Αναπαραγωγή Το πρώτο μας αυγουλάκι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Vagos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Τελικά ξεπήδησαν δύο πιτσιρίκια. Τα άλλα δύο αυγά δεν έσπασαν. Να υποθέσω λοιπόν πως είναι άσπορα, δεδομένου ότι το πρώτο αυγουλάκι γεννήθηκε στις 02/02.
Φαντάζομαι πως πρέπει να τα αφαιρέσω από την φωλιά.Ή να περιμένω κι άλλο;
Κε Μάκη;
 
Να σου ζησουν! Αυγο, αυγοτροφη, βιταμινες και ολα τα συναφη βαλτα απο τωρα μιας και εχεις ηδη 2 μικρα που συνεχεια πεινανε! Ολα αυτα τα σταματαμε οταν γεννηθουν τα αυγα και τα ξαναβαζουμε μολις σκασουν τα μικρα και συνηθως μολις βγει ο πρωτος νεοσσος.
 
Τελικά ξεπήδησαν δύο πιτσιρίκια. Τα άλλα δύο αυγά δεν έσπασαν. Να υποθέσω λοιπόν πως είναι άσπορα, δεδομένου ότι το πρώτο αυγουλάκι γεννήθηκε στις 02/02.
Φαντάζομαι πως πρέπει να τα αφαιρέσω από την φωλιά.Ή να περιμένω κι άλλο;
Κε Μάκη;

Συγγνώμη για την καθηστέριση της απάντησης.
Δεν ήμουν σπίτι. Ημουν στην πατρίδα σου.
Να αφαιρέσεις τα αυγά που δεν άνοιξαν
σε δυό μέρες.Αφού δεν έχεις πλαστικά θα τα χρειαστούν για λίγο
σαν αποκούμπι. Οταν τα βγάλεις να τα ανοίξεις προσεκτικά και να διαβάσεις ταυτοχρόνως αυτό Εμβρυϊκή Νέκρωση .Ισως μπορέσεις να καταλάβεις
κάποια πράγματα.
 
Ευχαριστώ κε Μάκη!Ήδη η κανάρα αφαίρεσε μόνη της το ένα αυγό από τη φωλιά.
 
Άνοιξα το τελευταίο αυγό. Είχε ένα μικροσκοπικό έμβρυο το οποίο δεν είχε προφανώς αναπτυχθεί(ουσιαστικά μόνο ράμφος φαινόταν). Το υγρό ήταν χρώματος μπεζ, πηκτό και μύριζε, αυγουλίλα!
 
Άνοιξα το τελευταίο αυγό. Είχε ένα μικροσκοπικό έμβρυο το οποίο δεν είχε προφανώς αναπτυχθεί(ουσιαστικά μόνο ράμφος φαινόταν). Το υγρό ήταν χρώματος μπεζ, πηκτό και μύριζε, αυγουλίλα!

To ράμφος αρχίζει να δημιουργείται την 4η μέρα και να σκληραίνει
γύρο στην 6η με 7η.Αρα το έμβριο έφτασε σε μια ηλικία περίπου 5-6 ημερών
όταν έπαψε να ζεί.Απο το άρθρο του Γρηγ. του Παπατάτση
δανίζομαι το παρακάτω...
Οι θάνατοι που οφείλονται σε βακτήρια και ιούς θα λάβουν χώρα στο πρώτο μισό της επώασης. Η βακτηριακή μόλυνση είναι δύσκολο να εμφανιστεί εκεί που υπάρχει ξηρότητα και καθαριότητα.
Ετσι λοιπόν μπορούμε να έχουμε μια πρώτη ένδειξη του λόγου του θανάτου του εμβρίου.
 
Πάντως καθαριότητα έχουν τα πουλιά και τακτική μάλιστα. Όσο αφορά την ξηρότητα, εάν αυτό εννοείται, το κλουβί είναι δίπλα στο καλοριφέρ για να μη κρυώσουν οι πιτσιρίκοι,όταν η μαμά σηκώνεται για φαγητό.
 
Bαγγέλη δεν εννοώ κάτι συγκεκρημένο, απλά ήθελα να σου δείξω
τον τρόπο που ψάχνουμε δημιουργόντας ερωτήσεις, για το ΤΙ κάναμε
λάθος, και που πρέπει με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας,
να στρέψουμε την προσοχή μας. Εσύ, είσαι πάνω απο τα πουλιά
και γνωρίζεις τον χώρο και τις κινήσεις σου, καλύτερα απο τον καθένα μας
και εσύ, πρέπει να δώσεις τις απαντήσεις ώστε η επόμενη γέννα
να είναι 100% επιτυχημένη. Στο εύχομαι
 
Σας ευχαριστώ κε Μάκη. Οι συμβουλές σας πολύτιμος οδηγός για όλους εμάς που ασχολούμαστε τώρα και πρώτη φορά με αναπαραγωγή καναρινιών.
 
Γεια σας συμφορουμίτες.
Οι δυο νεοσσοί μου μεγάλωσαν αρκετά,ώστε να πεταρίζουν από την μια άκρη της ζευγαρώστρας στην άλλη.Ήδη έκαναν προσπάθεια να τραφούν μόνοι τους. Το αρσενικό τους τα'ί'ζει βέβαια, μαζί και η μαμά, αν και τελευταία εκείνη ασχολείται με άλλα πράγματα. Ξανακάνει αυγά! Μάλιστα, ενώ είχα τοποθετήσει νέα φωλιά, εκείνη προτίμησε να γεννήσει στην παλιά, μαζί με τους μπόμπιρές της, προφανώς για να τους προσέχει.
Αυτή τη φορά ήμουν προετοιμασμένος και αντικατέστησα τα αληθινά αυγά με ψεύτικα. Ελπίζω να μην έκανα καμμιά ''πατάτα'' και να πάνε όλα καλά.
Ξέχασα να αναφέρω ότι ο ένας πιτσιρίκος έχει κόκκινα μάτια! Να υποθέσω ότι δεν είναι πρόβλημα και η όρασή του(της) είναι καλή.
Περιμένω και ''νέο αίμα'' από ένα δεύτερο ζευγάρι που έχει πέντε αυγουλάκια, μα που δυστυχώς δεν αντικατέστησα με ψεύτικα γιατί φοβήθηκα μη τα σπάσω!
Συγνώμη αν σας ζάλισα, είχα όμως να μπω μέρες στο φόρουμ, λόγω μικρού προβλήματος με το pc μουκαι σας τα είπα μαζεμένα!
 
Έκανα κάτι για το οποίο δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου:
αποφάσισα να χωρίσω τα μικρά από τους γονείς. Έβγαλα λοιπόν έξω τα κλουβιά, συνδυάζοντας και με γενική καθαριότητα, ετοίμασα το κλουβάκι που θα υποδέχονταν τους μικρούς του ένοικους(τροφή, νερό κλπ). Πιάνω το πρώτο, μεγαλύτερο,ζωηρότερο καναρινάκι για να το μεταφέρω στη νέα του κατοικία, προφανώς όχι καλάκαι μπραφ... Την κάνει με ελαφρά... Πεταρίσματα απέναντι σε ένα καλώδιο του ΟΤΕ(?),30 μέτρα απ'το μπαλκόνι μου.
Έφριξα! Κατεβαίνω και πάω από κάτω του καλώντας το να επιστρέψει.Αμ δε. Ούτε που κουνιόταν.
Ανεβαίνω στο σπίτι όπου είχα την καλύτερη πρόσβαση προς αυτό, αρκετά μακρυά όμως για να το φτάσω. Κούνησα το καλώδιο με μία σκούπα(?), δεν είχα και κάτι άλλοκαι αυτό πετάει προς ένα δέντρο απέναντί του ακριβώς. Κουνάω το δέντρο,τρώω και κάτι νεράντζια στο κεφάλι απ'το πολύ το κούνημακαι τρομαγμένο πλέον πετάει προς άγνωστη κατεύθυνση. Προσπάθησα να το ακολουθήσω μα δεν κατάφερα να δω που πήγε. Έψαξα, ανέβηκα σε ταράτσες, σκεπές... Τίποτα, άφαντο.
Χτυπούσα το κεφάλι μου για την τόσο ανόητη και απερίσκεπτη κίνησή μου(χωρίς νεράντζια αυτή τη φορά).
Κρίμα!
 
Οταν συμβεί τέτοιο περιστατικό(σε όλους μας έχει τύχει), η πρώτη μας σκέψη είναι
να ΚΑΤΑΒΡΕΞΟΥΜΕ το πουλάκι. Απο το κοντινότερο σημείο που υπάρχει λάστιχο ποτίσματος. Ενα βρέξημο δεν θα επιτρέπει πλέον το πέταγμα μακρυά και εύκολα θα το πιάσουμε. Εγγυημένη συνταγή, λίγο άγαρμπη, αλλά σωτήρια χωρίς τραυματισμούς.
 
Το σκέφτηκα, δυστυχώς, αργότερα κε Μάκη,όταν ήταν πλέον αργά.Αν και πάλι θα ήταν πολύ δύσκολο να το πιάσω αφού το πουλάκι βρισκόταν σε μεγάλο ύψος, εκτός αν έπεφτε πετώντας φυσικά, για να μη τραυματιστεί.
Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, σαν να μου αρρώστησε παιδί.
 
Να προσθεσω ακομα και την μεθοδο πετσετα. Το πουλι χανει τα αυγα και τα πασχαλια οταν του κλεισεις αποτομα το φως.
Και επεισης καλο ειναι να υπαρχει το κραχτοκλουβο παγιδα. Για τετοιες περιπτωσεις ειναι απαραιτητο,
τις αμαρτωλες σκεψεις να τις αποβαλουμε. Για το κλουβι παγιδα
 
Να προσθεσω ακομα και την μεθοδο πετσετα. Το πουλι χανει τα αυγα και τα πασχαλια οταν του κλεισεις αποτομα το φως.
Και επεισης καλο ειναι να υπαρχει το κραχτοκλουβο παγιδα. Για τετοιες περιπτωσεις ειναι απαραιτητο,
τις αμαρτωλες σκεψεις να τις αποβαλουμε. Για το κλουβι παγιδα
Αυτό, μου το είπε και κάποιος άλλος. Δεν έχω όμως τέτοιο κλουβί.Χρειάζεται όμως για τέτοιες περιπτώσεις.
Η πετσέτα δεν θα έφτανε σε τέτοιο ύψος(περίπου 1 1/2 όροφος).
 
Τελικά το δεύτερό μου ζευγάρι απέκτησε πέντε μικρά. Μάλιστα τα τρία πρώτα γεννήθηκαν την ίδια μέρα! Τα δύο επόμενα τις επόμενες δύο μέρες. Προς το παρόν είναι μια χαρά. Τα τα'ί'ζουν και οι δύο γονείς τόσο ώστε οι λαιμοί τους είναι πολύ πρησμένοι. Μεγάλωσαν αρκετά και το αστείο είναι να βλέπεις την κανάρα να κάθεται επάνω στη φωλιά και γύρω απ'αυτήν να εξέχουν πέντε κεφαλάκια! Αυτή ήταν η πρώτη γέννα για το ζευγάρι.
Από το αρχικό ζευγάρι απέκτησα επίσης πέντε νεοσσούς!Βασιζόμενος πάντα στις πολύτιμες συμβουλές του forum, αντικατέστησα τα αληθινά αυγά με ψεύτικα(μετά φόβου Θεού). Πέτυχε! Οι πιτσιρικάδες γεννήθηκαν όλοι την ίδια μέρα και κατά συνέπεια έχουν το ίδιο μέγεθος. Μόλις σηκωθεί η μαμά για φαγητό ή ενοχλημένη από την παρουσία μου, βλέπεις πέντε ανοιχτά στοματάκια να ορθώνονται ταυτόχρονα προς τα επάνω. Ο μπαμπάς ακόμα δεν ασχολείται με το τάισμα.Αντίθετα, ο γάιδαρος, ενώ αυτή η καημένη ζέσταινε τα μόλις μιας μέρας μικρά της, ανέβηκε επάνω της για να... Την πειράξει. Πλήρη αναισθησία.:D
Παρατήρησα πάντως ότι οι αρσενικοί τα'ί'ζουν τα μικρά,όχι απ'την πρώτη ημέρα γέννησής τους, αλλά 5-6 ημέρες μετά.
 
Καλησπέρα. Παρατήρησα ότι ένα από τα μικρά μου έχει φουσκώσει περίεργα στην περιοχή του λαιμού και προς το στήθος. Δεν είναι απ'το φαγητό. Είναι σαν να έχει αέρα μέσα, είναι διαφανές.
Που μπορεί να οφείλεται αυτό;
 
Back
Top