Φροντίδα Φωτισμός εκτροφείου

Επανήλθα λοιπόν... σας έχω νέα.
Σύμφωνα με μελέτη του κου fotodiaplassi.com/content/lighting/np_june_08/FULL_SPECTRUM_LIGHT_SOURCES_PART_c.pdf, απόσπασμα το οποίο και βλέπετε οι λάμπες φθορίου TL-D για τις οποίες μιλάμε έχουν τη δυνατότητα να παράγουν UVA και UVB σε πολύ μικρά ποσοστά σε σχέση με τον ήλιο
Το ποσοστό UVB υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπουν σύμφωνα με τον http://vitamindhealth.org/ είναι τόσο μικρό, ώστε απαιτούνται τουλάχιστον 30 ώρες συνεχούς έκθεσης για ενεργοποιηθεί μια προσωρινή αύξηση στη σύνθεση βιταμίνης D
Οι ακτίνες αυτές έχουν δράση μόνο όταν βρίσκονται σε απόσταση από 35 έως 45 εκατοστά από τα πτηνά και μπορείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα να το διαβάσετε στο σημείο που λέει..."A major study of general lighting practice employed by birdkeepers revealed that on the average, the popular distance from bird to light was 14-18" (2)",... Διατηρούν αυτή τη δυνατότητα για τους 18-24 πρώτους μήνες λειτουργίας. Η διάρκεια "ζωής" τους αυξάνεται εκπληκτικά ακόμη και 55% εφ' όσον έχουν ομαλή εκκίνηση (ηλεκτρονικό Ballast).
Για την ενδεικνυόμενη θερμοκρασία χρώματος πρέπει να είναι από 5.000ok μέχρι και 6.400ok
 
Γιάννη απ΄ότι κατάλαβα (από την μελέτη κ. Πολλασίδη) με τις λάμπες απλά κάνουμε καλύτερο το περιβάλλον τους, όμως ουσιαστικά δεν προσφέρουμε και πολλά... Εάν κάνει κάποιος μια αναγωγή ότι αυτού του τύπου λάμπες έγιναν ευρέως διαδεδομένες από τα ενυδρεία, που εκεί νομίζω πως λόγω του νερού ούτως ή άλλως δεν είναι μεγάλες οι ανάγκες των ψαριών και η πρόσληψη από το ηλιακό φως, πείθομαι πως έτσι είναι... Βοήθησε λίγο παραπάνω αναφέροντας την άποψη σου, σχετικά με όσα μας λες στο # 27;
 
Όχι όχι... η έρευνα αφορά τον άνθρωπο και άρα τον ανθρώπινο όγκο. Ο φωτισμός σε ενυδρεία βρίσκεται πολύ μπροστά σε μελέτες αλλά δεν έχει να κάνει με αυτόν στα εκτροφεία... Τώρα Γιάννη αν μου πεις ποιο ακριβώς σε ενδιαφέρει από το 27 θα σου πω και τη γνώμη μου.
 
Γιάννη με προβλημάτισε το κομμάτι που λέει ότι ούτε σε 30 ώρες έκθεσης δεν έχει κάποιο όφελος... εκεί μπερδεύτηκα λίγο, συμφωνα με τα λεγόμενά του δεν κάνουμε τίποτα με τις λάμπες, σε σχέση με την D΄ ! απλά τα ξεγελάμε ως προς την εποχή...
 
Πραγματικά Γιάννη, αν η εκτροφή βρίσκεται σε κάποιο εντελώς ανήλιο υπόγειο, ή κλιμακοστάσιο, αποθήκη κλπ, τότε πιθανό να υπάρχει θέμα. Εκεί πρέπει να στραφούμε σε πολύ πιο ακριβές λύσεις. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις έχουμε μεικτό φωτισμό, οπότε όλα διορθώνονται. Η προβιταμίνη D3 για την οποία "καιγόμαστε" χρειάζεται δέκα λεπτά φως ηλιακό για να μεταβολιστεί στον οργανισμό του καναρινιού. Ακόμη και ένα μικρό παράθυρο μπορεί να βοηθήσει.
 
,... Διατηρούν αυτή τη δυνατότητα για τους 18-24 πρώτους μήνες λειτουργίας. Η διάρκεια "ζωής" τους αυξάνεται εκπληκτικά ακόμη και 55% εφ' όσον έχουν ομαλή εκκίνηση (ηλεκτρονικό Ballast).

Γιάννη αυτό ισχύει για όλες τις φθορισμού; Γιατί αυτές που χρησιμοποιώ λένε για 20,000 ώρες!
Osram L 36W-965 G13 Biolux SVETILA.com en
 
Για να μην ξεχνιόμαστε... ΔΕΝ είμαι ειδικός. Απλά παλεύω να μάθω...
Οι ώρες λειτουργίας των λαμπτήρων επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη ή μη λειτουργία, από τον τρόπο που ανάβουν κλπ.
Ο κος Μάκης μίλησε για 2 το πολύ χρόνια και είναι φρόνιμο να αλλάζουν τότε. Γιατί (14 ώρες τη μέρα Χ 365 μέρες Χ 2 χρόνια = 10220 ώρες) σχεδόν στα μισά. Οι ώρες λειτουργίας αφορούν μόνο τη "διάρκεια" ζωής και όχι για πόσο διάστημα δίνουν όλα αυτά που χρειαζόμαστε.
 
Μαλλον διαβαζοντας και προηγουμενα ποστς δεν προσεξα οτι ειπες γις τις λαμπες φθοριου. Αλλα γιατι σου εδωσαν την παραπανω πληροφορια με τις 30 ωρες; Καθαρα ενημερωτικα;
 
Φοίβο αυτό με τις 30 ώρες αποτελεί ένα παράδειγμα του http://vitamindhealth.org/ που θέλοντας να τονίσει την αξία του ήλιου και να τη συγκρίνει με τα "υποκατάστατα" φωτισμού, έγραψε πως το ποσοστό UVB υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι λάμπες αυτές (οι ειδικές) είναι τόσο μικρό, ώστε απαιτούνται τουλάχιστον 30 ώρες συνεχούς έκθεσης για ενεργοποιηθεί μια προσωρινή αύξηση στη σύνθεση βιταμίνης D. Για τον ήλιο το αντίστοιχο χρονικό διάστημα περιορίζεται στα 22 λεπτά της ώρας σε μέρα του καλοκαιριού. Μπορείς να το διαβάσεις στη fotodiaplassi.com/content/lighting/np_june_08/FULL_SPECTRUM_LIGHT_SOURCES_PART_c.pdf, στην οποία έχω κάνει αναφορά στο 27. Παρόμοια ο Ball σε μελέτη του το 2002 είπε "οκτώ ώρες σε περιβάλλον γραφείου ή σχολικής αίθουσας με λαμπτήρες πλήρους φάσματος έχουν μικρότερη επίδραση από ότι ένα λεπτό σε ηλιακό φως"...
 
Aυτη Γιαννη ητανε η απορια μου για πολλα χρονια βλεποντας κλουβια οπως τα δικα σου το ενα πανω απο το αλλο σε εκτροφεια που ειχαν φωτισμο μονο στην οροφη κ ελεγα πως γινεται τα κατω κατω πουλια να βλεπουν κ να αναπληρωνουν της ακτινες που χρειαζονται, κ η απαντηση ηταν οτι τα καναρινια δεν θελουν κατι παραπανω. Δυστυχως ομως δεν ειναι ετσι. Εγω περυσι αγορασα δυο λαμπες αρκαδια και εχω πολλη κοντα στα κλουβια κ στο υπογειο χρησιμοποιω της λαμπες της philips που προσομοιαζουν το ηλιακο φως αλλα ειναι πανακριβες 180 ευρω το πακετο των 25. Τωρα θα κοιταξω να βρω αυτο τον αντανακλαστηρα που εβαλες παραπανω να τον χρησιμοποιησω να δω τι αποτελεσματα θα εχει.
 
Ο φωτισμός του εκτροφείου είναι από μόνος του τεράστιο κεφάλαιο στις κάθε είδους εκτροφές. Όσα κι αν γράψουμε, όσο κι αν ψάξουμε συνεχώς θα μας ξεπερνά μια και η τεχνογνωσία τρέχει και εμείς σερνόμαστε στην κυριολεξία πίσω της. Καλό είναι πριν ολοκληρώσουμε την απόφαση για το είδος του φωτισμού που θα βάλουμε στο χώρο μας, να διαβάσουμε μελέτες (δυστυχώς μόνο λίγες είναι στα Ελληνικά) για να δούμε ακριβώς τι μας είναι απαραίτητο. Ο κάθε χώρος είναι μοναδικός όπως και οι συνθήκες που επικρατούν σ΄ αυτόν. έκανα μια προσπάθεια (αρκετούς μήνες) να συγκεντρώσω και να παραθέσω όλα όσα σχετικά κυκλοφορούσαν.
Αυτό που κατάφερα να συγκεντρώσω και να αξιολογήσω ως χρήσιμο βρίσκεται εδώ.
Επειδή μίλησες για υπόγειο, ... αν η απουσία του ήλιου είναι ολοκληρωτική... Φοβάμαι πως θα πρέπει να ψάξεις λίγο περισσότερο αν φυσικά το θέλεις ή δεν το έχεις κάνει ακόμη.
Φυσικά ότι συγκεντρώσεις μπορείς να το μεταφέρεις για ενημέρωση εδώ. Μια περιγραφή και μια δυο φωτογραφίες του χώρου σου, θα προκαλούσε πιστεύω μερικούς από μας για περαιτέρω ψάξιμο και πιθανή βοήθεια σε όλους μας.
 
Επικουρικά του άρθρου που έγραψα, καλό είναι να διαβαστεί και αυτό http://www.canaryscience.com/Canary-New-Discovery.htmlπου περιγράφει πειράματα αρκετών χρόνων, που αποδεικνύουν την επίδραση του φωτός στο φύλο των καναρινιών.
Νομίζω πως πέρα από όλα τα άλλα αξίζει μιας δεύτερης ματιάς και μια προσεκτικής ανάγνωσης των στατιστικών στοιχείων που έχουν καταγραφεί στις εκτροφές μας.
 
Επικουρικά του αρχικού άρθρου... καλό είναι να διαβαστεί και αυτό http://www.canaryscience.com/Canary-New-Discovery.htmlπου περιγράφει πειράματα αρκετών χρόνων, που αποδεικνύουν την επίδραση του φωτός στο φύλο των καναρινιών.
Νομίζω πως πέρα από όλα τα άλλα αξίζει μιας δεύτερης ματιάς και μια προσεκτικής ανάγνωσης των στατιστικών στοιχείων που έχουν καταγραφεί στις εκτροφές μας.


Χωρις να θελω να καταριψω την ερευνα του αρθρογραφου, διαφωνω με την θεωρια αυτη, εκτος κι αντιλαμβανομαι κατι λαθος. Η γονιμοποιηση γινεται μεσα στο σωμα στο σωμα του θηλυκου πολυ πριν τα αυγα φτασουν στη φωλια και τα "δει ο ηλιος" οπως περιγραφει ο συγγραφεας. Ετσι δεν ειναι; 😵 Οταν ειχα παλιοτερα τα καναρινια τα οποια κρατουσα στο μπαλκονι απο την ανοιξη ως το φθινοπωρο σε σκιερο μερος, εβγαλα ολοκληρες γεννες με αρσενικα πουλια. Δεν καταλαβαινω λοιπον που βασιζει τη στατιστικη του..

Επισης γιατι να ισχυει κατι διαφορετικο για τα καναρινια τα οποια μαλιστα δεν ειναι "φυσικο" ειδος. Αλλα πουλια που φωλιαζουν σε κουφαλες δεντρων απο τη φυση τους, τα αυγα τους ειναι στο σκοταδι απο τη γεννηση ως την εκκολαψη τους.
 
Ανέστη είχα κι εγώ τις δικές σου αμφιβολίες.
Σε αντίστοιχο άρθρο έχω αναγράψει πως υπήρχαν σχετικές μελέτες και περίμενα τεκμηριωμένο αντίλογο ώστε να καταλάβω τι πραγματικά συμβαίνει. Σε <email removed> στο group που έχει κάνει την ανάρτηση (εξαιρετική ομάδα για όσους δεν το ξέρουν) πήρα την απάντηση πως το ίδιο συμβαίνει και στα ερπετά (χελώνες, κροκόδειλοι κλπ) με μοναδικό μέσο επιλογής του φύλου τη θερμοκρασία εκκόλαψης... και εκεί είναι απόλυτα τεκμηριωμένο. Η γονιμοποίηση και σ' αυτές τις περιπτώσεις έχει προηγηθεί.
Επιπρόσθετα χρειάζομαι μερικές μέρες ώστε να κοιτάξω στα δικά μου αρχεία να δω περίπου το ποσοστό ανά φύλο και θα επανέλθω. Άλλωστε όλα είναι υπό αμφισβήτηση και έρευνα ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη "βελτίωση" και η επιστημονική επιβεβαίωση.
 
.. Σε <email removed> στο group που έχει κάνει την ανάρτηση (εξαιρετική ομάδα για όσους δεν το ξέρουν) πήρα την απάντηση πως το ίδιο συμβαίνει και στα ερπετά (χελώνες, κροκόδειλοι κλπ) με μοναδικό μέσο επιλογής του φύλου τη θερμοκρασία εκκόλαψης... και εκεί είναι απόλυτα τεκμηριωμένο..

Πηρες ως απαντηση μια συγκριση εντελως ανομοιων ειδων, ενω παραβλεφθηκε το προφανες
..Αλλα πουλια που φωλιαζουν σε κουφαλες δεντρων απο τη φυση τους, τα αυγα τους ειναι στο σκοταδι απο τη γεννηση ως την εκκολαψη τους.

Επισης μου φαινεται καπως ατοπο - θα το χαρακτηριζα- το γεγονος οτι ψαχνουμε να ταιριαξουμε εναν τοσο λεπτο κανονα της φυσης, σε ειδος που δεν εφτιαξε η ιδια η φυση μονη της.
 
Ανέστη δεν μπορώ να σου καταλογίσω άδικο... Ούτε οι αμφιβολίες σου απέχουν από τις δικές μου... και ασφαλώς δεν είμαι οπαδός καμιάς θεωρίας... Απλά είμαι από πριν περισσότερο έτοιμος να δω αυτή την εξέλιξη, μια και σε μια τεκμηριωμένη έρευνα δεν μπορώ να κλείσω τα αυτιά μου επειδή απλά δεν μου κάθεται στη λογική μου. Τη διαβάζω και προσπαθώ με το χρόνο να επιβεβαιώσω ή να απορρίψω δεδομένα. Θα ήθελα περισσότερα από τους "συγγραφείς" της συγκεκριμένης "έρευνας-μελέτης", αλλά δεν τα έχω. Αν κάποιος επικοινωνήσει μαζί τους και καταφέρει να εκμαιεύσει κάποιες πληροφορίες θα ήταν αφάνταστα χρήσιμο να τις μεταφέρει και στην ομάδα.
Η συγκεκριμένη "κατάσταση" ως πληροφορία, ακούγεται από κάποιους εκτροφείς μεταξύ σοβαρού κι αστείου εδώ και χρόνια. Μάλιστα πριν κάποιους μήνες είχα διαβάσει και κάτι σχετικό το οποίο δυστυχώς τότε το απέρριψα μια και δεν "πατούσε' στη λογική μου.
Ίσως αν το είχα κρατήσει να είχαμε περισσότερα στοιχεία...
Δεν θεωρώ πλέον τίποτε ως δεδομένο και προσπαθώ να μάθω όσο το δυνατό περισσότερα. Σ' αυτή την προσπάθεια και τη συνεχή αναζήτηση βρήκα κάτι που θεώρησα καλό να το φέρω στην παρέα μας.
Αν είναι σωστό ή λάθος θα φανεί κάποια στιγμή στο μέλλον, μέχρι τότε διαβάζω και περιμένω... και φυσικά ότι βρίσκω θεωρώ κάτι περισσότερο από υποχρέωσή μου να το φέρω προς συζήτηση στην παρέα...
Ξαναλέω μέχρι τελικού αποτελέσματος δεν υιοθετώ τίποτε...
 
Ερώτηση...όλη αυτή η συζήτηση αφορά χώρους που δεν τους λούζει ο ήλιος (με σωστά παράθυρα δηλαδή); Θέλω να πω, αν ο ήλιος έχει καλή πρόσβαση τότε ένας τεχνητός φωτισμός ΕΊΝΑΙ απαραίτητος;
 
Ερώτηση...όλη αυτή η συζήτηση αφορά χώρους που δεν τους λούζει ο ήλιος (με σωστά παράθυρα δηλαδή); Θέλω να πω, αν ο ήλιος έχει καλή πρόσβαση τότε ένας τεχνητός φωτισμός ΕΊΝΑΙ απαραίτητος;
Νίκο ακριβώς μιλάμε για χώρους που ο ήλιος έχει μικρή έως μεσαία παρουσία, ακόμη και αν υπάρχουν πολλά παράθυρα.
Σε όλες δηλαδή τις περιπτώσεις που ο απουσιάζει είτε γιατί δεν υπάρχει μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια (αν η προετοιμασία και η εκτροφή γίνεται από Δεκέμβρη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου) είτε γιατί τα ανοίγματα είναι λίγα και δεν προσφέρουν τον ήλιο που απαιτείται.
Για τις εντελώς σκοτεινές εκτροφές (υπόγεια κλπ) απαιτείται καλός και εξειδικευμένος σχεδιασμός του φωτισμού, του εξαερισμού κλπ.
 
Back
Top