Γενικά Σκοπεύω να αποκτήσω καναρινάκι και έχω απορίες

Ok Αμβροσιε, μηνυμα εληφθη, οβερ! 🙂
Υπαρχει ομως της King μικρη συσκευασια η να ψαξω για αλλη -εξισου καλη- μαρκα; Προτασεις;

Και κατι αλλο.
Τα πορτοκαλι καναρινια (μου αρεσουν πολυ περισσοτερο απο τα κοκκινα τελικα) ειναι αλλη ρατσα; Χρειαζονται καποια χρωστικη για το φτερωμα τους; Τα βρισκω εδω στο Ηρακλειο Κρητης;

Επισης ξεχωρισα και το Αχατης Τοπαζιο Λευκο. Αυτο το βρισκω ευκολα η να το ξεχασω; Χρειαζεται καποια συγκεκριμενη τροφη η ειναι απλο στην φροντιδα του;

Παντως για το Τιμπραντο που ελεγα αρχικα, μου αρεσει πολυ η φωνη του μεν, αλλα δεν ξετρελαινομαι με την εμφανιση του, γι' αυτο πρεκυψε το ενδιαφερον μου για το λευκο αχατη.
Με τοσο διαβασα, ανακαλυπτω τοση ποικιλια στα καναρινια που με εχουν εντυπωσιασει!
 
... και το επομενο φθινοπωρο (ετσι διαβασα εδω) θα παρω και τα πουλακια μου!
...
Γιατί το επόμενο φθινόπωρο αφού ανυπομονείς κι έχεις αρχίσει κι ενημερώνεσαι ήδη για τα καλά;
Εννοώ και τώρα φθινόπωρο είναι... 😀
 
Δεν πρόκειται να καταλήξεις ποτέ όσο ενημερώνεσαι 😉 . Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες καναρινιών. Κάνε μια ερώτηση στο σύλλογο που βρίσκεται στο Ηράκλειο και είμαι σίγουρος οτι θα βρείς ό,τι τραβάει η ψυχή σου, που λέμε!
 
Τα πορτοκαλι καναρινια (μου αρεσουν πολυ περισσοτερο απο τα κοκκινα τελικα) ειναι αλλη ρατσα; Χρειαζονται καποια χρωστικη για το φτερωμα τους; Τα βρισκω εδω στο Ηρακλειο Κρητης;

Στα καναρίνια χρώματος,το πορτοκαλί, είναι μόνο φαινότυπος, δηλαδή δεν υπάρχει πάντα ένας συγκεκριμένος γονότυπος στον οποίο αντιστοιχεί αλλά πολλοί. Γονιδιακά, επειδή αυτό το χρώμα ελέγχεται απο πολλές ετεροζυγωτίες δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο κληρονομικότητας, με την έννοια οτι δεν κληρονομεί ένα σταθερό χαρακτηριστικό κάτω απο έναν νόμο/κανόνα.

Αναπαραγωγικά, αν αφήσουμε την διαδρομή που ακολουθεί μέσω της κληρονομικότητας ένα γονίδιο-φορέας ενός χαρακτηριστικού και εστιάσουμε μόνο στην πρόκληση ετεροζυγωτιών,θα διαπιστώσουμε οτι νομοτελειακά οι αλλεπάλληλη μείξη τέτοιων πτηνών οδηγεί σε ομοζυγωτίες, δηλαδή ή σε κίτρινο ή σε κόκκινο καναρίνι.

Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε τον γονότυπο ενός πορτοκαλί πτηνού προκύπτει μόνο αν αυτό αποτελεί προϊόν αναπαραγωγής ενός καθαρού κόκκινου και ενός καθαρού κίτρινου. Η αναπαραγωγή δυο τέτοιων απογόνων δίνει εξίσου απο 6.5% για καθαρό κίτρινο ή κόκκινο,25% για πορτοκαλί όμοιο με τους γεννήτορες και 62% για έναν φαινότυπο(που αντιστοιχεί σε 6 διαφορετικούς γονότυπους) απο πορτοκαλί έως κακό κίτρινο ή κόκκινο.

Ένας εκτροφέας λοιπόν καλείται να επιλέξει ανάλογα με την διαχείριση της χρωστικής ποιους απο τους απογόνους του 87% θα κρατήσει για να συνεχίσει την εκτροφή πορτοκαλί καναρινιών. Πόσο σίγουρο είναι το λάθος του;

Για τους παραπάνω λόγους και μάλλον και για άλλους ακόμα, το πορτοκαλί δεν είναι ράτσα.
Μπορείς απλά να βρεις ένα κόκκινο καναρίνι στο οποίο δεν θα χρησιμοποιήσεις χρωστική. Υπάρχουν παντού.
Επισης ξεχωρισα και το Αχατης Τοπαζιο Λευκο. Αυτο το βρισκω ευκολα η να το ξεχασω; Χρειαζεται καποια συγκεκριμενη τροφη η ειναι απλο στην φροντιδα του;
Μέσα σε αυτόν ή τον άλλο μήνα όλο και κάποια έκθεση πτηνών θα γίνεται κοντά σου. Πας απο εκεί ή απο κάποιο σύλλογο και αποφασίζεις για όλα με μιας.
 
Ok Αμβροσιε, μηνυμα εληφθη, οβερ!
Υπαρχει ομως της King μικρη συσκευασια η να ψαξω για αλλη -εξισου καλη- μαρκα; Προτασεις;
Για την King εγώ δεν γνωρίζω. Συσκευασίες του ενός κιλού ξέρω από την Deli nature, την Vadigran, την Versele laga και την Manitoba, που είναι από τις πιο γνωστές και καλές μάρκες! Εάν βρεις, σου προτείνω ανεπιφύλακτα την Vadigran!

Για τα άλλα δύο ερωτήματα σε κάλυψαν και με το παραπάνω οι προλαλήσαντες!😎👍
 
Γεια και χαρα σε ολους!

Φοιβο, η βεραντα μας ειναι υπο κατασκευη (ειναι στενο το μπαλκονι -1m πλατος- και σπαμε ενα μερος τοιχου -προς τα μεσα- απο το σαλονι για να γινει περιπου 3m κι ετσι να εχουμε χωρο για μια ευρυχωρη τετραγωνη βεραντα με πολλα φυτα και μεγαλο χωρο στο σωστο σημειο για τα κλουβια με ειδικη κατασκευη για προστασια απο ολα οσα αναφερονται εδω).
Επειδη ειναι θεμα χρηματων λοιπον, μεχρι να ολοκληρωθει η βεραντα και να παρω μαζεμενα τα παρελκομενα, μαλλον γι' αυτο δεν προλαβαινω να παρω αυτο το φθινοπωρο τα καναρινακια μας.

Μακη, τον βρηκα τον Συλλογο, κρατησα τα τηλεφωνα, οποτε οταν ειμαι ετοιμη θα επικοινησω μαζι τους. Ευχαριστω πολυ!

Δημητρη, καταλαβα. Αρα ενα κοκκινο καναρινι χωρις χρωστικη με καλυπτει (καλυτερα απο ολες τις αποψεις, και για μενα να μην υπολογιζω τις αναλογιες στην χρωστικη μεσα στην αυγοτροφη του, και απο θεμα κοστους να γλιτωνω ενα ακομη σκευασμα και για το πουλακι να μην επιβαρυνεται ο οργανισμος του με την χρωστικη). Παρεπιπτοντωντος εχει πολυ πλακα η υπογραφη σου, 😀!

Αμβροσιε, σημειωσα και τις προτασεις σου γι' αυτες τις τροφες, θα ψαξω τις μικρες συσκευασιες (με κυρια προτιμηση της Vadigran οπως πως μου ειπες) και θα ειμαι κομπλε.
Και ναι, με καλυψαν και με το παραπανω οι προλαλησαντες!

Ευχαριστω πολυ ολους σας! 🙂
 
Τελευταία επεξεργασία:
Επειδη διαβασα το σχετικο αρθρο εδω για το υποστρωμα υγιεινης στα κλουβια, αλλα δεν ειδα να αναφερεται στα σχολια των μελων κατι για τον ζεολιθο ως επιλογη (οι περισσοτεροι ελεγαν για αμμο πτηνων η χαρτι Α4) η ερωτηση μου ειναι η εξης:

Τι ειναι καλυτερο για υποστωμα υγιεινης στον πατο των κλουβιων;
Ζεολιθος η αμμος πτηνων;
Προτασεις για συγκεκριμενες μαρκες η συνθεσεις; (πχ χοντροκκοκος η ψιλοκκοκος ζεολιθος, η αμμος καποιας συγκεκριμενης συνθεσης -για καναρινια).
Τι γινεται απο θεμα κοστους;
 
Ο ζεολιθος οσο χονδροκοκκος και να ειναι αφηνει σκονη.
Εγω επειδη ειμαι σε εσωτερικη εκτροφη και με ενδιαφέρει πολύ αυτο, χρησιμοποιω αμμο απο σεπιολιτη με την εμπορικη ονομασια Sanibird.
 
Μαλιστα... Λοιπον ειδα καποια σχολια που λεγανε για την σκονη που κανει ο ζεολιθος (οπως λες κι εσυ Αντωνη που εχεις μεγαλη εμπειρια και γνωσεις για τα πτηνα), οποτε, αν και θα εχω τα κλουβια στη βεραντα, προτιμω να ειναι πιο καθαρα ολα χωρις αυτο.
Πολλοι λενε για την αμμο, αλλα οσοι αναφερουν το χαρτι Α4 λενε οτι εχουν το πλεονεκτημα να ελεγχουν τις κουτσουλιες των πτηνων για τυχον ασθενειες.
Να κανω ενα συνδιασμο των δυο ισως; Χαρτι και λιγη αμμο (για ορατοτητα κι απορροφητικοτητα ταυτοχρονα);
 
Η γνωση και η εμπειρια δεν μπορει ποτε να ειναι ολοκληρωμενη, μαθαινουμε καθημερινα και απο τα δικα μας τα πουλακια και απο τις εμπειριες των αλλων εδω στο φορουμ.

Συνδιασμος και των 2 πρακτικα δεν γινεται, το χαρτακι μπορεις να το βαζεις οταν θα υπαρχει λογος και θες να δεις τις κουτσουλιες τους.
 
Α, μαλιστα, καταλαβα, πολυ σωστη πρακτικη οντως, χαρτι μονο για τσεκαρισμα κουτσουλιων και αμμος για απορροφητικοτητα και καθαριοτητα.
Αν δεν βρω αυτο που προτεινες, πρεπει η αμμος να ειναι οπωσδηποτε απο σαπιολητη (τι ειναι αυτο καλε;) η δεν εχει σημασια και οποιαδητε αλλη αμμος πτηνων θα με καλυψει;
(Οσο για την εμπειρια, συμφωνω απολυτα σε αυτο που ειπες, απλα μου απαντας αμεσα στις αποριες μου, με καλυπτεις και σ'ευχαριστω πολυ)! 🙂
 
Στο νησι ειναι πολυ πιθανο να μην βρεις κανενα απο τα προιοντα (τροφες, αυγοτροφες κτλ) που σου εχουν προταθει εδω οποτε καλο ειναι να κανεις μια παραγγελια απο ενα πετ της Αθηνας και να σου ερθουν.
 
Πάντως να ξέρετε ότι κάπου έχει χαθεί το μέτρο. Για δυο καναρίνια να κάνει παραγγελία από Αθήνα για Κρήτη τροφές, άμμους, αυγοτροφές.Βέβαια αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στο νοσοκομειακό κλουβί.

Μαρία, η γνώμη μου είναι ότι ενώ πολύ σωστά και υπεύθυνα (μακάρι να το έκαναν όλοι) ξεκίνησες να συλλέγεις πληροφορίες για τα πτηνά που θα αποκτήσεις και τις ανάγκες τους, λόγω του ενθουσιασμού σου έχεις μπει σε ένα μονοπάτι υπερβολών γύρω από το θέμα.

Τράβα χειρόφρενο, πάρε τα πουλάκια, πάρε δυο κλουβιά και 1 κιλό τροφή από την Κρήτη (για όνομα του Θεού) και απόλαυσε τη νέα σου παρέα. Και αν όντως προκύψει κάτι που χρειάζεται γνώμη πιο έμπειρων, εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε.

Αυτά από μένα.😎
 
παραγγελία από Αθήνα για Κρήτη

Για καποιο λογο ειχα το μυαλο μου στη Σαμο 😛

Kρητη θα βρει τα παντα!

Για ολα τα υπολοιπα ειναι ο καθενας πως του αρεσει να εχει τα "πραγματα" του.
 
κάπου έχει χαθεί το μέτρο
μονοπάτι υπερβολών γύρω από το θέμα.
Αν και συμφωνώ μαζί σου στη συγκεκριμένη περίπτωση της φίλης Μαρίας, να πω μόνο ότι όλη αυτή η συζήτηση έχει μεν κύριο αποδέκτη τη Μαρία, αλλά όχι αποκλειστικά αυτή. Διαβάζουμε και οι πιο άσχετοι (έστω μια ανάγνωση χωρίς συμμετοχή) και μαθαίνουμε και εμείς.
 
Αντωνη, ειμαι ακομη στην ερευνα κι εδω στο Ηρακλειο Κρητης, δεν εχω βρει ακομη στα καταστηματα αυτα που θελω κι εχω βρει στο ιντερνετ απο καταστηματα της Αθηνας.
Οσο για την υπερβολη, ναι ειναι λιγο υπερβολικο που ξεψαχνιζω τις λεπτομερειες, αλλα ετσι ειχα κανει πριν χρονια οταν ειχα δυο θυληκα ινδικα χοιριδια (ειχα ριξει τρελη μελετη τοτε σε αγγλικα σαιτ), που μονο βιλα δεν τους ειχα φτιαξει και απο διατροφη ειχαν τα παντα.
Ηταν παντα χαρουμενα, πεντακαθαρα κι ευρωστα.
Θεωρω οτι τα μικρα ζωακια-πουλακια που διαβιουν σε μικρους και περιορισμενους χωρους, τουλαχιστον ας εχουν οτι καλυτερο μπορουμε να τους προσφερουμε για να νιωθουν οσο πιο ομορφα γινεται... 🙂
 
Μακη, αυτο το καταστημα που μου προτεινες (ευχαριστω πολυ), φαινεται πολυ καλο και με μεγαλη ποικιλια, το ειχα βρει απο το ιντερνετ πριν καποιες μερες (ειναι και κοντα εκει που μενω) και σημειωσα αρκετα πραγματα να παρω απο εκει, αλλα και παλι απ' οτι ειδα δεν φερνει καποια πραγματα που ειδα στο petmat κ birdmarket πχ καποιες συγκεκριμενες μαρκες τροφης χωρις ρουπσεν μικρης συσκευασιας, αυγοτροφη easyyem ουδετερη η' αλλα συμπληρωματα, ζευγαρωστρες κλπ.
Δεν ξερω αν συνεργαζεται μονο με συγκεκριμενες εταιριες-προμηθευτες, θα ρωτησω αν γινεται ξεχωριστα παραγγελια συγκεκριμενων προ'ιοντων που δεν εχουν κι εχω δει αλλου, δεν ξερω αν γινεται βεβαια και τετοιο.
 
Back
Top