Φροντίδα Τι μάρκα pellets να βάλω στη διατροφή του Cockatiel;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης JohnyV
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

JohnyV

PB New Member
Εγγραφή
28 Ιαν 2020
Μηνύματα
46
Πόλη
Αιγάλεω
Καλησπέρα και πάλι σε όλους! Αρχικά, πήγαμε την Τρίτη στην πτηνιατρο, το ακροαστηκε, εξέτασε και στο εργαστήριο μια κουτσουλια και τον εξέτασε οπτικά και τον ζύγισε μας ειπε μια χαρά! Ειναι 2,5 μηνών κάπου. Συζητήσαμε για την διατροφή του και μας είπε σιγά σιγά να τον αλλάξουμε από αναμεικτους σπόρους σε pellet. Φρούτα και λαχανικά όχι ακόμα. Τι μάρκα pellet προτείνεται και επίσης, πόσο να τρώει μέσα στην μέρα; Τώρα έχει δύο κουταλιές της σούπας σπόρους και τρώει οπότε εκείνο θέλει και φτάνει για δύο μέρες. Επίσης, κάτι λίγο άσχετο με το θέμα, μετά την επίσκεψη στην πτηνιατρο και ενώ δεν έχει αλλάξει τροφή, άλλαξε το χρώμα στις κουτσουλιές του και από πράσινο, που είναι ακόμα καποιες, έγινε πιο ανοιχτό καμια φορά και μουσταρδι, αρκετές. Πήρα την γιατρό και μου είπε ότι αφού η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική, δεν αποτελεί από μόνο του κάτι ανησυχητικό και μπορεί επειδή οι σπόροι είναι αναμεικτοι να τρώει και κάτι άλλο τώρα που δεν έτρωγε και επηρεαζει το χρώμα και ας έχω το νου μου, εσείς τι λέτε; Ευχαριστώ για το χρόνο σας!
 
Καλησπερα!

Σου εξηγησε το λογο που πρεπει να τρεφεται με pellets αντι σπορων και γιατι να μην ξεκινήσεις τα λαχανικά;

Το χρωμα στις κουτσουλιες μεταβάλλεται συχνα χωρις να ειναι ένδειξη ασθενειας απαραιτήτως.
 
Μου εξήγησε ότι οι σπόροι δεν έχουν τόσο μεγάλη διατροφική αξία. Τα pellets μπορούν να του προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες, κλπ, για πιο ισορροπημένη διατροφή. Για φρούτα και λαχανικά μου είπε θα τα αρχίσουμε σε κανένα 4μηνο, με το καλό, γιατί ακόμα είναι μικρό και δεν μπορεί ο οργανισμός του να τα χωνέψει και να τα αφομοιώσει σωστά.
 
Τα πτηνα, οικοσιτα και μη,τρεφονται για πολλα χρονια με τα αντιστοιχα, για το ειδος του το καθενα, μειγματα χωρις αυτο να αποτελει προβλημα.

Για την οικονομια του χρονου ας δεχθούμε οτι τα σπορια ειναι διατροφικα μετρια, γιατι θα πρεπει να τα αποκλεισουμε και οχι απλα να ενταξουμε και τα pellets στο σιτηρεσιο τους.
Απο την αποψη οτι στη φυση τους ειναι να ανοιγουν σπορια, θεωρω οτι αυτο εχει καποια X αξια να συνεχισει να συμβαινει για διαφορους λογους.

Οσο αναφορα τα λαχανικα και τα φρουτα μου κανει εντυπωση να μην δινονται σε περιοδο αναπτυξης του πτηνου.
Στην φυση γινεται κατι αντιστοιχο πχ?

Οι σκεψεις μου βασιζονται στην κοινη λογικη και σε οτι ξερω/ακουσει/δει :)
 
Λαχανικά σε κανένα τετράμηνο; 😳 Τότε δεν θα θέλει ούτε σε φωτογραφία να τα δει. Επίσης για ποιον λόγο δεν καταλαβαίνω ούτε εγώ.

Τα πελετς μπορεις σαφως να τα ξεκινήσεις αλλά σε μικρόσωμα πουλιά δεν είναι απαραίτητο να αποτελούν αποκλειστικά τη βασική τροφή τους. Μπορείς να προσφέρεις και τα δύο. Μια καλή μάρκα είναι τα Harrison's. Εγώ ταίζω τα Ζupreem και τα Pretty Bird.

Τέλος, οι κουτσουλιές δεν είναι όλες ίδιες ούτε και πράσινες όλες τις φορές. Μερικές μπορεί να είναι προς το καφέ κι άλλες πιο ανοιχτές προς το μπεζ.
 
Φίλε μου εγώ του δίνω και σπόρους και πελλετς της Psittacus.
Τρώει και από τα δύο. Απλά βάζω σχετικά λίγα καθημερινά (δε γεμίζω την ταιστρα), για να μη χάνουν το άρωμα και την τραγανοτητα τους.

Για λαχανικά μου φαίνεται περίεργο που σου είπε να περιμένεις.

Όσο για τις κουτσουλιές την πρώτη εβδομάδα που τον πήρα ήταν πρασινωπα και τα ούρα και είχα ανησυχήσει. Νόμιζα χρωματίζονταν από την κουτσουλια αλλά μετά, από τη δεύτερη εβδομάδα, έγιναν διαυγή. Ίσως αρχικά λόγω άγχους, προσαρμογής, ελλιπούς διατροφής κτλ.
 
Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας! Όχι, δεν πήγα στην Dr. Gray, πήγα στην κύρια Χριστίνα Δουκάκη, που η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε πάρα πολύ καλή στην δουλειά της και με ενδιαφέρον προς την καλή ζωή του εκάστοτε κατοικίδιου. Τώρα αυτό με τα φρούτα και τα λαχανικά δεν μπορώ να ξέρω γιατί το λέει, γιατί δεν έχω την αντίστοιχη επιστημονική γνώση.
 
Back
Top