Φροντίδα Πώς να εκπαιδεύσω τo 3 μηνών parrrotlet μου να μην δαγκώνει;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AKRATA
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AKRATA

PB New Member
Εγγραφή
21 Αυγ 2019
Μηνύματα
24
Καλησπέρα στην παρέα. Θέλω την βοηθειά σας σχετικά με parrotlet. Εχω ενα ηρεμο 3 μηνών αρσενικό, αλλά ενω είναι ηρεμο και πολύ καλό, πολλές φορές δαγκώνει και ασχημα για το νεαρό της ηλικίας, ειδικά αυτιά και κρεατοελιές. Δεν ξέρω πως να τον εκπαιδευσω, ουτε το ΜΗ ουτε το ΟΧΙ ακούει. Σκέφτομαι να τον αφήσω στο κλουβι κανα 2-3 ημέρες (γιατί το πρωί πριν φύγω τον βγάζω, μετά το μεσημέρι 2 ωρες και μετά το απόγευμα 2-4 ωρες, μπαλκόνι (κλειστό) μήπως συνέλθει. Ή να το δώσω στην τελική, γιατί έχω και 2 εγγόνια και τα έχει τρελλάνει στα δαγκώματα. Ευχαριστώ. Υ. Γ είχα budgie το οποίο ήταν απίστευτα ηρεμο και καλό με τα παιδιά, που ηταν και ποιο μικρά τότε.
 
Οι παπαγάλοι στην πλειοψηφία τους δαγκώνουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αφήνετε έξω απο το κλουβί όταν έχετε τα παιδιά στο σπίτι αν δεν μπορείτε να προλάβετε τα δαγκώματα. Επίσης η τιμωρία με παραμονή στο κλουβί δεν θα του διδάξει τίποτα απολύτως. Σχετικά με τις ελιές στο δέρμα μας πολλοί παπαγάλοι τις βάζουν στο μάτι προσπαθώντας να ξεφορτωθούν απο πάνω μας αυτό που τους ξενίζει και πιστεύουν ότι δεν πρέπει να είναι εκεί, κάτι σαν να θέλουν να μας περιποιηθούν-καθαρίσουν. Καλό θα ήταν να καλύπτετε τα σημεία με τις κρεατοελιές για να μην τα βλέπει και τα πειράζει.

Το να το δώσετε, το βρίσκω βιαστική κίνηση. Κάτι σαν να μην πέτυχε το πείραμα, αν μας κάνει το πουλάκι. Αν ρωτήσετε εδώ μέσα όλους τους ιδιοκτήτες παροτλετ το 99,9% θα σας πουν ότι δαγκώνουν. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο απο την ώρα που το πήρατε κι επρεπε να το γνωρίζετε-περιμένετε. Αν παρόλα αυτά αποφασίσατε ότι δεν έχετε ούτε τη διάθεση ούτε την υπομονή ή τον χρόνο να χειριστείτε την κατάσταση η οποία απαιτεί προσπάθεια κι υπομονή ίσως να ήταν καλύτερο να του βρείτε κάποιον που να μπορεί να ασχοληθεί μαζί του.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ο δικός μου περνάει μία περίοδο που αν δεν κάνει αυτό που θέλει, θα δαγκώσει.
Εγώ απλά δεν το αφήνω να κάνει αυτό που θέλει δαγκώνει δεν δαγκώνει.
Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει ο τζαναμπέτης!
 
Τα parrotlets είναι από τη φύση τους νευρικά πουλιά. Οοιαδήποτε "κόντρα" τα εκνευρίζει περισσότερο, οπότε επιδεινώνει τις κακές συμπεριφορές τους. Χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα στους χειρισμούς.
Αφού δαγκώνει αυτιά, δεν χρειάζεται να κάθεται σε τέτοιο σημείο που του επιτρέπει να (φτάνει ώστε να) δαγκώσει. Επίσης οι ελιές-σπυράκια κτλ θα φροντίσετε να είναι καλυμμένα-σκεπασμένα ώστε να μην προκαλούν το ενδιαφέρον του.
Δεν τους "επιτρέπουμε" να κάνουν ότι θέλουν, χρησιμοποιώντας ηρεμία και συμπεριφορά όπως σ'ένα παιδάκι δηλ αποσπούμε το ενδιαφέρον τους με κάτι άλλο. Χρειάζεται να διαθέτουμε υπομονή, σταθερότητα, ψυχολογία, ηρεμία και κάποια "στοιχειώδη" εμπειρία, ώστε να διαχειριστούμε τις όποιες δυσκολίες (ή όχι) του χαρακτήρα τους...

... Θέλω την βοηθειά σας σχετικά με parrotlet. Εχω ενα ηρεμο 3 μηνών αρσενικό, αλλά ενω είναι ηρεμο και πολύ καλό.
Δεν ξέρω πως να τον εκπαιδευσω, ουτε το ΜΗ ουτε το ΟΧΙ ακούει. Σκέφτομαι να τον αφήσω στο κλουβι κανα 2-3 ημέρες


Αντιλαμβάνεστε πως απευθύνεστε σ'ένα μωρό; Σκεφτείτε τρόπους προσέγγισης όπως θα κάνατε στα εγγόνια σας... Τώρα είναι απαραίτητο να μπουν οι σωστές βάσεις, κάτι δηλ που με τιμωρία σίγουρα δεν θα επιτύχετε.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
@Sissy, Εχεις απόλυτο δίκιο σε σχέση μικρού παιδιού και συμπεριφοράς μας, αλλά ξεχνάμε ότι αυτό είναι ζωντανό χωρίς την νοημοσύνη ενος παιδιού. Για παράδειγμα, ενω έχω καταφέρει σε κάποιο βαθμό να μην δαγκώνει με το ΟΧΙ, και όταν τρώει η ασχολείται με τα παιγχνίδια του δεν τον ενοχλώ οπότε μάλλον έχω βρεί τι τον ενοχλεί και τα πάμε μια χαρά, το προβλημα είναι με τ΄άλλα μέλη της οικογένειας και ειδικά τα εγγόνια και την γυναίκα μου, τους έχει τρελλάνει σε γερές δαγκωματιές, προσπαθώ να τον έχω μακριά τους (στο μπαλκονι-κλειστό) αλλά τον χειμώνα θα υπάρξει θέμα. Η πρέπει να τον έχω συνέχεια στο κλουβί του, η καμιά ωρα μόνο έξω στο μπαλκόνι με το κρύο. Μέσα αποκλείεται με τα παιδιά θα έχω πρόβλημα. Και το άλλο δαγκάνει τις σίτες και φοβάμαι μήπως έχει πρόβλημα με τα συρματάκια. Πες μου μια λύση. Ευχαριστώ πολύ.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αυτά τα άτομα που αναφέρεις
1) Τα πλησιάζει το πουλί, διότι είναι ελεύθερο στο ίδιο δωμάτιο;
2) Το πλησιάζουν εκείνοι;
3) Το βγάζουν από το κλουβί;
Με ποιον τρόπο δηλ έρχονται σ' επαφή και τους δαγκώνει;

. Η πρέπει να τον έχω συνέχεια στο κλουβί του, η καμιά ωρα μόνο έξω στο μπαλκόνι με το κρύο. Μέσα αποκλείεται με τα παιδιά θα έχω πρόβλημα. Και το άλλο δαγκάνει τις σίτες και φοβάμαι μήπως έχει πρόβλημα με τα συρματάκια. Πες μου μια λύση. Ευχαριστώ πολύ.
Έξω στο μπαλκόνι ποτέ και με τίποτα!
Που ζει το πουλί, σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού;
Πόσες ώρες βρίσκεται εκτός κλουβιού;
Τα παιδιά βρίσκονται καθημερινά στο σπίτι σας;
Δεν γνωρίζω τι συνθήκες ζωής έχετε... Ούτε τους χώρους όπου θα μπορούσε να βρίσκεται το κλουβί με το πουλί... Δεν είναι υποχρεωτικό πχ να βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο μαζί σας...
 
Βασικά έχει την συνήθεια να πηγαίνει πάνω στα κεφάλια και τότε έχουμε κλάμματα που τους δαγκώνει τ΄αυτιά.
Το μπαλκόνι είναι κλειστό με περγκολα και PVC διάφανο. (7ο οροφο ).
Αυτή την εποχή το πρωί στο μπαλκόνι και το βράδυ μέσα στο σαλόνι-κουζινα.
1 ωρά το πρωί-2 ωρες μεσημέρι-και 2-3 ωρες απογευμα μέχρι τις 21.00, που πάει για υπνο.
ΝΑΙ, μένουμε πάνω-κάτω. Και πολλές ωρες ειδικά ο μικρός 3 1/2.
Μεζονέτα, κάτω σαλόνι-τραπεζαρία παιδότοπος και πάνω κρεβατο/ρες δεν είναι πολύ μεγάλο, γιαυτό χρησιμοποιούμε το μπαλκόνι. Νάσαι καλά.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να περιορίσετε τις ώρες εξόδου, ειδικά όταν τα παιδιά βρίσκονται μαζί σας.
Του έχετε ένα μεγάλο κλουβί με ενδιαφέροντα γι' αυτό παιχνίδια, ώστε να μπορεί να περνά ευχάριστα σε αυτό την ώρα του;
 
40Χ40Χ60 ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙΑ, αλλά μόλις με βλέπει αρχιζει το κλάμα να βγεί, τα παρατάει όλα και έρχεται στην πόρτα. Δύσκολα τα πράγματα. Δεν μπορώ να το ακούω να φωνάζει, και το βγάζω. Κρίμα είναι να βλέπει τους άλλους έξω καιαυτό φυλακή.
 
Σε καταλαβαίνω, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι η κατάσταση είναι μονόδρομος. Ή θα τον βγάζεις έξω και θα δαγκώνει τα μικρά και τη γυναίκα σου ή θα κάθεται στο κλουβί του όσο έχετε κόσμο και σιγά - σιγά θα συνηθίσει. Δυστυχώς δεν γίνεται να τα έχουμε όλα. Αλλά ούτε και στο μπαλκόνι γίνεται να παραμένει μια και ο καιρός κρυώνει.
 
Σε καταλαβαίνω, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι η κατάσταση είναι μονόδρομος. Ή θα τον βγάζεις έξω και θα δαγκώνει τα μικρά και τη γυναίκα σου ή θα κάθεται στο κλουβί του όσο έχετε κόσμο και σιγά - σιγά θα συνηθίσει. Δυστυχώς δεν γίνεται να τα έχουμε όλα. Αλλά ούτε και στο μπαλκόνι γίνεται να παραμένει μια και ο καιρός κρυώνει.
Σας ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τις συμβουλές σας. Και κάτι τελευταίο. Οταν είναι αρκετό χρόνο στο κλουβί μήπως αρχίσει να αγριεύει και απο ήμερο γίνει άγριο; και τότε θα χρειαστεί σύντροφο για παρέα;
Και στο μπαλκόνι (κλειστό) είναι μέχρι το απόγευμα μετά μέσα. (ειμαστε σε θάλασσα κοντά, οπότε δεν έχει τόσο κρύο). Και βασικά κάθομαι μαζί του, για παρέα και παιγχνίδι.
 
Έχω δει πάμπολλες φορές πουλάκια σε μπαλκόνι και όλα είναι δυστυχισμένα και τρομαγμένα. Κυριολεκτικά ούτε μία φορά δεν έχω πετύχει πουλάκι που να ήταν έτσι και να μην είχε "θέματα" τα οποία εμφανίστηκαν είτε αμέσως είτε με τον καιρό. Πολλά απ' αυτά δεν τα καταλαβαίνουμε εμείς αν δεν "κοιτάξουμε" καλά αλλά υπάρχουν.

Δεν θα σύστηνα σε κανέναν να αφήσει ενα πουλί κρεμασμένο σε τοίχο σε ένα μπαλκόνι, (τουλάχιστον χωρίς την παρουσία την ανθρώπινη) περιτριγυρισμένο από θορύβους που δεν καταλαβαίνει, εικόνες που το φοβίζουν και πλήρη αδυναμία να "κρυφτεί" για να νιώσει ασφαλές.

Γνωρίζω πως δεν προσφέρει λύση αυτό που λέω, μάλλον περισσότερα αδιέξοδα εμφανίζει, αλλά έτσι έχω κατανοήσει εγώ την κατάσταση στα χρόνια που είμαι παρέα με τα παροτλετάκια μου. Τελικά έχω επιλέξει να τα έχω όλη τη μέρα εκτός κλουβιού και να είναι μέσα μόνο για να κοιμηθούν. Φυσικά δεν έχω το θεματάκι που έχεις με τα εγγονια οπότε μου ήταν πιο εύκολη η απόφαση.

Τα πάροτλετ έχουν τεράστια ανάγκη την επαφή, την κοινωνικοποίηση και την ελευθερία.

Σύντροφο θα ήταν καλό να έχει, είναι βέβαια και μεγάλη κουβέντα και πολλες οι ευθύνες. Επίσης οι πολλές ώρες στο κλουβί δεν ξέρω αν θα το αγριέψουν, σίγουρα όμως θα το καταθλίψουν.
 
@ErnestoTheParrotlet, Ευχαριστώ, το μπαλκόνι είναι 3χ7 και το χρησιμοποιούμε για παιδοτοπο (τα εγγόνια βλέπεις) το κλουβί είναι πάνω σε τραπεζάκι κ. Εχει και δικό του παιδότοπο το πουλάκι και το μόνο που το απομονωνει απο το υπόλοιπο σπίτι είναι οι σίτες, γιατί στην κουζίναι είναι η γυναίκα που την έχει τρελάνει (😀) στα δαγκώματα. Θέλω να πιστεύω οτι είναι μια χαρα, βασικά έχει 21 τ. Μ να πετάξει και να κάνει ότι θέλει, ταιστρες ποτιστρες έχει σε 3 σημεία, αυτό δεν είναι κλουβί. τ' ανάκτορα του Μπανγκινχαμ, είναι 😀. Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα.

Αυτός είναι ο τύπος που μας προβληματίζει και τον προβληματίζουμε.

IMG_20191014_144859.jpgIMG_20191014_145126.jpgIMG_20191014_145146.jpgIMG_20191014_145237.jpgIMG_20191021_104216.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ετσι οπως ειναι τα δεδομενα σου,ισως ειναι η μονη λύση.
Προκειμενου να υπαρξει τραυματισμος ειναι καλυτερα να δωθει και μπορεις να επιλεξεις ενα διαφορετικο ειδος, καποιο κοκατιλ ισως και κατα προτιμηση ταισμενο στο χερι.

Οσοι εχουν φροντισει parrotlet καποια στιγμη εχουν απωλέσει ενα μικρο ή μεγαλο κομματι του εαυτου τους σε καποια δαγκωμα αλλα οταν υπαρχουν παιδακια αυτο ειναι επικίνδυνο.
 
Σ΄ευχαριστώ πολύ αγαπητε μου, ο-οι διαχειριστές γνωρίζουν το θέμα (απλά δεν μπορώ να ανεβάσω φωτο, λόγω ανηλίκου). Ελπίζω να πάει σε καλά χέρια που να μπορεί να το διαχειριστεί. Ευχαριστώ και πάλι.
 
Βασικά είχα BUDGIE, πολύ καλό, μίλαγε, αλλά., και διάβασα οτι τα parrotlet, είναι το ιδιο καλά και χωρις πολύ θορυβο. Ετσι το αποφάσισα. Σαν πουλάκι είναι πολύ καλό, αλλά μονο με εμένα και αυτό οχι πάντα, οταν έχει κέφια. Και επειδή τα εγγόνια μένουν μαζί μας, δεν μπορώ να το έχω φυλακισμένο. Ας το πάρει κάποιος που μπορεί να το διαχειριστεί. Ευχαριστώ και πάλι.
Ειχα αποφασίσει πρώτα για ΚΟΚΑΤΙΛ, αλλά διάβασα ότι βγάζουν πολύ πούνδρα, και φοβήθηκα για τα παιδιά.
 
Οντως δεν παραγουν πολυ θορυβο και νομιζω οτι δεν θα ειχατε προβλημα αν ειχατε επιλεξει ενα που θα ηταν ταισμενο στο χερι.

Σε οτι αναφορα τα cockatiels, οντως αφηνουν μια πουδρα αλλα αν ο φροντιστης τους δεν εχει καποια παθηση του αναπνευστικου δεν δημιουργειται προβλημα!
 
Back
Top