Αναπαραγωγή Τον κρόκο του αυγού τον δίνουμε ή όχι την περίοδο αναπαραγωγής;

Johnkoukou

PB New Member
Εγγραφή
28 Ιουλ 2019
Μηνύματα
106
Πόλη
Ρέθυμνο
Καλημέρα σε όλους, έχω μια ερωτηση σχετικά με το αυγό.
Τον κρόκο τον δίνουμε η όχι στην περίοδο αναπαραγωγής, οταν έρθουν τα πρωτα πουλάκια και γενικότερα.
Εγω να πω την αλήθεια τον αφερουσα και έδινα το ασπράδι μαζί με το τσόφλι.
 
Καλημέρα. Εγώ δίνω κανονικά το αυγό με το τσόφλι και τον κρόκο. Απλά τα αλλάζω λίγες ώρες μετά με άλλο γιατί αλλοιώνονται σύντομα
Έχεις μήπως λιποχρωμικά καναρίνια;
 
Τον κρόκο τον δίνουμε η όχι στην περίοδο αναπαραγωγής, οταν έρθουν τα πρωτα πουλάκια και γενικότερα...

Δεν τον δίνουμε αν δεν θέλουμε να "αλλοιωθεί" το κίτρινο και κόκκινο χρώμα που μπορεί να έχουν τα πουλιά μας ή να τα "βάψει" αν αυτά είναι άσπρα...
Μιλάμε βέβαια για λιποχρωμικά πουλάκια κόκκινου και κίτρινου παράγοντα, λευκά και μωσαϊκά...
[automerge]1586679670[/automerge]
Όπως:
Screenshot_20200412-111930_Chrome.webp
 
Και να συνεχίσεις να το κάνεις Στάθη, δεν κινδυνεύεις.
Ναι ε; Δεν θα επηρεάσει; Μήπως είναι μικρή η επιρροή; Θέλω να πω μήπως τον κροκο τον αποφευγουν αυτοί που πανε σε αγώνες;
 
Ναι ε; Δεν θα επηρεάσει; Μήπως είναι μικρή η επιρροή; Θέλω να πω μήπως τον κροκο τον αποφευγουν αυτοί που πανε σε αγώνες;
Η επιρροή θα είναι μεγάλη και μάλιστα θα σε ευνοήσει. Στις εκθέσεις άλλοι δίνουν, άλλοι δεν δίνουν. Πολλοι παράγοντες οριοθετούν τον σχεδιασμό που ακολουθεί ο καθένας.
Υπάρχουν αβγά που από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στην διατροφή της κότας έχουν μεγάλες ποσότητες χρωστικών,όπως και να έχει όμως,την κατηγορία σου δεν θα την επηρεάσει αρνητικά.
 
Τα πτηνοτροφια μαζικης παραγωγης αυγων χωρηγουν χρωστικες στην διατροφη των κοτων για να επιτυχουν μια αποχρωση ομοια με των αυγων ελευθερας,τα οποια εχουν εντονο πορτοκαλι χρωμα στον κροκο, με αποτελεσμα να επιρεαζεται το χρωμα των καναρινιων που τρεφονται με αυτα.
Το λεω εκ πειρας αφου συγγενης διατηρει πτηνοτροφιο και εχω παρακολουθισει ολη την διαδικασια της παραγωγης και οσον αναφορα το θεμα των καναρινων εχω πειραματιστει ως προς αυτο το κοματι και εχω βγαλει καποια συμπερασματα. Αν καποιος εχει να προσθεσει κατι αλλο το συζηταμε και αυτο.
Τωρα, σχετηκα με την αναπαραγωγη των καναρινιων και την χοριγιση του κροκου, θεωρω οτι ειναι απαραιτιτο για την ομαλη αναπαραγωγη. Ομως καλο ειναι να επιλεγουμε αυγα ελευθερας για να μην εχουμε αμφιβολιες για το αν ειναι ωφελιμο να το χοριγισουμε!
 
Η αυγά ελευθέρας η άσπρα! Λογικά και το εντελώς άσπρο αυγό δεν θα έχει χρωστικές! Έτσι δεν είναι;
 
Η αυγά ελευθέρας η άσπρα! Λογικά και το εντελώς άσπρο αυγό δεν θα έχει χρωστικές! Έτσι δεν είναι;
Δεν βρίσκω τον λόγο να μην έχει ο κρόκος χρωστικές, επειδή το κέλυφος είναι λευκό.
 
Δεν βρίσκω τον λόγο να μην έχει ο κρόκος χρωστικές, επειδή το κέλυφος είναι λευκό.
Δεν έχεις άδικο! Εκανα λάθος νόμιζα ότι δίνουν χρωστικές ώστε να γίνει το κέλυφος πιο σκουρο!
 
Καλημέρα.
Στάθη το "επικίνδυνο" κομμάτι των χρωστικών του αβγού αφορά κάποιον που εκτρέφει κίτρινα καναρίνια και όχι εσένα που έχεις κλασικά κόκκινα λιποχρωμικά. Εσένα οι έξτρα χρωστικές υποβοηθούν, χοντρικά αυτές οι χρωστικές είναι όμοιες, αν όχι ίδιες, με αυτές που δίνεις μέσω του σκευάσματος που χρησιμοποιείς.

Αυτός που εκτρέφει κίτρινα φοβάται εύλογα, για αρκετούς λόγους,ότι το αβγό θα κάνει πιο χρυσό ή πορτοκαλί το ιδανικό λεμονί που πρέπει να έχουν τα πουλιά της κατηγορίας του.Αντίθετα, κάποιος που εκτρέφει κλασικά κόκκινα,όχι μόνο δεν φοβάται τις έξτρα χρωστικές αλλά ακόμα και η λουτείνη του αβγού δρα ευεργετικά, αφενός γιατί το μεγαλύτερος μέρος μετατρέπεται σε κόκκινες χρωστικές από το ίδιο το καναρίνι, αφετέρου γιατί οι κιτρινες χρωστικές που θα φτάσουν στο πτέρωμα είτε αυτούσιες είτε ως canary xanthophyll A+B,θα δημιουργήσουν το απαραίτητο υπόβαθρο κίτρινου χρώματος έτσι ώστε το πτηνό να μην δείχνει κεραμιδί, αλλά να δείχνει συνδυαστικά με την κανθαξανθίνη, κόκκινο,όπως πρέπει.

Μέχρι την δεκαετία του 1970 απαγορευόταν (στις εκθέσεις) να έχει δώσει κάποιος χημικά μέσα για να ενισχύσει το κόκκινο χρώμα των καναρινιών του. Τότε λοιπόν,υπήρχε ένας τύπος που είχε κατακόκκινα καναρίνια, αλλά δεν έλεγε το μυστικό του.Αφού πέθανε και η γυναίκα του έδωσε τις σημειώσεις και τα ημερολόγια, μάθαμε ότι έδινε μια χημική ουσία που προοριζόταν για τις φυτείες καλαμποκιού.Αυτή η ουσία ήταν η κανθαξανθίνη. Την παράγουν από μόνα τους τα περισσότερα λιποχρωμικά πτηνά που δείχνουν κόκκινα, στα καναρίνια εμείς απλά τα βοηθάμε διότι διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς πιο αχνό, αφού τα δικά μας κόκκινα καναρίνια δεν είναι, για να το πω απλά, πλάσματα του Θεού. Όλη αυτήν την ιστορία την είπα γιατί,τα καλά αβγά της γιαγιάς απο το χωριό, δεν είναι απαραίτητα και πιο καθαρά από χρωστικές, διότι αυτές οι χρωστικές μπορεί να υπάρχουν ήδη στο αθώο καλαμπόκι που αγοράζεται για την διατροφή τους.

Κλείνω λέγοντας ότι όλα τα καναρίνια επηρεάζονται απο το αβγό είτε μελανινικά είτε λιποχρωμικά, απλά στα δεύτερα η βαθμολογία που χάνουν απο αστοχίες στο λιπόχρωμα είναι πολύ μεγαλύτερη αφού από αυτόν τον παράγοντα κρίνονται σχεδόν εξολοκλήρου. Τα μόνα που δεν επηρεάζονται αλλά για ασφάλεια το αποφεύγουμε είναι τα λευκά υπολειπόμενα και όσα μελανινικά έχουν αυτήν την λιποχρωμική βάση.
 
Μπράβο φίλε μου και σε ευχαριστώ για αυτή την τόσο αναλυτική εξήγηση!
Το θεωρητικό υπόβαθρό στον λιποχρωμικό και στον μελανινικό χρωματισμό είναι πολύ βαθύ και περίπλοκο,έχει μάλιστα επεκταθεί τα τελευταία χρόνια.
Έχουν όμως όλα αυτά σημασία στην πράξη;
Όχι απαραίτητα. Μανιέρες υπάρχουν για όλα, με ή χωρίς αβγά. Στην πράξη, δεν πρόκειται να ανακαλυφθεί ξανά η Αμερική.
Όλα αυτά έχουν σημασία για κάποιον που θα ήθελε να πάει την ιστορία πιο μακριά και που έχοντας μια ασχολία (χόμπι) θέλει να επεκτείνει την συμμετοχή του σε αυτό.
 
Οι νεαρές, εσώκλειστες, ωοπαραγωγικές κοτούλες που τρώνε φύραμα χωρίς χρωστική, κάνουν αυτά τα μικρά και "καθαρά" αυγουλάκια που δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κίτρινη απόχρωση. Οσο για τα κόκκινου παράγοντα, η συζήτηση έχει νόημα μόνον για εκθεσιαζόμενα πουλάκια που παίζει ρόλο και η παραμικρή λεπτομέρεια στην ομοιομορφία του χρωματισμού. Εκεί δεν μπορεί να δίδεται κρόκος στις αυγοτροφές, γιατί ποτέ δεν ξέρει κανείς αν θα μπορεί να βρίσκει συνεχώς αυγά απο κότες ακριβώς το ίδιο ταϊσμένες. Μια διαφορά στην διατροφή ή ακόμα και στην παρτίδα καλαμποκιού, μια διαφορά στο καιρό που σημαίνει πληθώρα ή μείωσης σκουληκιών (για τις ελευθέρας βοσκής) και άλλες μικρολεπτομέρειες μπορούν να κάνουν την ζημιά.
 

Συνημμένα

  • IMG_20200418_135239.webp
    IMG_20200418_135239.webp
    39,9 KB · Προβολές: 9
Από την άλλη μεριά πιστεύω πως δεν χάθηκε ο κόσμος αν κατά το πρώτο έτος της ζωής τους δεν ταιστούν καθόλου με κρόκο αυγού παρά μόνο με το ασπράδι.
Παρομοίως και οι γεννήτορες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής.
Μιλάμε για πουλάκια που πρόκειται να "εκτεθούν" και σε περίπτωση που ο αυγουλάς δεν είναι του χεριού μας.
 
δεν χάθηκε ο κόσμος αν κατά το πρώτο έτος της ζωής τους δεν ταιστούν καθόλου με κρόκο αυγού
Μέρα που είναι,θα προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο.
Προσοχή σε αυτόν τον μπετόν αρμέ κρόκο, κομμάτι-κομμάτι η κατανάλωση,έχουν πνιγεί άνθρωποι.

Πιστεύω ότι οι διαφοροποιήσεις των κόκκινων χρωστικών ανά καρτέλα αυγών είναι αμελητέες για κάποιον που βάφει με σκεύασμα κλασικά κόκκινα. Τα κίτρινα μπορεί να τα βλάψει και η ίδια η υπερβολική λουτείνη.
TIP: Αν απομονώναμε τα καροτενοειδή απο τα φτερά των καναρινιών θα βρίσκαμε στα κόκκινα διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τα κίτρινα και αυτή η διαφορά δεν οφείλεται στην χρήση σκευασμάτων.
 
Πιστεύω ότι οι διαφοροποιήσεις των κόκκινων χρωστικών ανά καρτέλα αυγών είναι αμελητέες για κάποιον που βάφει με σκεύασμα κλασικά κόκκινα.
Η εμπειρία όμως δείχνει κάτι άλλο απο την θεωρεία. Κι' όσο γι' αυτό το θέμα, δεν μιλάω για την προσωπική μου, αλλά για υπερβολές στην συνέπεια διατροφής που έχω ακούσει απο πολλούς και πολύ μεγάλους της ποικιλίας. Να σου πει o Sergio (διεθνής κριτής), κάποιους απο τις κορυφές, που μετράνε τον αριθμό των pinkies(σκουλίκια) ανα 100 γρ. αυγοτροφής και άλλα ευτράπελα. Αν μιλήσεις για κρόκους αυγών... Κάηκες. 🙃 😀 . Τα πράγματα μπροστά στην "λάμπα" (κρίση) είναι άγρια. Η κουβέντα γίνεται για χρωματικές διαφοροποιήσεις που ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ για να τις διακρίνεις. Φυσικά αυτό δεν έχει σχέση με το εδώ θέμα.
 
Να παραδεχτούμε ότι δεν θα κάναμε ούτε αυτή ούτε και καμιά άλλη κουβέντα αν εμένα με έπιανε η συγκίνηση για το τι είπε ο αυτός που βρίσκεται στην θέση του Sergio,του de Jong,του Maalen και άλλων, αρκεί να θυμηθούμε τα ΚΚ και ΚΛ έναντι του CCGGFfhhrroo...
Είμαι εδώ για να διαφωνώ και που θα ήμουν αν δεν διαφωνούσα!

Για πουλιά παγκοσμίου επιπέδου ή για προμηθευτές πουλιών τέτοιου επιπέδου, φυσικά και το παραμικρό σποράκι μετρά. Για την Ελλάδα όμως η εμπειρία και των εκθέσεων και του τρόπου που έχει γίνει η διαχείριση δεν το νομίζω. Τα πινκις έχουν περισσότερη β-καροτίνη από το αβγό.
Το θέμα είναι ότι κάνει κάποιος να ξέρει γιατί το κάνει. Όταν το μάθει, επιλέγει την στρατηγική του γιατί έτσι το θέλει και όχι γιατί έτσι του είπαν.
 
Back
Top