Αναπαραγωγή Υπάρχει εξήγηση για το χρώμα τελευταίου αυγού στα καναρίνια;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stamatis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stamatis

PB New Member
Εγγραφή
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
58
Πόλη
Λουτράκι
γειά σας,
έχω μια απορία που ακόμα δεν έχω βρει κάποια απάντηση. Μήπως γνωρίζετε κάποια εξήγηση σχετικά με το διαφορετικό χρώμα του τελευταίου αυγού στα καναρίνια;
 
Το λευκό χρώμα των αυγών οφείλεται στο ασβέστιο που περιέχουν. Η διαδικασία άντλησης ασβεστίου από τον οργανισμό του πτηνού για το σχηματισμό του κελύφους του αυγού τίθεται σε φάση αναστολής κατά τη δημιουργία του τελευταίου αυγού. Επομένως, οι μικρότερες ποσότητες ασβεστίου κατά τη δημιουργία του τελευταίου αυγού το εμφανίζουν λιγότερο λευκό από τα υπόλοιπα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: BISBA
Γρηγόρη ευχαριστώ για την απάντηση αλλά η απορία μου υπάρχει ακόμα για τον εξής λόγο: τα αυγά των καναρινιών δεν είναι άσπρα αλλλα σκουρόχρωμα και με όσα αναφέρεις το τελευταίο θα έπρεπε να είναι πιο σκούρο από τα άλλα και αυτό θα μου ήταν κατανοητό, όμως με τα αυγά των καναρινιών συμβαίνει το εντελώς αντίθετο, το τελευταιό είναι πιο ανοιχτόχρωμο με ένα ελαφρώς γαλάζιο χρώμα. Για του λόγου το αληθές παραθέτω και την foto (αν τα καταφέρω, γιατί είναι η πρώτη φορά) και κοιτάξτε το πανω αριστερό αυγό.
 

Συνημμένα

  • teleftaio-avgo.webp
    teleftaio-avgo.webp
    3,3 KB · Προβολές: 135
Δεν έχω βρει καμία εξήγηση μέχρι σήμερα σε ξένη αρθρογραφία για αυτό το θέμα. Αναφορές μόνο για την ύπαρξη του φαινομένου υπάρχουν.
Νομίζω ότι κανείς δεν κάθησε να το "ψάξει" επιστημονικά γιατί δεν έχει κανένα ιδαίτερο ενδιαφέρων ούτε θα εξυπηρετήσει σε τίποτα η λύση του "μυστηρίου".
Μια υπόθεση που θα κάνω: ίσως να έχει σχέση με την λειτουργία κάποιων ορμονών κατά τη διάρκεια της ωορηξίας.
 
σακη δεν συμφωνω με το "γιατί δεν έχει κανένα ιδαίτερο ενδιαφέρων ούτε θα εξυπηρετήσει σε τίποτα η λύση του "μυστηρίου"."
δεν ξερω πως το βλεπουν οι αλλοι φιλοι μας εδω, αλλα εμενα θα με εξυπηρετουσε διοτι θα ηξερα ποτε ειναι το τελευτευο αβγο και θα μπορουσα να βαλω τα αληθινα αυγα. Οταν εχουμε 5 η 6 αυγα καλα αλλα αμα ειναι η καναρα να κανει 1, 2, 3 η 4 μονο να μην περιμενουμε ασκοπα να δουμε μηπως κανει ακομα κανενα. ενταξει λεπτομερια ειναι αλλα πιστευω βοηθαει. εγω τουλαχιστον το κοιταω αυτο

τονι
 
Mάλλον ΤΟΝΙ έχεις κάνει κάποια παρανόηση.
Το τελευταίο αυγό κάθε σειράς (γέννας), είτε ξέρουμε το ΓΙΑΤΙ είτε όχι,
θα είναι αυτό το ανοιχτό σιελ χρώμα. Οπως στην φωτογραφία
που δείχνει ο Σταμάτης. Μόλις το δείς θα ξέρεις οτι η κανάρα σου
συμπλήρωσε αυτήν την γέννα.
-Η συζήτηση δεν γίνεται για το ΕΑΝ, αλλά δια το ΓΙΑΤΙ!
 
Μάκη με πρόλαβες. 🙂
Τόνι έτσι και αλλιώς το τελευταίο αυγό θα έχει το ανοιχτό χρώμα. Το να γνωρίζεις γιατί γίνετε αυτό, πιστεύω δεν έχει καμία αξία γιατί δεν θα επηρεάσει σε κάτι στην εκτροφή σου. Καθαρά από περιέργεια θα ήθελα και γω να μάθω το γιατί. 🙂
Έχετε παρατηρήσει ότι κανένα αυγό ακόμη και στην ίδια φωλιά δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο.
 
Το τελευταίο αυγο που γεννάει το καναρίνι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης ώστε ο τελευταίος νεοσσός να είναι περισσότερος δραστήριος και να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους νεοσσούς, οι οποίοι έχουν βγεί απο το αυγο νωρίτερα. Δεν γνωρίζω όμως αν το γεγονός αυτό παίζει κάποιο ρόλο στο χρώμα του τελευταίου αυγού.
 
Επειδή θεωρώ ότι είναι μέρος της αναπαραγωγικής διαδικασίας και επειδή πιστεύω πως τίποτα και ιδιαίτερα στη φύση, δεν γίνεται τυχαία για αυτό και αναζητώ μια εξήγηση. Όσο δε ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτό, εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να πάρω θέση και να πω αν έχει αξία ή όχι στην εκτροφή μας. Άλλωστε η παρατήρηση και η περιέργεια μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει τον άνθρωπο να κάνει τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις, από την πιο απλή μέχρι την πιό σύνθετη.
Φιλικά
Σταμάτης
 
Το τελευταίο αυγο που γεννάει το καναρίνι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης ώστε ο τελευταίος νεοσσός να είναι περισσότερος δραστήριος και να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους νεοσσούς, οι οποίοι έχουν βγεί απο το αυγο νωρίτερα. Δεν γνωρίζω όμως αν το γεγονός αυτό παίζει κάποιο ρόλο στο χρώμα του τελευταίου αυγού.

Τι γίνεται στην περίπτωση που εμείς πέρνουμε τα αυγά και τα βάζουμε όλα μαζί για εκκόλαψη; Ο τέταρτος νεοσσός θα είναι περισσότερο δραστήριος απο τους υπόλοιπους 3 και ας εκκολάφτηκαν την ίδια ημέρα; Δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο περί τεστοστερόνης. Μπορείς σε παρακαλώ να μου βάλεις μια παραπομπή της πηγής αυτής να την διαβάσω;
Φιλικά
 
Πες μου Σταμάτη
τι αξία θα είχε αν γνώριζες που οφείλετε το θαλασσί αυγό.
Θα άλλαζες κάτι στην διατροφή σου για να τα κάνεις όλα μπλέ; ή μη μπλέ;
ή να το θέσω αλλιώς το ερώτημα με ένα άλλο παράδειγμα: Γιατί ο αρσενικός κελαιδάει με σηκωμένο κεφάλι μετά από κάθε βάτεμα που έχει με τη θηλυκιά;
Και για να προλάβω αντιδράσεις, ότι μας "δείχνει" αν είναι πετυχημένο το ζευγάρωμα, θα πω ότι έχω δει "πετυχημένα" ζευγαρώματα με άσπορα αυγά.
 
SAKIS_X είπε:
Και για να προλάβω αντιδράσεις, ότι μας "δείχνει" αν είναι πετυχημένο το ζευγάρωμα, θα πω ότι έχω δει "πετυχημένα" ζευγαρώματα με άσπορα αυγά.
Επίσης έχω δει "μουλωχτά ζευγαρώματα" χωρίς κιχ, που έδωσαν 5 στα 5 αβγά. Αν δεν τους έβλεπα κατά λάθος μια φορά, θα ορκιζόμουν ότι δεν είχε υπάρξει ούτε μια επαφή του συγκεκριμένου ζευγαριού. :D
 
Φίλε Γρηγόρη(inca1099) οι παραπομπές που ζήτησες:

findarticles.com/p/articles/mi_qa3793/is_199901/ai_n8832363 | Intraclutch variation in testosterone content of Red-winged Blackbird eggs
The Canary Files - breeding season
sociallearning.info/home/pdf/natural%20history%2011-98.pdf
 
Σάκη,
μου κάνεις μια υποθετική ερώτηση και θα δώσω μια υποθετική απάντηση, που πιστεύω δεν θα προσφέρει τίποτα, άλλοστε δεν ξέρω να σου απαντήσω ούτε και ισχυρίστηκα ότι σίγουρα κάποιο ρόλο θα παίζει στη εκτροφή. Όσο για τον αρσενικό που με ρωτάς γιατί κελαϊδάει μάλλον πανηγυρίζει για την επιτυχία αυτού που έκανε ή που νομίζει ότι έκανε 😀. Αυτή είναι συμπεριφορά του αρσενικού άν δεν είναι μουλοχτός όπως λέει και ο Σταύρος αλλά δεν είναι κανόνας, ενώ το χρώμα στο τελευταίο αυγό είναι κανόνας και για αυτό πιστεύω έχει ενδιαφέρον για γνώση, άλλοστε ποτέ μη λες ποτέ, για σκέψου αν ξέραμε και είχε σημασία το σιέλ μπορεί και να τα κάναμε όλα σιέλ
 
Παιδιά, έχετε παρατηρήσει το τελευταίο αυγό, το σιέλ που λέτε και ο Λευτέρης (red) λέει ότι είναι έτσι λόγω αυξημένης τεστοστερόνης και η τεστοστερόνη είναι κατά κυριο λόγο αρσενική ορμόνη, αν από αυτό το αυγό βγαίνουν αρσενικά ή κυρίως αρσενικά και αν βγαίνουν θυληκά είναι γόνιμα.
 
Είχατε δεν είχατε, ανοίξατε "δουλειές":D.
Ωραία - ωραία, να το κάνουμε αυτό Λάζαρε
και οπωσδήποτε θα έχει ενδιαφέρον, αλλά ταυτόχρονα
πρέπει να επιλυθούν και πρακτικά προβλήματα.
Πώς δηλαδή θα σημαδέψουμε τον νεοσσό που θα
προκύψει απο το τελευταίο αυγό ; Και πρίν απ' όλα
πώς θα είμαστε απο πάνω την ώρα του σκασήματος των αυγών,
μιας και εμείς που τα τοποθετούμε όλα μαζί δεν έχουμε την πολυτέλεια
να τα βλέπουμε να σκάνε ένα-ένα καθημερινά.
-Θάλεγα, μια έτσι πρόχειρη σκέψη, να γίνεται συλλογή όλων των ΣΙΕΛ,
και να τοποθετούνται ΟΛΑ σε μία παραμάννα. Ετσι θα μπορεί να
γίνει πιο εύκολη η παρακολούθησή τους. Τί λέτε;
 
  • Like
Αντιδράσεις: lizard
πολύ καλή ιδέα, αρκεί να δεχτούν τα παιδιά που έχουν τέτοια δυνατότητα δηλαδή πολλά ζευγάρια. Εγώ θα το προσπαθήσω, 4 ζευγαράκια έχω αλλά επειδή τώρα ετοιμάζονται για τη δεύετερη γέννα και έχω και μια θυληκιά που σε κάποιο post ρωτούσα άν υπάρχει περίπτωση στειρότητας,(συνεχίζει με επιμονή να μη γεννά), θα τα βάλλω σε αυτήν. Έκανα μια δοκιμή με πλαστικά σ' αυτήν και δεν σηκώνετε από τη φωλιά ούτε με σφαίρες :).
 
Θα συμφωνήσω με το Σάκη ότι πιθανότατα η όποια παρατήρηση δεν θα έχει κάποια πρακτική εφαρμογή στην εκτροφή μας. Αλλά η παρατήρηση ποτέ δεν έβλαψε κανένα και η κατανόηση κάποιων λειτουργιών είναι πάντα χρήσιμη με ότι και αν ασχολούμαστε. Καλή επιτυχία στο πείραμα παιδιά και περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας από αυτό το post. Μόνο ένα πρόβλημα με τον τρόπο παρατήρησης. Αν βάλουμε 3-4 αυγά σε μία παραμάνα στο τέλος δεν θα ξέρουμε την καταγωγή του κάθε νεοσσού (εκτός κι αν είναι πολύ ανόμοια μεταξύ τους πουλιά). Αυτό είναι πρόβλημα στον σχεδιασμό των επόμενων ζευγαριών. Μία λύση είναι τα πουλιά που θα βγουν να μην τα ξαναχρησιμοποιήσουμε στην εκτροφή μας (για αποφυγή αιμομιξίας). Είναι πιστεύω και το μόνο κόστος του πειράματος.

Δυστυχώς φέτος δεν έχω βάλει καναρίνια για να πάρω μέρος κι εγώ στη διαδικασία.
 
Θα μπω και γω στη διαδικασία (όσο μπορώ). Τα πουλιά θα είναι ανόμοια οπότε δεν θα υπάρχει περίπτωση να τα μπερδέψω. Θα είναι λιποχ. κοκκ. μωσαίκ., Αχάτες κοκκ. μωσαίκ και Αχάτες Οπάλ κοκκ. μωσαίκ (από "καθαρή" γραμμή) και ίσως Τζάπαν Χόσο. Ευτυχώς όλες οι παραπάνω φωλιές είναι ίδιας μέρας. Απλά θα κάνω ωοσκόπηση πρώτα και μετά θα βάλω όσα σιελ είναι πιασμένα σε μια κανάρα.
Αντε να δούμε τι θα βγει.:) Τουλάχιστον θα έχω την ευκαιρία να παρατηρήσω τα μικρά του τελευταίου αυγού όλα σε μια φωλιά.:)
 
Μεσα και εγω, ολα τα σιελ σε μια
αλλα τι προσπαθουμε να δουμε;
εαν ειναι ζαγορακηδες τα μικρα; η εαν ειναι ολα αρσενικα;
καπου εχασα το ποστ🙄

ΜΦΧ
Πανος
 
Back
Top