Ασθένειες Το κοκατίλ μου διαγνώστηκε με ψιττάκωση

η ενεσεις ειναι η θεραπεια κατα τις ψιττακωςης (αντιβιωση) οπου ειναι 5εβδομαδων θεραπεια!
Οντως οταν διαγνωστει η θεραπεια διαβαζουμε οτι ειναι μακρας διαρκειας.Αλλα ΑΝ υπαρξει διαγνωση..Και πντως οπως διαβαζουμε ευκολα ολοι μας υπαρχει pcr. Ελεος πια..
 
@φιλομαθης τι να πω; Αν δεν ξερουν αυτοι που ειναι ειδικοι ποιος ξερει;;; Γι αυτο τα πηγαινουμε σε πτηνιατρο! Πειραματα ξερω να κανω και μονη μου! Δεν ξερω που θα βγει ολη αυτη η περιπετεια!
 
@ntina88 πήγαινε το πουλάκι στην Δουκακη για δεύτερη γνώμη, όπως σου είπε ο @ianos.
Το εκνευριστικο από αυτό που έζησες είναι κ η διάγνωση με το "μάτι" αλλά κ η αντιμετώπιση που είχες ήταν απαράδεκτη. Πιθανολογούσαν ότι το πουλάκι μπορεί να μην τα κατάφερνε κ δεν επικοινώνησαν καν μαζί σου να σε ενημερώσουν!
 
Οντως οταν διαγνωστει η θεραπεια διαβαζουμε οτι ειναι μακρας διαρκειας.Αλλα ΑΝ υπαρξει διαγνωση..Και πντως οπως διαβαζουμε ευκολα ολοι μας υπαρχει pcr. Ελεος πια..
@MARY58 οτι ισως δεν τα καταφερνε με ενημερωσαν!!! Ηταν το πρωτο τηλεφωνημα! Απο εκει και περα ομως αν δεν επαιρνα εγω δεν υπηρχε καμια ενημερωση και ολοι παντα ηταν απασχολημενοι και θα με επαιρναν αργοτερα!!! Κατανοω ωστοσο οτι ειναι μια κλινικη και εχουν να κανουν με πολλα ζωακια !
[automerge]1682879141[/automerge]
@MARY58 θα δω πως θα ειναι απο βδομαδα που θα την παρω γιατι ειναι 10 μερες στην κλινικη! Οποτε δεν εχω εικονα πως ειναι!!!
 
Ναι, και το pcr δεν ειναι αξιοπιστο με βαση τα λεγομενα τους!!!
Τι αλλο θα ακούσουμε! Μη αξιόπιστη η pcr ενώ η διάγνωση με το μάτι ειναι οκ για 5 εβδομαδες αντιβίωσης. 🤨
 
Πάντως δεν έχει άδικο η κυρία Grey όταν λέει ότι το PCR δεν είναι αξιόπιστο.
Η Μοριακή Μέθοδος Ανάλυσης (PCR) πρέπει
να γίνεται στη συμπτωματική φάση της νόσου, αφού προσδιορίζει αν το πτηνό έχει προσβληθεί από το βακτήριο τώρα, αλλά δεν δείχνει αν έχει νοσήσει στο παρελθόν.
Επίσης αποτελεί τη βασική εξέταση αναφοράς με την οποία επιβεβαιώνεται ότι το βακτήριο πράγματι υπάρχει στο σώμα του πτηνού.
Πιο αξιόπιστα αποτελέσματα έχουμε μετά την τέταρτη μέρα από την μετάδοση της λοίμωξης.
Ενώ η δοκιμασία RT-PCR είναι αξιόπιστη, κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της μόλυνσης, όταν τα επίπεδα του βακτηρίου
είναι χαμηλά, μπορεί η διαδικασία της συλλογής του δείγματος να αποτύχει να πάρει μολυσμένα κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να παραχθούν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες ενός ασθενούς πτηνού να παράγει ένα ψευδώς αρνητικό τεστ μετά τη μόλυνση από το βακτήριο είναι 67%, εάν το τεστ γίνει εντός των πρώτων 4 ημερών από την μόλυνση.
Αντιθέτως, αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα ο ψευδώς αρνητικός αριθμός μειώνεται στο 38% περίπου.
Κατά μέσο όρο, το PCR έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία 8 ημέρες μετά την μόλυνση με ψευδώς αρνητικό ποσοστό λιγότερο από 20%.
Υπάρχει δηλαδή πάντα ένα ποσοστό από 20% έως 70% περίπου ψευδούς αποτελέσματος.
Η σωστή διάγνωση της ψιττάκωσης, από ότι γνωρίζω, γίνεται μέσω καλλιέργειας των ρινικών εκκριμάτων και μέσω ειδικής αιματολογικής εξέτασης για εύρεση αντισωμάτων που δρουν κατά του υπεύθυνου βακτηρίου Chlamydophila Psittaci, όχι με PCR.
 
@Φοίβος ποιος ο λογος να μην κανουν την εξεταση; Σε αυτο μπορει καποιος να μου δωσει μια απαντηση;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Vada
Καλημερα και καλο μηνα
Στο post #30 εδω φαινεται οτι ειμαστε πολυ μετα τις 4 και τις 8 μερες εκδηλωσης συμπτωματων που αρχικα εκτιμησε/διεγνωσε/εξετασε με καποιο τροπο οτι ηταν μυκητας. Μετα επεσε στο τραπεζι των αιτιων η πιθανοτητα ψιττακωσης .Οπως λες αυξανεται η πιθανοτητα στο 70% την 8η μερα οποτε εδω μιλαμε για 8 και 18η και 28ή μερα +. Και πλεον θα μπορουσε να εχει την λυση της εξατασης που ανεφερες
ειδικής αιματολογικής εξέτασης για εύρεση αντισωμάτων που δρουν κατά του υπεύθυνου βακτηρίου Chlamydophila Psittaci
Δεν μιλαμε για εξεταση χθες προχθες που φοβαται την λαθος ενδειξη του pcr. και παλι θα μπορουσε να το κανει οπως εμεις με τον covid και τα pcr και τα μοριακα..
Αμφιβαλλω οτι αφιερωσε τον χρονο που αφιερωσες εσυ για να αναλυσεις τοσο εμπεριστατωμενα για το pcr ωστε να αναλυσει στον κατοχο εστω προφορικα γιατι το θεωρει μη εγκυρο.
[automerge]1682921252[/automerge]

Μια αλλη κουβεντα σχετικα προσφατη που και παλι δεν εγινε η εξεταση και προχωρησε ο πτηνιατρος στην αγωγη .Επισης αναφερεται και η αποψη τριτου κτηνιατρου και το κοστος εξετασης.
Οπως και να εχει απαιτησε τις εξετασεις που εκανε και τα αποτελεσματα οταν θα πας η ζητησε τα με email και κοινοποιησε την διοικητικη αρχη που ελεγχει την λειτουργια του κτηνιατρειου αν δεν στα δωσει .Εγω αυτο θα εκανα αρχικα πριν περασω σε καταγγελια.Δηλαδη πως θα αποδειξω οτι εκανα εξετασεις πριν σε χρεωσω? Πως θα εχει ο ασθενης το ιστορικο αν κερδισει το τζοκερ και φυγει στην βραζιλια ο γιατρος, ο οποιοσδηποτε γιατρος?Δεν εχεις δικαιωματα σαν ασθενης/καταναλωτης?
[automerge]1682921291[/automerge]
 
Τελευταία επεξεργασία:
με αυτη τη λογικη και για την ηπατικη ανεπαρκεια που μου ανεφερε παλι δεν μπορουμε να ειμαστε σίγουροι γιατι και εκει οι κουβεντες της ηταν: ουτε βιοψια μπορω να παρω ουτε υπερηχο μπορω να κανω οποτε και παλι με βαση την συμπτωματολογία παμε!
 
Δεν ξερω την προγνωση ουτε και τα συμπτωματα της ηπατικης ανεπαρκειας και ουτε θα τα ψαξω να ειμαι ειλικρινης. Δεν ειμαι πτηνιατρος ουτε γιατρος.Δουλεια τους ειναι να τεκμηριωνουν τις διαγνωσεις. Δηλαδη θα με δει εμενα με παραπανω κιλα ο γιατρος θα μου πει οτι με κοβει για λιπωδη διηθηση και θα μου δωσει αγωγη με το ματι? και θα την κανω?
εμενα προσωπικα μου ακουγεται περιεργο.Εμενα.Την αποψη μου αναφερω.μπορει να παρεις δευτερη γνωμη απο δουκακη να κανει εξεταση και οντως να βρεθει οτι πασχει..μην μιλαμε θεωρητικα οπως η "φιλη" γκρευ μερικες φορες
 
@Vada πολύ χρήσιμες κ κατανοητές οι πληροφορίες για το pcr κ τα ποσοστά επιτυχίας κ όπως επίσης το πως μπορεί να γίνει η σωστή διάγνωση της ψιττακωσης.
Από ότι καταλαβαίνω πάντως, η πτηνιατρος θα μπορούσε να κάνει αυτήν την ειδική αιματολογική εξέταση αντί να χορηγεί προληπτικά την φαρμακευτική αγωγή της θεραπείας (το κόβω για ψιττακωση!) χωρίς διάγνωση.
Κ η άρνηση να δώσει το ιστορικό των εξετάσεων κ φαρμάκων, ε, δεν κάθεται καλά.
@ntina88 Ντινα με το καλό να το ξεπεράσει το πουλάκι, εγώ ασυζητητί θα το πήγαινα στην Δουκακη κ όποτε μπορείς κάνε μια αξιολόγηση στο φόρουμ για τις πτηνιατρους που επισκέφθηκες για να γνωρίζουν κ οι επόμενοι πριν αποφασίσουν σε ποιο πτηνιατρο θα πάνε.
 
η πτηνιατρος θα μπορούσε να κάνει αυτήν την ειδική αιματολογική εξέταση
Όχι, θα πρέπει να γίνει σε κάποιο Μικροβιολογικό Εργαστήριο.
Αυτό που πρέπει να κάνει ο γιατρός είναι να πάρει ρινικό επίχρισμα για καλλιέργεια, και αίμα για βιοχημικές εξετάσεις και να τα στείλει στο Εργαστήριο για την ανίχνευση του βακτηρίου.
Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας των ρινικών εκκριμάτων χρειάζονται δύο με τρεις ημέρες.
Αυτό θα έπρεπε να γίνει από την αρχή, για να μην ταλαιπωρείται το πουλάκι και η @ntina88 άδικα.
Το πιο σωστό και ίσως και πιο οικονομικό θα ήταν η γιατρός εφόσον υποψιάζεται ψιττάκωση να ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία.
 
@MARY58 ευχαριστώ! Και βεβαια θα επανελθω τις επομενες μερες με νεοτερα για την πορεια της παπαγαλινας μου γιατι αύριο πρώτα ο θεος θα την φερω σπιτι αν δεν αλλαξει παλι κατι!!!
[automerge]1682928060[/automerge]
Ευχαριστώ ολους θερμα για τις συμβουλες σας αλλα και για την συμπαρασταση!!!
[automerge]1682928503[/automerge]
@φιλομαθης και εγω δεν ειμαι πτηνιατρος γι αυτο και το παω στο πτηνιατρο και ακολουθω τις οδηγίες τους!!! Οταν βλεπω τον παπαγαλο μου σε χαλια κατασταση δεν μου απομενει να κανω πολλα πραγματα παρα να ακουσω τον εκαστοτε πτηνιατρο!!! Δεν ηταν ενα απλο τσεκ οπου διαγνωστηκε εντελως τυχαια με ψιττακωση για να εχω τον χρονο να παρω και δευτερη και τριτη γνωμη! Οταν ειδα την κατασταση του ειπα οτι αυτο φαινεται μη αναστρεψιμο οποτε καταλαβαινετε την εικονα που αντικρισα!
 
Τελευταία επεξεργασία:
@ntina88 Το ειπα σαν εκφραση για να τονισω οτι ειναι αποκλειστικη δουλεια του πτηνιατρου να κανει τις διαγνωσεις με εξετασεις , να προτεινει αγωγες κλπ. μαζι σου ειμαι και οχι με την μερια της συγκεκριμενης πτηνιατρου.θεωρησα οτι ηταν κατανοητο απο τα προηγουμενα μου μυνηματα.
 
Ενώ η δοκιμασία RT-PCR είναι αξιόπιστη, κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της μόλυνσης, όταν τα επίπεδα του βακτηρίου
είναι χαμηλά
Να σημειώσω ότι η RT PCR ( RT: Reverse Transcriptase, ήτοι αντίστροφη μεταγραφάση, δλδ το ένζυμο που απαντάται σε ιούς που ως γενετκό υλικό φέρουν μόνο RNA, και το οποίο ένζυμο κάνει αντίστροφη μεταγραφή, δλδ μετατρέπει την αλληλουχία νουκλεοτιδίων του μορίου RNA στην αντίστοιχη αλληλουχία DNA) δεν γίνεται παρά για τον εντοπισμό (ανίχνευση) μολυσματικού RNA, κυρίως προερχόμενο από ρετροϊούς και όχι για βακτήρια των οποίων το ανιχνεύσιμο μολυσματικό γενετικό υλικό είναι το DNA.

Σε όποια περίπτωση @ntina88 , επέμεινε να πάρεις γραπτώς (και ηλεκτρονικά θα μπορούσαν) το θεραπευτικό σχήμα που έδωσαν στο πουλί. Δεν πιστεύω ότι εν έτει 2023 θα σου φέρουν μεγάλη αντίσταση σχετικά με αυτό το ζήτημα. Αν όμως το κάνουν, εξήγησε ότι είναι νομικά αναφαίρετο δικαίωμά σου, κι αν συνεχίσουν (και αντέχεις να έρθεις σε σύγκρουση) απαίτησε εκείνη τη στιγμή να δεις την ίδια τη Πατρίσια ή να την καλέσουν επιτόπου στο τηλέφωνο να της μιλήσεις, και απείλησε με καταγγελία στον Κτηνιατρικό σύλλογο και στο Συνήγορο του Καταναλωτή (δεν είμαι εντελώς βέβαιος ότι η συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή είναι η αρμόδια για τέτοια επίλυση, αλλά πιστεύω ότι αν μη τι άλλο θα σε καθοδηγήσουν)
 
@ianos ευχαριστω πολυ!
[automerge]1682963525[/automerge]
Θα ενημερωσω αυριο για την αντιμετωπιση τους οπως και για την κατασταστη της παπαγαλινας! Ευχαριστω πολυ για την κατατοπιση οσο και για τις συμβουλες σας!!!
 
Να κανω και μια αλλη ερωτηση γιατι εχω διαβασει πολλα! Μου ειπε μολις την φερω σπιτι να κανω μια καλη απολυμανση το κλουβι! Με τι θα μου προτεινατε να το κανω; Εχω παρει το φαρμακευτικο dettol ! εχω διαβασει χλωρινη αλλα την φοβαμαι!
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Για την ψιττάκωση βρήκα σε link από CDC (center of disease control) το ακόλουθο: http://www.nasphv.org/Documents/PsittacosisChecklistOwners2017.pdf
CLEAN & DISINFECT • Effective disinfectants include bleach and water (1:32 dilution or ½ cup bleach per gallon of water), 1% Lysol®, quaternary ammonia compounds or accelerated hydrogen peroxide products.Most disinfectants require 5-10 minutes of contact time on a surface free of any fecal material and/or cage debris to be effective. • Frequently remove waste material from cages and prevent aerosolization by moistening waste material in cages with a disinfectant solution prior to removal and double bag all waste. • Clean and care for healthy birds before ill birds. • Clean and disinfect all cages, food and water bowls daily and whenever moving birds. Wash with detergent, rinse with water, then apply disinfectant (allow appropriate contact time), and rinse withwater. • Wet mop the floor frequently with disinfectant solution to minimize aerosolization of dried feces, dust, and feathers. • Spray floor with disinfectant before sweeping. Do not use a vacuum cleaner or pressurewasher.
Εδώ σου λέει (στα bold που έχω σημειώσει) ότι είτε θα χρησιμοποιήσεις χλωρίνη σε διάλυση 1/32 δλδ 1 μέρος χλωρίνη + 31 μέρη νερού (επομένως και το 1/10 που κάνουμε γενικά, δλδ 1 μέρος χλωρίνη σε 9 μέρη νερού, είναι αποτελεσματικό) ή θα χρησιμοποιήσεις προϊόντα υπεροξειδίου του υδρογόνου, δλδ οξυζενέ, αλλά δυστυχώς δεν αναφέρεται σε περιεκτικότητα. Το σημαντικό είναι να αφήσεις το απολυμαντικό να δράσει επί 5-10 λεπτά κι έπειτα να ξεπλύνεις, και φυσικά να τα κάνεις αυτά αφού θα έχεις καθαρίσει τα υλικά από όλες τις εμφανείς βρωμιές.
Θα ψάξω και για την κάντιντα πως απολυμαίνουμε κι αν βρω κάτι, θα σου το στείλω
 
Για την κάντιντα διάβασα ότι το οξυζενέ 0,5% είναι αποτελεσματικό, νομίζω 5 λεπτά είναι αρκετά, αλλά σου το αναφέρω με επιφύλαξη, γιατί δυστυχώς δεν καταφέρνω να βρω κάτι από αξιόπιστη πηγή. Το προμηθεύεσαι από φαρμακείο, αλλά ρώτησε τη σύστασή του στο φαρμακείο.
 
Back
Top