Ασθένειες Ακουμπάει την κοιλιά της στην πατήθρα, είναι άρρωστο;

alicedros

PB Supporter
Εγγραφή
21 Ιουν 2010
Μηνύματα
12.448
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους!
Το καναρινακι που μου είχε αρρωστήσει (μάλλον επρόκειτο για σαλμονέλα) το καλοκαίρι εδώ και τόσο καιρό δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα! Από χθες παρατήρησα ότι ακουμπάει την κοιλίτσα της στην πατηθρα ή στην ταιστρα.. Ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα κινητική και τώρα είναι στα ίδια επίπεδα.. Την εβδομάδα που μας πέρασε την έπιασα με αποχή την κοίταξα από κάτω και ήταν όπως είναι πάντα, δεν είδα κάτι ύποπτο και καθόλου αδύνατη! Ίσα ίσα που έχω την υποψία ότι είδα και λίγο λίπος κάτω από τον θώρακα... Την βλέπω τρώει, πετάει κανονικά, δεν είναι φουσκωμένη, φτιάχνει τα φτερακια της, τιτιβιζει απλά κάθεται έτσι στο κλαδί... Αυτό είναι δείγμα ασθένειας; Μπορεί να σχετίζεται με το λίπος;
Εντωμεταξύ αύριο φεύγουμε για το εξοχικό μέχρι τη Δευτέρα και έχω ψιλοαγχωθει γιατί μέχρι τη Δευτέρα είναι 3 ολόκληρες μέρες... Να ανησυχήσω;
 
Θα σου δώσω ένα κομμάτι από το άρθρο του Βασίλη Σελέκου που δημοσιεύθηκε το 2008 αν πράγματι έχει περάσει σαλμονέλα πιάσε τα ποδαράκια του και κοίταξε αν ανοίγουν μέχρι πάνω και τα ξαναλέμε.

Σε άλλες περιπτώσεις, η ασθένεια εκδηλώνεται σταδιακά και αυτές καλούνται υποξείες ή χρόνιες όπου η ασθένεια διαρκεί πολύ περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά παρατηρούνται συμπτώματα που έχουν σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα πτηνά μπορεί να κρατούν τα κεφάλια τους σε περίεργες θέσεις, όπως σκυμμένα (ραϊβόκρανο), ή μπορεί να φαίνεται ότι κοιτούν συνεχώς ψηλά, ή ότι έχουν μειωμένη αίσθηση της ισορροπίας, διότι παραπατούν σα μεθυσμένα. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην είσοδο των Σαλμονελλών στην αιματική κυκλοφορία (θυμηθείτε ότι είναι κινητές και έτσι μπορούν να μετακινούνται) και τη μετανάστευση και εγκατάστασή τους στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη. Συχνά επίσης εντοπίζονται στις αρθρώσεις των πτηνών και στη συνέχεια προκαλούν αρθρίτιδες και χωλότητα, με πολλές φορές σοβαρή εξοίδηση των αρθρώσεων. Εαν η νόσος έχει προχωρήσει σε κάποιο απο αυτά τα στάδια συνήθως είναι ήδη προσβεβλημένα και τα άλλα όργανα του σώματος.

https://alop.gr/forum/index.php?topic=16.0
 
Εχτές στην καθιερωμένη συνάντηση μελών του ΠΟΚ ένα παιδί είχε ακριβώς τα συμπτώματα του καναρινιού της Αλίκης!

Με BETADINE έκανε μασαζάκι στα πόδια του πουλιού και του πέρασε εντελώς!

Ψάχνω το τηλ. του παιδιού να μάθω λεπτομέρειες και ξαναγράφω μόλις έχω νέα!
 
Ναι... μόλις μίλησα τηλ. με το παιδί και μου περιέγραψε ακριβώς το ίδιο σύμπτωμα με της Αλίκης!

Σκέτο betadine λοιπόν στα ποδαράκια του πουλιού ανά 2 ώρες επαλείψεις. 3-4 φορές το έκανε ο φίλος και το πουλάκι είναι μια χαρά !

Αλίκη, όπως νομίζεις εσύ καλύτερα πράξε!
 
Ανδρέα τι εννοείς αν ανοίγουν μέχρι πάνω; Πλέον δεν έχει ούτε αστάθεια, ούτε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρεις... Φαίνεται τελείως καλά! Δλδ η σαλμονέλα έχει επηρεάσει τα ποδαράκια της; Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Δεν έχω λόγια! Απλά άμα ξεκινήσω θεραπεία από τρίτη υπάρχει φόβος να την χάσω;
 
Δεν μπορώ να καταλάβω τη χρησιμότητα του betadine στη συγκεκριμένη περίπτωση.Χρησιμοποιείται ως μικροβιοκτόνο και για τοπικές λοιμώξεις. Εδώ ούτε πληγή υπάρχει, ούτε και το ότι ακουμπάει την κοιλιά σημαίνει βακτηριακή μόλυνση. Αν και δε νομίζω να λύσει το πρόβλημαι, κακό δεν θα κάνει.
Aλίκη δεν μπορώ να σκεφτώ την αιτία. Αν όμως είναι υπέρβαρο, μπορεί να νοιώθει ''βαρύ'' και να ξεκουράζεται. Ενίσχυσε λίγο τα λαχανικά στη διατροφή του και περιόρισε τους λιπαρούς σπόρους. Στο μείγμα των σπόρων που δίνεις, πρόσθεσε καναρινόσπορο και σε ξεχωριστή ταϊστρα βάζε του 2 φορές τη βδομάδα νιφάδες βρώμης.
Στο κλουβί να υπάρχει σουπιοκόκκαλο η ασβέστιο σε άλλη μορφή.
Θυμίζω ένα παλιότερο άρθρο του Δημήτρη, για δίαιτα σε υπέρβαρα καναρίνια.
Δίαιτα - ειδική διατροφή για παχουλά καναρίνια
 
Και γω πιστεύω Νίκο ότι αυτό είναι... Έχει παχύνει και ούτως ή άλλως σαν πουλάκι δεν είναι πολύ κινητικό... Πάντα έτσι ήταν!

Απλά πιστεύετε πως επείγει να κάνω κάτι; Δλδ αν ασχοληθώ τη Δευτέρα που γυρνάμε λέτε να τη χάσω; Δεν έχει κανένα άλλο σύμπτωμα και φαίνεται υγιέστατη... Απλά εγώ τα παρατηρώ όλη μέρα και τα ξέρω τόσο πολύ που ακόμα και την παραμικρή αλλαγή την καταλαβαίνω...
Φοβάμαι να την πάρω μαζί μου γιατί θα στρεσαριστεί... ☹
 
Όχι, θα σε συμβούλευα να την αφήσεις στην ησυχία της και να φύγεις.. Ειδικά αν βλέπεις τις κουτσουλιές όπως κάθε φορά φυσιολογικές.
 
Οι κουτσουλιές της επειδή τις παρατήρησα είναι μικρές και σφιχτές και δείχνουν ότι έχει φάει.. Και επίσης παρατήρησα ότι ίσως και να δυσκολεύεται λίγο να τις βγάλει... Αλλά έχουν και το στερεό μέρος και το άσπρο μέρος.. Έχει σχέση το ότι δυσκολεύεται λίγο να ενεργηθεί με το λίπος;

Απο διατροφη τρωει της verse-laga την premium, αυγοτροφη δικια μου μερα παρα μερα, μπροκολο, σπανακι και κατι χορτα(νομιζω θρουμπες λεγονται) σχεδον καθημερινα... Ferti-vit τους δινω μια φορα την εβδομαδα...

Δε ξερω αν πρεπει να την παρω μαζι μου ή οχι... Αν επειγει... Με την μεταφορα μπορει να στρεσαριστει...

Γινεται μεσα σε μια εβδομαδα να αδυνατισει και να μην τρωει;

Συγγνωμη που σας ζαλισα απλα δε θελω να τη χασω.
 
Αν θέλεις και μπορείς να την πάρεις μαζί, θα σκεπάσεις το κλουβί.
Η παρουσία σου κοντά της, δεν θα την κάνει να φάει και η έλλειψή σου να μη φάει και να μελαγχολήσει. :)
Δεν ξέρω που μένεις Αλίκη. Αν έχεις τη δυνατότητα βάζε της τσουκνίδα και ταραξάκο
Αγριομάρουλο ή Ταραξάκος ή Πικραλίδα - Crete.gr
enter2life.gr/wp/15880-tsouknida-therapeutikes-idiotites-kai-ofeli-gia-tin-ygeia.html
 
Σε ευχαριστώ πολύ! Δεν με φοβάται πολύ! Τρώει και μπροστά μου.. Το καλοκαίρι που την είχα πάρει μαζί την είχα στο αμάξι δίπλα μου και όλη την ώρα έτρωγε! Σκέφτομαι να την δω από κάτω κι αν δω ότι δεν είναι αδύνατη θα την αφήσω, αλλιώς θα την πάρω να την έχω κοντά μου και υπό στενή παρακολουθηση!

Δυστυχώς μένω Αθήνα και δε ξέρω από πού να τα προμηθευτώ... Αν πω στην μαμά μου να τα ζητήσει στην λαϊκή θα τα έχουν;
 
Xαχα..όχι άστο.. Κάποια στιγμή να πάρεις είτε epatosil , είτε detoxicum ... Περιέχουν εκχύλισμα αγκαθιού Μαρίας, είναι ενισχυτικά του ανοσοποιητικού, βοηθάνε στην αποτοξίνωση του συκωτιού και στη λιποδιάλυση.
 
Νίκο αν είχε περάσει σαλμονέλα και δεν το είχε καταλάβει από την αρχή μπορεί και να πέρασε να του έκανε αρθρίτιδα βασικά το πρώτο που πάει το μυαλό μου είναι μια θεραπεία σαλμονέλα λίγο βαρύ αλλά……………. Κοίταξε τώρα πόσες φορές ο Μιχάλης φωνάζει για την θεραπεία να γίνετε σωστά βλέπε Λάζαρο ζωή να έχει που φοβόταν μην έχουν πάει αλλού και άντε μετά να τα πιάσεις!
 
Τσουκνίδα φυτρώνει και στις γλάστρες μας αν και έχει και στην λαϊκή νομίζω 40-50 λεπτά το κιλό.
Ταραξακο μπορείς και αποξηραμένο στην αυγότροφη του.
 
Νομίζω θα είχε πιο έντονα συμπτώματα Αντρέα (π.χ. αστάθεια). Τίποτα δεν αποκλείεται, ειδικά αν το είχε και δεν θεραπεύτηκε.Απλά πολλές φορές τρομάζουμε (και τρομάζουμε και τους άλλους) υποπτευόμενοι τα χειρότερα.
Πως να προτείνεις αγωγή για σαλμονέλλα, με το μόνο σύμπτωμα το ότι ακουμπάει στην κοιλιά του;
Μακάρι να μην έχει τίποτα. Αν το δει πάντως να χειροτερεύει μάλλον θα πρέπει ν'αρχίσει cosumix plus.
Αλίκη, τι αγωγή είχες ακολουθήσει;
 
Μια γνώμη.
Αυτή την εποχή είναι επιθυμητό το λίγο λίπος ακόμα και στην περιοχή της αμάρας στα θηλυκά πουλιά. Για το στήθος δεν το συζητώ, είναι απαραίτητο για να βγεί η αναπαραγωγική περίοδος.
Η στήριξη στην κοιλιά, δεν έχει καμία σχέση με την "τρέλλα". Την απώλεια δηλαδή ισορροπίας και στήριξης, που δημιουργείται πολλές φορές κατά την διάρκεια της ασθένειας ενός πουλιού απο Σαλμονέλλα ή Τύφο.
-Συνήθως αυτή η συμπεριφορά έχει να κάνει είτε με κάποιο προβλημα στα πόδια, είτε με κάποια αίσθηση πόνου στην κοιλιακή χώρα. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε τετοιες περιπτώσεις είναι ένας έλεγχος της κοιλιάς. Και περιποίηση των ποδιών με ΕΠΙΘΟΛ (ελάχιστη κρέμα για να μην λαδώνει το πτέρωμα)
 
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα!

Νίκο εννοείται πως θα τα πάρω για το καλό τους! Από που θα τα πάρω αυτά τα ενισχυτικά με το αγκάθι Μαρίας; Θα θελα να βάζω σε όλα τους!

Ανδρέα δεν κατάλαβα τι εννοείς... Τι εννοείς θεραπεία για σαλμονέλα βαρύ...;

Λοιπόν την ώρα που τα εφτιαχνα και γέμιζα τις ταιστρες με φαγητό την παρατήρησα για πολύ ώρα! Έχει πάρα πολύ όρεξη για φαγητό και τρώει κανονικά! Την κοιλιά της βέβαια την ακουμπούσε στην ταιστρα ή στο κλαδί αλλά ούτε φουσκωμένη είναι ούτε κάθεται ακίνητη.. Πετάει και κινείται όπως πάντα! Οπότε αποφάσισα να την αφήσω πίσω και από Δευτέρα στενή παρακολουθηση η δεσποινίς!

Η θεραπεία ήταν ή 5 ή 7 μέρες (δε θυμάμαι) chloramphenicol-c(στην ποσότητα που αναλογεί για το καναρίνι), 3 μέρες ultra levure, και μετά άλλες 5 ή 7 μέρες την αντιβίωση. Μετά της έδινα πολυβιταμινες στο νερό και πολύ καλή διατροφή. Ενώ είδα αισθητή βελτίωση στην αστάθεια και άρχισε να πατάει τα ποδαράκια της, μετά από 1,5-2 μήνες έγινε τελείως καλά! Ούτε αστάθεια ούτε τπτ! Όσο καιρό ήταν αρρωστη φανταστείτε δεν ξυνόταν καν γιατί δεν μπορούσε το καημένο!

Αυτά! Λέτε να είναι απόρροια της σαλμονέλας;

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Μάκη! Την προηγούμενη εβδομάδα δεν είδα κάτι στην κοιλιά της... Μπορεί αυτό να αλλαξε μέσα σε μια εβδομάδα; Δυστυχώς τώρα δεν είμαι στο σπίτι... Από Δευτέρα όμως θα ασχοληθώ πολύ με την κανάρα!
 
Καλησπέρα σε όλους!
Ενημερώνω λοιπόν τα νέα μας! Η κανάρα είναι μια χαρά όπως ήταν δλδ... Κινητική, τρώει, πίνει και ακουμπάει μόνο την κοιλιά της...
Σήμερα παρατήρησα ότι όταν κάθεται στο κλαδί το ένα πόδι είναι πιο τεντωμένο και κάθεται λοξά όπως τότε που είχα παρατηρήσει ότι κάτι δεν πάει καλά... Πιστεύω ότι ακουμπάει την κοιλιά για να έχει καλύτερη ισορροπία.. Και σίγουρα αυτό σχετίζεται με την ασθένεια (αν ήταν όντως σαλμονέλα) που είχε τότε...
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γίνει τελείως καλά και θέλει ξανά θεραπεία ή απλά είναι ένα κουσούρι επειδή άργησα να καταλάβω τι ακριβώς έχει και άρα δεν μπορώ να κάνω κάτι;
 
Το μαζεμα του ποδια δεν σχετιζεται με πονο στο συκωτι; Αλικη βαλε φωτο την κοιλια της καλου κακου...
 
Back
Top