Αναπαραγωγή Βοήθεια για επιλογή αρσενικού

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης nikosk1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Και από ότι βλεπω μονο με αυτό τον συνδυασμο θα μπορουσε να προκυψει αυτό.
φορέας παστέλ αρσενικό χ νορμάλ = 25% φορέας παστέλ , 25% νορμάλ (αρσενικά) και 25% παστέλ, 25% νορμάλ (θηλυκά)
Να το γράψω κάπως πιο "σωστά" ; ΑΧΑΤΗΣ/ΠΑΣΤΕΛ Χ ΑΧΑΤΗΣ ( Αυτό έχεις γράψει πιο πάνω, έτσι;) ΑΡΑ Τα θηλυκά θα είναι 50-50 (αχατες ή παστελ καθαρά, όπως σωστά γραφεις) και τα αρσενικά 50% αχατες και 50% φορείς παστέλ (όπως επίσης σωστά γραφεις)
 
όχι Δημητρη μου για συντομια τα λεω παστελ φυσικα και είναι αχατες παστελ κοκκινο μωσαικο εγω καταλαβα ότι εννοουσες ότι είναι φορεας
 
Να το γράψω κάπως πιο "σωστά"
οπως τα γραφει στο ελκε
1) παστέλ χ παστέλ = παστέλ 100%

2) παστέλ αρσενικό χ νορμάλ= 50% φορείς παστέλ (αρσενικά) και 50% παστέλ (θηλυκά)

3) φορέας παστέλ αρσενικό χ παστέλ = 25% παστέλ και 25% φορείς παστέλ (αρσενικά), 25% παστέλ και 25% νορμάλ (θηλυκά)

4) φορέας παστέλ αρσενικό χ νορμάλ = 25% φορέας παστέλ , 25% νορμάλ (αρσενικά) και 25% παστέλ, 25% νορμάλ (θηλυκά)

5) νορμάλ αρσενικό χ παστέλ= 50% φορείς παστέλ (αρσενικά) και 50% νορμάλ (θηλυκά)
 
Δεν έχω αντίρρηση όπως σου γραφω και παρα πάνω . Μια χαρά είναι.Απλά στην περίπτωσή μας το νορμαλ είναι ΑΧΑΤΗΣ και τα ποσοστά τα αναφέρω όπως αρέσκομαι εγώ για μεγαλύτερη ευκολία στην κατανόηση. Αυτά γιατί δεν διαβάζουμε μόνον εμείς
 
Αφού δεν μπόρεσα να σας πείσω οτι μπερδευτήκατε και αφού δεν μπόρεσα να σας μπερδέψω εκ νέου, επιστρέφω!
Θα το πώ απλά για να μην καταλάβει κανείς τίποτα και περιγραφικά με την ευχή να έχει καλύτερη τύχη.
Πως γίνεται το παστέλ σαν φυλοσύνδετη μετάλλαξη να υπάρχει και στους 3 τύπους των άλλων φυλοσύνδετων, καφέ,ιζαμπέλ, αχάτη αλλά και μαύρου;
Tα φυλετικά χρωμοσώματα Χ και Υ (ή Ζ και W), καθορίζουν το αρσενικό ως ΧΧ και το θηλυκό ως ΧΥ.
Οι φυλοσύνδετες μεταλλάξεις που ξέρουμε είναι πάνω στο χρωμόσωμα Χ. Ένας αρσενικός αχάτης λοιπόν έχει απο ένα γονίδιο αχάτη σε κάθε χρωμόσωμα Χ, δηλαδή και στα δύο. Μεταβιβάζει το γονίδιο του αχάτη στους απογόνους μεταβιβαζοντας ολόκληρο το χρωμόσωμα Χ.
Το παστέλ υπάρχει πάνω στο χρωμόσωμα Χ και ας δεχτούμε στην τύχη οτι η μετάλλαξη αυτή συνέβη πρώτη φορά σε έναν αχάτη. Συνεπώς σε ένα πτηνό που το χρωμόσωμα Χ θα έχει και τα δύο γονίδια, του αχάτη και του παστέλ.
Μαθηματικά δεν γίνεται να μεταπηδήσουμε απο έναν αχάτη παστέλ σε ένα μαύρο ή ιζαμπέλ ή καφέ παστέλ,όσες διασταυρώσεις και αν κάνουμε.Αυτά τα πουλιά όμως υπάρχουν, γιατί;
Όποιος το βρεί θα πάρει 1M $ απο το λογαριασμό του κ. Μάκη.
 
XAXAXA Ωραίος! Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. Την απάντηση όμως την δίνεις μόνος σου.
-Αφού η μετάλλαξη βρίσκεται σε άλλη γονιδιακή θέση απο αυτή της ΒΑΣΙΚΗΣ(Αχάτης εν προκειμένω) θα ακολουθεί όλες τις μεταβολές που επιρεάζουν την βασική μετάλλαξη και μάλιστα θεωρητικά χωρίς να επιρεάζει τον φαινότυπο εφόσον βρίσκεται σε ετεροζυγωτή μορφή.
Αν η πρώτη μετάλλαξη ας πούμε έχει συμβεί σ' έναν Αχάτη, τί εμποδίζει την μεταφορά της σε ένα Μαύρο όταν ζευγαρώσουμε δυο τέτοια πουλιά ; Απο τα δυό αλληλόμορφα ΜΑΥΡΟ - ΑΧΑΤΗ θα εκφραστεί το κυριαρχούν (Μαύρο) και απο τα δυό αλληλόμορφα που λένε - Παστέλ και μή Παστέλ - το αρχέγονο μη Παστέλ . Ετσι θα προκύψει αμέσως με πιθανότητα 50% ένα ΜΑΥΡΟ ΦΟΡΕΑΣ ΠΑΣΤΕΛ.
 
Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι.
Ούτε εγώ, χθές μου ήρθε διαβάζοντας στο θέμα κάποιες λεπτομέρειες που μου έκαναν εντύπωση.
Ωστόσο:
Ετσι θα προκύψει αμέσως με πιθανότητα 50% ένα ΜΑΥΡΟ ΦΟΡΕΑΣ ΠΑΣΤΕΛ.
Θα προκύψει ένα Μαύρο φορέας αχάτη παστέλ. Δεν παίζω με τις λέξεις. Το γεγονός οτι το παστέλ θα είναι στο χρωμόσωμα του αχάτη, μας λέει οτι δεν υπάρχει περίπτωση, με διαστάυρωση τέτοιων πουλιών να αποκτήσουμε έναν απόγονο μαύρο παστελ, δηλαδή το γονίδιο του παστέλ να είναι στο ίδιο χρωμόσωμα με το μη μεταλλαγμένο μαύρο.

Για να έχουμε το παστέλ με όλους τους φυλοσύνδετους τύπους προυποθέτουμε την μεσολάβηση μιας ιδιαίτερης χρωμοσωμικής διεργασίας, που λέγεται;
 
-Αφού η μετάλλαξη βρίσκεται σε άλλη γονιδιακή θέση απο αυτή της ΒΑΣΙΚΗΣ(Αχάτης εν προκειμένω) θα ακολουθεί όλες τις μεταβολές που επιρεάζουν την βασική μετάλλαξη και μάλιστα θεωρητικά χωρίς να επιρεάζει τον φαινότυπο εφόσον βρίσκεται σε ετεροζυγωτή μορφή.
Αυτό έχει βάση αλλά είναι απίθανο γιατί μέσω αυτού είναι σα να ζητάμε απο το Χ χρωμόσωμα που φέρει αχάτη και παστέλ να μεταλλαχθεί 4 φορές, σε μαύρο, σε ιζαμπέλ, σε καφέ, σε σατινέ ή είναι ισοδύναμο του να ζητάμε το Χ χρωμόσωμα που φέρει απλά, μαύρο ή καφέ ή ιζαμπέλ ή αχάτη ή σατινέ, να λάβει την ίδια ακριβώς μετάλλαξη,την παστέλ, με τον ίδιο τρόπο και για κάθε περίπτωση.
Την απάντηση την έχω δώσει απο μόνος μου απο τη στιγμή που αναφέρω μια συγκεκριμένη μετάλλαξη που βγαίνει με τρίκ.
Είμαι σίγουρος μάλιστα πως δοσμένου παστελ θα είναι συγκεκριμένος ο δρόμος για να πάμε απο την μια φυλοσύνδετη στην άλλη και δεν θα είναι τυχαίος.
 
. Για να έχουμε το παστέλ με όλους τους φυλοσύνδετους τύπους προυποθέτουμε την μεσολάβηση μιας ιδιαίτερης χρωμοσωμικής διεργασίας, που λέγεται;
Μα το χίασμα (grossing over) συμβαίνει σε κάθε μειωτική διαδικασία. Είναι τόσο απίθανο να διαχωριστεί η μετάλλαξη απο την φέρουσα Βασική ; Αλλά παρ' ότι είναι χρήσιμο να ξέρουμε εκ των προτέρων αν πρόκειται για καθαρό ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΤΕΛ ή αν μιλάμε για εναν ΜΑΥΡΟ-ΑΧΑΤΗ ΠΑΣΤΕΛ εν τέλει η αναφορά στα εγχειρίδια της COM-OMJ και στα φύλλα κρίσης και στις δυό περιπτώσεις είναι η ίδια. Μάλλον πρόκειται για συζήτηση που έχει νόημα μόνον για τους "ιδιότροπους" κολλημένους της κατηγορίας D. 😛

Αυτό έχει βάση αλλά είναι απίθανο γιατί μέσω αυτού είναι σα να ζητάμε απο το Χ χρωμόσωμα που φέρει αχάτη και παστέλ να μεταλλαχθεί 4 φορές, σε μαύρο, σε ιζαμπέλ, σε καφέ, σε σατινέ ή είναι ισοδύναμο του να ζητάμε το Χ χρωμόσωμα που φέρει απλά, μαύρο ή καφέ ή ιζαμπέλ ή αχάτη ή σατινέ, να λάβει την ίδια ακριβώς μετάλλαξη,την παστέλ, με τον ίδιο τρόπο και για κάθε περίπτωση.

Mα φυσικά δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο. Με "υβριδικό" τρόπο πέρασαν οι μεταλλάξεις σε όλα τα βασικά σχήματα
 
Μα το χίασμα (grossing over) συμβαίνει σε κάθε μειωτική διαδικασία. Είναι τόσο απίθανο να διαχωριστεί η μετάλλαξη απο την Βασική ;
Όχι είναι το πλέον πιθανό και ο μοναδικός δρόμος. Δεν το είδα πουθενά γραμμένο αλλά μόνο έτσι μπορεί να γίνει μεταπήδηση.
Crossing over λοιπόν και δεν παίρνει κανείς το χρήμα! 🙂
Επιστημονικά βέβαια δεν ξέρω αν συμβαίνει σε κάθε βήμα ή αν προυποθέτει μια ιδιαίτερη αδυναμία, απο τα χρωμοσώματα.
Το σίγουρο μοιάζει να είναι πως το παστέλ βρίσκεται πολύ κοντά στο γονίδιο του αχάτη και όλα μαζί κάτω απο το κεντρομερίδιο.
Θα επιστρέψω με έρευνες!
εν τέλει η αναφορά στα εγχειρίδια της COM-OMJ και στα φύλλα κρίσης και στις δυό περιπτώσεις είναι η ίδια.
Γενικά είναι μια απο τις δυσκολίες που παρουσιάζει αυτή η μετάλλαξη στα μαύρα και τους αχάτες μαζί με τη "διαφορετική" της δράση στα καφέ.

Όλα αυτά για την όχι και τόσο αθώα πρόταση παρακάτω, που η πλήρης κατανόησή της απαιτεί γνώση και της κληρονομικότητας αλλά και της δράσης της μετάλλαξης.
αλλά τέσσερις εκτροφεις μου είπαν πως πρέπει να βάλω και αχατη για να δουλέψω τα παστελ.
 
Και επειδή οι εκτροφείς έχουν μια Πλατωνική σχέση με την γενετική, παίρνω σαν δεδομένο μόνον την αθώα πλευρά της πρότασης και των τεσσάρων. Η "πονηριά" βρίσκεται στην Ιταλική πρόταση που λέει και ΜΑΥΡΟ και ΟΠΑΛ στην ενασχόληση με τα Παστέλ (και όχι μόνον) και πάντα ζευγαρώματα σε στύλ NOTTE ( Με ζευγαρώματα μισαδελφών για μια τριετία τουλάχιστον). Δεν έχει νόημα όμως αυτή η συζήτηση χωρίς προσωπική επαφή και με όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. Νομίζω μόνον κουραστική καταντά.
 
Αν καταφερω θα βαλω αυριο φωτο να δειτε και τα αλλα 4 αρσενικα και 2 θυληκα την 3 την ειδατε,
Τελείωσα αργά από την δουλεία και δεν τα πρόλαβα να βγάλω φώτο σκοτεινιασε γρήγορα σήμερα λόγο συννεφιάς.
 
Η "πονηριά" βρίσκεται στην Ιταλική πρόταση που λέει και ΜΑΥΡΟ και ΟΠΑΛ στην ενασχόληση με τα Παστέλ
Κάτι τέτοιο φαντάζομαι απαιτεί και σοβαρούς εκτροφεις που ξέρουν να διαβάζουν σωστά το φτερομα και έχουν και συγκεκριμενους στόχους για το που θα φτάσουν τα πουλιά τους.
Υ. Γ. έχω και οπαλ. 🙂
Με ζευγαρώματα μισαδελφών για μια τριετία τουλάχιστον)
Αυτό το κάνει ένας εδώ κομοτηνη με τοπαζιο κοκκινο μωσαικο και το θεωρούσα λάθος.
 
Back
Top