Αναπαραγωγή Βγήκε το πρώτο πουλάκι από το ζευγάρι των κοκατίλ μου

@ckdodis αχαχαχαχα Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ούτε 1 για πρώτη γέννα κι έχουν ήδη 4 ! Έχω μείνει άναυδη μ'αυτα τα πουλιά! Δεν έχω άλλο θέμα συζήτησης πλέον, οποίος με ρωτάει τι κάνω του απαντάω "4!"... Αχαχαχαχαχα
 
@Φοίβος για μας έλεγα...γενικά κάναμε υπομονή αυτές τις μέρες για να μην τους διαταραξουμε τις ισορροπίες, αλλά χθες και σήμερα με τη ζέστη βλέπω ότι και οι γονείς τους δεν κάθονται πολύ στη φωλιά ,μόνο μπαίνουν ταΐζουν ,τους κάνουν λίγο αέρα και βγαίνουν (τις ζεστές ώρες)... κάθονται μέσα μόνο το πρωί μέχρι τις 10-11 και το βράδυ από τις 9-10 και μετά... οπότε υπέθεσα ότι θα έχει αρκετή ζέστη πλέον για να μην κάθονται να τα ζεστάνουν κι έτσι με παίρνει να βάλω λίγο κλιματιστικό να δροσιστούμε εμείς και να τα ζεστάνει η μανούλα τους άμα θεωρήσει ότι η θερμοκρασία δεν είναι καλή... Δεν ξέρω αν είναι ασφαλής ιδέα όμως...γιατί περιμένουμε ακόμα 1 αυγό να σκάσει...από το χρώμα του το κόβω για Παρασκευή βράδυ- Σάββατο πρωί...
 
Ερώτηση: Είναι φυσιολογικό που δεν κάθονται πια μέσα στη φωλιά; Μπαίνουν μόνο ταιζουν και βγαίνουν ..

Nαι, είναι φυσιολογικό.
 
Παιδιά να ρωτήσω κάτι; Το τελευταίο μωρό, το 4ο, δεν έχει την ίδια γρήγορη ανάπτυξη με τα υπόλοιπα (7 ημερών τα υπόλοιπα ήταν διπλάσια) και σήμερα το πρωί βρήκα μια πληγή στο κεφαλάκι του... υπάρχει περίπτωση τα υπόλοιπα που έχουν ανοίξει μάτια να μην το αφήνουν να φάει; Είναι τετραπλάσια από αυτό τώρα!
 
και σήμερα το πρωί βρήκα μια πληγή στο κεφαλάκι του..
Αν είναι μικρή και δεν βγάζει αίμα δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι, αν είναι πιο μεγάλη μπορείς με μια βατονέτα να βάλεις λίγη κρέμα betadine στο σημείο.
Το τελευταίο μωρό, το 4ο, δεν έχει την ίδια γρήγορη ανάπτυξη με τα υπόλοιπα
Θα πρέπει να το παρακολουθείς τακτικά για να σιγουρευτείς ότι οι γονείς το ταΐζουν, θα παρακολουθείς τον πρόλοβο του αν είναι φουσκωμένος.
Αν δεν το ταΐζουν θα χρειαστεί να το ταΐσεις εσύ με κρέμα για νεοσσούς, η διαδικασία αυτή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την θερμοκρασία της κρέμας 38,5°C.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ ευτυχώς αν χρειαστεί το έχω κάνει ξανά....με ρινκνεκ βέβαια... Η πληγή είναι μικρή κι έχει κλείσει μόνη της, απλά ανησύχησα μήπως το χτυπάνε τα άλλα.... Το ταιζουν απ' ότι έχω δει, έχει πάντα φαγητό.... Αυτό σημαίνει ότι απλά αναπτύσεται πιο αργά από τα άλλα ή πρέπει να το βοηθήσω κάπως; Να βάλω κάτι άλλο στο νερό ;
 
Αυτό σημαίνει ότι απλά αναπτύσεται πιο αργά από τα άλλα ή πρέπει να το βοηθήσω κάπως; Να βάλω κάτι άλλο στο νερό ;
Το ταιζουν απ' ότι έχω δει, έχει πάντα φαγητό...
Το βασικό είναι να ταΐζεται,σε 4-5 ημέρες θα είναι αγνώριστο και το μικρό και θα καλύψει την διαφορά από τα μεγάλα.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνεις κάτι διαφορετικό από ότι κάνεις μέχρι τώρα.

Να τα χαίρεσαι !
Περιμένουμε φωτογραφικό υλικό !
 
Καλημέρα σε όλους! Αυτά είναι τα μικρά κοτόπουλα! Το μεγάλο βέβαια έχει στη βάση του αυχένα του σαν μια φουσκάλα,σαν παγιδευμένο αέρα κάτω από το δέρμα του...δε μου ανεβάζει τη φωτογραφία να το δείτε.... Δεν μοιάζει να είναι υγρό μέσα όμως, σαν αέρας είναι...
Επίσης, είναι φυσιολογικό να βγαίνουν ματωμένα κάποια φτερά τους; Τα πιο μεγάλα αν μπορώ να τα προσδιορίσω έτσι...πχ τα μικρότερα που είναι στο κεφάλι κλπ δεν έχουν αίμα... Τα πιο "χοντρά" να το πω έχουν λίγο αίμα...
 

Συνημμένα

  • IMG_20220630_114345.webp
    IMG_20220630_114345.webp
    55,6 KB · Προβολές: 19
Το μεγάλο βέβαια έχει στη βάση του αυχένα του σαν μια φουσκάλα,σαν παγιδευμένο αέρα
Δεν πρέπει να ταΐζουμε πολύ αργά, επειδή έτσι μαζεύεται πολύ αέρας μέσα στο πρόλοβο. Τον αέρα πρέπει να το διώχνουμε κάθε φορά μετά το τάισμα. Αλλιώς μπορεί να αρχίσει ζύμωση του φαγητού και η ανάπτυξη μικροβίων.
Για να φαίνεται καλύτερα βάλτε το νεοσσό σε μια ευθεία με μια πηγή φωτός (μια λάμπα ή το παράθυρο). Το δέρμα του πρόλοβου είναι λεπτό και φαίνεται ξεκάθαρα που είναι το φαγητό και που είναι ο αέρας.
Για να διώξουμε τον αέρα από το πρόλοβο πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι του νεοσσού πάνω και να πιέσουμε ελαφρά με δυο δάκτυλα τη φούσκα αέρα στο πρόλοβο του, έτσι ώστε ο αέρας να πάει στο επάνω μέρος του οισοφάγου προς το ράμφος. Αν σφίξουμε το φαγητό κι όχι τον αέρα ο νεοσσός μπορεί να πνιγεί. Θα ακούσουμε ένα μικρό ρέψιμο όταν θα φύγει ο αέρας.

Επίσης, είναι φυσιολογικό να βγαίνουν ματωμένα κάποια φτερά τους;
Όχι, μάλλον κάποιος τα τραβάει.
Θα πρέπει να παρατηρήσεις ποιός το κάνει.
Θέλει προσοχή γιατί μπορεί να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός των νεοσσών.
 
@Vada οι γονείς τους τα ταΐζουν, αλλά ο αέρας δεν είναι στον προλοβο....είναι πίσω μεταξύ του αυχένα και της φτερουγας...
Υπάρχει περίπτωση να τα τραβάνε οι γονείς τους στην προσπάθεια τους να καθαρίσουν τα καλάμια;
[automerge]1656589077[/automerge]
Να εδώ φαίνεται το αιματακι....
[automerge]1656589242[/automerge]
Και η φουσκάλα με τον αέρα...
 

Συνημμένα

  • IMG_20220630_143726.webp
    IMG_20220630_143726.webp
    38,5 KB · Προβολές: 24
  • Screenshot_2022-06-30-14-40-09-573_com.miui.gallery.webp
    Screenshot_2022-06-30-14-40-09-573_com.miui.gallery.webp
    57,4 KB · Προβολές: 24
Τελευταία επεξεργασία:
.
Υπάρχει περίπτωση να τα τραβάνε οι γονείς τους στην προσπάθεια τους να καθαρίσουν τα καλάμια;
Ο λόγος που οι γονείς τραβάνε τα φτερά των νεοσσών είναι γιατί θέλουν να ζευγαρώσουν ξανά, όχι για να τα καθαρίσουν.
Δυστυχώς είναι μια συμπεριφορά αρκετά συχνή σε πτηνά εκτροφής.
Εάν συνεχιστεί θα πρέπει οι νεοσσοί να απομακρυνθούν από τους γονείς τους και την σίτιση τους να την αναλάβετε αποκλειστικά εσείς.
Και η φουσκάλα με τον αέρα...
Η κύστη που φαίνεται μάλλον δεν έχει σχέση με το πρόλοβο του .
Ίσως να είναι μία πρώιμη κύστη φτερών, ίσως και κάτι άλλο.
Δεν γνωρίζω ακριβώς τί μπορεί να είναι, αν θέλετε μπορείτε να στείλετε την φωτογραφία στο γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.
 
@Vada ευχαριστώ πάρα πολύ! Θα το παρακολουθήσω....θα προσπαθήσω να δω τι γίνεται με τα φτερά τους, αν και όταν ανοίγω το καπάκι της φωλιάς οι γονείς σταματάνε ότι κάνουν και προσπαθούν να με διώξουν....
Το ότι μένουν εκτός φωλιάς και ασχολούνται τις περισσότερες ώρες ο ένας με τον άλλον ,μπορεί να σημαίνει ότι θέλουν να ζευγαρώσουν ξανά; Έπρεπε να κάθονται περισσότερο στη φωλιά; Τώρα μπαίνουν μόνο για το τάισμα και για ύπνο...
 
ΠΑΙΔΙΑ SOS!
Τα πουλιά ξεκίνησαν το ζευγάρωμα πάλι! Τι να κάνω; Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα σταματήσουν να ταιζουν; Ή ότι μπορεί αυτοί να τραβάνε τα φτερά των νεοσσών και τα ματώνουν; ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΥΓΑ! Αλλά πώς θα βγάλω τη φωλιά να μην την βλέπουν και ζευγαρώνουν ,αφού έχει μέσα τα ΜΩΡΑ!
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΒΟΗΘΗΣΤΕΕΕΕΕΕ!
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@Berry Lily
Θα πρέπει να καταλάβεις ποιός από τους γονείς ραμφιζει τους νεοσσούς και να τον απομακρύνεις από το κλουβί.
Άν το κάνουν και οι δύο, δυστυχώς η μόνη λύση είναι η άμεση απομάκρυνση τους, και η τοποθέτηση τους σε ξεχωριστά κλουβιά.
Κάνοντας κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναλάβεις εσύ το τάισμα των νεοσσών.
Το πρόβλημα είναι όταν το αρσενικό ή το θηλυκό αρχίζει να μαζεύει, ραμφίζει και να μασάει τα αναπτυσσόμενα φτερά στο κεφάλι, την πλάτη και τα άκρα των νεοσσων. Συχνά αυτές οι περιοχές γίνονται ερυθρές και αιμορραγούν.
Τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρώτον, εάν το επιτρέπει η ηλικία των νεοσσών τότε μεταφέρονται αμέσως σε ξεχωριστό κλουβί.
Δεύτερον, εάν η κίνηση είναι αδύνατη λόγω της ηλικίας των νεοσσών, όπως στην περίπτωση σου, και το θηλυκό βγάζει τα φτερά, τότε μπορεί να αφαιρεθεί από το κλουβί, αφήνοντας το αρσενικό έτσι ώστε να συνεχίσει να φροντίζει τους νεοσσούς. Εάν ο επιτιθέμενος είναι το αρσενικό τότε πρέπει να απομακρυνθεί και το θηλυκό θα πρέπει να μείνει. Αυτή είναι η μόνη εγγυημένη επιλογή για να αποφύγουμε το μάδημα.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι εάν ένας γονέας αρχίσει να τραβάειτα φτερά, θα συνεχίσει να το κάνει ξανά.
Υπάρχει μια άποψη ότι πρόκειται για κληρονομικό πρόβλημα.
Επίσης για να αποφύγουμε μια παρατεταμένη ωοτοκiα, και για να βγούνε από την αναπαραγωγική φάση θα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες του ύπνου σε 12-14, και να μειωθεί η διάρκεια του ημερήσιου φωτός.
Η ποσότητα των τροφών θα πρέπει να γίνει λιγότερη, όχι όμως η ποιότητα.
Οι αλλαγές στην διαρρύθμιση του κλουβιού αποπροσανατολίζουν τα πουλιά και βοηθούν και αυτές.
 
@Vada Σε ΥΠΕΡΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Θα ξεκινήσω με όλες τις εναλλακτικές....έχω την πεποίθηση ότι ο αρσενικός πρέπει να είναι αυτός που πειράζει τα φτερά και αν είναι κληρονομικό όπως λες τότε ενισχύεται η άποψη μου γιατί όταν τον πήρα (μου είπαν ότι μόλις είχε βγει απ' τη φωλιά) ήταν κι αυτός κάπως σε μια παρόμοια κατάσταση την οποία μου την απέδωσαν στην ηλικία...μόλις άλλαξε φτερά έστρωσε..σε αντίθεση με το θηλυκό το οποίο πήρα επίσης μόλις που είχε βγει απ' τη φωλιά και ήταν μια χαρά... Άρα μάλλον αυτός ευθύνεται,αν και απ' ότι έχω καταλάβει τα ταιζει τα πουλάκια κανονικά...αλλά χθες βρήκα αυτό που λες σαν ραμφισματα στις πλάτες τους....εκεί δεν έχει ακόμα φτερά ,είναι το πρώτο το χνούδι και μου φάνηκε περίεργο...σκέφτηκα ότι ίσως πατάνε το ένα πάνω στο άλλο και γρατζουνιουνται με τα νυχακια τους....αλλά τώρα μάλλον πρέπει να βρω ποιος το κάνει ..
Όχι τίποτα άλλο αλλά το μικρό είναι 8 ημερών και φοβάμαι να το αναλάβω....τα άλλα τα μεγάλα δε με αγχώνουν... Σκέφτομαι να δοκιμάσω να απομακρύνω τον αρσενικό....
 
Την τσακωσα! Η μάνα τους τα τραβάει! Θα την βγάλω εκτός! Είχες δίκιο
@Berry Lily
Θα πρέπει να καταλάβεις ποιός από τους γονείς ραμφιζει τους νεοσσούς και να τον απομακρύνεις από το κλουβί.
Άν το κάνουν και οι δύο, δυστυχώς η μόνη λύση είναι η άμεση απομάκρυνση τους, και η τοποθέτηση τους σε ξεχωριστά κλουβιά.
Κάνοντας κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναλάβεις εσύ το τάισμα των νεοσσών.
Το πρόβλημα είναι όταν το αρσενικό ή το θηλυκό αρχίζει να μαζεύει, ραμφίζει και να μασάει τα αναπτυσσόμενα φτερά στο κεφάλι, την πλάτη και τα άκρα των νεοσσων. Συχνά αυτές οι περιοχές γίνονται ερυθρές και αιμορραγούν.
Τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρώτον, εάν το επιτρέπει η ηλικία των νεοσσών τότε μεταφέρονται αμέσως σε ξεχωριστό κλουβί.
Δεύτερον, εάν η κίνηση είναι αδύνατη λόγω της ηλικίας των νεοσσών, όπως στην περίπτωση σου, και το θηλυκό βγάζει τα φτερά, τότε μπορεί να αφαιρεθεί από το κλουβί, αφήνοντας το αρσενικό έτσι ώστε να συνεχίσει να φροντίζει τους νεοσσούς. Εάν ο επιτιθέμενος είναι το αρσενικό τότε πρέπει να απομακρυνθεί και το θηλυκό θα πρέπει να μείνει. Αυτή είναι η μόνη εγγυημένη επιλογή για να αποφύγουμε το μάδημα.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι εάν ένας γονέας αρχίσει να τραβάειτα φτερά, θα συνεχίσει να το κάνει ξανά.
Υπάρχει μια άποψη ότι πρόκειται για κληρονομικό πρόβλημα.
Επίσης για να αποφύγουμε μια παρατεταμένη ωοτοκiα, και για να βγούνε από την αναπαραγωγική φάση θα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες του ύπνου σε 12-14, και να μειωθεί η διάρκεια του ημερήσιου φωτός.
Η ποσότητα των τροφών θα πρέπει να γίνει λιγότερη, όχι όμως η ποιότητα.
Οι αλλαγές στην διαρρύθμιση του κλουβιού αποπροσανατολίζουν τα πουλιά και βοηθούν και αυτές.
 
Back
Top