Ασθένειες Πρόβλημα στην αναπνοή σε κότες

Antonkecha

PB New Member
Εγγραφή
28 Ιουν 2022
Μηνύματα
3
Πόλη
Βέροια
Καλησπέρα !
Έχω 15 κότες ISA Brown και 3 κόκορες,1 Leghorn και δυο μη ράτσας. Επίσης 3 χήνες Emden
Σήμερα το πρωί πηγαίνοντας να ανοίξω τα πουλιά για να βγουν στην αυλή του κοτετσιού για να βοσκήσουν παρατήρησα ότι 3 κότες αναπνέουν με ανοιχτό το στόμα ενώ όταν αναπνέουν "ρουθουνίζουν" κάνουν έναν ήχο παρόμοιο με αυτόν όταν είμαστε γρυπωμένοι και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από την μύτη.
Επίσης παρατήρησα ότι βήχουν και φτερνίζονται ( όχι πολύ συχνά).
Γνωρίζοντας για το mycoplasma gallisepticum έλενξα τα ματιά τους και είναι καθαρά, δεν είναι πρησμένα και δεν είναι κλειστα ή υγρα. Δεν είναι ληθαργικές.
Οι υπόλοιπες κότες και κόκορες είναι καλά, εάν εξαιρέσεις το ότι κάθε μεσημέρι λόγω της υπερβολικής ζέστης κάθονται στο κοτέτσι και ξεκουράζονται.
Αυτό το οποίο με παραξενεύει είναι ότι μέσα σε ένα βράδυ (21:00 το βράδυ τις έλεγξα και τις έκλεισα χθες & 9:30 το πρωί τις άνοιξα και παρατήρησα τα παραπάνω) εμφανίστηκαν όλα τα συμπτώματα.
Μέσα σε όλα αυτά στην περιοχή που ζω δεν υπάρχει κάποιος κτηνίατρος για κότες και για παραγωγικά ζώα με αποτέλεσμα η μόνη μερική "διάγνωση" που μπορώ να κάνω είναι μέσα από το διαδύκτιο.

Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο ;
Μπορεί να είναι όντως mycoplasma gallisepticum ;
Πως μπορώ να βοηθήσω τις κότες να επανέλθουν ;

Ευχαριστώ πολύ
AntonKecha
 
Τελευταία επεξεργασία:
Με μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα για το Gallisepticum βρήκα ότι η ερυθρομυκίνη και η Τυλοσίνη βοηθουν.
Βρήκα κανα 2σκευασματα σε σκόνη που μπορείς να δώσεις.
Ελπίζω να βοήθησα.

 
Τα έχω διαβάσει αυτά και γνωρίζω το Tylan αλλά οι κότες εάν εξαιρέσεις ότι ρουθουνίζουν είναι υγιείς δεν έχουν κλεισμένα μάτια ή μπουκομένη μύτη για αυτό διστάζω να το δώσω.
Εάν δεν βρω κάτι παραπάνω θα δώσω το tylan δεν θα βάλω σε κίνδυνο την ζωή τους αλλά περιμένω πρώτα να δω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Πάντως πραγματικά ευχαριστώ πάρα πολύ.
 
Το θέμα δεν είναι αν θα πετυχει η θεραπεία σου. Που νομίζω θα πετυχει γτ δεν φενεται να είναι σε τόσο προχωρημένο επίπεδο με βάσει τις φωτογραφίες του διαδικτύου.
Το θέμα είναι όμως.... Ποιος σου πιστοποιει ότι μπορείς να δώσεις αυγό από φορέα Gallisepticum;
Ή ακόμα και το κρέας του.
Ακόμα και τα παιδια θα γεννηθουν φορείς.
Εγώ θα καλούσα τις 2 εταιρίες που έχουν τα σκευάσματα για ερωτήσεις. Ντάξει να πουλήσουν θα θέλουν αλλά λίγο πολυ θα καταλάβεις αν σου πουλανε αερολογίες.
 
Τα γνωρίζω όλα αυτά, πρόλαβα και έκανα έρευνα. Κατα πάσα πιθανότητα θα πάω να αγοράσω το σκεύασμα μιας και δεν μου μένει άλλη λύση.
Ευχαριστώ και πάλι
 
Back
Top