Γενικά Σεμινάριο πρώτων βοηθειών για τραυματισμένα πουλιά

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 προσκληθήκαμε από τη Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και την ΑΝΙΜΑ να συμμετάσχουμε σε ένα Σεμινάριο Πρώτων βοηθειών για τραυματισμένα πουλιά.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να εκπαιδευτούν τα μέλη και οι εθελοντές της ΕΟΕ, για να μπορούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε πουλιά που έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό, μέχρι να μεταφερθούν στο κέντρο περίθαλψης.

Στους 50 περίπου παρευρισκόμενους μίλησαν η κ. Μ. Γανωτή, που είναι υπεύθυνη νοσηλείας στην ΑΝΙΜΑ και σε συνεργασία με τον κτηνίατρο κ. Αχιλλέα Ακρίβο, μας έδειξαν τις πρακτικές εφαρμογές που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε.

Αρχικά η κα. Γανωτή μας μετέφερε με απλά και κατανοητά λόγια τις εμπειρίες της και συνέστησε τι πρέπει να προσέξει όποιος βρει ένα τραυματισμένο πουλί. Επίσης μας ενημέρωσε για το τι πρέπει να αποφύγει κανείς να κάνει για να μην επιβαρύνει τον τραυματία.

Με εικόνες που προβάλλονταν σε μια μεγάλη οθόνη αλλά και πρακτική εφαρμογή σε δυο ήρεμα οικόσιτα περιστέρια, μας έδειξαν πώς να ταΐσουμε με σύριγγα και καθετήρα και πώς να κάνουμε πρόχειρους νάρθηκες από χαρτόνι και περίδεση σε πουλιά με σπασμένα φτερά και χτυπημένα πόδια.

Μας συνέστησαν την τροφή που πρέπει να ταΐσουμε το κάθε είδος πουλιού, ανάλογα με το αν είναι νεοσσός, στρουθιόμορφο ή αρπακτικό και τι προφυλάξεις πρέπει να λάβουμε και εμείς οι ίδιοι για να μην μας πληγώσουν τα πουλιά.

Με λίγα λόγια…

Η ζέστη και η ηρεμία είναι το πρώτο που χρειάζονται, ειδικά τα μεταναστευτικά πουλιά που είναι πολύ καταβεβλημένα και εξαντλημένα από το μακρύ ταξίδι τους.

Καλό θα είναι όσοι ταξιδεύουν συχνά, να έχουν στο αυτοκίνητό τους ένα ζευγάρι χοντρά γάντια κήπου, μια λυμένη χαρτόκουτα, μερικές παλιές εφημερίδες και μια μεγάλη πετσέτα σε περίπτωση που βρουν κάποιο πουλί ή ζώο. Χρήσιμο είναι να έχουν περασμένα στο κινητό τους τα τηλέφωνα των οργανώσεων που ασχολούνται με την φροντίδα των πουλιών, για να επικοινωνήσουν και να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Σημαντική είναι η βοήθεια από ένα δεύτερο πρόσωπο, είτε είμαστε στο σπίτι, είτε σε μια εκδρομή και οπωσδήποτε πρέπει να επικρατεί ένα ήρεμο και ζεστό περιβάλλον, με χαμηλό φωτισμό και καθαρό αέρα.

Προσοχή χρειάζεται κατά τη μεταφορά με αυτοκίνητο, στην περίπτωση που αφήσουμε το πτηνό για λίγο μέσα στο αυτοκίνητο, να μην πάθει θερμοπληξία ή υποθερμία.

Απλά πράγματα όπως ένα χαρτί από ρόλο κουζίνας που θα περάσουμε στο κεφάλι του πουλιού για να μην στρεσάρεται, είναι από τα πρώτα βήματα που κάνουμε. Το σωστό κράτημα του πουλιού βοηθάει ώστε να μην επιβαρύνουμε τα ήδη υπάρχοντα τραύματα, αλλά και να αποφύγουμε και εμείς πιθανούς τραυματισμούς.

Σε περίπτωση που πληγωθούμε από το ράμφος ή τα νύχια των πουλιών, πρέπει να πλύνουμε την πληγή μας με άφθονο τρεχούμενο νερό και πράσινο σαπούνι και κατόπιν να επικοινωνήσουμε με έναν γιατρό για περεταίρω οδηγίες.

Λίγο νερό είναι το μόνο που πρέπει να τους δοθεί, ενώ το φαγητό δεν είναι πάντα απαραίτητο, ανάλογα βέβαια με την περίσταση. Για παράδειγμα, οι νεοσσοί χρειάζονται τακτικό τάισμα ενώ αντίθετα τα μεγαλύτερα πουλιά και μάλιστα τα αρπακτικά, χρειάζονται τάισμα 2-3 φορές την ημέρα.

Ιδανική τροφή για τα περισσότερα είδη, θεωρείται το ασπράδι του αυγού και η μουλιασμένη τροφή για νεαρά γατάκια.

Αν χρειαστεί να κάνουμε περίδεση σε πόδι ή φτερό, να προσέξουμε ώστε να μην σφίξουμε τη πάσχουσα περιοχή σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσουμε αιμάτωμα. Αντισηπτικές γάζες ή ακόμα και μια απλή χαρτοταινία μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά, μέχρι τη μεταφορά του στο κέντρο περίθαλψης ή στο πλησιέστερο κτηνιατρείο.

Για πουλιά που έχουν πέσει σε πετρελαιοκηλίδες ή σε λιμνάζοντα λάδια, χρειάζεται να μπανιάρουμε τα πουλιά σε λεκάνες με χλιαρό νερό σε θερμοκρασία μέχρι 40 βαθμούς και fairy για τα πιάτα. Το ξέβγαλμα σε 3 λεκάνες με σκέτο νερό.

Η έγκαιρη επέμβαση μας μπορεί να βοηθήσει τα πουλιά να μην χάσουν την πτητική τους ικανότητα, αλλά και να μη δηλητηριαστούν από το πετρέλαιο που πιθανών να καταπιούν στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν τα φτερά τους.

Για όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές της ΑΝΙΜΑ και να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, ας επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 2109510075 και 6972664675 προκειμένου να στηρίξουν ουσιαστικά το πολύτιμο έργο της.

petbirds-article.webp
 
Georgina, ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας μεταφέρατε!
 
Back
Top