Αν κάποιος χρησιμοποιεί μίγμα φτιαγμένο ειδικά για καρδερίνες, από κάποια επώνυμη εταιρία, αυτό είναι ότι καλύτερο, και τότε δεν λέω ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να αυξήσουμε την περιεκτικότητα σε λιπαρά
. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι ήδη αυξημένη.Αυτά τα μίγματα όμως είναι συνήθως, πολύ ακριβά και, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, δυσεύρετα
Αν όμως κάποιος χρησιμοποίει μίγμα για αγριοπούλια (όπως εγώ) ή για καναρίνια, σαν βάση, τότε χρειάζεται γιατί τα λιπαρά δεν επαρκούν. Φυσικά με μέτρο.
Το νίζερ (36,2 % λιπαρά) δεν είναι ο μοναδικός σπόρος που υπάρχει, αλλά είναι ευκολοχώνευτος, πολύ θρεπτικός για τις καρδερίνες και εύκολο να τον βρεις. Μην τον σνομπάρετε. Άλλοι λιπαροί σπόροι, όπως ξέρεται, είναι:
Κανναβούρι (35,3 % λιπαρά)
Λιναρόσπορος (35,9% λιπαρά)
Ρούσπεν κόκκινο (43,6 % λιπαρά)
Ρούσπεν πικρό (43,6 % λιπαρά)
Παπαρουνόσπορος.
Μαύρος ηλιόσπορος (50%) (πολύ καλός σπόρος γενικότερα, και για τον άνθρωπο)……
Προσθήκη και άλλων μη λιπαρών σπόρων, φυσικά και είναι καλό, όσο μεγαλύτερη ποικιλία τόσο καλύτερα. Για παράδειγμα εγώ προσθέτω (μεταξύ άλλων) λίγη περίλλα και λίγο σουσάμι (σας κούφανα
. Γιατί λίγο. Απλά γιατί είναι ακριβά.
Όμως η ποικιλία σε σπόρους είναι διαφορετικό πράγμα (και πολύ σημαντικό) αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτό.
Το χειμώνα όπως και να έχει αν τα πουλιά βρίσκονται σε κρύο μέρος καλό είναι να τα βοηθήσουμε με έχτρα λιπαρούς σπόρους. Στο πολύ κρύο (και μόνο τότε) προσθέτω λίγο έχτρα κανναβούρι. Αν κάποιος θέλει να αυξήσει παραπάνω τα λιπαρά σε άλλη φάση, πχ κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου ή οπότε κρίνει σωστό, αυτό δεν είναι λάθος.
Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι οι καρδερίνες χρειάζονται σε καθημερινή βάση μίγμα πιο πλούσιο σε λιπαρά σε σχέση με αυτό τον καναρινιών και άλλων αγριοπουλιών, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, το χώρο, το κλουβί.
Τα μίγματα που έχω χρησιμοποιήσει εγώ, και που προορίζονται για αγριοπούλια γενικότερα (
και όχι ειδικά για καρδερίνες) είναι φτωχά για της καρδερίνες και για αυτό το λόγο τα εμπλουτίζω με διάφορους άλλους σπόρους κάποιοι εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα λιπαροί.
Μόλις μπορέσω θα σας γράψω το μίγμα που φτιάχνω.
Εγώ δεν έχω δει παχιά καρδερίνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Απλά προσπαθώ να πω ότι η συγκέντρωση υπερβολικού λίπους στο σώμα μιας καρδερίνας είναι σπάνιο φαινόμενο και η χρήση λιπαρών σπόρων δεν πρέπει να μας φοβίζει όπως στα καναρίνια.
Απόδειξη πάντα είναι ότι αν μελετήσουμε τα καλά μίγματα που φτιάχνονται ειδικά για τις καρδερίνες από επώνυμες εταιρίες θα δούμε ότι τα ποσοστά σε λιπαρά είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά άλλων μιγμάτων.
Οι καρδερίνες δεν μπορούν να επιβιώσουν με φτωχά μίγματα. Όταν σκεφτόμαστε τις καρδερίνες πρέπει να ξεχνάμε τα καναρίνια.
Αυτά από μένα, δεν τα ξέρω όλα, ξέρω πολύ λίγα πράγματα, αλλά ήθελα να τα μοιραστούμε. :)