Ασθένειες Πρησμένο πόδι σε καναρίνι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Anhela
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Anhela

PB New Member
Εγγραφή
13 Δεκ 2020
Μηνύματα
11
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα στην ομάδα. Το καναρινι της μαμάς μου παρουσίαζε εξογκώματα στα πόδια. Τα δάγκωνε, τσίμπαγε το κορμί του (δεν ξέρω αν αυτό είναι από την πτεροροια), καθοταν στο ένα πόδι και κούρνιαζε συχνά. Μπήκα στο φόρουμ σας διάβασα σχετικά και του πήρα epithol. Την έβαλα 6 ημέρες μια φορά τη μέρα. Του έβαλα και multi-city βιταμίνες για 4 ημέρες. Βλέπω όμως ότι το πόδι που φοράει το δαχτυλίδι είναι πρησμένο. Αυτό το πόδι το σηκώνει και το δαγκώνει. Δεν μπορώ να το ψεκάσω με κάτι γιατί από τότε που το πήρα πριν 2 χρόνια περίπου έκανε ένα ήχο τσικ τσικ με το ράμφος του και άνοιγε το στόμα του. Εγώ γράψει στο παρελθόν στην ομάδα γι αυτό. Το πήγα στον πτηνίατρο του έβαλε ένα φάρμακο στη ράχη 2 φορές αλλά τίποτα. Μου είπε ότι μπορεί να είναι εκ γενετής.Πηρα pinex spray αλλά γράφει να μην ψεκαζετε σε πουλια με αναπνευστικά ή άσθμα. Δεν μπορώ να βγάλω το δαχτυλίδι στο πρησμένο πόδι.Δεν ανοίγει. Σήμερα παρατήρησα και τις κουτσουλιες του και δεν μου άρεσαν. Καθε βοήθεια δεκτή. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
 

Συνημμένα

  • 20220901_161254.webp
    20220901_161254.webp
    372,1 KB · Προβολές: 60
  • 20220904_121342.webp
    20220904_121342.webp
    141,2 KB · Προβολές: 55
Λογικά είναι πολύ στενό το δαχτυλίδι και τον πονάει ή/και τον φαγουρίζει. Δες αυτό το άρθρο σχετικά με τα δαχτυλίδια και πως μπορείς να αφαιρέσεις ένα: https://community.petbirds.gr/threads/Τα-δαχτυλίδια-των-πτηνών.23463/
Όσο αφορά τις κουτσουλιές, δυστυχώς δεν γνωρίζω πολλά για καναρίνια, αλλά από τι βλέπω είναι φυσιολογικές. Η διατροφή του ποια είναι? Του δίνεις φρούτα και λαχανικά?
 
Στην φωτογραφία δεν φαίνεται πρησμένο. Αν όντως είναι θα πρέπει να βγει από πτηνίατρο με ειδικό ψαλίδι για δαχτυλίδια.Όμως έχει ακόμη ακάρεα οπότε θα χρειαστεί επανάληψη με επιθόλ αφού όμως κάνεις ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας από την τελευταία εφαρμογή. Τώρα για τις κουτσουλιές πρέπει για 3 μέρες να τρώει μόνο σπόρια και έπειτα ξανά τσεκάρεις τις κουτσουλιές του με κόλλα Α4.
 
@Niva99 σ ευχαριστώ για την απάντηση. Η μάνα μου του δίνει τα πάντα. Αβγό φρούτα λαχανικά Ίσως περισσότερα κι απ όσα χρειάζεται. Από διατροφή καλοτρωει. Το πόδι είναι πρησμένο και το δαχτυλίδι δεν ανοίγει.Εχω την εντύπωση ότι πρέπει να ξεπρηστει το πόδι για προσπαθήσουμε να του το βγάλουμε.Αλλα δεν ξέρω τι να του δώσω για να ξεπρηστει.
 
@Anhela το πόδι όντως δεν φαίνεται πρισμενο αν όμως είναι τότε έχει γίνει από το δαχτυλίδι το οποίο θα πρέπει να βγει για να ξεπριστει έτσι και αλλιώς δεν είναι συλλόγου να το χρειάζεσαι. Έχει ακόμα ακάρεα και χρειάζεται θεραπεία όπως είπε η Μαρία. Οι κουτσουλιεε δεν έχω καλό χρώμα. Τι μείγμα σπόρων του δίνεται και γενικά το τρώει;( Κάποιες βιταμίνες ή στικ;). Για λίγες μέρες μην δώσετε κάτι εκτός από σπόρια. Αυτό που φαίνεται να τρώει στην φωτογραφία τι είναι;;. Επίσης εμένα δεν μου αρέσει καθόλου το φτέρωμα του, δείχνει πολύ σγουρό και λιπαρό
 
Thread 'Τα δαχτυλίδια των πτηνών'
https://community.petbirds.gr/threads/Τα-δαχτυλίδια-των-πτηνών.23463/
Αν το δαχτυλίδι είναι κλειστού τύπου βγαίνει μόνο με το ειδικό ψαλίδι και από κάποιον που έχει εμπειρία για να μην γίνει κάποιο ατύχημα.
 
Καλύτερα να πας σε πτηνίατρο για να βγάλει το δαχτυλίδι. Δεν πρέπει να του δίνεις κάθε μέρα φρούτα καθώς έχουν πολλά σάκχαρα. Το ιδανικότερο θα ήταν 1-2 φορές την εβδομάδα.
 
@meniam Ευχαριστώ για την απάντηση. Συμφωνώ για τις κουτσουλιες έχουν μια πορτοκαλί σκιά στο χαρτί. Δεν ξέρω μήπως είναι από τις πολυβιταμινες που έβαζα στο νερό. Το πτερωμα αν εννοείς στην κοιλιά είναι σγουρό από την epithol. Είναι ατίθασος και δεν μπορώ να του βάλω.
 
@ΜΑΡΙΑαα Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Το ψαλίδι και να το πάρω δεν θα μπορέσω να το χρησιμοποιήσω. Φοβάμαι. Εδώ φοβάμαι να το πιάσω. Άλλος το πιάνει και γω του βάζω αλοιφή. Ο κτηνίατρος που πήγαινα στο Χαλανδι δεν συνεργάζεται πλέον με το κτηνιατρείο. Οπότε εάν έχετε κάποιον καλό στην Αττική παρακαλώ δώστε μου στοιχεία του. Σπόρια στικ και βιταμίνες τρώει. Αυτό στην φωτο είναι pet grit του το έβαλα χθες αλλά δεν το πλησιάζει.
 
@Ledagcc δεν του βάζω στο πέτρωμα. Αλλά κουνάει τα πόδια του νευρικά και ακουμπάνε στην κοιλιά του. Επίσης σηκώνει τα πόδια του και τα τσιμπαει και πάλι ακουμπάνε στην κοιλιά του. Σήμερα θα του βάλω τελευταία μέρα epithol και θα τον αφήσω μια εβδομάδα. Αντιβίωση να του βάλω στο νερό μήπως ξεπρηστει το πόδι?
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@Anhela την epithol θα την βάζεις πριν τον ύπνο για να μην πειράζει τα πόδια και για να μην λερώνεται πολύ μικρή ποσότητα, πρώτα την τρίβεις στα δάχτυλα σου και μετά κάνεις μασάζ στο ποδαράκι. Αν το κρατήσεις σωστά δεν θα κουνιέται. Επίσης πρέπει όσο κρατά η θεραπεία να πλένεις και να αλλάζεις τις πατήθρες και όλα τα αξεσουάρ γιατί από αυτά θα ξανά μολύνεται. Όταν τελειώσει η θεραπεία άλλαξε και τις πατήθρες με ξύλινες ή πλαστικές αρκεί να είναι στρογγυλές. Εγώ προτιμώ τις ξύλινες.Το στίκ ειναι παχυντικό, οπότε καλύτερα να μην το δίνεις. Καλύτερα να τρώει αβγό ή αβγοτροφή συσκευασμένη και λαχανικά εποχής. Και ένα βιντεάκι για την epithol
Thread 'Εφαρμογή Epithol στα καναρίνια'
https://community.petbirds.gr/threads/Εφαρμογή-epithol-στα-καναρίνια.4748/
 
Σπόρια στικ και βιταμίνες τρώει.
Το χρώμα της κουτσουλιας μπορεί να είναι και από αυτά. Στικ το βγάζεις και δεν ξαναδινεις. Ποιες βιταμίνες εννοείς; (εκτός από αυτές στο νερό)
Η τροφή είναι συσκευασμένη; Αν είναι χύμα να την αλλάξεις (αν έχει κόκκινο μπισκότα είμαι σίγουρη ότι έχουν επηρεάσει το χρώμα της κουτσουλιας). Για τα πόδια κάνεις ότι ακριβώς είπε η Μαρία
 
Το δαχτυλίδι δεν βγαίνει απλά, πρέπει να κοπεί και μάλιστα από γιατρό ή από άτομο που διαθέτει σχετική εμπειρία και κατά πάσα πιθανότητα και το ψαλίδι.

Τις κουτσουλιές μπορείς να τις εκτιμήσεις μόνο αν του δώσεις για τρεις μέρες ΜΟΝΟ σπόρους και τίποτε άλλο.

Τέλος, τα φάρμακα δεν θεραπεύουν μόνο. Όταν δίνονται χωρίς διαπιστωμένο λόγο ή επαναλαμβανόμενα και στην τύχη μέχρι να πετύχει κάποιο, μπορεί να σκοτώσουν κιόλας.
 
Σήμερα θα του βάλω τελευταία μέρα epithol και θα τον αφήσω μια εβδομάδα.
Χρησιμοποίησε αυτό στο μπάνιο του για να καθαρίσει το φτέρωμα του
 
Back
Top