Διατροφή Τι πρεπει να περιεχει μια ισορροπημένη διατροφή Καρδερίνας;

Νίζερ - κεχρί - καναβούρι - λινάρι χρυσό - σπόροι γρασιδιού - περίλλα - μαρουλόσπορος(λευκός & μαύρος) - ραδικόσπορος - ρούψεν(κόκκινο & μαύρο) - παπαρούνα μπλέ - μπέλλα ντι νόττε - κία - αγριομαρουλόσπορος - αγριόσπορους - ηλιόσπορο υβρίδιο

Αυτη ειναι η τροφη ειδικα για καρδερινες με ολους τους απαραιτητους σπορους
 

Συνημμένα

  • 6604713bf331a69c.webp
    6604713bf331a69c.webp
    28,6 KB · Προβολές: 573
Geia sas,

I sporoi pou prepei na enai stin trofi gia karderines :

Λευκή Περίλλα, Σποροι αγριοχορτου, Σπόρος Kardi, Παπαρούνα Ιμαλαϊων, Ξεφλουδισμένο σουσάμι, Λευκοί σπόρου σαλάτας, Μαύροι σπόροι σαλάτας, Σποροι τριφυλλιου, Δύο είδη σπόρους χλόης, Ξεφλουδισμένη βρώμη, Σιτάρι, Δύο είδη γαιδουρανκαθου, Ιαπωνικό κεχρί, Ξεφλουδισμένο ηλιόσπορο, Μαύρο Ρούπσεν, Κόκκινο Ρούπσεν, Καναβούρι, Νίζερ, Ασπούρι (Καναρινοσπορος), Ζοχός, Κιτρινος Λιναρόσπορος

afto einai 23 sin camelina kai Chia exoume 25 sporoi.

Se erefnes brikane 152 diaforous sporous pou troi i karderina sti fisi.

Alexandros
 
"Και το πουλι για να τραφει,θελει να αλλαξει την τροφη, οχι συνεχεια καναβουρι καναβουρι.":d
 
Καλημέρα φίλοι,

Να δώσω και εγώ μερικές συμβουλές :

Δώστε όσο περισσότερο χώρο μπορείτε στις καρδερίνες σε σημείο που έχει όσο λιγότερη φασαρία γίνεται (δύσκολο στις μέρες μας…)

Επίσης δώστε ΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ (με αρκετό νιζερ).

Επίσης αφήστε τα πουλιά να μπανιαρίζονται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, όλο το χρόνο (και το χειμώνα). Είμαι σίγουρος ότι η καλή κατάσταση των φτερών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στη ζωή των πουλιών, αλλά αυτό σηκώνει συζήτηση…
 
Επίσης δώστε ΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ (με αρκετό νιζερ).
Για ποια περίοδο μιλάμε ακριβώς Γιάννη, προετοιμασία και αναπαραγωγή, μόνο αναπαραγωγή;
 
yannisK είπε:
Επίσης δώστε ΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ (με αρκετό νιζερ).
Εγω δεν συμφωνω με αυτο. Πιστευω πως αναλογα με την εποχη χρειαζεται το καθε πουλι και την αντιστοιχη ισορροπημενη διατροφη. Οι λιπαροι σποροι δημιουργουν προβλημα στο συκωτι, αποθηκευεται λιπος σε αυτο που εχει σαν αποτελεσμα την κακη λειτουργια του και την πιθανη νοσηση του πουλιου απο αυτο το αιτιο.
 
Για ποια περίοδο μιλάμε ακριβώς Γιάννη, προετοιμασία και αναπαραγωγή, μόνο αναπαραγωγή;

Οι καρδερίνες χρειάζονται πλούσιο μίγμα με πολλά λιπαρά όλο το χρόνο.
 
Gia sou Yanni,

Οι καρδερίνες χρειάζονται πλούσιο μίγμα με πολλά λιπαρά όλο το χρόνο.

Ego pistebo afto einai poli geniko. An les plousio migma me polla lipara, ti enoois;
25 : 75, 50 : 50, 75 : 25; Sto ximona einai to idio me to kalokairi; Pteroria einai to idio me proetoimasia;

Alexandros
 
Ο yannisK εγραψε

Επίσης δώστε ΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ (με αρκετό νιζερ).

Εγω δεν συμφωνω με αυτο. Πιστευω πως αναλογα με την εποχη χρειαζεται το καθε πουλι και την αντιστοιχη ισορροπημενη διατροφη. Οι λιπαροι σποροι δημιουργουν προβλημα στο συκωτι, αποθηκευεται λιπος σε αυτο που εχει σαν αποτελεσμα την κακη λειτουργια του και την πιθανη νοσηση του πουλιου απο αυτο το αιτιο.


Εγώ δεν μπορώ να σε πείσω αλλά θα σου πω αυτό:
Αν δεις τα μίγματα για καρδερίνες (όχι για αγριοπούλια) από σοβαρές εταιρίες, και μελετήσεις τα ποσοστά από το κάθε είδος σπόρου και τα ποσοστά λιπαρών στους σπόρους αυτούς και τα συγκρίνεις με αντίστοιχα ποσοστά λιπαρών από μίγματα για, πχ, καναρίνια/αγριοπούλια θα δεις ότι το ποσοστά σε λιπαρά του μίγματος για καρδερίνες είναι πολύ πιο υψηλό από αυτό των άλλων μιγμάτων.

Να το πω και κάπως διαφορετικά, έχεις δει ποτέ παχύσαρκη καρδερίνα;

Προσοχή, δεν προτείνω μόνο λιπαρές τροφές, αλλά τροφή πλούσια σε λιπαρά.

Μια κλασική αιτία θνησιμότητας της καρδερίνας στην αιχμαλωσία είναι η ασιτία, και ας είναι η ταΐστρα γεμάτη.……μίγμα για καναρίνια… ……

Φιλικά
 
Ίσως θα ήταν καλύτερο τότε να προτιμούμε έτοιμα μείγματα επωνύμων εταιριών ή εν πάση περιπτώσει αν θέλουμε να φτιάχνουμε το μείγμα μόνοι μας, να ακολουθούμε τις ίδιες πάνω-κάτω αναλογίες τηρώντας κάποια στάνταρτ.

Η προσθήκη μόνο νίζερ σε ένα μείγμα για να αυξηθεί η θερμιδική του αξία πιθανόν να το καθιστά φτωχότερο σε άλλα θρεπτικά συστατικά και εδώ δημιουργείται ακόμη ένα ερώτημα: Σε τι είδους μείγμα θα πρέπει να προστίθεται το νίζερ για να αυξηθεί η περιεκτικότητα που σε λιπαρά;

Επίσης μου ακούγεται λογικό ένα μείγμα να είναι πλουσιότερο σε θερμίδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά όταν προορίζεται για πουλιά που στεγάζονται σε εξωτερικό χώρο, αλλά θα πρέπει να δίνουμε το ίδιο μείγμα και το καλοκαίρι;
 
Gia sou Stavro,

poli kali erotisis, kai tha rotao tora kati alo akoma.

Pos mas kani ena migma sporoi, pou exoune sfiaksi gia mia perioxei (borio europei), pou simera mou ipe ena filos ixane 1 baxmo tin mera kai sti nixta exoune mion 1 baxmo; Pou panda einai stin Germania i Ollandia i Belgio, apo ekei erthounde 90 % tis trofes pou dinoume sta poulia mas, 10 eos 15 baxmous diaforetika apo to klima mas edo. Den simenei tin trofi pou dinoune (kai sfiaxnoune) ekei sto kalokairi emas kani gia to ximona; Den prepi na prosexoume afto, otan milame gia migmata genikis trofis;

Alexandros
 
Και εγω οταν μιλαω για τροφη οποιουδηποτε πτηνου παντα εννοω την αντιστοιχη τροφη για αυτο το ειδος, δεν λεω για τροφη αλλου ειδους πτηνου και παντα την καλυτερη. Τοτε λεω ειναι λαθος να την ενισχυσουμε και με αλλους λιπαρους σπορους. Αν θελουμε να χρησιμοποιησουμε και καποιους αλλους που δεν εχει η τροφη τοτε τους χορηγουμε σε ξεχωριστο δοχειο για να εχουμε και τον ελεγχο. Το ποσο υψηλο σε λιπαρα θα ειναι το μιγμα τροφης εξαρτατε εκτος απο την εποχικη ημερολογιακη περιοδο που την χορηγουμε, (πχ ενα μηνα πριν την αναπαραγωγικη περιοδο) απο τον χωρο που βρισκεται το πτηνο μικρο μεγαλο (πχ μικρο κλουβακι σπανια εξτρα λιπαρους) και απο την ηλικια του. (π.χ το πρωτο 6μηνο περιπου της ζωης του ναι στα εξτρα λιπαρα μια με δυο φορες την εβδομαδα μεχρι το τελος της πτερροροιας).Oποτε αναλογα με την εποχη το χωρο που βρισκεται και την ηλικια του ρυθμιζουμε τις ενεργειακες του αναγκες. Για την ασιτια της καρδερινας που λες εγω πιστευω πως τις περισσοτερες φορες την ζημια την εχουν κανει οι λιπαροι σποροι. Εχω δει και παχιες καρδερινες, δεν εμφανιζεται βεβαια το φαινομενο αυτο τοσο συχνα οπως στα καναρινια. Αυτη ειναι η γνωμη μου δεν προτρεπω κανεναν να την ακολουθησει.
 
Αν κάποιος χρησιμοποιεί μίγμα φτιαγμένο ειδικά για καρδερίνες, από κάποια επώνυμη εταιρία, αυτό είναι ότι καλύτερο, και τότε δεν λέω ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να αυξήσουμε την περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι ήδη αυξημένη.Αυτά τα μίγματα όμως είναι συνήθως, πολύ ακριβά και, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, δυσεύρετα

Αν όμως κάποιος χρησιμοποίει μίγμα για αγριοπούλια (όπως εγώ) ή για καναρίνια, σαν βάση, τότε χρειάζεται γιατί τα λιπαρά δεν επαρκούν. Φυσικά με μέτρο.

Το νίζερ (36,2 % λιπαρά) δεν είναι ο μοναδικός σπόρος που υπάρχει, αλλά είναι ευκολοχώνευτος, πολύ θρεπτικός για τις καρδερίνες και εύκολο να τον βρεις. Μην τον σνομπάρετε. Άλλοι λιπαροί σπόροι, όπως ξέρεται, είναι:

Κανναβούρι (35,3 % λιπαρά)
Λιναρόσπορος (35,9% λιπαρά)
Ρούσπεν κόκκινο (43,6 % λιπαρά)
Ρούσπεν πικρό (43,6 % λιπαρά)
Παπαρουνόσπορος.
Μαύρος ηλιόσπορος (50%) (πολύ καλός σπόρος γενικότερα, και για τον άνθρωπο)……

Προσθήκη και άλλων μη λιπαρών σπόρων, φυσικά και είναι καλό, όσο μεγαλύτερη ποικιλία τόσο καλύτερα. Για παράδειγμα εγώ προσθέτω (μεταξύ άλλων) λίγη περίλλα και λίγο σουσάμι (σας κούφανα 😉. Γιατί λίγο. Απλά γιατί είναι ακριβά.
Όμως η ποικιλία σε σπόρους είναι διαφορετικό πράγμα (και πολύ σημαντικό) αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτό.

Το χειμώνα όπως και να έχει αν τα πουλιά βρίσκονται σε κρύο μέρος καλό είναι να τα βοηθήσουμε με έχτρα λιπαρούς σπόρους. Στο πολύ κρύο (και μόνο τότε) προσθέτω λίγο έχτρα κανναβούρι. Αν κάποιος θέλει να αυξήσει παραπάνω τα λιπαρά σε άλλη φάση, πχ κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου ή οπότε κρίνει σωστό, αυτό δεν είναι λάθος.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι οι καρδερίνες χρειάζονται σε καθημερινή βάση μίγμα πιο πλούσιο σε λιπαρά σε σχέση με αυτό τον καναρινιών και άλλων αγριοπουλιών, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, το χώρο, το κλουβί.

Τα μίγματα που έχω χρησιμοποιήσει εγώ, και που προορίζονται για αγριοπούλια γενικότερα (και όχι ειδικά για καρδερίνες) είναι φτωχά για της καρδερίνες και για αυτό το λόγο τα εμπλουτίζω με διάφορους άλλους σπόρους κάποιοι εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα λιπαροί.

Μόλις μπορέσω θα σας γράψω το μίγμα που φτιάχνω.

Εγώ δεν έχω δει παχιά καρδερίνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Απλά προσπαθώ να πω ότι η συγκέντρωση υπερβολικού λίπους στο σώμα μιας καρδερίνας είναι σπάνιο φαινόμενο και η χρήση λιπαρών σπόρων δεν πρέπει να μας φοβίζει όπως στα καναρίνια.

Απόδειξη πάντα είναι ότι αν μελετήσουμε τα καλά μίγματα που φτιάχνονται ειδικά για τις καρδερίνες από επώνυμες εταιρίες θα δούμε ότι τα ποσοστά σε λιπαρά είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά άλλων μιγμάτων.

Οι καρδερίνες δεν μπορούν να επιβιώσουν με φτωχά μίγματα. Όταν σκεφτόμαστε τις καρδερίνες πρέπει να ξεχνάμε τα καναρίνια.

Αυτά από μένα, δεν τα ξέρω όλα, ξέρω πολύ λίγα πράγματα, αλλά ήθελα να τα μοιραστούμε. :)
 
Ψάχνοντας να αγοράσω ενα μείγμα σπόρων για την καρδερίνα μου, ανακαλυψα ενα μαγαζι στο κέντρο της Αθηνας που ειχε απο τις μεγαλυτερες ποικιλίες που εγω τουλαχιστον είχα δει σε σπόρους. Οχι μονο είχε διαφορετικά μείγματα για αρκετα ειδη πουλών, αλλα τους ειχε και ξεχωριστά, ωστε όσοι γνωρίζουν, να κανουν τις καταλληλες προσμίξεις με την αναλογια που πρέπει. Εγω προσωπικα αγορασα ενα μείγμα σπόρων για άγρια πουλιά και ενα μειγμα ειδικα για καρδερίνα που περιελάμβανε περισσότερους σπόρους απο αγκαθια. (μιας και δεν γνωριζω σε τι αναλογία πρεπει να ειναι καθε σπόρος). Την καμελινα βέβαια που αναφερεται σε αλλο πόστ δεν την γνωριζαν. Ουδεις τέλειος! 🙂

Georgina, και εμένα με ενδιαφέρει αυτο το κατάστημα, αν μπορεις να μου πεις. 🙂
 
Gia sas,

edo einai to Mix gia Karderines, apo mia apo tis megaliteres Eteries, pou poulane sporoi.

Kanariensaat - 40% - Ασπούρι (Καναρινοσπορος) (ΑΜΥΛΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ)
Nigersamen - 20% - Νίζερ (ΕΛΑΙΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ)
Ruebsen - 17% - Κόκκινο και μαύρο Ρούπσεν (ΕΛΑΙΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ)
Leinsamen - 8% - Λιναρόσπορος (ΕΛΑΙΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ)
Hanfsaat - 6% - Καναβούρι (ΕΛΑΙΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ)
Haferkerne - 5% - Σπασμενη βρώμη (ΑΜΥΛΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ)
Wildsamen - 3% - Σποροι αγριοχορτου (ΑΜΥΛΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ)
Grassamen - 1% - Σπόρος χλόης ψιλούς και χοντρούς (ΑΜΥΛΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ)

I analogia einai :
ΑΜΥΛΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ = 49%
ΕΛΑΙΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ = 51 %

Kai afti tin trofi poulane 80 % posotita stin Ollandia,Belgio kai Germania, xores me kamilo thermograsia. Gia afto pistebo gia tin Ellada xriasoume mia trofi pou baloume pio poli ΑΜΥΛΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ, giati edo i Thermokrasia einai pio psilo kai ta kloubakia einai genika pio mikro (ligotera anangi energias).

Alexandros


Alexandros
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Εγώ πάντως σε 5 μαγαζιά που εχω πάει κοντά στο σπίτι μου δεν είχε σπόρους έτσι πήγα σήμερα σε 2 μεγάλα μαγαζιά στην Αθηνάς (Κέντρο) αλλα εκτός απο καναβούρι, νίζερ και κεχρί δεν είχαν τίποτα άλλο απο σπόρους ξεχωριστά. 😡
Άρα καθε βοήθεια δεκτή :)
 
Γιάννη και Νάντια- Σταμάτη σας απαντησα με πμ για να μην θεωρηθεί οτι διαφημίζω συγκεκριμένο μαγαζί. Ελπιζω να βρειτε αυτό που ζητάτε. 😉
 
Back
Top