Γενικά Σκοπεύω να αποκτήσω καναρινάκι και έχω απορίες

Στην περίπτωση του χρώματος στα καναρίνια τα απόλυτα κίτρινα, τα πρασινογκρί (αρχικό χρώμα των πουλιών που εξημερώθηκαν) και τα απόλυτα λευκά νομίζω είναι τα μόνα που δεν ονομάζονται μεταλλάξεις.
Τεχνικά όλα μεταλλάξεις είναι Ανέστη. Το απόλυτο κίτρινο που λες, δηλαδή ο Τουιτι, είναι ένα αμελανινικό πτηνό,έχει χάσει την ικανότητά του να παράγει μελανίνη στο πτέρωμα. Όλα τα αμελανινικά λέγονται λιποχρωμικά και κατά την άποψή μου δεν είναι κάτι άλλο απο μια μορφή μετάλλαξης της μεγάλης οικογένειας γονιδίων που καλούμε pied.
Το απόλυτο λευκό, είναι ένα ήδη αμελανινικό πτηνό που έχει επιπλέον χάσει την ικανότητά του να μεταφέρει το λιπόχρωμα στο πτέρωμα. Είναι μάλιστα απο τις λίγες επακριβώς προσδιορισμένες μεταλλάξεις (splice-donor site mutation 😎).
Το κόκκινο χρώμα προήλθε απο υβριδισμό. Τεχνικά αναλογεί σε 2 γονίδια. Το απόλυτο κόκκινο όμως πριν απ' όλα είναι ένα μεταλλαγμένο, αμελανινικό καναρίνι.
Αυτό που θεωρείται αμετάλλακτο είναι το πράσινο καναρίνι δηλαδή ένα μαύρο+καφέ μελανινικό με κίτρινο λιπόχρωμα. Και αυτό γιατί προσεγγίζει τον άγριο φαινότυπο.
Τέλος αν μπορούσαμε να αφαιρέσουμε απο την δίαιτα τα καροτενοειδή τότε τα περισσότερα πουλιά που γνωρίζουμε (όχι οι παπαγάλοι) θα ήταν λευκά ή λευκά με σχέδια μελανίνης.
 
Τεχνικά όλα μεταλλάξεις είναι Ανέστη.


Aυτό είχα γράψει Δημήτρη και το έσβησα. Επειδή όμως λέμε σε όλους έχεις ένα κοινό κίτρινο/λευκό καναρινάκι μην δίνοντας βάση στο χρώμα του που ανήκει σε κάποια μετάλλαξη του αρχικού, το άλλαξα. Το σωστό είναι αυτό που είπες.
 
Κι αλλη απορια τωρα! Σας ζαλισα, ε; Χιχιχι! 😛

1) Οι ξυλινες πατηθρες οξιας, φθειρονται ετσι οπως τριβουν τα μυτακια τους τα καναρινια;
Καθε ποτε τις αντικαθιστουμε;

2) Τα δαχτυλιδια που εχουν τα πουλακια μας (ρωταω γιατι δεν ξερω τι καναρινια θα βρω -με η χωρις δαχτυλιδι) ειναι καλο να το αφησουμε η να το βγαλουμε; Ενοχλει τα πουλακια η οχι; Το βγαζουμε εμεις η ο πτηνιατρος;
 
Επειδή όμως λέμε σε όλους έχεις ένα κοινό κίτρινο/λευκό καναρινάκι μην δίνοντας βάση στο χρώμα του που ανήκει σε κάποια μετάλλαξη του αρχικού
Αυτό πιστεύω το κάνουμε στα πορτοκαλί λιποχρωμικά. Όταν κάποιος μπαίνει με ένα κλασικό κίτρινο του το δηλώνουμε κανονικά "έχεις ένα κίτρινο λιποχρωμικό", ασχέτως που συγκριτικά δεν ακούγεται και σαν ουάου μετάλλαξη ή ποικιλία. Κοινά λέμε τα τουρλουμπόύκι... Και τουρλουμπούκι είναι και το πορτοκαλί, διότι αφού το κόκκινο χρώμα είναι πολυπαραγοντικό, δεν διαχωρίζεται εύκολα έπειτα σαν ένας ελέγξιμος κληρονομικός παράγοντας... Διαφορετικά θα λέγαμε με ουσιαστικό τρόπο οτι το πορτοκαλί πουλί "είναι φορέας του κόκκινου παράγοντα", αλλά δεν θα το πούμε με την έννοια που το λέμε στις άλλες (κληρονομικά ελέγξιμες) μεταλλάξεις.
Όλα αυτά τα λέω γενικά, γιατί όντως το κίτρινο καναρίνι είναι η πρώτη κοινή εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό, αν όμως αυτό μπει με το λάθος πουλί,το έχασες σαν μετάλλαξη.
 
Οι ξυλινες πατηθρες οξιας, φθειρονται ετσι οπως τριβουν τα μυτακια τους τα καναρινια;
ΟΧΙ, επίσης βοηθάνε τα νύχια των καναρινιών να φθείρονται και να μην χρειάζονται τακτικό κόψιμο.
Καθε ποτε τις αντικαθιστουμε;
Είναι καλό να έχεις διπλό σετ για κάθε κλουβί, έτσι όταν αφαιρείς το ένα σετ για καθαρισμό έχεις έτοιμο και καθαρό το δεύτερο για τοποθέτηση.
Τα δαχτυλιδια που εχουν τα πουλακια μας (ρωταω γιατι δεν ξερω τι καναρινια θα βρω -με η χωρις δαχτυλιδι) ειναι καλο να το αφησουμε η να το βγαλουμε
Τα δαχτυλίδια (μεταλλικά κλειστού τύπου) είναι η ταυτότητα του πουλιού, δείχνουν τον εκτροφέα-σύλλογο-έτος γέννησης, δέν υπάρχει λόγος να τα αφαιρέσουμε.
Ενοχλει τα πουλακια η οχι;
ΟΧΙ
Το βγαζουμε εμεις η ο πτηνιατρος;
Αν υπάρχει λόγος (τραυματισμός ποδιού, πρήξιμο στο πόδι) αφαιρείται με ειδικό ψαλίδι και καλό είναι να το κάνει ο Πτηνίατρος ή κάποιος που έχει εμπειρία για να μην τραυματιστεί το πόδι του πουλιου.
 
Γεια και χαρα και παλι, επανηλθα με μια ακομη απορια.

Εαν εχουμε τα κλουβια των καναριων μας σε εξωτερικο χωρο (εμεις ειμαστε σ οροφο και δεν εχουμε θεμα με γατες) ειναι υποχρεωτικο να βαλουμε προστατευτικη σιτα μπροστα;
Το βρισκω αρκετα αντιαισθητικο αλλα 'κοβει' και την θεα στο πουλακι και σε εμας για να τα βλεπουμε καθαρα.
Διαβασα ομως εδω οτι η σιτα προστατευει απο σαμιαμιδια (νομιζα οτι τρωνε μονο εντομα), κουνουπια, μελισσες κλπ. Αν ψεκαζω με καποιο εντομοαποθητικο ασφαλες για πουλακια κι εχω και σκορδο διπλα στα κλουβια, δεν τα καλυπτει αυτο, για να μην πλησιασουν οι μαμουνες, ωστε να μην χρειαστει βαλω σιτα;
 
Γεια και χαρα και παλι, επανηλθα με μια ακομη απορια.

1) Εαν εχουμε τα κλουβια των καναριων μας σε εξωτερικο χωρο (εμεις ειμαστε στον 1ο οροφο και δεν εχουμε θεμα με γατες) ειναι υποχρεωτικο να βαλουμε προστατευτικη σιτα μπροστα;
Το βρισκω αρκετα αντιαισθητικο αλλα 'κοβει' και την θεα στο πουλακι και σε εμας για να τα βλεπουμε καθαρα.
Διαβασα ομως εδω οτι η σιτα προστατευει απο σαμιαμιδια (νομιζα οτι τρωνε μονο εντομα), κουνουπια, μελισσες κλπ. Αν ψεκαζω με καποιο εντομοαπωθητικο ασφαλες για πουλακια κι εχω και σκορδο διπλα στα κλουβια, δεν τα καλυπτει αυτο, για να μην πλησιασουν οι μαμουνες, ωστε να μην χρειαστει βαλω σιτα;

2) Επισης διαβασα καπου εδω, οτι, αν ενα καναρινι βρισκεται μονο του σε μεγαλο κλουβι (60αρα ζευγαρωστρα πχ) μπορει ναι μεν να νιωθει πιο ανετα και να γυμναζει τα φτερακια του, αλλα εχει πιο πολλα ερεθισματα και δεν ασχολειται ετσι και τοσο με το τραγουδι του. Ισχυει η προσαρμοζεται και τραγουδαει εν καιρω;
 
Νομιζω καποια πραγματα καλο ειναι να τα δεις και μονη σου στην πραξη.
Σιγα σιγα θα ανακαλυψεις απο μονη σου τι ακριβως θελει το πουλακι που θα αποκτησεις αναλογα με τις αναγκες του και τις δυνατοτητες σου (χωρος κτλ).

Τα βασικα (και με το παραπανω) σου εχουν αναλυθει ηδη απο τα παιδια και τα υπολοιπα θα τα δεις καθως θα περνας χρονο με το ιδιο το πουλακι αλλα και την φροντιδα του.

Εξ'αλλου ο καθενας απο εμας εχει διαφορετικο τροπο,τοπο, χρονο απο εσενα και καθε πουλακι εχει τον δικο του χαρακτηρα.

Ριξε μια ματια και στα αρθρα μιας και το PB εχει εξαιρετικη και λεπτομερη "βιβλιοθηκη" με γνωσεις γυρω απο το αντικειμενο για αρχαριους και μη εκτροφεις.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εαν εχουμε τα κλουβια των καναριων μας σε εξωτερικο χωρο
Χρειάζονται προστασία από τα αρπακτικά (γεράκια, κουκουβάγιες)
Γράψε στο google ''προστατευτικό κλουβιών'' και θα δείς πολλές επιλογές.Αν ο χώρος του μπαλκονιού βοηθάει μπορεί να φτιάξεις μιά ιδιοκατασκευή με ράφια και πορτάκια για την προστασία τους.
Διάβασε στις ''ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΩΝ'' και θα βρείς πολλές ιδέες.
Για τα κουνούπια μπορείς να βάλεις κάποια φυτά που τα αποθούν (μέντα)
δεν ασχολειται ετσι και τοσο με το τραγουδι του. Ισχυει
Οχι.
 
Ευχαριστω Ιωαννη! 🙂
Μου ηρθε κι εμπνευση -με αυτα που ειδα και διαβασα-για μια καλαισθητη κατασκευη με προστασια για τα κλουβια. Οταν τα φτιαξω ολα (ευτυχως εχω αντρα μαραγκο) θα ανεβασω φωτο (μετα την ανοιξη, προς το παρον διαβαζω και μαθαινω γι' αυτα που χρειαζονται τα καναρινακια).
Καλα να ειστε ολοι κι ευχαριστω για τις γνωσεις σας!
:-D
 
Διαβαζοντας εδω για καναρινια, ανακαλυψα και την καρδερινα (δεν ειχα ιδεα πως ειναι) και ξετρελαθηκα με την φωνη και την εμφανιση αυτου του πουλιου!
Ελπιζω να μην εχει πολλες απαιτησεις σαν ειδος και θελω να μελετησω περισσοτερα γι' αυτο, σκεφτομαι να βαλω στην βεραντα και μια καρδερινα (υποθετω αρσενικη λογω τραγουδιου;) μαζι με τα δυο αρσενικα καναρινια. Θα τα πανε καλα (σε ξεχωριστα μεγαλα κλουβια το καθενα εννοειται) η θα ζαλιζουν το ενα το αλλο με το διαφορετικο τραγουδι τους;

Καποια βασικα λινκ εδω στο σαιτ για τις καρδερινες;
 
Διαβαζοντας εδω για καναρινια, ανακαλυψα και την καρδερινα (δεν ειχα ιδεα πως ειναι) και ξετρελαθηκα με την φωνη και την εμφανιση αυτου του πουλιου!


Καλο θα ειναι να ξεκινησεις πρωτα με το καναρινι και μετα βλεπεις, δεν εχει καμια σχεση η εκτροφη καρδερινας με αυτη ενος καναρινιου.

Ειναι σαν μολις να εχεις αρχισει τις προπονησεις και να θελεις να κατεβεις στους Ολυμπιακους αγωνες.
Ειδικα στην δικη σου περιπτωση που απλα εισαι στην σκεψη να αρχισεις τις προπονησεις δεν στο προτεινω καθολου.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
ΟΚ, ευχαριστω πολυ παιδια! 🙂

Να εισαι καλα!

Γενικα να ξερεις οτι στις καρδερίνες, από την στιγμη που θελουμε να εχουμε μια σωστη εκτροφη, ολα ειναι x3.

Αναφέρομαι σε κοστος, κοπο, χρονο και απογοήτευση.
Οποτε ξεκινα με το καναρινακι που εχει σαφως μικρότερο βαθμο δυσκολιας και περνας αργοτερα σε καρδερινα.
 
Ναι, Αντωνη, απ'οτι διαβασα μεχρι τωρα απο εδω (εχω πεσει με τα μουτρα στο διαβασμα), οντως ειναι πολυ δυσκολη η καρδερινα απ' ολες τις αποψεις.
Με μαγεψε ομως η καρδερινα, ισως αρκεστω να τις βλεπω και να τις ακουω στο ιντερνετ.
Ας ξεκινησω με τα καναρινακια και βλεπουμε λοιπον!
🙂
 
Ναι, Αντωνη, απ'οτι διαβασα μεχρι τωρα απο εδω (εχω πεσει με τα μουτρα στο διαβασμα), οντως ειναι πολυ δυσκολη η καρδερινα απ' ολες τις αποψεις.
Με μαγεψε ομως η καρδερινα, ισως αρκεστω να τις βλεπω και να τις ακουω στο ιντερνετ.
Ας ξεκινησω με τα καναρινακια και βλεπουμε λοιπον!
:)

Δεν εισαι και η μοναδικη που μαγευεται απο αυτο το πτηνο, θα συμφωνησω με τον Αντωνη ο οποιος εχει μεγαλυτερη εμπειρια σε αυτα τα πτηνα απο μενα, εγω ειμαι μολις λιγους μηνες κατοχος καρδερινων, αλλα θα ελεγα για το σκοπο που το θελεις εσυ το καρδερινακι ( μονο τραγουδι και οχι αναπαραγωγη ) δεν ειναι τοσο απαγορευτικο, αρα οπως σου λεει ο Αντωνης ξεκινα με το καναρινακι, και μετα ξανασκεψου για καρδερινα, μη την βγαλεις απο το μυαλο σου, και αν βλεπεις βιντεακια η διαβαζεις εμπειριες μελων για τις εμπειριες τους και το λατρεψες το πτηνο, φαντασου τι θα κανεις οταν γινεις και κατοχος του πτηνου.
 
Οντως Τασο, μονο για το τραγουδι θα επερνα καρδερινακι (αλλα και τα 2 αρσενικα καναρινια) δεν με ενδιαφερει η αναπαραγωγη των πτηνων, μονο το παρεακι τους, την ομορφη εμφανιση και το υπεροχο τραγουδι τους θελω να απολαμβανω!
Κραταω την συμβουλη σου λοιπον, συνεχιζω την μελετη, οργανωνομαι σιγα σιγα με τα παρελκομενα και το επομενο φθινοπωρο (ετσι διαβασα εδω) θα παρω και τα πουλακια μου!
Ανυπομωνω, ειμαι πολυ ενθουσιασμενη, εδω με κανουν τοσο χαρουμενη τα καναρινια της πεθερας μου, φανταζομαι τα δικα μου που θα τα βλεπω και συνεχεια!
 
Υπαρχει περιπτωση να μπαγιατεψουν η να χαλασουν οι σποροι (ακομη κι αν ειναι σωστα αποθηκευμενο το σακι σε κλειστο πλαστικο κουτι) μεχρι να καταναλωθουν απο 2 καναρινια;
Ναι βέβαια. Για μόνον δύο καναρίνια είναι υπερβολική η ποσότητα των είκοσι κιλών, διότι θα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα προμηθεύεσαι συσκευασίες του ενός κιλού και θα είστε εντάξει!👍
 
Back
Top