Ασθένειες Τι εχουν τα ματια της;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ariadnh
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Η Αριάδνη έχει πολλά πουλιά, πολλά από αυτά είναι νεαρής ηλικίας και νεοεισαγόμενα στην εκτροφή της και είναι φυσικό να έχει κάποιο ποσοστό θνησιμότητας. Δεν νομίζω πως είναι θέμα "γκαντεμιάς", ούτε έλλειψης φροντίδας.
Εξάλλου τα περιστατικά δεν μοιάζουν μεταξύ τους να υποθέσουμε πως έχει κάποιο βακτήριο ή κάτι άλλο στην κλούβα της.
Τα νέα πουλιά είναι πιο ευάλωτα και επίσης υγιή πουλιά όταν τοποθετούνται σε νέο υγιή επίσης χώρο αλλά με διαφορετικό μικροβιακό φορτίο, ενδέχεται να ασθενήσουν.
Εγώ θα της πρότεινα να κρατάει λεπτομερή καταγραφή των περιστατικών, ώστε κάποια στιγμή να βγάλει συμπεράσματα.
Για την φροντίδα της δεν έχω αμφιβολίες γιατί την έχω ζήσει από την αρχή.
Για πιθανά λάθη, πρέπει να ερευνήσει πρώτα η ίδια και μετά αν θέλει τα συζητάμε.
Για αρχή να βλέπαμε τον προσανατολισμό και την πιθανή υγρασία της κλούβας, αερισμό κτλ αν θέλεις Αριάδνη.
 
Καλησπερα. Η κλουβα βρισκεται εξω. Η μια μερια ειναι τοιχο, η αλλη τσίγκος και οι δυο αλλες κουνελο σύρμα. Εχω βαλει τον τσιγκο απο την μερια που κτυπαει ο παγωμενος αερας (ειναι απεναντι το Τρόοδος) και οπως βλέπετε ο χωρος δεν μπορει να ΜΗΝ αεριζεται αφου οι δυο πλευρες ειναι κουνελοσυρμα. Εχει καιρο να γραψω για προβληματα αρρωστιας. Τωρα που αρχισαν οι ζεστες και η αναπαραγωγη εχω προβληματα. Αυτο ελειπε να μην εχω προβληματα οταν εχω στην κατοχη μου παρα πολλα πουλία. Σιγουρα και αυτοι που ειναι εκτροφεις εχουν προβληματα απλα δεν ρωτανε γιατι πιθανόν να είχαν παρόμοια προβλήματά στο παρελθόν. Αυτο δεν σημαίνει οτι αυτοι τα αγαπούν και τα νοιάζονται περισσοτερο απο εμενα ή απο οποιοδηποτε αλλο. Σιγουρα καποτε ηταν στην θεση μου.

Τωρα αυτο που αναφερετε συνεχως οτι μαλλον δεν τα φροντιζω σωστα κτλ. Δεν το δεχομαι. Αφιερωνω ωρες απο την καθημερινοτητα μου, λεφτα που δυσκολο βρισκω, εφτιαξα κλουβα μεγαλη με την βοηθεια του γαμπρού μου για να βαλω μεσα τα κλουβια για να μην τα ενοχλουν οι γατοι, αρπακτικα πουλια και εχω φτιαξει κλουβες μονη μου για να μπουν τα πουλία μετα την αναπαραγωγή. Πιθανον να κανω κατι λάθος το δεχομαι. Αλλα εχω αποδειξει ποσο προθυμη ειμαι να βοηθησω τα πουλία και να μην τα αφησω στο ελεος τους. Αλλιως η αντίδρασή μου δεν θα ηταν ο πανικος και να μπω να ζητησω την γνωμη σας για οποιοδηποτε προβλημα.

Να στε καλα και ευχαριστω και παλι.
 
Όλα καλά με τα υπόλοιπα της ομάδας των πουλιών σου;
@Ariadnh προσωπικά καμαρώνω και επικροτώ την προσπάθειά σου... και τις απορίες.
Κριτές και κρίσεις υπάρχουν πάντα...
Κρατάς όσες σου φαίνονται άξιες λόγου και βελτίωσης.
Τις άλλες...
 
Ναι μια χάρα. Αυτες τις μερες βγαινουν πολλοι νεοσσοι και ειναι υπεροχα :).
Δεν με ενοχλησε κατι απο αυτα που ειπώθηκαν. Για να με βοηθησουν και να μην ξανα περασω τα ιδια. Αν και αυτο ειναι αδυνατον γιατι εχω να κανω με ψυχες και οχι με αντικειμενα. Αλλα τουλαχιστον να μειωσω τις πιθανοτητες. Τα ακουω ολα οσα λετε και κραταω αυτα που με βοηθανε. Σε ευχαριστω για τις συμβουλές σου και τα καλα σου λογια. Το εκτιμω.. :)
 
Καταρχήν μπράβο σου που μοιράζεσαι μαζί μας τα προβλήματα με ασθένειες στα πουλάκια σου.Από αυτά που έχω δει όντως είναι πολλά τα κρούσματα αλλά μάλλον η γκαντεμιά σε κυνηγάει καθώς τα περισσότερα είναι περίεργα που δεν έχουν ξαναφανεί σε εμάς. Οπότε και μαθαίνουμε και εμείς. Να ξέρεις ότι πολλοί δεν λένε για τα προβλήματα των πουλιών τους μην πιστέψει ο κόσμος ότι έχει ασθενικά πουλιά ο κάθε ερασιτέχνης ή επαγγελματίας εκτροφέας. Οπότε μόνο για αυτό μπράβο σου. Επίσης καλά κάνεις και το παλεύεις γιατί πολλοί επίσης ή θα δώσουν baytril ή baycox ή θα το αφήσουνε στη μοίρα του το πουλάκι.
Απλά γνώμη μου τα 50 πουλιά είναι τόσα πολλά που αν τα έχεις σε κλούβες ή γενικότερα σε ζευγαρώστρες είναι δύσκολο να τα παρακολουθείς συνέχεια ώστε να δεις κάποιο ύποπτο σημάδι στην αρχή του. Θα πρέπει να ασχολήσαι μόνο με τα πουλιά και προσωπική ζωή να μην έχεις. Ελπίζω να μην προσβληθή κάποιος από αυτό αλλά είναι γεγονός. Τα πολλά πουλιά για να δεις πως συμπεριφέροντε και αν κρύβουν κάτι θέλουν πολύ παρατήρηση.Χώρια το χρόνο για να τα περιποιηθείς. Σίγουρα τα φροντίζεις απλά δεν χρειάζεται να τα δώσεις. Δώσε κάποια για μένα και κράτα έναν αριθμό πουλιών που θα σου είναι πιο εύκολα διαχειρήσιμος. Κρίμα το πουλάκι που έφυγε έτσι.
 
Μα δεν νομίζω να ειμαι η μονη που εχει πολλα πουλιά.. Δηλαδη οι αλλοι που εχουν πολλα μπορουν να τα παρατηρουν; Να εντοπιζουν οτι εχουν προβληματα και εγω οχι; Δεν ασχολουμαι χθες με τα καναρινια. Ολα σχεδον ειναι δικης μου εκτροφης και μ αρεσει η διαδικασια. Νομιζεις ενας που εχει δεκα καναρινια και παρεχει τα μισα απο ότι εγώ εχει λιγοτερα προβληματα; Νομιζεις οτι ενας εκτροφεας που εχει 40 ζευγαρια και παρεχει τα πάντα δεν εχει προβληματα; Οργανισμοί ειναι. Επειδη ζηταω βοηθεια ενω αλλοι οχι μου μπαίνει η ταμπέλα της ανικανης; Κτλ; Να μην ζηταω τοτε. Να κανω οπως κανουν αλλοι, να μπαινω να δινω συμβουλες για οτι ξερω, να κρινω, να βγαζω συμπερασματα και να τα αφηνω εκει στο έλεος τους. Να μην θέλω να βελτιωθω, να μην θελω να βοηθησω τα πουλια μου..

@TheBigL, Σε ευχαριστώ πολυ για τις συμβουλές :)..
 
Επειδη ζηταω βοηθεια ενω αλλοι οχι μου μπαίνει η ταμπέλα της ανικανης; Κτλ; Να μην ζηταω τοτε.
Κανείς δεν σε είπε, ούτε σε θεωρεί ανίκανη και να συνεχίσεις να λειτουργείς όπως πάντα.
 
Κανείς δεν σε είπε ανίκανη Αριάδνη.Αυτό όμως σου είπα και εγώ. Ότι οι άλλοι δεν λένε τα προβλήματα των πουλιών τους για να μην φανούνε καλοί εκτροφείς. Το να μειώσεις τον αριθμό των πουλιών σου δεν στο είπα για κακό.Απλά αν είναι να τα δώσεις όλα που είπες πιο πριν καλύτερα να δώσεις κάποια και να κρατήσεις μερικά. Γιατί φαίνεται πως τα αγαπάς.
 
Διαφωνώ με την μείωση του αριθμού ως λύση. Άλλοι έχουν ένα κι αρρωσταίνει κι αυτό. Η πιθανότητα να σου αρρωστήσει κάποιο πουλί μικραίνει όταν δεν έχεις κανένα. Όλα είναι μέσα στο "παιχνίδι" της εκτροφής. Η εκτροφή και η διατήρηση ζωντανών οποιοδήποτε είδους δεν δίνει ποτέ μόνο χαρές.
 
Συνεπώς το σενάριο της ευλογιάς απο κουνούπι υπάρχει.
Με εύρος συμπτωμάτων μέσα σε αυτά και το μάτι και τάχιστο θάνατο.
Αν κάποιος έχει σχετική εμπειρία ή αμφιβολία ας το γράψει παρακαλώ.
 
Συνεπώς το σενάριο της ευλογιάς απο κουνούπι υπάρχει.
Είναι γενικά γνωστό πως τα πουλιά, ιδίως τα καναρίνια μολύνονται από τον ιό της ευλογιάς μέσω των κουνουπιών, με την ξηρή ή δερματική να είναι πιο ήπια αλλά την υγρή να προκαλεί στις περισσότερες περιπτώσεις αιφνίδιο θάνατο.
 
Είναι γενικά γνωστό πως τα πουλιά, ιδίως τα καναρίνια μολύνονται από τον ιό της ευλογιάς μέσω των κουνουπιών, με την ξηρή ή δερματική να είναι πιο ήπια αλλά την υγρή να προκαλεί στις περισσότερες περιπτώσεις αιφνίδιο θάνατο.
Ακριβώς.
Πιό συγκεκριμένα όμως αυτό το "γενικά γνωστό" είναι αυτό που θα οδηγήσει ή έχει οδηγήσει κάποιους όπως εμένα στο να πούν έλα μωρέ,όλα τα κάνω θα κάνω και αυτό;, μπουντρούμι θα το κάνω δε θα βλέπω και τίποτα. Όλες αυτές οι σκέψεις αλλά και παρόμοιες θεωρώ πως είναι λογικές αντιδράσεις κάθε νέου και άπειρου μέλους,όπως πάλι εγώ, που απο την γενικευμένη αντίληψη όχι πράσινα φέρνουν διάρροια ή το "πάρε αυτό" του κάθε petshopa, περνά στην υπεπληθώρα ορθών πρακτικών και πληροφοριών του petbirds.Χωρίς να θέλω να το παίξει κανείς πτηνίατρος, επιμένω σε αυτό το περιστατικό της Αριάδνης για να καταρρίψω αυτή την φαινομενική υπερβολή και σε εμένα αλλά να το έχω και σαν παράδειγμα.
Η κλούβα δεν είχε σίτα και στην Κύπρο λογω ζέστης τα κουνούπια βγαίνουν νωρίτερα απ'ότι εδώ. Η σίτα λοιπόν δεν είναι λεπτομέρεια και θα προβώ σε τοποθέτησή της άμεσα οπως και θα προτείνω στην Αριάδνη.
Στην σελίδα 65 του παρακάτω υπάρχει φανερή ομοιότητα στο πρόβλημα των ματιών.
https://www.scribd.com/doc/193119617/Dr-Peter-Coutteel-CULPRET-Presentation-Athens-2013
 
Δεν βρισω αυτο που λες για την σελιδα 65 για να συγκρινω και να σου πω οτι ισχύει.
Χρειάζονται σιτα ειναι η οχι απο κουνουπια. Το εχω στο μυαλό μου. Οταν μπορεσω θα βαλω. Δεν ειναι και ευκολα ολα αυτα οταν τα κανω ολα μονη μου. Μονο το σκελετό του κλουβιου εκανε ο γαμπρος μου γιατι ηλεκτροκολληση δεν ξερω να κανω.
Η @maria p ειπε για εγκεφαλικό.. Αυτο σιγουρα δεν ειναι;
 
Δεν βρισω αυτο που λες για την σελιδα 65 για να συγκρινω και να σου πω οτι ισχύει.
Χρειάζονται σιτα ειναι η οχι απο κουνουπια. Το εχω στο μυαλό μου. Οταν μπορεσω θα βαλω. Δεν ειναι και ευκολα ολα αυτα οταν τα κανω ολα μονη μου. Μονο το σκελετό του κλουβιου εκανε ο γαμπρος μου γιατι ηλεκτροκολληση δεν ξερω να κανω.
Η @maria p ειπε για εγκεφαλικό.. Αυτο σιγουρα δεν ειναι;
rsz_65-2c94c102d9.webp
timg_20160421_100505-jpg.40669

για σύγκριση με την δικιά σου.
Αν ήταν εγκεφαλικό απο την τρομάρα της τότε τί είχαν τα μάτια της;
Απο εγκεφαλικό ή καρδιά θα πάμε όλοι, οι αιτίες όμως προφανώς και αποδίδονται αλλού.
 
Ειχα καναρινι με ευλογια στο ματι. Ξερω πως ειναι. Καμια σχεση. Τα ματια της ηταν μεγαλα και φαινόταν τεραστια στο κεφαλι της. Δεν τα εκλεινε σχεδον καθολου και τιναζε το κεφαλι της.
Για αυτη που πέθανε λεω.
 
Ειχα καναρινι με ευλογια στο ματι. Ξερω πως ειναι. Καμια σχεση. Τα ματια της ηταν μεγαλα και φαινόταν τεραστια στο κεφαλι της. Δεν τα εκλεινε σχεδον καθολου και τιναζε το κεφαλι της.
*Αριάδνη το κίτρινο καναρίνι έχει ευλογιά στο μάτι επίσης,τουλάχιστον έτσι το παρουσιάζει ο πτηνίατρος και μοιάζει με το δικό σου δεξιά. Δεν ήξερα οτι είχες εμπειρία απο ευλογιά και φαίνεται η προηγούμενη περίπτωση να ήταν διαφορετική, ούτως ή άλλως όμως τα συμπτώματα ποικίλουν. Μαζί με την φώτο ο πτηνίατρος γράφει "τσίμπημα στο βλέφαρο και θάνατος σε 24 ώρες" για αυτό και την πρότεινα.
 
Αριαδνη. Ειχα ναι. Στο ποδι ενα καναρινι και ενα αλλο στο ματι.

Οτι και να ηταν τσάκισε το καναρινι. Το βασανισε και μετα το σκότωσε. Και εγω απλα θεατης.
 
Το κίτρινο έχει ευλογιά.. και είναι ορατή περισσότερο από το ράμφος και τη γύρω από το μάτι περιοχή... σε μένα τουλάχιστο.
Το άλλο μπορεί να είναι κάτι εντελώς "απλό" όπως μια μόλυνση..
Και πάνω από όλα.
Η σύγκριση φωτογραφιών για ταυτοποίηση ασθενειών, είναι λίγο πολύ για μένα αστείο.
Και φυσικά θα το καταλάβουμε καλύτερα αν το αναγάγουμε σε ανθρώπινες περιπτώσεις...
 
Το άλλο μπορεί να είναι κάτι εντελώς "απλό" όπως μια μόλυνση..
Να συμπεράνω πως έχετε ανάλογη εμπειρία απλής μόλυνσης με πρήξιμο και "τύφλωση" και στα δύο μάτια ταυτόχρονα σε χρόνο dt;
Και πάνω από όλα.
Η σύγκριση φωτογραφιών για ταυτοποίηση ασθενειών, είναι λίγο πολύ για μένα αστείο.
Και φυσικά θα το καταλάβουμε καλύτερα αν το αναγάγουμε σε ανθρώπινες περιπτώσεις...
Επισημαίνω πως δεν το παίζω γιατρός αν και δεν πιστεύω πως ελλείψη των πρώτων κινδυνεύουμε να γίνουμε αστείοι.
Την πιθανότητα σκέφτομαι κύριε Γιάννη όπως άλλωστε και εσείς και όλοι όταν ξεκινούν μια πρόταση με το "μπορεί να είναι".
Και φυσικά, νομίζω θα συμφωνήσετε και εσείς, αστείοι θα γινόμασταν αν αρχίζαμε συγκρίσεις μέσω αναγωγών.
 
Back
Top