Γενικά Είναι καλές αυτές οι τιμές για αγορά καναρινιού;

Σιγουρα ο καθενας κατι κανει αυτο που πιστευει οτι ειναι καλυτερο. Η αποψη του καθενος ειναι αποψη και γινεται πανω στη συζητηση δε σημαινει οτι προσπαθω εγω η Ο Δημητρης να επιβαλουμε κατι. Γινεται απλα μια συζητηση για το τι θα μπορουσε να γινεται απο τη στιγμη που δεν υπαρχει νομκο πλαισιο για την αγοροπωλησια. Εγω προσωπικα απο οτι εβγαζα σε νεοσσους τα εδινα απο εδω και απο κει αφιλοκερδος. Δε περιμενω να βγαλω τα εξοδα πουλωντας 3-4 μικρα. Κραταω αυτα που μπορω να φροντισω οπως πρεπει. Συνηθως δινω ενα μικρο αριθμο σε φιλους με τη ληξη της θερινης περιοδου γιατι παντα εχω απωλιες το καλοκαιρι αλλα και για να ανανεωθει το αιμα.Ακομα ανταλλασσω. Κραταω εναν αριθμο που μπορω να συντηρισω και οταν σχηματισω τα ζευγαρια την ανοιξη κραταω 2-3 μπαλαντερ και τα υπολοιπα τα δινω. Υπηρξε χρονια που χαρισα και επαθα καποια ημεια και αναγκαστηκα να αγορασω παλι. Μεχρι στιγμης δεν ειχα προβλημα τι θα κανω τα πουλια και αυτο γιατι βαζω 4-5 ζευγαρια το πολυ.Αν φτασω στο ευχαριστω σημειο να βγαλω τοσα που δε θα ξερω τι να τα κανω, θα φροντισω να ταραξω λιγο τα νερα και να χαλασω τη πιατσα αυτων που πουλαν. Γιατι τα εξοδα τα ανυποφορα δημιουργουνται οταν καποια χρονια αποφασισεις να κρατησεις τα πουλια. Δηλαδη 10 πουλια ειναι οκ απο εξοδα οταν εσυ ομως θελεις ξαφνικά να κρατησεις αλλα 20 τοτε δημιουργεις τα επιπλεον εξοδα.
 
Γενικα το προβλημα ολο παντα ξεκινα οταν η εκτροφη σου διπλαστει και επειτα τριπλασιαστει. Πιστευω οτι καλο ειναι να φροντισουμε να μην φτασουμε στο σημειο- τοσο πουλια τι να τα κάνω;και ο μονος τροπος αντιμετωπισης ειναι ο περιορισμος στον αριθμο που βαζουμε για αναπαραγωγη.Ακομα πιστευω οτι μαλλον καποια στιγμη πρεπει τα μελη διαφορων συλλογων να κατσουν στο τραπεζι και να συζητησουν τετοια φλεγοντα θεματα οπως και πολλα αλλα παρα να κοντραρονται και να συζητηταν διοικητικα και αλλες μαλ... Που εχω συχαθει να διαβαζω στα περισσοτερα φορουμ. Η Ελλαδα ειναι δυστυχως πολυ πισω και εν ετη 2009 εμεις συζηταμε προβληματα που στο εξωτερικο εχουν λυσει χρονια πριν.
 
εχω μια απορια για τους εκτροφεας καναρινιον
ξερο οτι πολλη απο εσας πουλατε και πουλια
1) βγαζετε λευτα απο αυτο;
2) πος τα δινετε (δεν ενοο λευτα)
μετα απο τοση αγαπη που δινετε στα μικρα πουλακια πος τα δινετε σε αλλους;
Δεν είμαι εκτροφέας άλλα απο τα λίγα που έχω καταλάβει είναι οτι παντου υπάρχουν και οι καλοι και οι κακοι.. Ανάλογα πως αντιλαμβάνετια κάποιος αυτές τις δύο έννοιες. Γιατι πολυ απλά θα μπορουσε κάποιος να τους χαρακτηρήσει..ως τους λογικους απο τη μια και τους ρομαντικους απο την άλλη.. Πιστεύω πώς ο λογικός εκτροφέας θα π΄ρπει να πουλήσει κάποια πουλία για να βγάλει τα έξοδα του και αν ζεί απο αυτο να βγάλει και λεφτά για να ζήσει... Οπότε θα προσπαθήσει να βγάλει χρήματα.. Κάποιος ρομαντικός θα του έλεγε μα αφου τα αγαπάς... Πώς τα δίνεις; Είναι παιδια σου.. Αν πρέπει να ζήσουν τα πραγματικα του παιδια τότε όλα αυτα έρχονται σε δευτερη μοιρα... Τωρα κάποιοι τα δίνουν σε πετ σόπ οπου απο εκει ή πέρνουν λεφτα ή πέρνουν τροφες. Υπάρχουν και άλλοι που απλά τα χαριζουν στη γειτονια και σε ατομα που γνωρίζουν οτι θα τα προσεξουν... Πάντως πιστευω πώς αρκετοι απο τους εκτροφείς... ΟΧΙ ΟΛΟΙ, σκέφτονται το χρημα και πώς θα βγάλουν πουλία για να τα πουλήσουν... Ειδικα αν μιλαμε για εκτροφεις παπαγάλων εκεί είναι τα πολλά λεφτα γιατι αλλιώς θα μπορούσε π.χ ενας ζακο αν έχει κόστος για να μεγαλωσει και να φτασει σε σημειο να πουληθει..300 ευρω.. Θα έπρεπε να πωλείται 600 ευρω για παραδειγμα ετσι ώστε να έχει 100% κερδος...
 
Αν και δεν έγραψε κάποιος, θα ήθελα να ακουγα και έναν εκτροφεα Κοκατού, Μακάο ή κάποιου άλλου αντίστοιχου, πως θα το έβλεπε το θέμα
 
THODORIS1982 κακα τα λες αλλα πως να μην διπλασιστει και τριπλασιαστει η εκτροφη οταν αγαπαμε τα πουλια. Αλλα και πως να μειωθει ο αριθμος των πουλιων οταν πας σε ενα petshop να δωσεις μερικα και σου λενε οτι θα σου κανουν και χαρη να σου τα παρουν για 10-12 ευρω;τα δινεις οι τα κρατας κι αυτα;σκεψου οτι οι petshopαδες γινονται μαγκες με τα δικα μας πουλια. Αυτοι με 50 πουλια στο μαγαζι τους βγαζουν μεροκαματο κι μερικοι απο μας με 100 πουλια δεν βγαζουμε ουτε τις τροφες
 
Αν και δε θεωρώ τον εαυτό μου εκτροφέα, μόνο 6 πουλάκια έβγαλα, είναι και πρακτικό το ζήτημα. Αν μπορείς να έχεις 5-6 πουλάκια και ξαφνικά βρεθείς με 15-20 αναγκαστικά θα χαρίσεις ή θα πουλήσεις κάποια. Απλώς φροντίζεις να πάνε κάπου που θα τα αγαπάνε και θα ζήσουν ευτυχισμένα.
 
εγω το 2008 εβγαλα 60-70 πουλια σε ποιον να τα χαρισω;δεν εχω 70 φιλους. Πηγα στο petshop κι εδωσα μερικα για 10-12 ευρω δηλαδη αυτα τα πουλακια δεν βγαλανε ουτε τις τροφες τους. Αυτος θα δωσει τα πουλακια μου που ματωσα για να τα κανω πουλια 25-30-35 ευρω. Εδω μπαινει το ερωτημα, αξιζει να εκτρεφεις πουλια; Για ποιο λογο; Για να κανεις τους petshopαδες μαγκες;ζηλευω αυτους που εχουν 2 καναρινια και δε μπαινουν στην παραπανω διαδικασια
 
Καλημέρα

Φίλε Θοδωρή, σου διαφεύγουν κάποια πράγματα.
Μιας και έχεις όπως γράφεις WATERSLAGER – MALINOIS θα έπρεπε όπως ήδη αναφέρω σε προηγούμενο μήνυμα, ότι σε διαγωνισμούς πηγαίνουν μόνο αρσενικά καναρίνια στα φωνής.
Άρα, κάποιος που θέλει να συμμετάσχει, πως θα βάλει μόνο 3 – 4 ζευγάρια;
Εγώ που βάζω 9 θηλυκά, θεωρείται ότι βγάζω λίγα.
Θα μου πεις ότι γιατί να πας σε διαγωνισμούς ίσως.
Μα είναι λογικό κάθε εκτροφέας που σέβεται την ποιότητα των πουλιών, να θέλει να γνωρίζει τι πουλιά έβγαλε την χρονιά και τι ποιότητα γεννητόρων έχει.
Και υπολόγισε ότι εγώ 2 χρονιές δεν έχω συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, παρόλο που άλλαξα όλο το αίμα μου και θα έπρεπε να δω τι αποτελέσματα έχει αυτή η κίνησή μου.
Επίσης γνωρίζεις ότι δεν πας όλα τα αρσενικά, μιας και υπάρχει περιορισμός συμμετοχών, αλλά και δεν είναι εφικτό όλα τα πουλιά να λένε.
Η ποιότητα αίματος αλλά και η βασική γραμμή που κρατάει ο κάθε εκτροφέας είναι το παν σε κάθε εκτροφείο.
Επιλογή δική σου θα είναι να ταράξεις να νερά και να χαρίζεις ότι πουλιά δεν θέλεις.
Το να βγάλεις όμως σωστό MALINOIS θέλει τεράστια προσπάθεια και επιμονή.
Και για να αναφερθώ σε προηγούμενο μήνυμά σου περί εξόδων να σου απαντήσω το εξής.
Πριν να αναγκαστώ να κάνω τόσο μεγάλη επένδυση σε κλουβιά και εγκαταστάσεις, τα πουλιά τα είχα σε ενοικιαζόμενο χώρο 10 λεπτά από το σπίτι μου.
Έδινα περίπου 140 € τον μήνα, για να έχω σωστό χώρο για την εκτροφή μου.
Όταν όμως γεννήθηκε η πρώτη κόρη μου, λόγο έλλειψης χρόνου αλλά και λόγο υπερβολικών εξόδων, αναγκάστηκα να αφήσω το χώρο αυτόν, να στερηθώ μεγάλο αριθμό πουλιών και ποιοτικά και ποσοτικά, και να μεταφέρω κάποια πουλιά στο νέο μου σπίτι, σε νέα κλουβιά ( μιας και με αυτά που είχα δεν θα έβαζα λόγο χωροταξικού πάνω από 4 ζευγάρια).
Άρα έδωσα αρκετά χρήματα όχι για να επενδύσω πάνω στην εκτροφή, αλλά για να συνεχίσω αυτό που αγαπάω.
Μετά από λίγο καιρό ήρθανε και τα άλλα 2 παιδιά μου, και πάλι θα έπρεπε να μάθω να ζω με την έστω λίγη γκρίνια της συζύγου, και να προσαρμόσω πάλι την εκτροφή μου και το χώρο μου στα νέα δεδομένα, έτσι ώστε να είναι αρτιότερα λειτουργικά, πιο καθαρά και να αφιερώνω όσον το δυνατόν λιγότερο χρόνο.
Και για να κλείσω, μιας και αναφερθήκαμε στα περί εμβολίου και κόστους του, το θεωρώ πλέον απαραίτητο να γίνεται σε όλα τα εκτροφεία.
Τι σημασία έχει το κόστος των 50 €, όταν μειώνεις τις πιθανότητες να νοσήσουν τα πουλιά σου;
Αν το πάθεις θα είναι πλέον αργά.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.
 
  • Like
Αντιδράσεις: CLIT
Το θέμα τραβάει και ξεφεύγει.
Δεν είμαι ικανός ούτε να επιβάλλω αλλά ούτε και να μου επιβάλουν την άποψη τους.
Αυτό που πιστεύω για ποιο καλό θα πράξω (πουλάω δεν πουλάω).

Δεν κρίνω κανέναν εκτροφέα για το τι κάνει, αυτό που με πειράζει είναι ότι, ακούγοντας τα νέα παιδιά που έχουν ένα καναρινακι και χαρίζοντας του άλλο ένα ότι θα τα κονομήσουν από την εκτροφή.
Η εκτροφή καναρινιών είναι χόμπι και όχι εμπόριο.
Αυτό είναι το βασικό που πρέπει να δώσουμε εμείς οι παλιότεροι στους καινούριους μελλοντικούς εκτροφείς..
Τις εμπειρίες της δίνουμε απλόχερα, πουλιά για ξεκίνημα, το ίδιο, ας τους δώσουμε να καταλάβουν και αυτό η εκτροφή δεν είναι εμπόριο

Καλο καλοκαιρι.
 
εχω μια απορια για τους εκτροφεας καναρινιον
ξερο οτι πολλη απο εσας πουλατε και πουλια
1) βγαζετε λευτα απο αυτο;
2) πος τα δινετε (δεν ενοο λευτα)
μετα απο τοση αγαπη που δινετε στα μικρα πουλακια πος τα δινετε σε αλλους;
εχω φιλους εκτροφεις που ειτε δεν πουλανε αλλα χαριζουν, ειτε πουλανε αλλα χωρις να ειναι σε αυτους τουλαχιστον αυτοσκοπος.χαριζουν κιολας.σιγουρα υπαρχουν και ατομα που το εχουν αυτοσκοπο.σε καθε χωρο, σε καθε κοινωνικη ομαδα υπαρχουν πολλες "συνιστωσες". Ετσι και εδω. Το να μη βλεπουμε συχνα εκτροφεις δημοσια να χαριζουν δεν παει να πει οτι μονο πουλανε.στο παρελθον βεβαια μου εχουν μεινει στη μνημη μου αυτα διαδικτυακα παραδειγματα.

https://community.petbirds.gr/threads/Χαρίζονται-καναρίνια-αρσενικά-ηλικίας-1-3-χρόνων.3484/

https://community.petbirds.gr/threads/Χαρίζονται-καναρίνια-γκλόστερ.9181/

https://community.petbirds.gr/threads/Χαριζονται-Γκλοστερ.1994/
 
Πρωτα ο ανθρωπος αιχμαλωτισε το καναρινι το εβαλε σε ενα κλουβακι για να ακουει το
κελαιδημα του.Αργοτερα αρχισαν οι διασταυρωσεις για διαφορα χρωματα, διαγωνισμοι για
να δουμε ποιο καναρινι κελαιδει καλυτερα, διασταυρωσεις ενδοοικογενειακες για να
κρατησουμε το αιμα(λες και ειναι απογονοι βασιλικων οικογενειων), διασταυρωσεις με
καρδερινα για να βγαλουμε καρδερινοκαναρα τα οποια ειναι στειρα και τωρα συζηταμε
ποσα ζευγαρια πρεπει να βαζουμε το χρονο για να μπορουμε να εχουμε οσο το δυνατον
περισσοτερους νεοσσους και εαν πρεπει να πουλαμε τα υπεραριθμα 'η οχι.
Με συγχωρειται αλλα δεν παμε καθολου καλα.
 
στη ζωη μου εχω μαθει μαθει να μην κρινω καποιον που δεν εχω βρεθει στη θεση του.
υπαρχουν ατομα που χρησιμοποιουν το μανδυα του εκτροφεα μονο για να κανουν εμποριο. Το ποιοι ειναι το γνωριζουν οσοι ετυχε να συνδιαλγουν μαζι τους και ας τους κρινουν εκεινοι...
υπαρχουν ατομα με προσφορα ισως στο χωρο που οι συνθηκες εκτροφης τους τους αναγκαζουν να πουλουν χωρις να το εχουν αυτοσκοπο.η εκτροφη μου ειναι τοσο μικρη που δεν εχω βρεθει στη θεση τους (ισως να εκανα το ιδιο) αλλα επειδη θα ερχομουν σε διλλημα να παραβιασω προσωπικα πιστευω (σωστα ή λαθος), προσπαθω να μην ερθω. Γιαυτα τα παιδια προσπαθησα να προτεινω εναλλακτικες λυσεις, εφικτες ή ανεφικτες.
υπαρχουν εκτροφεις που εκτρεφουν μονο απο χομπι και εχουν την οικονομικη δυναμη και κυριως διαθεση και μικρη εκτροφη να μην εχουν και να μην πουλανε. Δεν ειναι μονο οσοι φαινονται, αλλα και αλλοι που το κανουν χωρις να το ξερουν οι πολλοι.
απο τους 2ους και τους 3ους εχω διαλεξει να εχω τους 2 καλυτερους μου φιλους στο χωρο. Ελπιζω η συζητηση αυτη να ειναι ενα λιθαρακι συντομα να συρρικνωθει η πρωτη ομαδα και μεσα απο καταλληλες πρωτοβουλιες των οργανωσεων του χωρου να μειωθει και η αναγκη της υπαρξης και της δευτερης κατηγοριας.
 
εχω μια απορια για τους εκτροφεας καναρινιον
ξερο οτι πολλη απο εσας πουλατε και πουλια
1) βγαζετε λευτα απο αυτο;
2) πος τα δινετε (δεν ενοο λευτα)
μετα απο τοση αγαπη που δινετε στα μικρα πουλακια πος τα δινετε σε αλλους;
δεν καταλαβενω τον λογο που ανοιγουμε καινουριο θεμα ολοιδιο με αλλο που συζηταμε τωρα.

https://community.petbirds.gr/threads/Αγορα-καναρινου-ειναι-καλες-αυτες-οι-τιμες.15394/
 
εγω το 2008 εβγαλα 60-70 πουλια σε ποιον να τα χαρισω;δεν εχω 70 φιλους. Πηγα στο petshop κι εδωσα μερικα για 10-12 ευρω δηλαδη αυτα τα πουλακια δεν βγαλανε ουτε τις τροφες τους. Αυτος θα δωσει τα πουλακια μου που ματωσα για να τα κανω πουλια 25-30-35 ευρω. Εδω μπαινει το ερωτημα, αξιζει να εκτρεφεις πουλια; Για ποιο λογο; Για να κανεις τους petshopαδες μαγκες;ζηλευω αυτους που εχουν 2 καναρινια και δε μπαινουν στην παραπανω διαδικασια
επειδη γραφεις σκετο καναρινια οτι φροντιζεις σου ειναι ευκολο να μας πεις τι καναρινια φροντιζεις; Ο θεμης (pao13) εχει το επιχειρημα λογω του οτι κατεβαινει σε διαγωνισμους καναρινιων μαλινουα να επιβαλεται να βαλει 9 με 10 πουλια για αναπαραγωγη.
Το ερωτημα αξιζει να εκτρεφεις πουλια ειναι πολυ ρητορικο καθως δεν αναφερεις το σκοπος σου. Εγω επειδη απλα μου αρεσει να εχω καποια στο μπαλκονι και να τα ακουω βαζω 3-4 ζευγαρια για να κραταω το αιμα και για χαβαλε
 
οταν πας σε ενα petshop να δωσεις μερικα και σου λενε οτι θα σου κανουν και χαρη να σου τα παρουν για 10-12 ευρω;τα δινεις οι τα κρατας κι αυτα;σκεψου οτι οι petshopαδες γινονται μαγκες με τα δικα μας πουλια. Αυτοι με 50 πουλια στο μαγαζι τους βγαζουν μεροκαματο κι μερικοι απο μας με 100 πουλια δεν βγαζουμε ουτε τις τροφες
Τα πηγες στο πετ για να τα πουλησεις ή απλα για να τα ελλατωσεις;Γιατι αν τα πηγες με σκοπο να παρεις 30 ή 40 ευρω τοτε μαλλον βλεπω οτι κοιτας την εκτροφη εμπορικα γιατι αλλιως δε θα σε πειραζει το συμβολικο ποσο που σου διναν. Και τι σε ενδιαφερει τι κανει ο πετσοπας αυτος απο αυτο ζει εσυ απλα χομπυ κανεις.
και αυτο μερικοι απο μας δε βγαζουν ουτε τις τροφες που υποστηριζουν μερικοι το ακουω σαν να εχεις 2 παιδια και μολις κανεις το 3 κοιτας να το δωσεις για να βγαλεις το φαι των αλλων 2.
 
αλλα και πως να μειωθει ο αριθμος των πουλιων οταν πας σε ενα petshop να δωσεις μερικα και σου λενε οτι θα σου κανουν και χαρη να σου τα παρουν για 10-12 ευρω;σκεψου οτι οι petshopαδες γινονται μαγκες με τα δικα μας πουλια. Αυτοι με 50 πουλια στο μαγαζι τους βγαζουν μεροκαματο κι μερικοι απο μας με 100 πουλια δεν βγαζουμε ουτε τις τροφες

φιλε μου εχεις κανει ενα τεραστιο λαθος,τα πετσοπ τα αγοραζουν 10-12 ευρω αλλα τον τζογο τον εχουν εκεινα, εσυ θα φυγεις αλλα τα πουλια καποια μπορει να αρρωστησουν καποια μπορει να ψωφησουν και καποια μπορει να μην κελαιδισουν,τα σωστα μαγαζια πρεπει να αντικαταστησουν τα πουλια στους πελατες, επισης ξερεις ποσο ειναι τα εξοδα για ενα καναρινακι; Μηπως θελεις να κερδισεις οσα κερδιζει και ενα μαγαζι; Εχεις τα ιδια εξοδα με ενα μαγαζι;ξερεις αν ο παραγωγος κερδιζει οσα κερδιζει ο μαναβης;
 
εχω μια απορια για τους εκτροφεας καναρινιον
ξερο οτι πολλη απο εσας πουλατε και πουλια
1) βγαζετε λευτα απο αυτο;
2) πος τα δινετε (δεν ενοο λευτα)
μετα απο τοση αγαπη που δινετε στα μικρα πουλακια πος τα δινετε σε αλλους;
η δικια μου γνωμη ειναι οτι αν εχεις 5 η 10 πουλια δεν αξιζει να τα πουλησεις. Ομως αν εχεις 100 για παραδειγμα δεν μπορεις αφετερου να τα συντηρησεις οπως πρεπει και να εχουν ιδανικες συνθηκες διαβιωσης και αφετερου απο τις τροφες και μονο πρεπει νκαθε εβδομαδα να δινεις αρκετα χρηματα. Ετσι πουλας καποια πουλια για να βγαζεις τα εξοδα σου. Οχι για να βγαλεις μισθο αλλα για να μπορεις να ΣΥΝΤΗΡΕΙΣ ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΣΟΥ.
 
Άλλο ένα θέμα που οδηγεί σε μία αδιέξοδη κουβέντα.
Για να δούμε τι πρωταγωνιστές έχουμε.
1)Αυτούς που αισθάνονται εκτροφείς και χαρίζουν ή πουλάνε κατά το δοκούν.
2)Αυτούς που είναι απλά φιλόζωοι και ρομαντικοί και δεν χωράει στο μυαλό τους το ρήμα "πουλώ"!
3)Αυτούς που έχουν πάει ένα βήμα πιο πέρα από τον ρομαντισμό και δεν αντέχουν τα καναρίνια καν στο κλουβί και διαφορετικό φαινότυπο από τον αρχέγονο.
4)Αυτούς που εμπορεύονται νόμιμα πουλιά και ίσως εκτρέφουν και οι ίδιοι.
Αν υπάρχει κι άλλη κατηγορία ας την συμπληρώσει κάποιος άλλος.
Όλοι μέσα τους πιστεύουν πως έχουν δίκιο και τα υπόλοιπα τα ακούνε βερεσέ.
Εγώ θα με βάλω στην πρώτη κατηγορία.
Και χαρίζω και πουλάω αλλά ποτέ δεν "μοσχοπουλάω"!
Αγοράζω ότι πουλί μου αρέσει σε όποια τιμή μου πούνε εάν και εφόσον ο εκτροφέας πληρεί τις προϋποθέσεις.
Σωστό και καθαρό εκτροφείο,ζωηρά και σε καλή φυσική κατάσταση πουλιά, κοντά στα πρότυπα της ράτσας στην οποία λέει ότι ανήκουν.Αν υπάρχει και αρχείο σε στυλ γενεαλογικού δέντρου ακόμα καλύτερα.
Αυτά λοιπόν που ψάχνω να βρω σε κάποιον εκτροφέα, φροντίζω όσο μπορώ να τα παρέχω σε όποιον ενδιαφερθεί για πουλιά δικά μου.
Προφανώς δεν συμφωνώ με πολλά από όσα έχουν γραφεί αλλά ποιος είμαι εγώ να αλλάξω την γνώμη του άλλου και πολύ περισσότερο να του επιβάλω την δική μου.Απλά τα λίγα χρόνια που ασχολούμαι λίγο πιο σοβαρά με την εκτροφή κατάλαβα γιατί οι πρόγονοι μας έλεγαν <Αν δεν πληρώσεις για κάτι δεν το εκτιμάς> και <γάιδαρο του χαρίζανε κι αυτός τον κοίταγε στα δόντια>!
 
Ο θείος μου αγοράζει κρέατα από "ένα που τα σφάζει μπροστά σου και είναι φρέσκα", άσχετα αν τα εντόσθια δεν ελέγχονται από ειδικό ή κτηνίατρο, ενώ οι σχετικές αρρώστειες θερίζουν.
Ο πατέρας μου, πάλι, " φέτα, μόνο από το χωριό που είναι στο δρόμο του "γιατί είναι παχειά και αγνή" , άσχετα αν δεν μπορεί να έχει εικόνα ή μια πιστοποίηση-σφραγίδα του ποιμνιοστασίου και αν ο μελιταίος πυρετός σακατεύει.
Ο κολλητός μου παίρνει μια άδεια και "πάει να μάσει τις ελιές", "να πουλήσουμε κανά τενεκέ λάδι γιατί μόνο από τη δουλειά μόνο δεν βγαίνουμε". Άσχετα αν δεν αρκεί μόνο να μάσεις, αλλά και που και πως θα το διατηρήσεις, ασχετα αν ο τόπος με την καλύτερη ελιά, δεν είναι ο τόπος με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ελαιολάδου, γιατί πνίγεται στις μικροπαραγωγές και τις "επιδοτήσεις".
Όταν μια κοινωνία είναι έτσι σε διατροφικά θέματα για παράδειγμα, που θεωρούνται βασικά, όπου με δυσκολία ελέγχει, όλα τσάτρα-πάτρα γίνονται και "όπου το φθηνότερο εκεί και το καλύτερο" και μόλις τα τελευταία χρόνια οργανώνεται σε τέτοια βασικά ζητήματα, η κουβέντα περί οργανωμένων επαγγελματικών εκτροφών ωδικών και μη πτηνών συντροφιάς φαντάζει κουβέντα μέλλοντος. Όταν θα ερθει η ώρα της -έχουμε πολλά χρόνια μπροστά μας- προφανώς το θέμα δεν θα είναι το τι θεωρεί ο καθένας τον εαυτό του ή πως πιστεύει ότι θα πρεπε να γίνεται, αλλά το πως θα είναι πρέπει να είναι και ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληροί.



Σκεφτομαι πως κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, τα βενζινάδικα και τα σιδηρουργεία μπορούσαν να παίρνουν άδειες λειτουργίας κάτω από τα σπίτια μας, οι βιοτεχνίες πυροτεχνημάτων μέσα σε κατοικημένες περιοχές, για τα σχολικά κυλικεία δεν υπήρχαν υγιεινομικές διατάξεις, για να καθαρίσεις ένα κτήμα έβαζες φωτιά (και ακόμα βάζουν). Αυτά είναι δείγματα ενός τόπου, που αγκομαχά να πιάσει ανεπτυγμένες χωρες σε ζητήματα που αυτοί έχουν λύσει από τον προπερασμένο αιώνα ενδεχομένως. Για μένα δεν είναι τυχαίο που πελαγοδρομούμε σε ένα εξειδικευμένο θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ειναι χρήσιμο και γεμάτο ευαισθησία.

Υ. Γ. Αναρωτιέμαι πόσα από τα ελληνικά εκτροφεία, που πουλάνε συστηματικά σε καταστήματα λιανικής, επιθεωρούνται επίσημα από την αρμόδια Κτηνιατρικη επιτροπή της εκεί Νομαρχίας και δεν στηρίζονται στην προσωπική εμπειρία ή σε έναν ιδιώτη πτηνίατρο-κτηνίατρο
 
Back
Top