Γενικά Παπαγάλοι πετούν ελεύθεροι στην πόλη

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Petran
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Petran

PB Member
Εγγραφή
22 Ιουν 2006
Μηνύματα
109
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα.

Θα σας αναφέρω ένα περιστατικό το οποίο τρόμαξα και εγώ να πιστέψω, εν τέλη όμως ύστερα από ομολογίες και άλλων κατάλαβα ότι δεν είμαι φαντασιόπληκτος.

Πέμπτη 28/06/2007 και ώρα περίπου 19:00, έχω επιστρέψει από την δουλειά στο σπίτι, και βγαίνω στο μπαλκόνι να καθήσω λίγο, να πιω ένα καφέ να πάρω λίγο αέρα. Όπως χαζεύω γενικά την γειτονιά συμβαίνει κάτι το απίστευτο... Πέρασε δίπλα από το μπαλκόνι μου ένα σμήνος πουλιών (γύρω στα 7-8 σε αριθμό) τα οποία ήταν ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ. Άγριοι παπαγάλοι, που αμέσως έτρεξα τους παρακολούθησα όσο μπορούσα, γιατί πετούσαν πολύ γρήγορα και με απίστευτους ελιγμούς, μέχρι που χάθηκαν.

Περιττό να σας πω ότι έπαθα πλάκα. Μίλησα και με άλλα άτομα, σχετικά, μέσα από τον χώρο των pets, και μου είπαν ότι υπάρχουν πολλές ομολογίες από ανθρώπους που έχουν δει κατά καιρούς παπαγάλους μέσα στην πόλη της Θεσ/νίκης.

2 είναι οι περιπτώσεις για την ύπαρξη αυτών των παπαγάλων σε αυτή την πόλη: ή έφυγαν από κάποιο Pet καθώς θα τους είχαν εισάγει σε άγρια κατάσταση, αλλιώς δεν εξηγείται πουλί γεννημένο στην αιχμαλωσία να επιβιώνει με τόση επιτυχία, ή έχει γίνει τόσο ζεστό το κλίμα μας που άρχισε να προσελκύει και εξωτικά πουλιά (που πάλι αδύνατο μου φαίνεται). Το καλό (ή κακό 😉 είναι ότι φαίνονται να έχουν προσαρμοστεί ΤΕΛΕΙΑ και έχουν αναπαραχθεί πιθανότατα για να είναι τόσα σε αριθμό.

Οι συγκεκριμένοι παπαγάλοι ήταν τους είδους RING NECK (δαχτυλίδι στο λαιμό), γιατί πρόλαβα και τους είδα ολοκάθαρα.

Όποιος είναι από Θεσ/νίκη και δει μια μέρα να περνάν από δίπλα του ή από πάνω του Παπαγάλοι, μην απορρήσει, ας το δει διασκεδαστικά!

Παρακάτω μια φώτο του είδους

Πέτρος
 

Συνημμένα

  • alexandrinoi.webp
    alexandrinoi.webp
    36,5 KB · Προβολές: 929
Εγώ ξέρω ότι ανήκουν σε αυτό το είδος.

Άλλοι τους λένε Αλεξανδρινούς, άλλοι έχω ακούσει τους λεν Κακαρίνους κ. Α.

Τώρα δεν ξέρω περισσότερα, ας μας δώσει και κανένας άλλος τα φώτα του.
 
πετρο, ειναι συχνο φαινομενο ζωα εξημερωμενα να γυρνουν στην αγρια ζωη!

το εχω δει με γατα που την εγκατελειψαν τα αφεντικα της!😱
γιατι να μην γινεται κ με τους παπαγαλους; 😕
 
Ναι συμβαίνει μάλλον σε πολλά είδη ζώων,
αλλά ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ;
Μου φάνηκε πολύ περίεργο.

Τι να πει κανείς; Όλα γίνονται τελικά. Τα άγρια ζώα έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται τέλεια με την ζωή στη πόλη. Σύμφωνα με διάφορα ντοκιμαντέρ, ξέρεις πόσα άγρια ζώα επιβιώνουν μέσα σε πόλεις; Έχω δει ότι πολλά έιδη γερακιών μένουν και αναπαράγονται μέσα σε πόλεις επιδή υπάρχει πληθώρα τροφής (περιστέρια).

Και άλλα πολλά που αν αρχίσω να γράφω δεν θα τελειώνω.
 
Ναι συμβαίνει μάλλον σε πολλά είδη ζώων,
αλλά ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ;
Μου φάνηκε πολύ περίεργο.

Τι να πει κανείς; Όλα γίνονται τελικά. Τα άγρια ζώα έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται τέλεια με την ζωή στη πόλη. Σύμφωνα με διάφορα ντοκιμαντέρ, ξέρεις πόσα άγρια ζώα επιβιώνουν μέσα σε πόλεις; Έχω δει ότι πολλά έιδη γερακιών μένουν και αναπαράγονται μέσα σε πόλεις επιδή υπάρχει πληθώρα τροφής (περιστέρια).

Και άλλα πολλά που αν αρχίσω να γράφω δεν θα τελειώνω.

Ναι μάλλον τελικά μπορούν να μείνουν και να επιβιώσουν και άγρια ζώα μέσα στις μεγάλες πόλεις. Σας λέει κάτι αυτό; Μάλλον αυτό γίνεται γιατί τελικά οι πόλεις μετατρέπονται σιγά σιγά σε ζούγκλες. 😡
 
ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ RING NECK ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΠΕΤΑΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ RING NECK
 
Eχθές έκανα μια περιήγηση στο google και στο όνομα Ringneck μου έβγαλε πολλά έιδη παπαγάλων που ανήκουν σε αυτή την οικογένεια. Μου βγαλε Indian Ringneck Parakeet, African Ringneck Parakeet κ. Α. όπως και παπαγάλους της φωτογραφίας που έβαλα σαν δείγμα, τα οποία είχαν μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Τώρα δεν είμαι και ειδικός πάνω στους παπαγάλους, απλά ξέρω εντελώς πληροφοριακά τα είδη τους. Άμα εσύ τους έχεις μελετήσει καλύτερα και είσαι ειδικός πάνω στους παπαγάλους, τότε οι παρατηρήσεις σου δεκτές.

ευχαριστώ
:D
 
Έχω δει κι εγώ δύο παπαγάλους πέρυσι στο αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Ήταν στην εξεταστική και όσες φορές πήγα μέσα στο μήνα ήταν στο ίδιο δέντρο. Μου φάνηκε παράξενο που ήταν συνέχεια εκεί. Λέτε να είχαν φωλιά;
Φέτος δε τους είδα αν και δε πήγα σχεδόν καθόλου.
 
Στην γλυφαδα και στο παρκο της ν.σμυρνης αλλα και σε αυτο το κοματη της παραλιακης συναντας παρα πολλους παπαγαλους ring neck oxi αλεξανδρινους, καποια στηγμη που τους ειδα παραξενευτηκα και ρωτησα εναν φιλο εισαγωγεα πουλιων για το πως βρεθηκαν εδω αυτα τα πουλια, η απαντηση του ηταν χωρις να ξερω εαν ειναι αληθεια ειναι οτι καποιος εισαγωγεας τα εκανε εισαγωγη την εποχη που αρχιζε η απαγωρευση των πουλιων απο αυτες τοις χωρες και στο αεροδρομιο δεν τον αφησαν να τα εκτελωνηση και αυτος τα αφησε ελευθερα.
τα πουλια αυτα εχουν φωλιες στους ευκαλιπτους της γλυφαδας και στο αλσος της ν. σμυρνης, εκληματιστηκαν μια χαρα.
 
Τελικά όλος ο κόσμος τους είχε δει, εκτός από μένα :D.

Παλιότερα, πριν από 6-7 χρόνια, ειχα δει πάλι 2 παπαγάλους στο πάρκο του Μακεδονία Παλλάς (θεσ/νίκη), αλλά επιδή χτυπούσε ο ήλιος στα μάτια (ώρα ηλιοβασιλέματος), είδα μόνο την σιλουέτα τους και μου φάνηκε τόσο περίεργο, που είπα: μπα αποκλείεται να είναι παπαγάλοι. Δεν ήμουν σίγουρος.

Τελικά υπάρχουν σε πολλά μέρη, και όπως είπες έχουν εκλιματιστεί ΤΕΛΕΙΑ.
 
Τέτοια λέγετε και σε λίγο που θα εξαφανιστούν οι καρδερίνες θα στήνουν δίχτυα για παπαγάλους! Και εγώ τα έχω δει στο πάρκο του Φόκα. ( όπου παίζω τένις.. Το άκουσες Μήτσε!)
 
ΔΑΧΤΥΛΙΔΟΛΑΙΜΗΣ ΨΙΤΤΑΚΙΣΚΟΣ Psittacula krameri

Είναι σχεδόν καταπράσινος με κόκκινο ράμφος. Έχει μακριά ουρά και το αρσενικό μαύρο κολάρο στο λαιμό.

Κατά καιρούς θα δούμε κοντά στις πόλεις διάφορα είδη παπαγάλων που έχουν ξεφύγει από κλουβιά. Λίγα καταφέρνουν να επιβιώσουν. Οι Δαχτυλιδολαίμηδες Ψιττακίσκοι έχουν σχηματίσει αποικίες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπης (Αγγλία, Βέλγιο). Στην Ελλάδα οι πιο εντυπωσιακές είναι μάλλον του λεκανοπεδίου Αττικής (ιδιαίτερα αυτές στη Φιλοθέη, στη Γλυφάδας και στο Πάρκο).

Πηγή: Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"
Φωτο: Π. Λατσούδης.
 

Συνημμένα

  • rneck_parrots.webp
    rneck_parrots.webp
    23,8 KB · Προβολές: 389
Το ίδιο είδος ακριβώς, εχει εμφανιστεί και στο Χαλάνδρι!
Εμφανίστηκε ολόκληρο σμηνος από αυτούς τους παπαγάλους τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε και όντως μου προξένησε εντύπωση το πλήθος των πτηνών αλλά και την απορία από που προέρχονταν !
Κάθε απόγευμα ήταν επάνω σε κάποιες συκιές που βρίσκονται στο δρόμο και γινόταν πανικός!
Πανέμορφα!
Τωρα πλέον βλέπω δυο, τρία ζευγάρια.
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk21
να σαι καλα που εστειλες το ποστ και μου δινεις την ευκαιρια να πω και γω οτι ειχα δει και γω πανω απο δεκα λαχανι χρωματοις το φθινοπωρο πανω απο τοσχολειο μου διπλα στο αττικο νοσοκομειο καινα χανοντε στο δασακι πανω απο τα στρατοπεδα στο χαιδαρι. σκεφτομουνα να το γραψω μην με παρετε στο ψιλοδεν ειχα δει αυτο το παλιοτερο ποστ
 
Τέτοιους παπαγάλους βλέπω εδώ κ ένα χρόνο στην αυλή του σπιτιού μου.
Είναι τρεις για την ακρίβεια κ ανάλογα με την εποχή τρέφονται από διαφορά δέντρα που έχουμε στην αυλή μας, από αχλαδιά μέχρι και ελλιπές.
Ενώ ερχόντουσαν και οι τρεις κα8ε απόγευμα στην αυλή σχεδόν την ιδία ώρα τις 2 τελευταίες βδομάδες εμφανίζεται μονό ο ένας κ λογικά ο αρσενικός αφού είναι κ αρκετά ποιο μεγαλόσωμος από τα αλλά δυο.
Λέτε να εμφανιστούν αργότερα με τίποτα μικρά!
Βάζω κ μια φωτογραφία για όσους δεν μ μπόρεσαν να τους δουν καμιά φορά ελεύθερους.
 
Για να ξεκαθαρίσει το θέμα, δείτε άρθρο της Ελευθεροοτυπίας: Γεμίσαμε παπαγαλάκια
 
  • Like
Αντιδράσεις: Pigaki
Πριν περίπου 5-6 χρόνια, ένας γνωστός που ήτανε σε κάποια ομάδα καταγραφής πληθυσμών πτηνών,
μου είχε αναφέρει ότι βόρεια της Ηγουμενίτσας υπήρχε πληθυσμός 40 περίπου τέτοιων παπαγάλων.
Επίσης, στα Γιάνενα όπου από τη μία πλευρά υπάρχει δάσος,
έχει αναφερθεί κατά καιρούς ύπαρξη διαφόρων ειδών παπαγάλων.
 
Καλημέρα σας,
εγώ βασικά από τότε που τους είδα και έθιξα και το θέμα στο forum, δεν τους ξαναείδα ποτέ ξανά. Ίσως να ξαναπέρασαν απλά να μην έτυχε να είμαι εγώ στο μπαλκόνι να τους θαυμάσω. :)
 
Back
Top