Ασθένειες Αραιωση πτερωματος γυρω απο το ματι καναρινιου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Mary27
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Δηλαδή είναι..."μοναχικό" ζώο; Δεν θέλει παρέα, να ναι μαζι με άλλο;Επειδη σε πολλά μπαλκονια βλεπω κλουβια με 2-3 καναρινια μεσα (αρσενικα-θηλυκα δεν ξερω) ελεγα να παρω αλλο ενα να μην ειναι μονος του.. Με τα νεα δεδομενα το αφηνω προς το παρον στην ακρη σαν ιδεα αλλα ηθελα να ξερω αν μπορει να ζησει με αλλο..
 
Προσωπικά δεν θα έβαζα παρέα σε ανάπηρο πουλί. Τα ζώα σε εκπλήσσουν βέβαια αλλά σε γενικές γραμμές είναι σκληρά. Ας γίνει πρώτα καλά και βλέπεις.
 
Αυτο το αναπηρο με προβληματιζει και μενα.. Μπορεί να υπάρξουν διαμάχες δλδ και ως πιο αδυναμος να καταπονηθεί; Οχι οτι με νοιαζει για τωρα αμεσα αλλά το χα απορία γενικά αν είναι καλυτερα να ναι παραπανω απο ενα καναρινια σε κλουβι.. Τεσπα, μην φευγουμε εκτός θεματος, αλλωστε δε επειγει αυτο.. Θα ενημερωσω αυριο για τα νεα, ευχαριστω για τις απαντησεις σας!
 
Mαρια δεν ξερω αν συνδεεται το αιμα με κατι τετοιο ή απλα συμβαινει απο το τσιμπημα με το ραμφος του πουλιου στα δαχτυλα του, αλλα φοβαμαι μην τυχον ηδη το προβλημα της ποδοδερματιτιδας εχει προχωρησει σε βαθος, απο το δερμα στα οστα και εχει δημιουργηθει προσβολη λεγομενη ως οστεομυελιτιδα... μηπως αυτο φοβαται ο γιατρος; Εψαχνα καποιο συνδρομο που να σχετιζεται με τις αιμοραγιες, αλλα δεν βρηκα παρα το αποτελεσμα προχωρημενης ποδοδερματιτιδας οταν δεν αντιμετωπιζεται ή αντιμετωπιζεται με ανισχυρα σε δυσκολο μικροβιο αντιβιοτικα
 
  • Like
Αντιδράσεις: Mary27
Το πρώτο δάχτυλο το έχασε από την αιμοραγία στις 31/12,τότε μάτωσε με το ράμφος του το μεσαίο μακρυ δάχτυλο,έχανε αίμα όλη την ημέρα, το δάχτυλο μαύρισε και έπεσε...
Προχτές με το ράμφος του μάτωσε και το δάχτυλο με το κομμένο νύχι, το οποίο δάχτυλο ήταν κιτρινο και πρησμένο (ειχα ανεβάσει φωτό)..Αυτό το δάχτυλο έπεσε σε λίγες ώρες... Τον άφησα να πάω σε ένα φιλικό γάμο, γύρισα στις 4 το πρωί και είχε ήδη πέσει το δάχτυλο..
Τωρα είναι μαυρο και ζαρωμενο και το τελευταίο μπροστινό δάχτυλο,το οποίο ΔΕΝ το έχει πειράξει ο ίδιος με το ραμφος του... Ουτε το εχει ματώσει...Αλλά είναι μαύρο και έτοιμο να πέσει και αυτό... Το μόνο δάχτυλο σαυτο το πόδι που προς το παρόν είναι ΟΚ, είναι το πισινό...
Θα πάω στο γιατρό το απόγευμα και θα ενημερώσω, κυριως θελω να μαθω ΑΠΟ ΤΙ το έπαθε..
 
Καλησπέρα σε όλους!
Πήγα στο γιατρό το απόγευμα.. Με το που τον έπιασε, είπε:όχι ρε,τρώει τα αγγεία..
Τον εξέτασε αναλυτικά κ στα δυο πόδια, το αριστερό είναι οκ από ποδοδερματιτιδα.. Και πάμε στο δεξί..Αφού τον εξέτασε εξονυχιστικά, μου πε ότι δεν έχει σχέση το χάσιμο των δαχτύλων με την ποδοδερματιτιδα.. Το πρόβλημα, τις αιμορραγιες κ τελικώς το χάσιμο των δαχτύλων τα προκάλεσε μόνο του το πουλί..Από στρες/νεύρα/ενόχληση ματώνε αγγεία, κ φυσικά το πόδι δεν αιματωνοταν κ έχανε δάχτυλα. Για προχτές που έχασε δυο δάχτυλα, αν υπάρχει κάτι που τον ενόχλησε είναι η δοκιμή σχοινενιων πατηθρων για να δω τι θα βάλω.. Έβαζα κ έβγαζα πατηθρες να δω διάμετρο κ μάλλον τον ενόχλησα κ ξέσπασε εκεί..Απ ότι μου πε ο γιατρός συμβαίνει συχνά σε πτηνά (κυρίως παπαγαλους) αλλά μαδανε κυρίως τα φτερά τους.. Ξεκινά από στρες ή ενόχληση κ καταλήγει συνήθεια.. Κ παει φαύλος κύκλος μετά.·Ακόμα κ τις γάζες μασάνε κ ματώνουν κ ματώνουν. Στη δική μ περίπτωση το στρες ξέσπασε στα δάχτυλα.. Το θετικό είναι ότι θα αναρρώσει πλήρως, αλλά θέλει υπομονή.. Οι πληγές είναι περιγεγραμμενες, δεν έχει εξαπλωθεί στο πόδι,έχει ΞΗΡΗ ΣΗΨΑΙΜΙΑ κ σταμάτησε στην αρχή των δαχτύλων, δεν προχώρησε προς τα πάνω..Από θέμα ισορροπίας ευτυχώς θα επανέλθει, η πατουσα που έχει διασωθεί θα σκληρύνει κ θα μπορεί να πηδαει κ να πετάει όταν περάσει η πληγή..
Αυτο που τον ανησύχησε είναι η κλινική εικόνα του ζώου..Ήταν στον πάτο φουσκωμένο φουλ κ ανάσαινε γρήγορα.. Δεν μου κανε εντύπωση γιατί έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τις προηγούμενες μέρες κ τωρα ξεκουράζεται..Άφησε μια μικρή πιθανότητα να χει περάσει κανένα μικρόβιο στο εσωτερικό του ζώου αλλά όταν του εξήγησα ότι δεν κοιμόταν καλά κ δεν είχε ισορροπία τότε το δικαιολόγησε.. Μου πε να τον αφήνω να ηρεμει κ να τον σκεπάζω ακόμα κ μέσα στη μέρα να κοιμάται, αντιβίωση κρέμες όλα κομμένα κ μόνο hibitane (είχες δίκιο jk21) να του βάζω κ ηλεκτρολυτες στο νερό..
Κατα τα αλλά,έβγαλα τον πάτο του κλουβιου (εύκολο ήταν, δεν ήταν κολλημένος αλλά ενώνεται με μικρά συρματα σαν γάντζους με το υπόλοιπο κλουβί) κ του βαλα φαί, νερό όλα κάτω κ θα αλλάζω κάθε μέρα χαρτί..
Τωρα έχει πέσει με τα μούτρα κ τρωει απτη μπανιερα που του χω γεμίσει φαγητό..
Αυτά τα νεότερα,..χάρηκα καταρχάς που δεν έχασε όλο το πόδι κ δεν θα αχρηστευτει αλλά έστω κ με την πατουσα κ ότι έχει μείνει στην αρχή των δαχτύλων θα μπορέσει να ισορροπεί.
Ευχαριστώ παρά πολύ για τη βοήθεια κ τις συμβουλές,jk21,stavros,Maria,alicendros!
 
ουφ ευτυχώς να γίνει καλά το καημένο, έχετε ταλαιπωρηθεί πολύ και οι δύο. καλή η λύση που έβγαλες τον πάτο του κλουβιού έτσι είναι όλα πιο εύκολα. Κάνε του μαλακό το κάθισμα ίσως βάζοντας πολλά χαρτιά ή κανένα πετσετάκι κάτω από τα χαρτιά και αν μπορείς να βάζεις χαρτί κουζίνας τελευταίο στρώμα εκεί που κάθεται. Εγώ Μαίρη μου με τις ασθένειες δεν το κατέχω τίποτα δεν σου είπα, μόνο παρακολουθώ με αγωνία τον αγώνα σας. Όλα να πάνε καλά και γρήγορα :)
 
Τι καλά νέα! Μπράβο! Χάρηκα πολύ με αυτά τα νέα! :D Και μπράβο ιδιαίτερα σε σένα Μαρία που το φρόντισες τόσο πολύ και δεν το άφησες στην τύχη του! Η αγάπη κάνει θαύματα! Το πουλάκι έχει μεγάλη τύχη που βρέθηκε στα χέρια σου! Εύχομαι να γίνει τελείως καλά, να βρει την ισορροπία του και να μην υπάρχει κανένα μικρόβιο! Είμαι σίγουρη πως όλα θα πάνε πολύ καλύτερα!

Χθες ψάχνοντας σ' ένα ηλεκτρονικό pet shop είδα ότι υπάρχει και κολάρο για πτηνά που από στρες γίνονται αυτοκαταστροφικά όπως ο μικρούλης σου... Λες να βοηθούσε κάτι τέτοιο;


Κτηνιατρικός Κύκλος Εμπορική Α. Ε. - Κολλάρο αντιλείξεως 'Ελισάβετ', για πουλιά, XSmall (8 cm) (κωδ.:07.08.543)
 
Brand13 ευχαριστώ πολύ!
Διάβασα τωρα την ιστορία σου, περαστικά κ στην μικρή σου!

Maria,alicedros ευχαριστώ για τις συμβουλές. Για κολαρο όταν ρώτησα το γιατρό αν μπορώ γενικά να κάνω κάτι πχ να βάλω μια αλοιφή πικρή να μην μπορεί να το τσιμπάει μου είπε ότι δεν είναι σίγουρο αυτό γιατί μπορεί να χει τα αντίθετα αποτελέσματα κ να γίνει πιο νευρικό.. Το κολαρο μου το ανέφερε για παπαγαλους, άλλοι το δέχονται κ γίνονται καλά κ άλλοι ´´τρελαίνονται" και φτερουγίζουν σαν τρελοί.. Είναι πως θα το πάρει το κάθε ζώο..Αυτό που μου πε να κάνω αλλά αργότερα όταν πάρει τα πάνω του, είναι να του κρεμασω κανένα κορδόνι με κλωστές μέσα, να χει να ασχολείται,έχει τρέλα με τέτοια.. Έβαζα γύρω απ το κλουβί αυτή τη σακούλα για να μην ρίχνει έξω σπόρους κ όπου προεξειχε λάστιχο το τράβαγε με μανία για ώρες..
Θα δεσω κανένα κορδόνι σε μικρό μήκος βέβαια, μην έχουμε κανένα ατύχημα κ θα του το βάλω να παίζει..Αυτά που πήρα προχτές για πατηθρες είναι χοντρά κ μέσα έχουν 4-5 διαφορετικές κλωστές σε διάφορα χρώματα, είναι χοντρό σκοινί.. Θα του δέσω κανένα τέτοιο σε μικρό μήκος να χει να τραβάει κλωστές αλλά αργότερα όταν πάρει πάνω του.. Τωρα έχει πέσει ξερός... Κοιμάται κάτω στον πάτο με το κεφάλι μέσα, το καημένο είχε μέρες να κοιμηθεί καλά..
 
Να είσαι καλά Mary. Το antistress είναι καλό το είχα δώσει και εγώ παλαιότερα.
 
Καλημέρα σε όλους!
Μετά από 2 βδομάδες περίπου,όλα είναι οκ επιτέλους... Έφαγε, πήρε δυνάμεις και τώρα είναι μια χαρά..Βέβαια του τα έχω όλα κάτω, στον πάτο, νερό, φαγητό, για να τον διευκολύνω. Οι πληγές από τα δάχτυλα έκλεισαν και πλεον δεν εχει πληγη σε κανένα πόδι.
Τον βλέπω τις τελευταίες δυο μερες να κοιτάει τα κλαδιά, προσπαθεί να ανέβει αλλά δεν ισορροπεί... Εχει κανεις εμπειρία/πρόταση για το τι να κανω ωστε να σταθει παλι σε πατηθρα;
Να υπενθημίσω ότι το ενα ποδι ειναι εντελώς καλά, με όλα τα δάχτυλα, ενώ το άλλο πόδι, το δεξί,έχει ΜΟΝΟ το πίσω δάχτυλο..
Πατήθρες από σχοινί, απορρίπτονται, εχω δοκιμάσει διάφορες διαμέτρους αλλά δεν μπορεί... Καμια άλλη πρόταση;
 
Εγώ πιστεύω πρέπει να συνεχίσεις δυναμωτική τροφή και καλούς σπόρους ώστε να πάρει τα πάνω του και με πολύ υπομονή θα επανέλθει! Πολύ χάρηκα! Μπράβο σας! Εγώ είχα ένα καναρίνι που δεν μπορούσε να στηριχτεί στα πόδια του.. Σαν παράλυση. Για 2 μήνες! Και αφού πήρε την κατάλληλη αντιβίωση και τελείωσε η θεραπεία ήταν καλύτερα αλλά όχι όπως ήταν... Με πολύ υπομονή και καλή διατροφή πλέον μετά από κανα δίμηνο δεν καταλαβαίνεις ότι κάποτε ήταν παράλυτο! 😉 Όλα καλά θα πάνε!
 
Ευχαριστώ Αλίκη μου!
Αλλα εσενα ήταν σαν παράλυτο αλλα ειχει 2 κανονικά πόδια.. Εμένα στο ένα πόδι έχει μονο το πίσω δάχτυλο, μπροστά δεν εχει τίποτα... Οπότε,όσο καλά και να φαει, δαχτυλα δεν θα εχει στο ποδι... Πατάει κανονικά και στα δυο πόδια, στεκεται όρθιος και για ώρα μάλιστα, περπατάει κουτσαίνοντας και κοιμάται σε ενα κουτι από κομπιουτερακι για να ναι πιο ψηλα από τον πατο... Επειδη κοιτάει πλεον τα κλαρακια, αναβαινει αλλα πέφτει,ήθελα να δω τι μπορω να κανω για να στεκεται σε κλαρακια ή να "δημιουργησω" εγώ κάτι, πχ σε μαραγκο, για να ναι παλι σε κλαρι..
 
Εμένα στο ένα πόδι έχει μονο το πίσω δάχτυλο, μπροστά δεν εχει τίποτα... Οπότε,όσο καλά και να φαει, δαχτυλα δεν θα εχει στο ποδι...
Προσπαθώ να καταλάβω από την αρχή που προέκυψε το συγκεκριμένο πρόβλημα, για ποιο λόγο ασχολείσαι με το πόσα δάχτυλα έχει. Σου έχω πει και εγώ αλλά μπορούν να το επιβεβαιώσουν και όσοι έχουν ανάλογη εμπειρία, ότι υπάρχουν πουλιά που ζουν κανονικά με ένα μόνο πόδι. Το δεύτερο είναι κομμένο από τη ρίζα και παρόλα αυτά ζουν κανονικά. Γνωρίζω άτομο που είχε κανάρα με ένα πόδι η οποία του χάρισε ένα σωρό μικρά και ήταν καταπληκτική μάνα.

Το πρόβλημα του δικού σου δεν βρίσκεται στα δάχτυλα που λείπουν. Ο λόγος που επικεντρώνεις την ανησυχία σου σε αυτά, οφείλεται καθαρά σε ανθρώπινα κοινωνικά στερεότυπα. Η έλλειψη ισορροπίας δεν οφείλεται στα δάχτυλα που λείπουν. Ένα υγείες πουλί δεν το κρατάς στον πάτο του κλουβιού ακόμη και αν έχει ένα μόνο δάχτυλο.

Μη με ρωτήσεις τι έχει. Εδώ δεν κατάλαβε ο κτηνίατρος μετά από τόσο καιρό. Είναι αδύνατο να σου πει οποιοσδήποτε από εδώ με βεβαιότητα, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Εύχομαι μόνο από αύριο κιόλας το πρωί να ξυπνήσεις και να το δεις στην πατήθρα να κελαηδάει.
 
σταυρο δεν ξερω αν γνωριζουμε το ιδιο ατομο αλλα εγω εχω εναν φιλο που ειχε μια καναρα με ενα ποδι σκουφατι και ηταν μια χαρα φυσιλογικη εκανε και γεννες και απο ολα καλη μανα και το τονιζω με ενα ποδι (επειτα απο επιθεση αρπακτικου στη φωλια το ενα ποδι)
Γνωρίζω άτομο που είχε κανάρα με ένα πόδι η οποία του χάρισε ένα σωρό μικρά και ήταν καταπληκτική μάνα.
 
Εστιάζω σε ότι βλέπω καθημερινά... Τρώει πίνει κανονικά αλλά περπατάει κουτσαίνοντας κ σε κλαρί δεν μπορεί να σταθεί...Ανεβαίνει, τραμπαλιζεται, ανοίγει τα φτερά του κ πέφτει.. Δεν κρύβει το άρρωστο πόδι ώστε να ισορροπήσει ΜΟΝΟ στο γερό πόδι.. Τα βάζει κ τα δυο στο κλαρί, γλιστράει το πόδι που δεν έχει δάχτυλα, δεν μπορεί να ισορροπήσει κ πέφτει. Στον πάτο τον έχω με οδηγία του γιατρού,όταν τον πήγα τότε μου πε να του τα βάλω όλα κάτω για να μην ταλαιπωρείται κ για να ηρεμήσει.. Κ τα δάχτυλα τα έχασε γιατί απο στρες ματώνε φλέβες, δεν αιματωνοταν το δάχτυλο και νεκρωνε.ηταν καθαρά θέμα στρες/ενοχλησης με κάτι κ ξέσπασε στα δάχτυλα ματωνοντας τα... Τωρα όμως δεν έχει θέμα υγείας κ τον βλέπω να κοιτά έντονα τα κλαδιά.. Τον αφήνω να δω τι θα κάνει αλλά όταν ανεβαίνει δεν μπορεί να ισορροπήσει κ πέφτει... Εκτός απο σχοινενιες πατηθρες έχω άλλη επιλογή; Περίπου τι διάμετρο;
 
Mary νομίζω ότι οι κλασικές πλαστικές πατήθρες που είναι σαν κλαδάκια είναι εντάξει αρκεί να είναι λείες, αν δεν είναι πέρασέ τες λίγο με γυαλόχαρτο και από εκεί και πέρα άσε την φύση να κάνει την δουλειά της, θα την βρεί την άκρη μόνο του το πουλάκι. Απλά είναι και για εκείνο περίοδος προσαρμογής.
 
Back
Top