Θα ξεκινήσω την κουβέντα λέγοντας ότι η καρδερίνα είναι ένα πουλί πανέμορφο αλλά και απαιτητικό.Απαιτητικό ως προς το περιβάλλον τις συνθήκες και πάνω απόλα στην διατροφή της. Η καρδερίνα σε σχέση με το καναρίνι είναι πιο ανθεκτική στα αναπνευστικά προβλήματα αλλά λιγότερο ανθεκτική ως προς τα εντερικά. Το λεγόμενο καρίνιασμα που παθαίνουν οι καρδερίνες δεν είναι τίποτα άλλο από το αδυνάτισμα του πουλιού που οφείλεται στα εντερικά. Οι καρδερίνες είναι σποροφάγα πουλιά. Στην φύση τρώνε πάνω από 20 διαφορετικά είδη σπόρων.Βέβαια τους διάφορους σπόρους που τσιμπολογάνε από εδώ και από εκεί τους τρώνε ανάλογα και με την εποχή.Αυτές ξέρουν πότε θα φάνε πιο πολύ και πότε πιο λίγο έναν σπόρο. Πχ καναβούρι θα φάνε περισσότερο το χειμώνα αφού σαν ελαιώδης και παχυντικός σπόρος είναι ότι πρέπει για το κρύο του χειμώνα. Με την πάροδο των χρόνων και χωρίς να το παίζω έξυπνος σε κανέναν από εσάς έχω καταλάβει ότι αυτές μου δείχνουν τι προτιμούν καλύτερα. Έχω καταφέρει να τους παρέχω όσο περισσότερους σπόρους και χορταρικά μπορώ.Ας πούμε ότι ενώ καταβροχθίζουν το ραδίκι το αντίδι δεν το τρώνε. Τα μικρά καρδερινάκια τώνε πολύ το νίζερ.Βέβαια μαζί με το μίγμα σπόρων που χρησιμοποιώ τους βάζω και βιταμίνες και κάποια ενισχυτικά. Το μίγμα σπόρων που χρησιμοποιώ εγώ (δεν ξέρω βέβαια αν πρέπει να αναφερθώ στην εταιρεία) αποτελείται. Περίλλα άσπρη, περίλλα καστανή, νίζερ, λιναρόσπορος, κεχρί, σπόροι κωνοφώρων, σπόροι από δάση,rosa canina, γογγύλι, παπαρουνόσπορο, μαρούλι άσπρο, σουσάμι, κιχώριον,bella di note, σπόροι λειβαδίσιοι, τριφύλλι, καναρίνεια, κεχρί της σενεγάλης,panico, κλήθρα, σημύδα, βρώμη, κράμβη, σιτάρι σαρακηνό, κάρδαμοκαι ηλιόσπορο μαύρο ψιλό. Επειδή βέβαια αυτή η τροφή είναι ακριβή την φτιάχνω και μόνος μου αφού τα περισσότερα (υλικά) υπάρχουν μαμονομένα. Τους βάζω ακόμα και ραδίκι ζωχό μήλο αυγό. Τα κλουβιά τα καθαρίζω κάθε τρεις μέρες και κάθε κυριακή γενικό καθάρισμα. Τους τοποθετώ στον πάτο του κλουβιού και άμμο. Και κάθε μέρα άλλαγμα στο νερό.