Γενικά Ορέστης ο Μυτιληναίος

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ace21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ace21

PB New Member
Εγγραφή
27 Δεκ 2017
Μηνύματα
350
Πόλη
Μυτιλήνη
Αφού συστηθήκαμε να σας παρουσιαστούμε κιόλας!

Λοιπόν o Ορέστης σύμφωνα με τον δωρητή είναι τεσσάρων ετών, λαλίστατος και λατρεύει το μπάνιο (του έχω μία εσωτερική). Είναι κοινό καναρίνι και ο ιδιοκτήτης έχει αρκετά, τα οποία τα φροντίζει με πολύ μεράκι. Ξεκινώντας από τα βασικά, το κλουβί του ειναι μία ζευγαρώστρα 59x26x32 (μήκος - βάθος - ύψος) και η διάταξη των πατήθρων αυτή που φαίνεται στην εικόνα. Στην αρχή είχα το ανάποδο τρίγωνο, το οποίο άλλαξα αφού διάβασα το σχετικό θέμα. Οι πατήθρες είναι πλαστικές στυλ κλαδάκια (όχι ίσιες).

Αυτή τη στιγμή του έχω ενισχυμένο καναβούρι (έτσι μου το είπε) και κίτρινη βιταμίνι χύμα, αγορασμένα από pet shop. Επίσης και ασβέστη σε σχήμα καρδούλας, την οποία όμως δεν την έχει αγγίξει. Του έχω βάλει μπροκολάκι, σκόρδο καρότο και κόκκινη πιπεριά, μόνο το μπρόκολο όμως τίμησε, καθώς επίσης και φρέσκο αυγό. Που και που το παίρνω και καμιά λιχουδιά στικάκι αλλά όχι πολύ τακτικά να μην καλομαθαίνει.

Το σπίτι είναι ισόγιο με αυλή. Το κλουβί είναι σε ύψος δύο μέτρων περίπου και οι γάτες δεν είναι απειλή. Αυτό που φοβάμαι είναι τα αρπακτικά, στο παρελθόν στο πατρικό μου, διαμέρισμα 2ου ορόφου είχαμε χάσει πουλιά από κουκουβάγια και γεράκι. Θέλω να πιστεύω ότι το μπαλκόνι από πάνω, τα φυτά περιμετρικά και το γεγονός ότι είναι κοντά στο έδαφος θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Περιμένω τα σχολιά σας!
 

Συνημμένα

  • Ορέστης_.webp
    Ορέστης_.webp
    43,5 KB · Προβολές: 79
  • Ορέστης_2.webp
    Ορέστης_2.webp
    78,3 KB · Προβολές: 80
  • Κλουβί.webp
    Κλουβί.webp
    81,7 KB · Προβολές: 75
  • Τοποθεσία.webp
    Τοποθεσία.webp
    83,8 KB · Προβολές: 80
Από τα λίγα που ξέρω κ' εγώ, σαν νέος ακόμη εδώ
Την καρδούλα καλό θα ήταν να την αλλάξεις με ένα σουπιοκόκκαλο, το οποίο μην νομιζεις ότι τρώει καθημερινά, αλλά όποτε το χρειάζεται
Την βιταμίνη την πετάς όσο πιο γρήγορα και αντικαθηστάς με αυγοτροφή(όχι σε καθημερινή βαση)
Λιχουδιές στικάκια καλό είναι να τις αποφεύγεις...
Και όσο για το τι προτιμάει και τι όχι, είναι σε κάθε πουλάκι ξερωριστό
Το καθένα έχει τα αγαπημένα του και μη
Εσύ θα του βάζεις τα λαχανικά μέχρι να καταλάβεις τι προτιμάει και τι όχι
Όσο πιο φρέσκα λαχανικά(καλά πλυμένα) και αρωματικά (ρίγανι, βασιλικό, θυμάρι) τόσο καλύτερα
Άσε μακριά τα έτοιμα από τα pet shop
Και τέλος για τροφή προτίμησε κάποια συσκευασμένη και όχι χύμα
Αυτά από μενα
Θα πάρεις πολλές συμβουλές από τους πιο έμπειρους...
 
Να τον χαιρεσαι! Συμφωνω με τις συμβουλες του Φωτη και να προσθεσω για τις πατηθρες οτι εχεις βαλει πολλες και ειναι σε λαθος θεση.Βγαλε τες και αφησε μονο δυο, μια δεξια και μια αριστερα του κλουβιου ετσι ωστε να μπορει να πεταξει και να ανοιξει τα φτερακια του. Επισης καλο θα ηταν να βγαλεις τις πλαστικες και να βαλεις ξυλινες. Υπαρχουν οικονομικες απο ξυλο οξειας.Αυτα πολυ φιλικα απο μενα και παλι να το χαιρεσαι.
 
Το κλουβί είναι σε ύψος δύο μέτρων περίπου και οι γάτες δεν είναι απειλή.
μάλλον δεν έχεις δει γάτα να σκαρφαλώνει σε τοίχο για αυτό το λες...
θα μπορούσες να φτιάξεις ένα τελάρο ντυμένο με πλέγμα (προστασία από αρπακτικά-γάτες )και σίτα (προστασία από κουνούπια)
καλύτερα,όπως σου είπε και ο fotis71 , να του πάρεις συσκευασμένη τροφή και να μην χρησιμοποιείς αυτές τις κιτρινοκόκκινες βιταμίνες που πουλάνε τα πετ . Και τα στικάκια κομένα. Μόνο πάχος προσθέτουν, τίποτα άλλο
το καροτάκι ίσως δεν το τίμησε γιατί θα του έπεσε σκληρό. Εγώ του το τρίβω στον τρίφτη, μαζί με κολοκυθάκι και το προσφέρω με καλαμπόκι κομένη πιπερίτσα λίγο σουσαμάκι,ρίγανη, δυόσμο και άλλα
και αν μπορείς φτιάξε του πατήθρες από φυσικό ξύλο. Είναι καλύτερες από τις πλαστικές.

είναι κούκλος! Να τον χαίρεσαι και να περάσετε μια ζωή γεμάτη τραγούδια!
 
Για να κατατοπιστείς καλύτερα και οπτικά. Τα Χ πετιούνται σαν ακατάλληλα. Οι μαύρες κουκίδες δείχνουν την μόνη δυνατότητα που σου προσφέρει το κακό κλουβί που έχεις, για να βάλεις τις ξύλινες πατήθρες(φυσικά πετάς τις πλαστικές).
Τότε η ταίστρα με τα σπόρια μεταφέρεται στην άκρη και η ποτίστρα κοντα στην πάνω πατήθρα. Ετσι θα είναι όλα τακτοποιημένα και δεν θα λερώνονται απο τις κοτσιλιές του.

ωωω.webp
 
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για τις συμβουλές σας και τα καλά σας σχόλια.

Σταύρο, μετά το μήνυμα του Μάκη, κοίταξε και αυτό Πως να τοποθετήσετε τις πατήθρες στο κλουβί

έχοντας δει αυτό το θέμα είχα αρχικά μία πατήθρα χαμηλά στο κέντρο και δύο ψηλότερα αριστερά και δεξιά σαν ανάποδο τρίγωνο. Αυτή τη στιγμή έχω τη διάταξη που πρότεινε ο κύριος Μάκης (μία στο κέντρο ψηλά και χαμηλά οι αριστερή και δεξιά, σαν κανονικό τρίγωνο).

Το κλουβί γιατί κακό? Λόγω διάταξης; Σίγουρα δεν είναι και ότι καλύτερο κυκλοφορεί, αλλά το βρήκα ευρύχωρο για αρχή...

Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι να φτιάξω τις πατήθρες.

https://petbirds.gr/product/ξύλινη-πατήθρα-παπαγάλων-φυσικό-κλαδ/

https://petbirds.gr/product/bird-perch-v-shape/

https://petbirds.gr/product/φυσικές-ξύλινες-πατήθρες-οξιάς-30-cm/

Προτείνετε κάτι από τα παραπάνω;
 
Γιατί είναι κακό Μάκη; Ζευγαρώστρα δεν είναι;
Eίναι μια χαρά απο άποψη μεγέθους. Εχει όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα. Οι εμπρός συρόμενες πόρτες.
Σε μια τέτοια κατασκευή δεν χάνεται μόνον, σαν ωφέλιμος χώρος, ο χώρος της πόρτας, αλλά και όλη η επιφάνεια πάνω στην οποία είναι υποχρεωμένη να συρθεί για να ανοίξει. Η μόνη διάταξη που μπορεί να μπούν οι πατήθρες είναι η διάταξη που σημάδεψα και δεν είναι η καλύτερη. Το πουλάκι θα ήθελε να πετάει απο την μια άκρη στην άλλη σε δυό κλαράκια ψηλά. Αν όμως αυτά τοποθετηθούν σε θέση που να ανοίγουν οι πόρτες, σε κάθε στροφή θα τσακίζει την ουρά του στα πλαϊνά καγκελάκια. Ακόμα με την αναγκαστική διάταξη που έχω σημαδέψει καταργούνται οι δυό μεσαίες ταίστρες, διότι θα βρομίζουν. Επίσης δεν δέχεται εξωτερική φωλιά και μπανιέρα σ' αυτές τις πόρτες.
Αν τοποθετήσει κανείς εξωτερική φωλιά στα πλαϊνά πορτάκια που είναι με ελατήρια δεν θα μπορεί να βάλει πατήθρα "κατόφλι" για εύκολη πρόσβαση στην φωλιά, χωρίς να λερώνεται το πάτημα της απο κάτω ταΐστρας. Υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες που με κάνουν να έχω αυτή την γνώμη για το κλουβάκι αυτό.
 
Να βιδώσει τα κλαδάκια από την άλλη μεριά του κλουβιού (αυτή που ακουμπάει στον τοίχο). Έτσι και όλες οι πόρτες θα ανοίγουν και δε θα κάνει ακαθαρσίες πάνω στις ταϊστρες.
 
Ίσως να ξεφεύγουμε λίγο από το θέμα, αλλά για να μην ανοίξω άλλο στην κατηγορία των κλουβιών συνεχίζω εδώ και βλέπουμε. Τα προβλήματα της κλούβας που αναφέρθηκαν λίγο πολύ τα έχω σκεφτεί και γω. Μία προσωρινή λύση θα ήταν να μπουν οι πατήθρες από την άλλη πλευρά ναι. Αλλά επειδη θα ήθελα φέτος να το ζευγαρώσω, θα προτιμούσα να πάρω κάτι καλό. Ούτως ή άλλως το παίρνεις μία φορά. Αυτό που μου αρέσει πολύ για κλουβί είναι το παρακάτω:

https://www.eshopkatoikidio.gr/kloubi-ferplast-giulietta-5-black-69-x-34.5-x-h-58-cm.html

Πέραν όμως του κόστους που είναι τσιμπημένο δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει σα ζευγαρώστρα αφού δεν έχει χώρισμα. Πάντως φαίνεται καλής ποιότητας και πολύ ευρύχωρο ενώ μπορείς να εκμεταλλευτείς και πολύ χώρο.

Αργότερα θα σας πω και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το λόγο που αποφάσισα να ασχοληθώ με τα καναρινάκια... :)
 
Η γνώμη μου είναι να μην πάρεις το συγκεκριμένο κλουβί ούτε και τίποτα παρόμοιο με αυτό. Στις διαστάσεις που αναγράφονται, υπάρχουν αρκετά κλουβιά σε πολύ χαμηλότερο κόστος.
Το ξύλινο περίγραμμα μου φαίνεται ακατάλληλο διότι εύκολα θα μπορεί να γίνει καταφύγιο αποικιών εξωπαρασίτων, οπότε γενικά θα έλεγα να μην το σκέφτεσαι.
Δες αυτό για ζευγαρώστρα: είναι με αποσπώμενη σχάρα και αποσπώμενο ταψί, εύκολο στο καθάρισμα και οικονομικό και φυσικά έχει και χώρισμα και πλαϊνές πόρτες για τη φωλιά. https://www.pet4u.gr/pet-camelot-9672.html.
Επίσης, μην διανοείσαι τίποτε άλλο παρά μόνο τις διαστάσεις του χώρου που θα πιάνει η εκτροφή καναρινιών σου στο μέλλον, ώστε από σήμερα, αφού καταλήξεις σε αυτό που θα ήθελες (π.χ. τόσα πουλιά, τόσα κλουβιά τάδε διαστάσεων), να φτιάξεις προστασία για αρπακτικά είτε αυτά είναι γάτες είτε ιπτάμενα είτε ποντίκια και φίδια. Δυστυχώς τα φυτά που αναφέρεις ή και το ύψος δεν αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για πολλαπλές επιθέσεις.
Να χαίρεσαι το πουλάκι σου!
 
Σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση και τα καλά σας σχόλια. Ξεκίνησα με τη διάταξη των πατήθρων, θα παραγγείλω σήμερα αύριο ξύλινες, αυγοτροφή και 2-3 πραγματάκια ακόμα. Παρεπιπτόντως, ένα pet shop εδώ έχει φέρει πολύ όμορφα μωσαϊκά και κόκκινα καναρίνια. Τα θηλυκά τα δίνει 35 και τα αρσενικά 40. Σκέφτηκα (μάλλον αφελώς) μήπως αν του βάλω κόκκινη κανάρα, επειδή έχει και το πορτοκαλί ο μικρός, βγούνε κόκκινα μικρά σε ωραίες κοκκινογκρί αποχρώσεις; Αξίζει η προσπάθεια ή απλά θα το κάψω το ζευγάρωμα και να προτιμήσω μια όμορφη κοινή; :)
 
  • Like
Αντιδράσεις: zack27
Γειά και πάλι στην παρέα, έχω παραλάβει την παραγγελία η οποία περιελάμβανε ξύλινες πατήθρες, σουπιοκόκκαλα, συσκευασμένη αυγοτροφή easyrem, μπανιέρα εξωτερική και κάποια άλλα μικρά καλούδια. Ο μικρός εξακολουθεί να λατρεύει το μπάνιο του, τις καλές μέρες κάθε πρωί όσο εγώ ετοιμάζομαι αυτός παίρνει τα λουτρά του και μετά του βγάζω τη μπανιέρα. Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες για να δείτε την τελική διάταξη των πατήθρων η οποία νομίζω είναι καλή αφού δεν μου έχει λερώσει ποτέ φαγώστρες και κάνει και τις μικρές του πτήσεις.
Ακολουθώντας τις συμβουλές σας έχω ξεκινήσει να του δίνω και μερικά λαχανικά, όλα πριν τα πλένω με νερό και λίγο ξύδι για μερικά λεπτά. Ιδού μερικές παρατηρήσεις:
- Ανθός μπρόκολου: Απλά το λατρεύει :)
- Μαρούλι: Θετικότατος
- Λάχανο: Το πράσινο ναι, το άλλο το κοκκινοπό (είχα βάλει 2 φυλλαράκια μαζί) όχι
- Καρότο: Λίγα πράγματα
- Ρίγανη χλωρή: Ναι!
- Σκόρδο: Με την καμία.

Next station: Λουίζα! :D

Όσον αφορά την αυγοτροφή δεν φαίνεται να την προτιμά. Του την έδωσα σκέτη, του την έδωσα με νερό και χθές αποφάσισα να του φτιάξω ένα μίγμα στο μπλέντερ με: Αυγοτροφή, νερό, ελαιόλαδο (λίγο), αυγό βρασμένο με τσόφλι, ρίγανη ξηρή, λίγο σκόρδο (έτσι για το γαμώτο). Παρ όλα αυτά, δεν έχω δει να τρώει μέχρι στιγμής, ίσως να έχει τσιμπήσει λίγο.

Ιδού και μερικές φωτογραφίες.

Ερώτηση: Την αυγοτροφή την έχω από χθες το βράδυ. Πόσο λέτε να την κρατήσω; Επίσης, τα λαχανικά τα προσφέρω με σωστό τρόπο; Συνήθως τα αφήνω μία μέρα...
 

Συνημμένα

  • κλουβί.webp
    κλουβί.webp
    64,3 KB · Προβολές: 39
  • Αυγοτροφή.webp
    Αυγοτροφή.webp
    11,4 KB · Προβολές: 24
Την αυγοτροφή μπορείς να την κρατήσεις στο ψυγείο για τέσσερις με πέντε μέρες.
Όσο για την αποδοχή της απο τα πουλιά να επιμείνεις θέλει λίγο χρόνο μέχρι να την μάθουν. 👍
 
Καλησπέρα. Για το κλουβι σου χρειάζονται μονο δυο πατηθρες, μία σχετικά χαμηλά και η άλλη ψηλότερα. Και οι 2 στο καθε άκρο του κλουβιού και σε απόσταση τέτοια απο τα κάγκελα ώστε η ουρά του φίλου σου να μην ακουμπά.
Τα λαχανικά, αναλόγως και της θερμοκρασίας καλό ειναι να μην παραμενουν πάνω απο δυο ώρες στο κλουβι.
 
Back
Top