Γενικά Από που τα πήρατε τα ιθαγενή πουλιά σας;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης tassos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Kai afou ftasame tora apo tis Karderines sto thema SYLLOGOI, pistebo einai to kalitero na anoigies kainurgio thema.


Alexandros
 
Δεν έχω σκοπό να ανεβάσω κανενα θέμα και από ότι θυμάμαι εσύ ανέφερες πρώτος τους συλλόγους οι οποίοι ανακαλύπτουν τα "μαύρα αρνάκια" αλλά ποτέ δεν τα διώχνουν. Θα σου το πω Αλέξανδρε ξανά έχοντας πάντα το θάρρος της γνωμης μου. Ευθύνη για την κατάσταση έχουμε όλοι. Κι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ολοι οι πρόεδροι των συλλόγων όλης της χώρας στον αρμόδιο υπουργό να παραδώσουν ένα ψήφισμα που να απαιτει τη διαχείρηση των άγριων πουλιών στη χωρα μας όπως και σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Έγινε κάτι τέτοιο μέχρι τώρα;Εσύ ως εκτροφέας αλλά και οι υπολοιποι εκτροφείς είστε συμφωνοι με κάτι τέτοιο;Ή αρέσει σε όλους η υπάρχουσα κατάσταση και όλα καλά; Το ζουμί είναι εδώ. Επιχειρήματα και όχι ανοιξε άλλο θέμα κλπ. Κλπ.
 
Δεν έχω σκοπό να ανεβάσω κανενα θέμα και από ότι θυμάμαι εσύ ανέφερες πρώτος τους συλλόγους οι οποίοι ανακαλύπτουν τα "μαύρα αρνάκια" αλλά ποτέ δεν τα διώχνουν. Θα σου το πω Αλέξανδρε ξανά έχοντας πάντα το θάρρος της γνωμης μου. Ευθύνη για την κατάσταση έχουμε όλοι. Κι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ολοι οι πρόεδροι των συλλόγων όλης της χώρας στον αρμόδιο υπουργό να παραδώσουν ένα ψήφισμα που να απαιτει τη διαχείρηση των άγριων πουλιών στη χωρα μας όπως και σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Έγινε κάτι τέτοιο μέχρι τώρα;Εσύ ως εκτροφέας αλλά και οι υπολοιποι εκτροφείς είστε συμφωνοι με κάτι τέτοιο;Ή αρέσει σε όλους η υπάρχουσα κατάσταση και όλα καλά; Το ζουμί είναι εδώ. Επιχειρήματα και όχι ανοιξε άλλο θέμα κλπ. Κλπ.

Mortis εσύ έθεσες το θέμα στο σύλλογό σου; και αν ναι ποιές ήταν οι αντιδράσεις;
 
Εγώ Βασίλη δεν ανήκω σε σύλλογο γιατί στην περιοχή μου δεν υπάρχει.
 
Φίλε mortis, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εγώ ανήκω σε σύλλογο εδώ και το αναφέρω δίπλα στο avatar μου. Είναι στην Αθήνα και έχει απόσταση από τον τόπο διαμονής μου 120 χλμ. Υπάρχουν κι άλλα μέλη του που φτάνουν από Κρήτη μέχρι τα Ιωάννινα και σε όλη την επικράτεια και κάποια διαμένουν μόνιμα και εκτός Ελλάδας.
Στην πόλη που ζώ λοιπόν υπάρχουν γύρω στα 40 άτομα, γνωστά σε μένα και όχι φίλοι, που ασχολούνται με το "χόμπυ" του πιασίματος καρδερίνων κλπ από τη γύρω περιοχή. (Θεωρούνται ότι είναι από τις καλύτερες φωνές αυτά της περιοχής μου, Κιάτο Κορινθίας.) Κάθε μέρα άμα βγείς πρός τα περιβόλια και τα δασάκια θα βρείς και άλλους 100, χωρίς υπερβολή, που ασχολούνται με το "σπορ". Επίσης υπάρχουν 3 pet shops εδώ που έχουν, ειδικά το ένα, γύρω στις 100 - 150 καρδερίνες αρσενικές πιασμένες.
Νόμοι υπάρχουν και αυστηροί. Όργανα που να νοιάζονται να τους τηρούν και να τους επιβάλουν δεν υπάρχουν εδώ στην Ελλάδα και καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Οι οργανώσεις για την πανίδα και την χλωρίδα, μέσα σε αυτές και οι ομοσπονδίες φίλων πτηνών συντροφιάς, έχουν κάνει και κάνουν παραινέσεις στα αρμόδια υπουργεία. Είδες κάτι διαφορετικό, καλλύτερο εννοώ, να γίνεται;
Πώς θα βάλεις, μάλλον, θα αλλάξεις το μυαλό του 50αρι και του 60αρι που θεωρούν ότι το περιβάλλον και η πανίδα καταστρέφονται αλλά αυτοί με το χόμπυ τους (το δίχτυ, καπάτσα, κλπ), δεν το επιβαρύνουν;
Δυστυχώς οι νέοι πρέπει να κάνουμε την διαφορά. Έχω γράψει ότι ο πατέρας μου ήταν ένας από αυτούς. Του το έκοψα με τον τρόπο μου σε ηλικία 10 ετών, περίπου.
Εγώ έχω 3 καρδερίνες. Οι 2 αρσενικές από αυτές που κάποιος είχε δώσει στον πατέρα μου, πιασμένες από φωλιά, πρίν 3-4 χρόνια και μία θηλυκή που πήρα από ένα φίλο που τις αναπαράγει στην περιοχή, αρχέγονες, αλλά μόνο πέρυσι το καλοκαίρι μετά από πολύ συζήτηση μαζί μου, γράφτηκε σε σύλλογο, ΕΑΚ, και τις δακτυλιδώνει.
Άκου τα συμπεράσματα.
1. Ο φίλος μου δεν πάει να δεί από τότε ούτε ένα φοβερό πουλί που γνωρίζοντας την τρέλλα του, του τηλεφωνούν πουλοπιάστες για να το αγοράσει. Επιμένει στην δική του μικρή επιτυχία ή αποτυχία.
2. Ο πατέρας μου χαίρεται που βλέπει να ταίζω τις καρδερίνες του με σωστό μείγμα σπόρων και αυγοτροφή. Έμαθε την σωστή διαχείρηση τους, μαζί μου.
3. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει (δεν αλλάζει), γιατί απλούστατα δεν πεθαίνει το Ελληνικό πνεύμα, με ότι αυτό συνεπάγεται. (Έλλειψη παιδείας).
4. Ο Έλληνας στην Ευρώπη είναι ο καλύτερος κάτοικος και προοδεύει σε όλους τους τομείς που ασχολείται. Εσύ ζείς στο Μόναχο, έτσι; Υπακούς αφ' εαυτού σου στον τρόπο ζωής των Γερμανών. Γιατί; Γιατί δεν θές να σε δείχνουν με το δάκτυλο και να σε βρίζουν, όπως εμένα το 1982 όταν κάπνιζα στο δρόμο, και δεν είχα σεβαστεί τον τρόπο ζωής τους. (Στο Μόναχο). Ήμουν 19 χρονών βέβαια και ήμουν οργισμένο νιάτο.
Εδώ στα πάτρια εδάφη υπήρχε, υπάρχει και μάλλον θα υπάρχει για αρκετές δεκαετίες, αν δεν κόψουμε τον ομφάλιο λώρο εμείς οι νεότεροι, το δίκαιο. Το δικό μου. Το ατομικό. Εγώ να είμαι καλά με τον εαυτό μου και άσε τους άλλους να λένε, να, να, να...
5. Κάποιος σε ρώτησε νομίζω άν έχεις δακτυλιδωμένες καρδερίνες. Έχεις;
Αν όχι σε παρακαλώ, άσε τις νουθεσίες και κάνε αυτό που σου είπε ο Αλέξανδρος. Άλλαξε ράτσα.
Κάνε μια αρχή ρε αδελφέ έστω και με κάποια πουλιά δακτυλιδωμένα.
Μην αφορίζεις κι εσύ όπως πολλοί άλλοι πρίν από εσένα ανθρώπους που δεν γνωρίζεις παρά μόνο μέσα από ένα φόρουμ και μέσα από το δικό σου πρίσμα, που έχεις δίκιο στα περισσότερα των λεγόμενών σου.
Πολύ σωστά είπε κάποιος ότι το χόμπυ πληρώνεται ανάλογα με το πόσο αντέχει ο καθένας μας και πού μπορεί να φτάσει γι αυτό. (Πραγματικά όταν ήμουν στο Μόναχο παρά ένα νούμερο σε μία λοταρία υπαίθρια, θα κέρδιζα μία Porshe 911 Carrera. Η χαρά μου κόπηκε στη μέση. Γιατί; Γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσω κάποτε ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Γιατί για να δώσω τόσα λεφτά ακόμα και τώρα, στα 43-44 μου και να τα είχα δεν θα το έκανα, όσο κι αν μου αρέσει τρελλά).
Τέλος τα όρια τα βάζουμε μόνοι μας. Και στην τσέπη μας, και στην σκέψη μας, και στις κινήσεις μας και στα λόγια μας.
Μακάρι να συμπνεύσουν όλα αυτά σε όλους μας και να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.
Φιλικά,
 
παντως ενα εχω να πω την κυριακη των βαιων πηγα μια βολτα απο το παζαρι στο Σχιστο και παρ οτι καταγομαι απο περιοχη που τουλαχιστον παλια το στησιμο ξοβεργας ηταν κατι συνηθες ΦΡΙΚΑΡΙΣΑ δεν υπηρχε τιποτα που να μην πιανετε και τιποτα που να μην πουλιετε υπηρχαν δυστηχα πουλια που θα πρεπει να εισαι διεστραμενος και για να τα πιασης και για να τα αγορασης (δεν εξερω και τα συνηθη πουλια). Τη διαολο αλλη δουλεια δεν εχουν να κανουν οι κεραταδες.
 
Κανείς δεν με ρώτησε αν έχω δαχτυλιδωμένες καρδερίνες.Αυτό που με ρώτησε κάποιος είναι αν ανήκω σε σύλλογο. Τώρα αν έχω σύλλογο στα 100 ή 120 χιλιόμετρα από τον τόπο μου αυτό δεν με υποχρεώνει ηθικά τουλάχιστον να κάνω εγγραφή. Με το υπάρχον καθεστώς δεν βλέπω κανένα λόγο να είμαι μέλος σε έναν σύλλογο όπου κακά τα ψέματα υπάρχουν και πουλοπιάστες όμως δεν είδαμε ποτέ κανένας να καταγγέλεται ή να διαγράφεται. Όσον αφορά τους νόμους πρέπει να σου πω ότι υπάρχουν νόμοι που τους υπακούω γιατί φοβάμαι την ποινή υπάρχουν όμως και νόμοι που τους υπακούω με βάση τη συνείδηση μου.Βλέπω από την πλευρά σου και πάντα με βάση την αφήγηση σου ότι έκανες τα πάντα στο παρελθόν να αποτρέψεις κάποιους να πιάνουν πουλιά. Μπράβο σου και είσαι αξιέπαινος. Όμως είσαι 100% σίγουρος ότι, ό,τι υπάρχει δαχτυλιδωμένο είναι και καθαρό;(εκτός των μεταλλαγμένων φυσικά). Μου προτρέπεις να ασχοληθώ με δαχτυλιδωμένα (που σε πληροφορώ ότι έχω και δαχτυλιδωμένα) και σε ρωτάω ότι είσαι βέβαιος ότι δεν κάνω ζημιά στη φύση αγοράζοντας τα;Είσαι σίγουρος με βάση την ελληνική νομοθεσία ότι τό δαχτυλίδι τους ακόμη κι αν είναι το σωστό δείχνει ότι το πουλί γεννήθηκε στο κλουβί; Αν θέλεις παραπάνω ο Χ'αρης παραθέτει ένα άρθρο για το τι ισχύει στην Ελβετία διαβασέ το και μετά κάνε μου την οποιαδήποτε προτροπή. Και πρωτού μιλήσεις για μια καινούργια αρχή κάνε την πρώτος εσύ απελευθερώνοντας τις 2 αρσενικές καρδερίνες που κα΄ποιος φίλος του πατέρα σου σας χάρισε κατεβάζοντας τες από φωλιά και αν επιθυμείς τα ξαναλέμε. Το χειρότερο γνώρισμα του Έλληνα ξέρεις ποιο είναι; Ότι κάνει αυτό που κάνει αλλά όταν δει να το κάνει ο διπλανός του τότε φωνάζει και το παίζει νομοταγής.Αμολάει την πορδη και μετά βρίζοντας και φωνάζοντας αναρρωτιέται ποιος "π-ης" την αμολησε...
 
Κι όμως φίλε mapro είδες ποτέ έναν σύλλογο επώνυμα να βγει να καταγγείλει η να κάνει μύνηση σε αυτό το παζάρι; Γιατί;Εγώ φίλε Γιώργο μπορεί να είμαι άγνωστων λοιπών στοιχέιων εσύ όμως που είσαι γνωστών θα ένιωθα πολύ μεγάλη χαρά να σε έβλεπα έστω σε έναν τηλεοπτικό σταθμό να καταγγέλεις δημόσια το γεγονός του Σχιστού. Εσένα και πολλούς άλλους που στο χόμπι μας είστε ανώτεροι μιας και εκτρέφετε και δαχτυλιδώνετε πουλιά και είστε και μέλοι συλλόγων. Κάντε λοιπόν εσείς οι ανώτεροι τις κινήσεις που πρέπει και να είστε σίγουροι ότι και οι υπόλοιποι θα σασ ακολουθήσουν.
 
Και αυστηροί νόμοι δεν υπάρχουν. Νόμος θα ήταν τα δαχτυλίδια να τα προμηθευόμαστε από το σύλλογο με έλεγχο του δασαρχείου. Νόμος θα ήταν να δηλώνουμε τη διεύθυνση που έχουμε τα πουλιά μας και μια φορά το 3μηνο να έρχεται το δασαρχείο να κάνει ελεγχο. Νόμος θα ηταν την πρώτη μέρα των νεοσσών να ερχόταν αρμόδιος να πιστοπ
οιήσει τη γέννηση τους. Νόμος θα ήταν οι παραβάτες να πληρώνουν 2 και 3 χιλιάρικα πρόστιμα Αυτούς τους νόμους πρέπει να διεκδικήσουν με μια φωνή όλοι οι σύλλογοι που υπάρχουν στη χώρα.Αν λοιπόν γινόταν ένα τέτοιο κάλεσμα στους συλλόγους και στους προέδρους και μέλη αυτών αλλά και μη μέλη να παρεβρεθούμε όλοι σε μια πλατεία και να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα πράγματα καλώντας και 5 καμερες θα γεμιζε άραγε η πλατεία Γιώργο; Τι λές; Το περίβλημα πάντοτε είναι όμορφο αλλά με το μέσα τι γίνεται; Αυτά για την ώρα και περαστικά...
 
Υ. Γ Επίσης Γιώργο μπορεί να λες με υπερηφάνεια ότι ανήκεις σε σύλλογο 120 χιλιόμετρα μακριά αλλά το παζάρι του Σχιστού είναι δίπλα σου.Αντι λοιπόν να πάμε σε μια πλατεία ας πάμε εκεί μια Κυριακή.Απέναντι τους. Πολύ φοβάμαι όμως αλλά και συνάμα λυπάμαι ότι κάποιοι θα μπερδέψουν τις μεριές...
 
Στις αναπτυγμένες χώρες με συνείδηση, την δουλειά που λές να κάνουμε εμείς οι πολίτες την κάνουν τα αρμόδια όργανα. Το δασαρχείο έχει πάει με οικολογικούς συλλόγους και συλλόγους εκτροφέων κλπ και έχει κάνει με την αστυνομία εφόδους στο Σχιστό. Κατά καιρούς όμως και όχι κάθε Κυριακή. Και συνήθως απελευθερώνει πουλιά, και κατασχέσεις κάνουν, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται κάτι μόνιμο και πραγματικά αποτελεσματικό.
Δεν μπορείς να κάνεις μήνυση στο παζάρι. Μόνο σε φυσικά πρόσωπα. Το παζάρι από μόνο του είναι ένα σύνολο παρανόμων που χρειάζονται όλοι μπουζούριασμα. Και οι πωλητές και οι αγοραστές.
Σε ένα σύλλογο που έχει 200 μέλη οι περισσότεροι οι 180 και, εκτρέφουν καναρίνια). Λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τη δύσκολη εκτροφή αγρίων.
Αυτό όπως καταλαβαίνεις όμως είναι πολύ δύσκολο να αποκαλυφθεί - αν κάποιοι είναι και πουλοπιάστες - και πρέπει να συλληφθεί επί το έργο ο εγκληματίας για να περάσει την διαδικασία του αυτόφωρου.
Το ότι είμαστε πίσω γενικώς είναι εξ ολοκλήρου αποδεδειγμένο. Το να βγούμε σε μία πλατεία για το χόμπυ μας ειλικρινά πιστεύεις ότι και με όλα τα κανάλια παρόντα και πρώτο θέμα να γίνει θα κερδηθεί ή θα αλλάξει τίποτα;
Εδώ ανοίγουν κεφάλια σε χιλιάδες συνταξιούχους και άλλους διαδηλωτές με σοβαρότερα θέματα προς επίλυση. Τους 1000 χομπίστες θα φοβηθούν;
Όλα ξεκινάνε από εμάς τους ίδιους.
Ούτε ανώτερος είμαι από κανέναν άλλον ούτε το παίζω αισθηματίας και οικολόγος. Όμως η γνώση είναι κάτι το οποίο αποκτάται καθημερινά και με τον καιρό γίνεται εμπειρία. Εγώ προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, καθημερινά. Αυτός είναι ο αγώνας μου.
Δεν μπορώ αν και θα το ήθελα να ελευθερώσω τις 2 καρδερίνες γιατί πολύ απλά, δεν έχουν μάθει την αναζήτηση τροφής από τους γονείς τους στη Φύση και με το που θα τα άφηνα, ή θα λυμοκτονούσαν από ασιτία, ή θα γίνονταν εύκολος στόχος σε κάθε είδους αρπακτικά. Γι αυτό και δεν τα έχω αφήσει ελεύθερα.
Από τη στιγμή που πέρδομαι και δεν προλαβαίνω να την "πνίξω", ζητώ συγγνώμη και κοκκινίζω φίλε μου. Δεν ψάχνω να βρώ τον "ένοχο" στο εγγύτερο περιβάλλον μου.
Επίσης στη Γαλλία αλλά και στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες, υπάρχει και κάρτα στα μέλη των συλλόγων, που την έχουν από την κτηνιατρική υπηρεσία τους όπου δηλώνονται ότι τα πτηνά τους είναι εμβολιασμένα και είναι υγιή, και άλλη κάρτα ώστε να μπορούν είτε μέσω συλλόγων σε ομαδικά κοτέτσια, είτε σαν μονάδες να πωλούν τα πουλιά και με απόδειξη.
Εδώ δεν υπάρχει ακόμα, έγκριση για τα εμβόλια από τον Ε. Ο.Φ.
Εδώ έρχονται πιασμένα εξωτικά παπαγάλοι κλπ. με αεροπλάνο και δεν γίνεται κάτι. Θα ελεγχθούν οι κατα τόπους πουλοπιάστες;
Οι αγροφύλακες όπου υπάρχουν είναι όλοι στα καφενεία του χωριού τους και δεν ασχολούνται με τίποτα ή σχεδόν τίποτα.
Εγώ δεν έχω πάει ποτέ στο Σχιστό. Έχω επιλέξει την αποχή μου από το παζάρι αυτό, ώς μέτρο προσωπικής μου αντίδρασης. Και ότι πουλιά θέλω για να βελτιώσω το κοπάδι μου τα παίρνω από εκτροφείς που γνωρίζω τον τρόπο διαχείρησης του δικού τους κοπαδιού. Και βέβαια γι αυτό και ασχολούμαι με καναρίνια και όχι άγρια. Για την χαρά της αναπαραγωγής και προόδου των πουλιών μου, (χρώματος).
Στο χέρι μας είναι να κάνει ο καθένας μας το αντικειμενικά σωστό ή όχι.
 
Γιωργο ξεχωριζεις ετσι κι αλλιως αλλα και ο Mortis δεν εχει αδικο σε αυτα που λεει!Χτες για τροφες πηγα και βρεθηκα να κοιταω .. Τρεις καρδερινες (απο τις τριαντα που ειχε αγορασει αρχικα η κατοχος με τρια ευρω το κομματι)Αυτες ειχαν απομεινει. Τι αλλο να πω. Παρηγγειλα και γω για του χρονου οσες περισσοτερες μπορει να μου βρει! Οσοι ενδιαφερονται μπορουμε να τις απελευθερωσουμε μετα παρεα..
 
Φρανια με χαρα ν ατο κανουμε αν καταφερουν βεβαια και ζησουν τα πουλια, μετα το στρες της αιχμαλωσιας,θ αηθελες ν α μας πεις ποιο μαγαζι ειναι για ν α"μποϋκοταρουμε;"🙄
 
Επομενως Γιώργο αφού κατά τη γνώμη σου δεν θα βγει τίποτε ας μέινουν τα πράγματα ως έχουν, αλλά δεν μου αρέσει να χαρακτηρίζονται τα δαχτυλιδωμένα πουλιά νόμιμα και τα αδαχτυλίδωτα ύποπτα. Με το υπάρχον καθεστώς όλα είναι ύποπτα και όλα αμφισβητούνται. Με το "και τι νομίζεις ότι θα αλλάξει"; δεν αλλάζει τίποτε, ούτε όμως μας απαλλάσει από τις ευθύνες μας όλους.Ας γίνει μια φορα κάτι ας δείξουν μια φορά όλοι οι σύλλογοι και οι πρόεδροι τους και τα μέλη τους ότι δεν υπάρχουν μόνο για να προμηθεύονται τα δαχτυλίδια της χρονιάς και για να διοργανώνουν διαγωνισμούς για το ποιος έχει το ωραιώτερο πουλι αλλά υπάρχουν και για να προστατε'υουν και αυτά τα 'ερμα αγριοπούλια της πατρίδας μας. Δεν καταλαβαίνω το λόγο που σε τόσες πρωινές εκπομπές αφιερώνουν χρονο στους χιμπατζήδες(δεν θέλω να προσβάλλω το ζώο) οι οπόιοι δεν υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας και να μη πάνε μια φορά 3 πρόεδροι των μεγαλύτερων συλλόγων άγριων πουλιών που υπάρχουν στην χώρα να εκθέσουν δημόσια το πρόβλημα ενός είδους που υπάρχει στη χώρα μας ζει και αναπαράγεται σε αυτή και το οποίο τελευταία κινδυνεύει. Κι ας μη γίνει τίποτε. Τις προάλλες έδειχναν ιγκουάνα την άλλη έδειχναν φίδια είναι τόσο δύσκολο μια φορά να δείξουν και την καρδερίνα το φλώρο το σπίνο το λούγαρο κλπ. και να μιλήσουν για τα προβλήματα αλλά και για τα εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά από ασυνείδητους;Υπάρχουν πολλά ρητά που λένε ότι αξίζει να προσπάθήσεις για κάτι έστω και αν θεωρέιται χαμένο.Ας γίνει μια προσπάθεια. Εκτός και άν πιστεύουμε ότι τα πουλιά που εκτρεφουμε με τόση αγάπη δεν το αξίζουν. Με το να λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε και από τις πολυθρόνες του σπιτιού μας να κατηγορόυμε ως εγκληματίες κάποιους οι οποίοι όντως διαπράττουν ένα έγκλημα στη φύση, πίστεψ'ε με ότι είναι εξίσου εγκληματικό. Εσύ χτες μου προέτρεψες να κάνω μια αρχή αν και νομίζω ότι ήταν μία άστοχη προτροπή ως προς εμένα. Εγώ λοιπόν θα κάνω μια προτροπή που πιστεύω ότι αξίζει και την κάνω σε σένα και σε όλους. Εάν θέλουμε να σ΄ωσουμε τα αγριοπούλια χρειάζεται δραστηριοπόιηση και όχι εκ των προτέρων απάξίωση της οποιασδήποτε προσπάθειας. Η νομοτ'έλεια στην οποία στηρ'ίζεται η δημιουργία της φύσης που τόσο λέμε όλοι ότι αγαπάμε στηρίζεται σε ένα πράγμα:Όπου υπάρχει πρόβλημα υπάρχει και λύση. Όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση.Αρκεί να βρεθεί ο τρόπος. Και νομίζω ότι αυτό το φόρουμ μπορεί να αποτελέσει την κοιτίδα σκεψεων ιδεών προβληματισμών και λύσεων.Ήδη η Φράνια πρότεινε κάτι. Ένα είδος εράνου που ο καθένας θα τον κάνει μόνος του 'όσο του επιτρέπει η τσέπη του.Αν Γιώργο ο καθένας από εμάς μόνο μέσα από αυτό το φόρουμ πάει και αγοράσει από 3 καρδερίνες κατά μέσο όρο για
πλάκα θα αγοραστούν 1000. Και ένα ωραίο πρωί συγκεντωνόμαστε σε μία ύπαιθρο και τις απελευθερώνουμε. Καλούμε και 2 κάμερες. Έγινε ή δεν έγινε κάτι; Φράνια μπράβο σου! Εύχομαι να ακουστούν σύντομα κι άλλες ιδέες εξίσου σημαντικές όπως η δική σου.
 
Παρηγγειλα και γω για του χρονου οσες περισσοτερες μπορει να μου βρει! Οσοι ενδιαφερονται μπορουμε να τις απελευθερωσουμε μετα παρεα..

Δεν πίστευω ότι είναι αυτή η λύση. Αν αγοράζουμε τα πιασμένα πουλάκια, οι έμποροι θα βλέπουν ότι το προϊόν πουλάει όπότε θα ζητούν περισσότερα πιασμένα από τους προμηθευτές τους.
Αντίθετα αν δεν αγοράζει πιασμένα ΚΑΝΕΙΣ, τότε θα πρόκειται για προϊόν χωρίς εμπορική αξία, άρα θα σταματήσουν να τα εμπορεύονται.

Η λύση πιστεύω ότι είναι να χαρίζουμε στους φίλους μας δαχτυλιδωμένες καρδερίνες, υπό τον όρο να χαρίζουν και εκείνοι τα μικρά που θα βγάλουν ώστε να έχουν όλοι εύκολη πρόσβαση, από πλευράς τιμής στις δαχτυλιδωμένες καρδερίνες.

Είναι ουτοπιστική λύση, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Οταν ασχοληθώ με τις καρδερίνες έτσι θα κάνω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: dkard
Παιδιά η συζήτηση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, την παρακολουθώ με προσοχή και νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος. Προσπαθήστε όμως να μην την μεταφέρετε σε προσωπικό επίπεδο μετατρέποντάς την αργά ή γρήγορα σε προσωπική αντιπαράθεση. Όλοι έχουμε το κομμάτι της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα μας και δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ούτε ο Γιώργος ούτε ο mortis ούτε κανείς από μόνος του για την κατάσταση αυτή. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και ο καθένας ξεχωριστά.

Προσωπικά πιστεύω ότι δυστυχώς το δαχτυλίδι δεν αποτελεί εχέγγυο εντιμότητας και εκτροφικής ευσυνειδησίας. Είναι όμως μια σοβαρή ένδειξη οργανωμένης προσπάθειας. Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι "φως φανάρι". Δεν μπορεί κάποιος να προμηθεύεται 100 δαχτυλίδια και να μη γνωρίζει ο σύλλογος του πόσα ζευγάρια έχει στην κατοχή του και από πού τα απέκτησε. Το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο σε μερικές περιπτώσεις, όταν χρησιμοποιούνται και τα 100 αυτά δαχτυλίδια.

Λύσεις υπάρχουν και είναι εύκολο να εφαρμοστούν, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Στο θέμα της αγοράς και απελευθέρωσης παρανόμως αιχμαλωτισμένων ιθαγενών πτηνών από πετ σοπ είμαι κάθετα αντίθετος και προσπαθώ λέγοντας την άποψή μου να αποτρέψω οποιονδήποτε να το κάνει. Ας υποθέσουμε ότι αγοράζουμε 100 καρδερίνες και επειδή του κάνουμε του παράνομου καλή κατανάλωση, μας τις δίνει προς 10 ευρώ τη μια, άρα 1000 ευρώ. Σας πληροφορώ ότι πριν προλάβουμε να πάμε να τις απελευθερώσουμε θα έχουμε γίνει οι ηθικοί αυτουργοί για την αιχμαλωσία 333 νέων καρδερίνων, αν υπολογίσουμε ότι ο πετ σοπάς επενδύει το κεφάλαιο των 1000 ευρώ δίνοντας το στον πουλιοπιάστη που πουλάει 3 ευρώ το πουλί. Αν λάβουμε υπόψη μας επίσης ότι για να καταφέρει ο πουλιοπιάστης να πάει στον πετ σοπά 333 ζωντανά πουλιά θα πρέπει να πιάσει τουλάχιστον 500, τότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για έγκλημα και όχι για ακτιβισμό.

Η λύση κατά την άποψή μου στην περίπτωση τις πώλησης παρανόμως αιχμαλωτισμένων πουλιών από τα καταστήματα είναι να τους γυρνάμε επιδεικτικά την πλάτη αρνούμενοι να αγοράσουμε έστω και 1 ποτίστρα από κει μέσα. Ίσως θα έπρεπε ακόμη να ασκούμε σε αυτές τις περιπτώσεις το δικαίωμά μας ως ευσυνείδητοι πολίτες, καταγγέλλοντας τέτοια μαγαζιά στις αρμόδιες αρχές. Μη μου πείτε ότι δεν νοιάζονται οι αρμόδιες αρχές διότι από τη στιγμή που θα γίνει επώνυμη καταγγελία τότε οι ευθύνες βαρύνουν νομικά την υπεύθυνη υπηρεσία.

Στο θέμα της τιμής των καρδερίνων εκτροφής, η άποψή μου είναι αυτή:
Τέλος πάντων εγώ για ένα ζευγάρι πάνω από 120 ευρώ δεν δίνω. Κι αν το κάνει αυτό η πλειοψηφία τοτε θα δειτε πως θα εξανεμιστούν και οι βαθμοί δυσκολίας και η σπανιότητα των ειδών. Είπαμε οι Έλληνες υστερούμε σε πολλά σε σχέση με τους άλλους. Ενα από αυτά είναι και η καταναλωτική μας συνείδηση. Όταν την αποκτήσουμε τότε θα είναι πολύ διαφορετικά όλα.

Σημασία δεν έχει πόσο πουλάει κανείς κάτι, αλλά πόσο το αγοράζει αυτός που ενδιαφέρεται.
 
  • Like
Αντιδράσεις: RED
Εχω να πω 2 πραγματα:
1) Στο εξωτερικο, σε οργανωμενους συλλογους με ευρωπαικα ιθαγενη, υπαρχουν τα λεγομενα "open days" κατα τα οποια ο εκτροφεας καλει για εναν καφε/ποτο τους υπολοιπους συνεκτροφεις στο χωρο του και επιδεικνυει τον εξοπλισμο, το ζωικο του κεφαλαιο και εξηγει τις μεθοδους του κλπ.
Αυτο ειναι μια λυση στο προβλημα της νομιμοτητας των εκτρεφομενων ευρωπαικων ιθαγενων μιας και το δαχτυλιδι με τον κωδικο του εκτροφεα συνοδευεται απο μια πληρη επιδειξη των προυποθεσεων που εχει δημιουργησει ο ιδιος για το περασμα του. Πολλοι εκτροφεις δε, διοργανωνουν τετοιες επισκεψεις εν μεσω μαλιστα αναπαραγωγικης περιοδου. Οι καλεσμενοι μπορουν τοτε να δουν "ιδιοις ομασι" τους νεοσσους στις φωλιες, τα αυγα κλπ. Ειναι ενα μετρο, ευκολο, ανεξοδο και αποτελεσματικο... Μετρο που δημιουργει ενα πλαισιο φημης και εντιμοτητας του εκτροφεα.
2) Σχετικα με την τιμη, δεν συμφωνω απολυτα με σενα Σταυρο, μιας και οπως ειπα και σε αλλη θεματικη ενοτητα, καλο θα ηταν να πεσουν πρωτα οι τιμες καποιων ειδων καναρινιων (York, norwich κλπ.) οι οποιες και ειναι αναλογες τις δυσκολιας αναπαραγωγης των συγκεκριμενων ειδων (που καμια σχεση δεν εχει με τη δυσκολια των ευρωπαικων ιθαγενων) αλλα και... Της φημης του εκτροφεα, της βαθμολογιας ενος πουλιου κλπ.
Επισης, η σπανιοτητα και η διαδοση ενος εκτρεφομενου ειδους δεν συνισταται μονο στην τιμη αλλα και στη διαθεση και σοβαροτητα ενος υποψηφιου αγοραστη. Τι θελω να πω: Δεν ειναι μονο η υψηλη τιμη που αποτρεπει τη διαδοση εκτροφης π.χ. καρδερινων. Προσωπικα, εχω δωσει πουλια δαχτυλιδωμενα (με κοπο μεγαλωμενα) σε ατομο που ενω παρουσιαστηκε ως υποψηφιος εκτροφεας, τελικα τα χρησιμοποιησε σαν δασκαλους φωνης και επιβητορες για παραγωγη μουλων, μονο και μονο για να ειναι "νομιμος" οσον αφορα την κατοχη τους. Και δεν ηταν μεμονωμενο περιστατικο αυτο.
Οπως καταλαβαινετε, θελω να πω οτι ματαιως σπαταλαται ενας αριθμος πολυτιμου ζωικου κεφαλαιου απο ενα αναπτυσσομενο (και σε ελλειψη) ειδος εκτροφης, τη στιγμη που θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει για την εξαπλωση της εκτροφης του.
Οποτε, η προσφορα τετοιων εκτρεφομενων ειδων θα πρεπει (δυστυχως) να περιλαμβανει και ενας ειδος "συνεντευξης" (και μαλιστα εξονυχιστικης και επαληθευομενης) προκειμενου να ελεγχθει η τυχη τους.

Αυτο που πραγματικα χρειαζεται ειναι ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Πρωτα αποκταμε αυτο, μετα δημιουργουμε τις καταλληλες συνθηκες (οσο αυτο μας επιτρεπεται) και μετα αποφασιζουμε πως και τι θα εκτρεφουμε.
 
Κατ αρχήν Σταύρο αυτό το παραμύθι με την επώνυμη καταγγελία είναι το κάτι άλλο. Παίρνεις σε μία αρμόδια αρχή τηλέφωνο και λες ότι ο τάδε παρανομεί. Και σου απαντάνε να κάνεις επώνυμη καταγγελία και μετά θα πάμε. Και φυσικά ο άλλος δεν την κάνει διότι είτε και αυτός στην δική του δουλειά παρανομεί είτε έχει οικογένεια και παιδιά και δεν θέλει. Επομένως το παραμύθι της επώνυμης καταγγελίας είναι το μεγάλο άλλοθι της παρανομίας. Είδατε τι ωραία έδωσαν οι αυστριακές αρχές στην τηλ/ση τη φάτσα του αυστριακού ανθρωπόμορφου κτήνους που επί χρόνια έκανε αυτά που έκανε στην κόρη του;Εδώ θα του έβαζαν πλέγμα.. Συμφωνώ ότι ένα δαχτυλίδωμένο αγριοπούλι είναι μία ένδειξη σοβαρής προσπάθειας. Διαφωνώ όμως ότι ειναι σοβαρή ένδειξη.Αυτός που παίρνει 100 δαχτυλίδια σίγουρα δεν δικαιολογείται διότι στάνταρ κατεβάζει φωλιές και μάλιστα πολλές. Έχει όμως καμμία διαφορά με αυτόν που προμηθεύεται 20 δαχτυλίδια και κατεβάζει μία φωλιά;Εάν Σταύρο δεχθούμε ότι "ολίγον έγκυος" δεν υπάρχει τότε και οι 2 είναι εγκληματίες. Σωστά;Επομένως αρνητική και εγκληματική εξαίρεση, σε έναν σύλλογο που προμηθεύει δαχτυλίδια στα μέλη του, αποτελούν όλα εκείνα τα μέλη που δαχτυλιδώνουν νεοσσούς από τη φύση είτε 100 είτε 1. Σίγουρα υπάρχουν λύσεις.Αλλά όσο η πολιτεία δεν τις δίνει δεν σημαίνει ότι από τον καναπέ μας θα κάνουμε τους δικαστές των αδαχτυλιδωτων και τους υποστηρικτές των δαχτυλιδωμένων. Πόσοι σύλλογοι υπάρχουν στην Ελλάδα;20;30; 20 ή 30 πρόεδροι είναι ικανότατοι να διοργανώνουν κάθε χρονο ή κάθε 2 χρόνια πανελλήνιο συνέδριο φίλων ωδικών πτηνών άγριων και μη. Τροπος συννενόησης τους; Γιατί όχι το φόρουμ αυτό ή οποιοδήποτε άλλο. Δεν είναι δα και εκατοντάδες τα φόρουμ! Σκοποί του συνεδρίου; Σχεδιο δράσης, δημοσιοτητα, πίεση στην πολιτεία για αλλάγη του νόμου και θέσπιση όσων ισχύουν στην Ευρώπη κι ας μη βγει τίποτε. Τουλάχιστον θα έχουμε καθαρή τη συνείδηση μας απέναντι σ αυτο που όλοι λέμε ότι αγαπάμε τόσο πολύ.Αν τελικά κάποιοι από εμάς δεν υποκρινόμαστε και δεν το παίζουμε απλά ή σύνθετα δικαστές μόνο των άλλων και ποτέ του εαυτού μας. Πόσοι πιστεύεις Σταύρο ότι θα συμφωνούσαν με κάτι τέτοιο; Μέχρι τώρα το θέμα αυτό θα έπρεπε να έχει βομβαρδισττεί από ιδέες και λύσεις. Με λύπη μου όμως βλέπω ότι κάποιοι κινούνται στο... "δεν μπορεί να γίνει τίποτε", "γιατί να προσπαθήσουμε αφού τίποτε δε θα βγει","και ποιος θα μας ακουσει"... Μόλις όμως κάποιος πεί ότι τα πουλιά του είναι αδαχτυλίδωτα ουουουουουπππς! Εδώ είμαστε!Λαικό δικαστηριο. Κάποιοι, όχι όλοι, για να μην παρεξηγηθώ, εύχομαι όμως να αποτελούν μειοψηφεία.
 
Back
Top