τη ζωη που του αξιζει. Ο κτηνιατρος ειπε πως αν αργουσα λιγο ακομη να τον παρω μπορει και να ειχε πεθανει. Ηταν αρρωστος ειχε σχεδον πνευμονια περα απο απειρο στρες. Μετα απο θεραπεια με ενεσεις και αντιβιωσεις ειναι πανευτυχης, κουκλος και δεμενος τοσο μαζι μου σε σημειο να μην τρωει οταν λειπω. Αυτός είναι και ο λόγος που αναγκάστηκα να δώσω το κοκατίλ και τη ροζέλα μου που είχα για 8 χρόνια.

... Πως η ζωή ενός δυστυχισμένου πουλιού μετατρέπεται, χάρη στο ενδιαφέρον και την αγάπη ενός ανθρώπου!
 
Απο εκεινο το σταδιο περασαμε πολλα ακομη Σισσυ. Εσυ τα ξερεις καλυτερα μιας και παντα ειχες αδυναμια στη Φοιβη. Ηρθε το φανταρικο που περασε αρκετο διαστημα με την φροντιδα των γονιων μου και πολλα ακομη.

Η συνεχεια τωρα...

Τη δευτερη χρονια δηλαδη φετος, ξαναειχαμε 3 αυγα στη φωλια. Ειχαμε κανει και λιγο καλυτερη διατροφικη προετοιμασια και ηρθαν 2 μωρα απο τα 3 αυγα.

<removed from photobucket>

Τα μωρα ταιστηκαν κανονικα κι αποκλειστικα απο τους γονεις τους για τις πρωτες 3 εβδομαδες. Παραλληλα μετα την πρωτη εβδομαδα κι ενω ειχαν αρχισει να μεγαλωνουν ξεκινησα κι εγω να τα πιανω και να τα ελεγχω καθημερινα οτι ταιζονται επαρκως και μεγαλωνουν σωστα μετρωντας καθε μερα το βαρος τους.

<removed from photobucket>

Συντομα αρχισαν να παιρνουν τα πανεμορφα τους χρωματα.

<removed from photobucket>

Η επαφη μας με τα μωρα ηταν καθημερινη και πολλες φορες πανω απο μια φορα την ημερα για λιγη ωρα παιρναμε τα μωρα απο τη φωλια ωστε να συνηθισουν τους ανθρωπινους χειρισμους και να νιωθουν ανετα στα ανθρωπινα χερια.
Απο νωρις ξεκινησε και η διαδικασια του να μαθουν να παιζουν με διαφορα χρωματιστα και διαφορων υλικων παιχνιδια οπως και με το χαρνες αλλα και η επαφη τους με μαλακες τροφες.

<removed from photobucket>

Μεχρι την ηλικια των 2 μηνων τα μωρα παντα επεστρεφαν στην ασφαλεια της φωλιας και στην επιβλεψη της μαμας και του μπαμπα τους που τα μεγαλωναν με τοση αγωνια.

<removed from photobucket>

9057c1d2-ff67-48e0-9a30-0ad8f00e7d09_zps21a04d65.jpg


Σταδιακα οι γονεις μειωναν το ταισμα οσο τα μωρα εβγαιναν απο τη φωλια κι ειχαν αρχισει να τρωνε μονα τους. Ετσι καταλαβα οτι ειχε ερθει η ωρα να φυγουν απο το κλουβι των γονιων οι οποιοι ειχαν κανει εξαιρετικη δουλεια ως τωρα. :D
f41e65b4-c6e7-46f7-b009-87e00bf2a3f2_zps3fb8f3fe.jpg

303e86a9-6f74-42bd-a49d-91914b5ff952_zps8a7de638.jpg

Τα μικρα μου απεκτησαν ονοματα, Betty & Barney και μενουν πια στο δικο τους κλουβι! Παιζουν ολη μερα σαν τρελα, κι εχουν αρχισει ηδη να μιλανε! Ο απογαλακτισμος τους δεν εχει τελειωσει ακομη κι ας ειναι 4,5 μηνων. Καθε μερα πριν κοιμηθουν ζητανε ενα και μοναδικο γευμα να ταιστουν στο στομα απο εμενα. Αυτο ειναι πολυ σημαντικο και δεν πρεπει να το στερηθουν διοτι τους δινει ασφαλεια και τονωνει την αυτοπεποιθηση τους οτι ακομη εχουν την προσοχη του "γονεα" στραμμενη πανω τους. Ο απογαλακτισμος ειναι καλο να καθοριζεται το ποτε θα σταματησει τελειως απο το ιδιο το μωρο πουλι και μην σταματαει αποτομα απο τον ανθρωπο οταν αυτος αποφασισει οτι το πουλι δεν το χρειαζεται αλλο. Το ταισμα στο στομα μετα απο καποιο σημειο δεν ειναι πια θεμα επιβιωσης αλλα ψυχολογικο.

Τα μωρα αυτα μεγαλωσαν με τη μεθοδο του co-parenting που σημαινει οτι μεγαλωσαν ταυτοχρονα και φυσικα με τους γονεις τους αλλα παραλληλα και με τους ανθρωπους. Αυτο ειναι το πιο σημαντικο κομματι που μου διδαξε αυτη η διαδικασια μιας κι ετσι τα μικρα πουλακια μεγαλωνουν με καλη ψυχικη υγεια για να νιωθουν και να συμπεριφερονται ως παπαγαλοι κι οχι ως ανθρωποι. Τα πλεονεκτηματα κατα τη γνωμη μου ειναι παρα πολλα αφου τα πουλια παιρνουν μαθηματα συμπεριφορας απο τους γονεις που δεν μπορουν να παρουν απο κανεναν αλλο. Μην ξεχναμε οτι τα περισσοτερα προβληματα συμπεριφορας στους παπαγαλους που εχουμε ως πετς εμφανιζονται σε πουλια που αποχωριστηκαν πολυ νωρις απο τους γονεις τους για να ταιστουν αποκλειστικα στο χερι ή και δεν τους γνωρισαν ποτε και εκκολαφθηκαν απο μηχανη.
 
Αυτο θα πει αγαπη! Μπραβο σου Ανεστη! Τα μικρα σου ειναι πολυ τυχερα που σε εχουν και τα μεγαλωνεις και τα φροντιζεις με τοση πολυ αγαπη!
Ειναι ολα τους πανεμορφα! Να τα χαιρεσαι!
 
Τα μικρα αμαζονακια μενουν εδω και 10 ημερες στο καινουριο τους κλουβι κι εχουν μεγαλυτερη ανεση για να σκαρφαλωνουν και να παιζουν ολη μερα με τα παιχνιδια τους. Μολις μπηκαν στο καινουριο κλουβι χωρις φοβο πιαστηκαν απο τα παιχνιδια και του εδωσαν να καταλαβει. 😎
208ab4fe-035b-45d5-aba3-27cc7aa3ee39_zps0b26b2ef.jpg


f5f2a990-5baa-4e67-acf9-6ac7d359a2a3_zps29003cc3.jpg


Μια πολυ καλη φυσικη τροφη ειναι τα τσαμπια με καρπους απο φοινικα. Εχουμε αρκετους εδω στην περιοχη κι ειναι καλο οσοι εχετε παπαγαλους να τους δινετε για να απασχολουνται και να τρωνε μια υγιεινη λιχουδια.
2dbdc445-3fd3-4526-8e5c-e1f392c47d95_zps161e3940.jpg


Γενικοτερα προσπαθω να δινω στα πουλια την ευκαιρια να κανουν foraging δηλαδη να μπαινουν στη διαδικασια να "ψαχνουν" και να ανοιγουν καρπους και φρουτα ολοκληρα με το κελυφος ή τη φλουδα
fa536231-4955-4427-ade5-53203a64487b_zps7cbcddc5.jpg

ca782d83-cfb6-4236-94dd-62d408e29894_zps626c4a27.jpg


και μια τα μικρα μου ξεχωριστα, στην πρωτη φωτο ειναι ο Μπαρνι
52fc0816-1eee-41f1-a3bb-eb05323437e1_zps4f985672.jpg


και η Μπεττυ
ee813493-6dc1-4d43-bee0-ee35810cbe65_zps77e72038.jpg


και τελος ενα βιντεακι της μικρης Μπεττουλας που μιλαει. Και τα δυο εχουν ξεκινησει να μιλανε ηδη κι ας ειναι μολις 4,5 μηνων και επισης εχουν αρχισει να μαθαινουν το πρωτο τους τραγουδι 😉

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Απίστευτη ιστορία! Συγχαρητήρια Ανέστη μου! Να σας ζησουν οι γονεις, τα παπαγαλομωρά σας, και, στα δικα σας! Πάρα πολυ χαιρομαι για την ευχάριστη έκβαση!
 
Συγχαρητήρια Ανέστη!

Είναι πολύ ιδιαίτερα να σου ζήσουν! 😉
 
Αυτά τα μωρά μ΄έχουν ξετρελάνει!
1) είναι παιδιά της Φοιβούκλας (μου) και 2) είναι μοσχοαναθρεμένα από γονείς και ''παππούδες''!
Κάθε τόσο μου μπαίνει η ιδέα πως.. Ένα ταξιδάκι στο Πήλιο θα ήταν ότι πρέπει αυτή την εποχή ώστε να 'βουτήξω' και κανένα! έλα όμως που τα γαλάζια ξαδερφάκια τους μ΄έχουν στη πρίζα και τρέχωωω! Οπότε, σταματάω τις... Ιδέες!
 
Αυτά τα μωρά μ΄έχουν ξετρελάνει!
1) είναι παιδιά της Φοιβούκλας (μου) και 2) είναι μοσχοαναθρεμένα από γονείς και ''παππούδες''!
Κάθε τόσο μου μπαίνει η ιδέα πως.. Ένα ταξιδάκι στο Πήλιο θα ήταν ότι πρέπει αυτή την εποχή ώστε να 'βουτήξω' και κανένα! έλα όμως που τα γαλάζια ξαδερφάκια τους μ΄έχουν στη πρίζα και τρέχωωω! Οπότε, σταματάω τις... Ιδέες!

H μικρη σου αδυναμια (Μπαρνι) σε περιμενει! Ολο το πρωι κανει προσπαθεια να πει το τραγουδι που μαθαινουν "row your boat" :D, επιασε το ρυθμο σημερα και χορευε ταυτοχρονα, αλλα τα λογια ακομη ακαταλαβιστικα! 😛 Παρολα αυτα μου φαινεται τοσο απιθανο για τοσο μικρα πουλια! 😎
 
H μικρη σου αδυναμια (Μπαρνι) σε περιμενει! Ολο το πρωι κανει προσπαθεια να πει το τραγουδι που μαθαινουν "row your boat" :D

Παιδάκι μου! Δώσ΄του φιλάκια και πολλά μπράβο από μένα!:D

... Παρολα αυτα μου φαινεται τοσο απιθανο για τοσο μικρα πουλια! 😎

Εγώ πάλι πιστεύω πως είναι 'σφουγγάρια'' αυτά τα τόσο μικρά. Το να μιλήσουν εξαρτάται (φυσικά) από το πόσο σοβαρά και συχνά ασχολείται ο ιδιοκτήτης τους μαζί τους.
 
Foraging

Σε καθε ευκαιρια προσπαθω να δινω στα πουλια μου τη δυνατοτητα να τραφουν με τροφες οσο πιο κοντα γινεται στη φυσικη τους μορφη κι αν ειναι δυνατον και στο φυσικο τους διαιτολογιο. Οι καρποι ολων των φοινικων ειναι μια εξαιρετικη τροφη για τους παπαγαλους που εκτος απο το φαγητο τους δινει απασχοληση για αρκετη ωρα να μαδανε τα τσαμπια και να κανουν το λεγομενο foraging (συλλογη τροφης).

ab46df6c-caa6-4f1c-9933-fd49180daf9c_zps78462787.jpg


Με αλλα λογια ειναι τροφη οχι σερβιρισμενη στο πιατο. Την ιδια δουλεια κανουμε με τους ξηρους καρπους αφηνοντας το κελυφος τους ολοκληρο ή ελαφρως ραγισμενο στους πολυ σκληρους, ωστε να χρησιμοποιουν το μυαλο, τα ποδια και να αναπτυσσουν τη δεξιοτεχνια που θα ειχαν αναπτυξει αν ζουσαν στη φυση. Ολο αυτο κανει την ευρεση τροφης μιας ενδιαφερουσα διαδικασια για τα πουλια! Οσοι εχετε δυνατοτητα να τους προσφερετε τετοιες τροφες να το κανετε αφου διασφαλισετε οτι προερχονται απο πηγες χωρις πολυ καυσαεριο ή οπου γινεται χρηση χημικων.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
νεες φωτο, φουντουκια, χαδακια

Τα μικρα αμαζονακια οπως και οι γονεις τους λατρευουν τους ξηρους καρπους. Αγαπημενα και των δυο ειναι τα αμυγδαλα οπως και των γονιων τους. Επειτα ερχονται σε προτιμηση οι αλλοι ξηροι καρποι. Τους συμπεριλαμβανω στο καθημερινο διαιτολογιο τους δινοντας τους καθε μερα 2 διαφορετικα ειδη, εναλλασοντας αμυγδαλα, καρυδια, φουντουκια. Στις παρακατω φωτογραφιες τρωνε φουντουκι σπασμενο απο εμενα διοτι εχουν πολυ σκληρο κελυφος και δεν τα καταφερνουν ακομη πολυ καλα στο σπασιμο παρα μονο με τα πιο μαλακα αμυγδαλα.

Betty
5135f7d3-ee91-4e23-bb87-cabef1bf60d4_zps89ed5c07.jpg


Barney
2bdf8ebc-9712-4b3d-922f-9e381bfe8131_zps1bcda9ba.jpg


και μερικες τρυφερες στιγμες των αδερφων που ενω παιζουν σαν παιδακια (ή και σαν σκυλια ωρες ωρες με πολλα γρυλισματα-χαρακτηριστικο των αμαζονων) με οτι αυτο συνεπαγεται, καυγαδες, "ζηλιες" για αυτο που κραταει ο αλλος ή αυτο που τρωει ο αλλος εχουν πολλες στιγμες αγαπης και αμοιβαιας περιποιησης

3774fa47-36bc-40a9-ac1c-892c3a480f0d_zpsab0f75bf.jpg


7a4d8544-9411-4749-878f-9ca43cdf10f4_zpsd4f73944.jpg


6dcbd0fa-3f7b-4dde-a610-044b7446c4ad_zps9f79f347.jpg


και μια μαζι μου

1b2fbc36-d3cd-4241-9cab-2163a66102c4_zps9805b016.jpg
 
Στις παρακατω φωτογραφιες τρωνε φουντουκι σπασμενο απο εμενα διοτι εχουν πολυ σκληρο κελυφος και δεν τα καταφερνουν ακομη πολυ καλα στο σπασιμο
Δηλαδή τα ενήλικα μπορούν να τα σπάσουν; Ο_Ο

Πολύ όμορφα όλα Ανέστη, να τα χαίρεσαι!
 
Δηλαδή τα ενήλικα μπορούν να τα σπάσουν; Ο_Ο

Πολύ όμορφα όλα Ανέστη, να τα χαίρεσαι!

Τα αμυγδαλα πολυ ανετα οσο χοντρα και αν ειναι και συνηθως με ενα πρωτο δαγκωμα ακους το "κρακ" κι επειτα αρχιζει να πεταει κομματια απο το τσοφλι, ενω για τα μικρα διαλεγω τα πιο λεπτοφλουδα. Τα καρυδια και τα φουντουκια απλως τα ραγιζω για τους μεγαλους χτυπωντας τα λιγο, ωστε να εχουν απο καπου να ξεκινησουν. 😉 Ειναι πολυ καλη ασκηση για τα ραμφη τους κατι σαν φυσικο "λιμαρισμα" αλλα και για τα ποδια οπως και το μυαλο, αναπτυσσοντας τη δεξιοτεχνια τους αφου πρεπει να συγχρονισουν ραμφος-γλωσσα-ποδι για να στριφογυρισουν την τροφη αλλα και να προσεξουν να μην τους πεσει-κατι που συμβαινει πολυ συχνα στα νεαρα πουλια- αλλα και ισσοροπια στο αλλο ποδι! Ειναι κατι που στη φυση θα εκαναν απο αναγκη για να ζησουν και πολλες φορες αυτο αδρανει αν τους τα προσφερουμε ολα σπασμενα και καθαρισμενα στο πιατο. :)
 
Πανέμορφα!

καθαρά, προσεγμένα να σου ζήσουν!

Τα ονόματα τους είναι τέλεια ! :D
 
Πολυ ωραία η ιστορία σου Ανέστη! Αλλα η περιέργειά μου ειναι στο απο που αγορασες την Φοιβη και τον Τζοι(εκτροφεας ή πετ σοπ) και ποσο χρονον;
 
Back
Top