Αναπαραγωγή Το πρώτο μας αυγουλάκι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Vagos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Αν δεν έχει "πέσει" μέχρι αύριο, πάρε το πουλάκι στα χέρια σου και κοίταξε μήπως
η γούσα του είναι γεμάτη αέρα. Αν συμβαίνει πράγματι κάτι τέτοιο με μια αποστειρωμένη
βελώνα κάνουμε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ μερικές τρυπούλες στην περιοχή. Συνήθως αμέσως αποδεσμεύεται ο φυλακισμένος αέρας και εξαφανίζεται το "πρήξιμο"
 
Σας ευχαριστώ και τους δύο. Να υποθέσω ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος με το τρύπημα...
 
Τρύπησα τη ''φούσκα'' του μικρούλη(-ι) μία μόνο φορά και ξεφούσκωσε αμέσως. Ελπίζω τώρα να αρχίσει να τρώει ξανά γιατί εχθές κατά τη διάρκεια του τα'ί'σματος από τους γονείς,ήταν το μόνο που δεν σήκωνε το κεφάλι του.
 
Οι δέκα πέντε ημερών νεοσσοί ξεπόρτισαν και γενικώς γινόταν ένας χαμός στο κλουβί. Η μαμά άρχισε να φτιάχνει πάλι φωλιά,τα μικρά δεν την άφηναν σε...χλωρό κλαρί, οπότε αποφάσισα να χωρίσω την οικογένεια. Η μαμά μόνη της σε ένα κλουβάκι, κι ο μπαμπάς με τους πειναλέους μπόμπιρές του στη ζευγαρώστρα(ο φουκαράς έτρωγε όλη μέρα και τά'ι'ζε συνεχώς.Λεπτό δεν κάθησε).
Η κανάρα έκανε το πρώτο αυγό,το οποίο αντικατέστησα με ψεύτικο. Την άλλη μέρα που πήγα να ελέγξω, είχε κάνει κ' δεύτερο αυγό που όμως είχε σπάσει(μόνη της, μέσα στη φωλιά). Παρ'όλα αυτά το αντικατέστησα κι αυτό με ψεύτικο. Την επόμενη μέρα δεν έκανε αυγό. Ούτε και την μεθεπόμενη. Γιατί;Δεν γνωρίζω. Την επέστρεψα όμως στην οικογένειά της να βοηθήσει τον ''σύζυγό'' της γιατί αυτός τρέχει και δεν φτάνει! 🙄
 
Εφοσον τα χωρισες τα πουλια η καναρα πως να κανει μικρα εφοσον δεν υπηρξε επαφη με τον καναρο;
 
Όταν τα χώρισα είχε ήδη κάνει το πρώτο αυγό. Επειδή όμως τα μικρά την ενοχλούσαν αποφάσισα να τα χωρίσω.
 
Γι' αυτό χρειάζεται η ζευγαρώστρα Βαγγέλη.
Θα μπορούσες να τα είχες όλα καλά τώρα, αν δεν ήσουν
αναγκασμένος να κάνεις μια "άγαρμπη" μετακόμιση, που όπως αποδείχτηκε
ήταν η αφορμή για να παρατήσει την νέα φωλιά. Σε 7-10 μέρες δώσε
καινούργια φωλιά και κλωστές και θα σου κάνει μια νέα γέννα. 😉
 
Γεια σου φόρουμ.
Το πρώτο μου ζευγάρι, Ασπρούλης- Ειρήνη,έχει πέντε νεοσσούς 20 ημερών περίπου. Τα'ί'ζουν τα μικρά τους κανονικά και οι δύο. Η Ειρήνη μου όμως ξεκίνησε να κάνει αυγά για τρίτη(!) φορά, κάτι που προσωπικά δεν επιθυμούσα για να μην εξαντληθεί(είναι και λεπτούλα!), αλλά δεν ήξερα πώς να αποτρέψω.Βλέπετε,τα μικρά ''άραζαν'' συνεχώς μέσα στη φωλιά και τη χρησιμοποιούν κ' για νυχτερινό κατάλυμα. Τα πουλιά βρίσκονται σε κανονική ''κλασσική'' ζευγαρώστρα.
Να βάλω το χώρισμα και να αφήσω τον αρσενικό με τα μικρά και την κανάρα μόνη,ή να τα αφήσω όπως είναι; Το ρωτάω αυτό γιατί τα μικρούλια πηγαίνουν συνεχώς στη φωλιά με τη μάνα τους και ενδεχομένως να την ενοχλήσουν.
Χώρισα τον αρσενικό του δεύτερού μου ζευγαριού γιατί άρχισε να γίνεται επιθετικός προς τους μικρούς,ιδιαίτερα την ώρα του φαγητού. Ο Κανέλλος(ο μπαμπάς) τρελαίνεται για αυγό και μήλο και δεδομένου ότι τα ενός μηνός μικρά αρχίζουν να τρώνε μόνα τους,ιδιαιτέρως τις ''μαλακές'' τροφές, εκείνος τα τσιμπούσε στο κεφάλι για να τα απομακρύνει από το φαγητό(το ίδιο έκανε κ' στη γυναίκα του όταν επρόκειτο για αυγό).Αυτά τα καημένα στέκονταν χωρίς να αντιδρούν γιατί δεν κατανοούσαν τι συνέβαινε.''Αφού μας τα'ί'ζει, γιατί μας χτυπάει τώρα;'',ένα πράμα.
Να βάλω την θηλυκιά μαζί του,ή να περιμένω μερικές ημέρες ακόμα; Οι μπόμπιρες τρώνε αυγό κ' μήλο,όχι όμως σπόρους από τις τα'ί'στρες,τουλάχιστον όχι όλοι.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Τελικά έβαλα όλους τους πιτσιρικάδες σε μια μεγάλη κλούβα(έντεκα τον αριθμό). Έχουν πολύ γέλιο,τα σκουρόχρωμα κοιτάζουν περίεργα τα ανοιχτόχρωμα(απαλό κίτρινο) και μάλιστα κάποιο απ'αυτά προσπαθεί να τα μαδήσει! Τρώνε κανονικά απ'όλους τους σπόρους, μήλο, αυγό, μαρούλι, αγγούρι και αυγοτροφή.
Οι γονείς βρίσκονται σε δύο ζευγαρώστρες(ανά ζευγάρι φυσικά).
Οι μεν Ασπρούλης- Ειρήνη έχουν τρία αυγά(υπήρχαν πέντε,το ένα το βρήκα σπασμένο το άλλο δεν το βρήκα καθόλου). Τον αρσενικό τον χώρισα για τους λόγους που περιγράφω σε άλλο θέμα: https://community.petbirds.gr/threads/%CE%91%CF%81%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CF%86%CF%89%CE%BB%CE%B9%CE%AC.13051/.
To άλλο ζευγάρι,Κανέλλος-Olive,έχουν έξι(!) αυγάκαι προς το παρόν όλα είναι καλά.
 
να τα χαιρεσαι! Μαρουλι μην τους βαζεις δεν κανει. Μπορει να παθουν διαρροια.
 
Σε ευχαριστώ, νά'σαι καλά. Είναι μεγαλούτσικα πουλάκια, ενάμισυ μήνα και παραπάνω.Λες να έχω πρόβλημα με το μαρούλι;
 
πολυ πιθανο. Εχει προκαλεσει πολλα προβληματα σε πολλους το μαρουλι.
 
Έσκασε μύτη ο πρώτος μπόμπιρας της Ειρήνης! Επιστρέφοντας απ'τη δουλειά πήγα να ελέγξω τα πουλιά. Παρατήρησα ότι η Ειρήνη με κοιτούσε περίεργα, σχεδόν ανήσυχα,όταν πλησίασα. Την ανάγκασα να σηκωθεί(δεν σηκωνόταν ούτε κι όταν την χάιδευα)και είδα το μικρό. Δυστυχώς(ευτυχώς μάλλον) ένα άλλο αυγό που είδα ραγισμένο και μου φάνηκε ότι είχε μέσα νεκρό πουλάκι,ήταν άσπορο.Αυτά προς το παρόν.
 
Back
Top