Ασθένειες Το καναρίνι μου φτερνίζεται

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ζιζι
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ζιζι

PB Known Member
Εγγραφή
25 Μαρ 2009
Μηνύματα
4.160
Πόλη
Κωνσταντινούπολη
Παιδιά βοήθεια! Εδώ και μισή ώρα το καναρίνι μου ενώ κοιμάται κάνει κάτι περίεργους θορύβους. Αρχικά φτερνιστηκε 4-5 φορές και μετά άρχισε να κάνει έναν θόρυβο, μια απαλή φωνούλα σαν να φτερνίζεται αλλά δεν φτερνίζεται. Τι μπορεί να είναι; Τι πρέπει να κάνω;
 
Δυστυχώς είναι το μπαιράμι και είναι τα πάντα κλειστά. Αλλά κάποια άλλη στιγμή που επισκέφτηκα δύο στο παρελθόν δεν έμεινα ικανοποιημενη. Στα λόγια μόνο είναι πτηνιατροι, και δεν γνωρίζουν ούτε καν τι είναι η ανάλυση περιττωματων.
 
Μήπως έχει ακάρεα της τραχείας;
Κάνει θορύβους σαν σπάει σποράκια;
Όχι. Στην αρχή φτερνιστηκε χωρίς ήχο και μετά όλη την νύχτα έβγαζε μια σιγανή φωνούλα σαν φτερνιζοταν αλλά δεν φτερνιζοταν. Σήμερα ξύπνησε, έφαγε όπως συνήθως και από το πρωί βρίσκεται στον πάτο και μαζεύει πουπουλακια για να τα βάλει μέσα στο νερό του. Σήμερα φτερνιστηκε δύο διαφορετικές στιγμές από 3 φορές την κάθε μία. Κατά τα άλλα φαίνεται μια χαρά.
 
Το βράδυ τον σκεπάζεις με κάτι; Μήπως ψεκάσατε κάτι μέσα στο σπίτι και τον πείραξε; Κάποιο άρωμα ας πούμε;
Εγώ στη θέση σου θα του έκανα ένα τσαγάκι προληπτικά και άμα είναι και ορεξάτο πουλάκι θα του έδινα και αποξηραμένη ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό και δυόσμο. Βοηθάνε πολύ στο αναπνευστικό.
 
Δεν το σκεπάζω. Δεν ψέκασα με τίποτα. Του έδωσα ριγανονερο σήμερα. Αποξηραμένη ρίγανη δεν τρώει. Θα του δώσω και φρέσκο βασιλικό αργότερα. Ευχαριστώ πολύ.
 
Ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό γιατί πραγματικά νιώθω άχρηστη που δεν μπορώ να κάνω κάτι να το βοηθήσω. Ειχα πάρει από την Ελλάδα aviomycine για ώρα ανάγκης αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να δώσω χωρίς να ξέρω τι έχει.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κύριε Γιάννη, δεν έδωσα φάρμακο, μόνο ριγανονερο του έδωσα σήμερα. Το πρωί ξύπνησε πολύ ευδιαθετος όπως πάντα, έφαγε με την ίδια όρεξη που τρώει κάθε μέρα, κάθισε στον πάτο και μάζεψε πουπουλακια για την ποτίστρα, και τώρα πετάει από την μία πατήθρα στην άλλη. Φτερνιστηκε μόνο 2 φορές χωρίς φωνούλα από το πρωί.
Αυτό που έκανε εχθές το βράδυ με ανησύχησε πολύ. Έβγαζε μια περίεργη φωνούλα σαν να πονούσε ή να προσπαθούσε να φτερνιστει και να μην μπορούσε. Δεν κατάλαβα τι ήταν, εσείς μήπως; Δεν μπορώ να το εξηγήσω και καλύτερα. Είναι συμπτώματα αυτά που παραπέμπουν σε ακαρεα της τραχειας;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Για τα φάρμακα απευθυνόμουν σε όλους κι ασφαλώς όχι σε σένα που κινείσαι σωστά.
Για το πρόβλημα δεν μπορώ να φανταστώ κάτι εκτός ίσως από κάτι που πιθανόν ενοχλεί τη ρινική κοιλότητα του πουλιού. Αν δε βελτιωθεί θα δούμε πως μπορούμε να το βοηθήσουμε.
Ευελπιστώ πως θα "περάσει" χωρίς κάτι περισσότερο...
 
Πέρα από το πρωί που φτερνιστηκε 2 φορές, μετά τίποτα. Πολύ δραστήριος ήταν όλη την ημέρα. Ούτε τις φωνούλες που έβγαζε εχθές το βράδυ κάνει σήμερα.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Να υποθέσουμε πως έγινε καλά λοιπόν;
Κύριε Γιάννη, και σήμερα ευδιαθετος είναι. Φτερνιστηκε μια φορά μόνο. Του έφτιαξα πάλι ριγανονερο. Πόσες μέρες μπορώ να του δώσω;
 
Ο Σταύρος μου είχε απαντήσει σχετικά με το ριγανονερο 5-7 μέρες. Εγώ 5 τους βάζω αλλά μιλάω για καρδερίνες.
Α οκ ευχαριστώ. Εγώ έδωσα εχθές και σήμερα και λέω να δώσω και αύριο.
 
Α οκ ευχαριστώ. Εγώ έδωσα εχθές και σήμερα και λέω να δώσω και αύριο.
Βάζεις και κάτι άλλο για να το κάνεις πιο ελκυστικό; Ζάχαρη ας πούμε. Το πίνει ευχάριστα;
 
Back
Top