Γενικά Επίθεση από γεράκι σε θηλυκό καναρίνι μου

stefanos2007

PB Member
Εγγραφή
22 Σεπ 2007
Μηνύματα
901
Πόλη
Καρδίτσα
Χθες το μεσημέρι παραλίγο να χάσω ένα θηλυκό καναρίνι.
Από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου τοποθετώ τα κλουβιά με τα πουλιά στις σκάλες που ανεβαίνουν στην ταράτσα του σπιτιού, όταν έχει καλό καιρό και ήλιο όπως χθες ανοίγω την πόρτα της ταράτσας για να μπαίνει καθαρός αέρας και πιο πολύ φως.

Χθες λοιπόν είχα ανοιχτή την πόρτα και σε κάποια στιγμή το μεσημέρι ακούω ένα θόρυβο σαν κάτι να χτύπησε τα κλουβιά. Πηγαίνω να δω και βλέπω πάνω σε ένα κλουβί ένα γεράκι που με τα φτερά του χτυπούσε τα πλαϊνά του κλουβιού.

Φυσικά μόλις με είδε έφυγε. Το καναρίνι (θηλυκό) ήταν κατατρομαγμένο και καθόταν σε μια γωνιά του κλουβιού και ήταν ματωμένο στο ένα φτερό. Το πήρα στο χέρι (δεν κουνήθηκε καθόλου όταν πήγα να το πιάσω) καθάρισα την πληγή (δεν ήταν βαθιά ευτυχώς), έβαλα μπεταντιν και αντιβίωση στο νερό για να αποφύγω πιθανή μόλυνση.

Σήμερα το πρωί ευτυχώς ήταν μια χαρά, τρέφεται κανονικά και γενικά συμπεριφέρεται πολύ φυσιολογικά σαν να μη συνέβη τίποτα.

Μετά από αυτό θα φτιάξω μια πόρτα εξωτερικά της υπάρχουσας πόρτας που θα είναι από σίτα ώστε να μπορώ να ανοίγω την εσωτερική πόρτα άφοβα.
 
Φτιάξε οπωσδήποτε την πόρτα γιατί αφού το γεράκι ψυλλιάστηκε την δουλειά πιθανόν να ξανακάνει επίθεση!
 
Μέσα στη βδομάδα θα την έχω φτιάξει, προς το παρών δεν αφήνω ανοιχτή την πόρτα
 
Τα γεράκια είναι ο χειρότερος εχθρός (μετά τον άνθρωπο) για τα πουλάκια μας.
Παλιοί καρδερινάδες της Τήνου νευρίαζαν τόσο με τις επιθέσεις γερακιών στα αγαπημένα τους πουλάκια, που έστηναν καρτέρι και ή τα τουφέκιζαν ή αν τα έπιαναν ζωντανά τα περιέλουζαν με πετρέλαιο και τους έβαζαν φωτιά. (φριχτό αλλά πραγματικό).
Για μένα αυτά τα πουλιά είναι ένα από τα πιο θαυμαστά πλάσματα της φύσης, η δύναμη, η ταχύτητα, η ομορφιά τους και η εξυπνάδα τους είναι μοναδική. Στο κτήμα μου τα βλέπω καθημερινά να σκίζουν τον αέρα άλλοτε κυνηγώντας περιστέρια και άλλοτε καραδοκώντας κάποιο ποντίκι ή σαύρα να βγει από τη φωλιά του.
 
Πολλοί από εμάς που ασχολούμαστε με πουλιά κατά καιρούς έχουμε δεχθεί κάποια επίθεση από κάποιο αρπακτικό πουλί. Τα κυριότερα αρπακτικά που επιτίθονται στα πουλάκια μας είναι τα κιρκινέζια και η καρακάξες.Άλλες φορές είμαστε τυχεροί και άλλες όχι.
Σίγουρα η απώλεια κάποιου από τα πουλιά μας και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο είναι μεγάλη ειδικά όταν το έχουμε μεγαλώσει εμείς. Σκεφτείτε όμως και το άλλο. Που μπορεί να έχει φτάσει η καταστροφή της φύσης και γενικότερα της πανίδας μας που αυτά τα πουλιά αναγκάζονται να αναζητήσουν την τροφή τους μέσα στις μεγαλουπόλεις. Νομίζω ότι τους αετούς σχεδόν τους αφανίσαμε και τα γεράκια τα καταντήσαμε ζητιάνους. Όλοι τους την μεγαλοπρέπεια την εξαφανίσαμε και αυτά με την σειρά τους άφησαν την περηφάνεια τους πίσω και για να επιζήσουν κατάντησαν ζητιάνοι.
Κάνοντας αυτήν την παρένθεση απλά θέλω να τονίσω ίσως και την άλλη πλευρά του πράγματος.
 
Το οτι ένα γεράκι έκανε επίθεση στα καναρίνια ή σε καρδερίνες δεν είναι λόγος να το σκοτώσουμε. Απλά θα πάρουμε κάποια μέτρα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να το ξανακάνει.
Τώρα για το αν εμφανίζονται σε μεγαλουπόλεις γεράκια δε το ξέρω, εγώ στην Καρδίτσα μένω και συγκεκριμένα στους Σοφάδες που είναι μια μικρή πόλη οπότε δεν θεωρώ περίεργη την εμφάνιση γερακιού.
 
αν ζεις σε παραθαλάσσια περιοχη, χειρώτερο αρπακτικό ειναι ο γλάρος. Μη τα ριχνετε ολα στα γερακια, δεν ειναι και τοσα πολλα κοντα σε κατοικημενες περιοχες. εχω δει γλαρο να κανει σε πλατεια καρτερι περιστερια που τρωγαν ψιχουλα, και να τα κατασπαραζει.
 
Εδώ να δείτε τι γίνετε δεν τολμάμε να βγάλουμε τα πουλια έξω. Πρίν κανα δυο μήνες είχα ένα κλουβι έξω στην αυλή και ήρθε ένα γεράκι και το σκέπασε με τις φτερούγες του. Ευτηχώς το πήρα γρήγορα χαμπάρι και έτρεξα με μια σκούπα να σώσω το πουλι. Ημουν τυχερός.Φυσικά κλουβια έξω τέλος.
 
ok το καταλαβαινω για επαρχια ειναι λογικο αλλα εδω Αθήνα υπαρχει αυτος ο φοβος για τα γερακια;
γιατι καπου αλλου ειχα διαβασει οτι και στα κεντρα εχουν σημειωθει επιθέσεις!
 
Αυτή είναι η εμπειρία της Amelie σχετικά με το θέμα και όπως λέει η ίδια
Amelie είπε:
Διευκρινίζω πως είμαι κάτοικος Αθηνών (σχεδόν στο κέντρο μάλιστα...), το κλουβί ήταν τοποθετημένο σε μπαλκόνι του 3ου ορόφου
Η συνέχεια στο https://community.petbirds.gr/threads/Ιπτάμενοι-κίνδυνοι.63/
 
Φίλε φτηνά τη γλύτωσες.

Εγώ πριν από 1 μήνα έχασα μία θυλικιά καρδερίνα (φυσικό ζευγάρι) από γεράκι.
Πάλι καλά που γλύτωσες, γιατί σε μένα όλα έγιναν πολύ γρήγορα.
 
Νάσο μην σου κάνει εντύπωση! Σε πρόσφατη ομιλία σε εκδήλωση της ΕΟΕ , αναφέρθηκε οτι μέσα στο Οικολογικό Πάρκο "Αντώνη Τρίτση " στο Ιλιον, φιλοξενούνται κάποια είδη γερακιών, και ο φωτογράφος κ. Χ .Βλάχος μας έλεγε ότι έχει φωτογραφήσει γεράκια στα Τουρκοβούνια, στον Υμμητό, στην Πάρνηθα και στη Πεντέλη!
 
Αγαπητοί φίλοι μην σας φαίνεται περίεργο. Με τις τόσες αλλαγές που έχουν γίνει στην φύση και εξακολουθούν να γίνονται χωρίς κανείς να κάνει κάτι είναι λογικό αυτά τα πουλιά να έχουν αλάξει συμπεριφορά. Όταν τα γύρω βουνά της Αθήνας στην οποία ζω και εργάζομαι εγώ έχουν καεί όταν σχεδόν κάθε μορφή ζωής που ζούσε σε αυτά έχει χαθεί τί να κάνουν και αυτά τα δύστυχα.
Πέρσι το καλοκαίρι έχασα και εγώ ένα πουλί. Δικής μου εκτροφής που με προσπάθεια και αγάπη είχε ενηληκιωθεί. Ο δράστης ένα κιρκινέζι. Το είδα να κάθεται σε μία κεραία απέναντι από το σπίτι μου. Στενοχωρήθηκα αλλά σκέφτηκα και πόσα από αυτά τα περήφανα πουλιά έχουν χαθεί επειδή κάηκαν ή πέθαναν από την πείνα επειδή κάποιοι ασυνήδητοι έκαψαν το σπίτι τους και τον τόπο δράσης τους.Ας συνεχίσουν λοιπόν να υπάρχουν ακόμα αυτά τα κακόμοιρα γεράκια και γενικά αρπαχτικά και ας χάνουμε μία στο τόσο και κανένα πουλάκι μας. Έτσι είναι ότι σπέρνεις θερίζεις.
 
Δυστυχώς έχω χάσει και εγώ από επίθεση σαινιού μία καρδερίνα και δύο κανάρια σε διάστημα ενάμιση έτους. Την επίθεση στην καρδερίνα την είδα με τα μάτια μου αλλά δεν πρόλαβα να κάνω κάτι, η ζημιά είχε γίνει.
Σημειώνω σε μπαλκόνι 2ου ορόφου με τέντες μπροστά και πλάγια.
 
ρε παιδια εγω ακομα δεν μπορω να καταλαβω πως μπορει ενα γερακι η οτι αλλο να πιασει ενα πουλι που βρισκεται μεσα σε κλουβι να το βγαλει εξω και να το φαει.

καταρχην τα καγελα του κλουβιου ειναι στενα, δηλ μονο με το ποδι αν θα μπορει να το πιασει, με το ραμφος δε νομίζω,
μετά, το πουλι οση ωρα προσπαθει το γερακι να το πιασει ακουνητο καθετε, δε πεταει μεσα στο κλουβι; Πως καταφερνει να το πιασει;

και αφου το πιασει πως το βγάζει μεσα απο τα κάγγελα;

παρολο τις πολλες μαρτυρίες δυσκολευομαι να το καταλαβω.

στην Αθήνα απο τις καρακάξες έχουμε φοβο γιατι τετοιες μόνο εχω δει στη γειτονια μου.
 
ρε παιδια εγω ακομα δεν μπορω να καταλαβω πως μπορει ενα γερακι η οτι αλλο να πιασει ενα πουλι που βρισκεται μεσα σε κλουβι να το βγαλει εξω και να το φαει.

καταρχην τα καγελα του κλουβιου ειναι στενα, δηλ μονο με το ποδι αν θα μπορει να το πιασει, με το ραμφος δε νομίζω,
μετά, το πουλι οση ωρα προσπαθει το γερακι να το πιασει ακουνητο καθετε, δε πεταει μεσα στο κλουβι; Πως καταφερνει να το πιασει;

και αφου το πιασει πως το βγάζει μεσα απο τα κάγγελα;

παρολο τις πολλες μαρτυρίες δυσκολευομαι να το καταλαβω.

στην Αθήνα απο τις καρακάξες έχουμε φοβο γιατι τετοιες μόνο εχω δει στη γειτονια μου.

Η απάντηση στα παραπάνω δεν είναι δύσκολη:

1) Θα το βγάλει από το κλουβί σε κομμάτια και όχι ολόκληρο και
2) Η τακτική που ακολουθούν τα πουλιά που επιτίθενται σε κλουβιά είναι ότι χτυπούν με τις φτερούγες τα πλαϊνά του κλουβιού ώστε να προκαλέσουν σύγχυση και να μην αφήσουν το πουλί να κάτσει σε μια μεριά όπου δεν θα το έφτανε με τίποτα.

Πίστεψε με είναι πολύ εύκολο να το πιάσει.
 
Μη δαιμονοποιείτε κανένα πουλί. Είναι δική μας υποχρέωση να προστατεύουμε τα πουλιά που φροντίζουμε. :)
 
Back
Top