λοιπον επανερχομαστε με μια διαφορετικη μαρκα και σε καλη τιμή αλλα οχι τοσο διαδεδομένη.
ΑΧΙS λοιπον σε ποσοτητα 1 κιλου και τιμή 5 ευρο!(φοτο παρακάτω.)
προσωπικη εμπειρία τωρα, εγω μετα την kaytee ειχα αρχισει την axis. Μετα απο 1 βδομαδα περιπου μου εστειλε ο αλεξανδρος απο nutribird Ρ15, κλασικο και φρουτο,τα οποια ανακατεψα μεταξυ τους. (φοτο και απο αυτες παρακάτω)
σεναρια ηταν τα εξης, να περιμενω να τελειωσει η axis και μετα να αρχισω την nutri, να σταματησω τα αχισ και να αρχισω nutri , να τα δινω και τα 2 μαζι.
τελικα ανακατεψα τις 2 μαρκες μαζι και ταδινα ανακατεμενα.
αυτο γιατι αμα αλλαζει η τροφή το πουλί μέχρι να την συνηθίσει την νεα στρεσαρεται, λιγο η πολυ, και αγχονεται! Οπωτε για να αποφύγω μια ακομα αλλαγή τις ανακατεψα και ετσι θα μπορουσα να βγάλω και συμπέρασμα για το ποια μαρκα προτιμαει το πουλί το ίδιο, γιατι αμα εχει ενα ειδος μπροστά του,του αρεσει δεν του αρεσει θα την φάει, ενο αμα εχει 2 ειδη θα φαει πρωτα αυτη που του αρεσει περισσοτερο και μετα την αλλη,ή δε θα κανει διακρίσεις που σημαινει οτι δε καταλαβαινει διαφορα στις 2 μαρκες!
το αποτελεσμα λοιπόν,τις πρώτες μέρες επειδή η nutri ηταν νεα και αγνώστη εμενε πάντα τελευαταια στο μπολ του που παει αν πει οτι δεν την πολυήθελε ΑΛΛΑ αυτο δεν ειναι αξιόπιστο συμπερασμα γιατι επρεπε να περασει μια περίοδος προσαρμογής και δοκιμής. Να πω εδω οτι η αναλογια των 2 τροφών ειναι ιδια οπωτε δεν παιζει ο παράγωντας ποιο ειδος βλεπει πιο πολυ.
μετα απο μια βδομαδα λοιπον και αφου αρχισε να τρώει και τα 2 ειδη μπορω να καταλήξω στο συμπέρασμα οτι η nutribird του αρεσει αρκετά πιο πολυ απο την αχις. Και αιτολογώ καθε φορα που γεμιζω το μπολ του πρωτα τρωει ολα τα nutri και μετα τα αχισ. Οταν μαλιστα τελειωσουν τα Nutri ανακατευει ποση ωρα τα υπολοιπα μηπως βρει και κανενα αλλο απο νουτρι. Και να μην πειναει αμα παω και γεμισω το μπολ θα παει να φαει γιατι υπαρχουν νουτρι. Ε οπως καταλαβαινεται ολα αυτα δειχνουν ξεκαθαρα τι προτιμαει ο δικός μου μεταξυ των 2 αυτων πελλετς. Οταν μαλιστα τελειωσει τα nutri κουναει το μπολ , οπως το κανει οταν ειναι αδειο, σαν να λεει βαλε μου λιγο φαι, παροτι εχει μεσα τα αχις, αλλα εγω δε του βαζω μεχρι να τελειωσει και τα αχις γιατι αλλιως θα τον κακομαθουμε! Δεν το λεω για πλάκα αυτο, αλλα ειναι σημαντικό να μην τους καλομαθαινουμε γιατι θα γινουν κακομαθημενοι μετα και ιδιοτροποι! Οπως τα μικρα παιδια!(δεν τους κανουμε παντα ολα τα χατηρια, ουτε τους δινουμε καθε μερα πατατες τηγανητες και μακαρόνια!)
απο διατροφικής αξίας τωρα επειδη το εψαξα και αυτο, οι διαφορες σε αυτες τις 2 μαρκες αλλα και της kaytee ειναι μικρες και αρα ασημαντες να ασχοληθουμε κατα τη γνώμη μου.η διαφορα της ταξης του 1-2 % πιστευω δεν ειναι καθοριστικές στο να επιλεξουμε μαρκα. Πιο πολυ κοιταμε τι αρεσει στο πουλι γιατι αυτο θα τις τρώει!
αυτα απο πρωτης οψεως, για οτι αλλο συμπερασμα-παρατηριση θα επανελθουμε!
μια αλλη παρατήρηση (που θα την εχει δει και ο ανεστης) εχει να κανει με το οτι τα nutri ειναι κάπως σαν λαδομένα (δεν το εχω δει σε αλλη μαρκα)και μαλλον αυτο βοηθαει να κρατανε το αρωμα τους πιο πολυ, δεν ξερω.
(φωτογραφιες δε μαφηνει να ανεβασω, δε ξερω γιατι,θα δουμε αργοτερα)