Καλημέρα.
Στάθη το "επικίνδυνο" κομμάτι των χρωστικών του αβγού αφορά κάποιον που εκτρέφει κίτρινα καναρίνια και όχι εσένα που έχεις κλασικά κόκκινα λιποχρωμικά. Εσένα οι έξτρα χρωστικές υποβοηθούν, χοντρικά αυτές οι χρωστικές είναι όμοιες, αν όχι ίδιες, με αυτές που δίνεις μέσω του σκευάσματος που χρησιμοποιείς.
Αυτός που εκτρέφει κίτρινα φοβάται εύλογα, για αρκετούς λόγους,ότι το αβγό θα κάνει πιο χρυσό ή πορτοκαλί το ιδανικό λεμονί που πρέπει να έχουν τα πουλιά της κατηγορίας του.Αντίθετα, κάποιος που εκτρέφει κλασικά κόκκινα,όχι μόνο δεν φοβάται τις έξτρα χρωστικές αλλά ακόμα και η λουτείνη του αβγού δρα ευεργετικά, αφενός γιατί το μεγαλύτερος μέρος μετατρέπεται σε κόκκινες χρωστικές από το ίδιο το καναρίνι, αφετέρου γιατί οι κιτρινες χρωστικές που θα φτάσουν στο πτέρωμα είτε αυτούσιες είτε ως canary xanthophyll A+B,θα δημιουργήσουν το απαραίτητο υπόβαθρο κίτρινου χρώματος έτσι ώστε το πτηνό να μην δείχνει κεραμιδί, αλλά να δείχνει συνδυαστικά με την κανθαξανθίνη, κόκκινο,όπως πρέπει.
Μέχρι την δεκαετία του 1970 απαγορευόταν (στις εκθέσεις) να έχει δώσει κάποιος χημικά μέσα για να ενισχύσει το κόκκινο χρώμα των καναρινιών του. Τότε λοιπόν,υπήρχε ένας τύπος που είχε κατακόκκινα καναρίνια, αλλά δεν έλεγε το μυστικό του.Αφού πέθανε και η γυναίκα του έδωσε τις σημειώσεις και τα ημερολόγια, μάθαμε ότι έδινε μια χημική ουσία που προοριζόταν για τις φυτείες καλαμποκιού.Αυτή η ουσία ήταν η κανθαξανθίνη. Την παράγουν από μόνα τους τα περισσότερα λιποχρωμικά πτηνά που δείχνουν κόκκινα, στα καναρίνια εμείς απλά τα βοηθάμε διότι διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς πιο αχνό, αφού τα δικά μας κόκκινα καναρίνια δεν είναι, για να το πω απλά, πλάσματα του Θεού. Όλη αυτήν την ιστορία την είπα γιατί,τα καλά αβγά της γιαγιάς απο το χωριό, δεν είναι απαραίτητα και πιο καθαρά από χρωστικές, διότι αυτές οι χρωστικές μπορεί να υπάρχουν ήδη στο αθώο καλαμπόκι που αγοράζεται για την διατροφή τους.
Κλείνω λέγοντας ότι όλα τα καναρίνια επηρεάζονται απο το αβγό είτε μελανινικά είτε λιποχρωμικά, απλά στα δεύτερα η βαθμολογία που χάνουν απο αστοχίες στο λιπόχρωμα είναι πολύ μεγαλύτερη αφού από αυτόν τον παράγοντα κρίνονται σχεδόν εξολοκλήρου. Τα μόνα που δεν επηρεάζονται αλλά για ασφάλεια το αποφεύγουμε είναι τα λευκά υπολειπόμενα και όσα μελανινικά έχουν αυτήν την λιποχρωμική βάση.