Ασθένειες Επιθυμία για καταγγελία κτηνιάτρου + pet shop

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Pep
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εκ περιγραφης το πουλακι εφυγε απο αιμορραγία οπως σωστα αναφερεις και οχι απο στρες ή κακο καρμα.
Προκειται για 10γρ οργανισμο, οποιαδηποτε απωλεια αίματος ειναι σημαντικη.

Ο γιατρος έβγαλε, θεωρητικα, την ευθύνη απο πανω του απο την στιγμη που σε εστειλε στο πετ.

Απο κει και περα ειχε παρει ηδη λαθος δρομο το περιστατικο.
 
@ErnestoTheParrotlet ,

Ο δικός σου γιατρός, εκτός από καλή καρδιά επέδειξε σίγουρα και περισσότερο επαγγελματισμό.. Ο συγκεκριμένος πολύ εύκολα αποποιήθηκε των ευθυνών του φίλε..

Όπως πολλοί άλλοι άλλωστε οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να πλασάρουν περισπούδαστες θεωρίες για να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια τους πρωτίστως σαν άνθρωποι και δευτερευόντως σαν "ειδικοί".. Θλιβερό αλλά υπαρκτό το φαινόμενο.
 
Φίλε Δημήτρη συμφωνώ σε αυτό που λες. Ομως εκ των προτέρων ο άνθρωπος μας προειδοποίησε οτι οποιαδήποτε προσπάθεια αφαίρεσης θα είχε πιθανό αποτέλεσμα ακρωτηριασμό ή και θάνατο του πουλιού. Επιπλέον μη αφαίρεση άφηνε περιθώρια για άλλες μολύνσεις στη διάρκεια της προσπάθειας "αποσυμφόρησης" του πρηξίματος. Φυσικά όπως λες έκανε τη δουλειά του, έδειξε επαγγελματισμό αλλά και συμπάθεια, και από εμένα έχει ευγνωμοσύνη γιατί την έκανε σε "επείγουσα" κατάσταση, σε "έκτακτη" περίπτωση λόγω ημέρας και ώρας και με αγάπη και προσήλωση, αυτό του το έδειξε ο ίδιος ο πονεμένος μου Ερνέστο που του έδινε "φιλάκια" στο χέρι όταν βγήκαν έξω.

Αυτά τα "φιλάκια" του μικρού ήταν που μου "γύρισαν το ασπράδι στα μάτια" όταν συνήρθα απ' την συγκίνησή μου.

Εγώ κατηγορώ εμάς για την "φανταστική" ιδέα με τα ατσάλινα δακτυλίδια. Και πάλι συγνώμη αλλά η ζωή κανενός πλάσματος για μένα δεν αξίζει την "ασφάλιση" της δουλειάς μας ή όπως αλλιώς και να το πούμε. Ακόμα και το γεγονός της "ταυτότητας" του πουλιού δεν αξίζει την έκθεσή του σε τέτοιο κίνδυνο.

Διαβάζοντας το θέμα μου σηκώθηκε η τρίχα όταν θυμήθηκα τα δικά μου (και τρέμει ακόμα η ψυχή μου μη το παθει και η μικρή) και ήθελα ξανά να "καταγγείλω" (όλα σε εισαγωγικά) ότι είναι κατά την άποψή μου σφάλμα και μάλιστα τραγικό σφάλμα αυτες οι χειροπέδες (δε μπορώ πλεον να τα πω δακτυλίδια γιατι απλα δεν είναι). Πόσο μάλλον που δε τολμάω να της το βγάλω (της μικρούλας) γιατί ο γιατρός προειδοποίησε και πάλι οτι σε τόσο μικρά πουλάκια παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος τραυματισμού ή και ακόμα χειρότερα.
 
Δηλαδή έχει καποιο σοβαρό λόγο υγείας η ύπαρξη του δαχτυλιδιού; Τα προστατεύει καπως;
Μου έχει σφιχτει η καρδιά ρε παιδιά. Σκέφτομαι συνεχεια το ότι θα μπορούσα να το πάω σε εναν καλύτερο γιατρό, που θα πρότεινε αντιβίωση και μετά, μόλις υποχωρούσε το πρήξιμο, θα βγάζαμε το δαχτυλίδι, με πιθανό μόνο ακρωτηριασμό αλλά μπορεί και όχι.
Επιπλέον, ο γιατρός λογικά μου είπε ψέμματα για τον τροχό, μια χαρά δούλευε, απλά δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη.
 
Ομως εκ των προτέρων ο άνθρωπος μας προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αφαίρεσης θα είχε πιθανό...

Αυτό είναι η ανάληψη ευθύνης και αυτό είναι που πρέπει να κάνει ένας γιατρός Διονύση! Αυτό ακριβώς!

Για τα δαχτυλίδια, η πλευρά η οποία το βλέπεις εσύ είναι απολύτως σεβαστή και την κατανοώ και την σέβομαι. Ειδικά επειδή έχει και συναισθηματικη βαρύτητα. Σημαντική για πολλούς από εμάς.
Από την άλλη, η χρήση τους εξασφαλίζει ένα είδος ταυτότητας για τα πουλάκια, που είναι απαραίτητη για πολλούς και διάφορους λόγους. Μπορούμε να το κουβεντιασουμε άλλα ίσως είναι καλύτερο να γίνει αντικείμενο άλλου θέματος για να μην βγούμε εκτός σε τούτο εδώ.
 
@Pep, post: O γιατρός όντως μπορεί να "χρεωθεί" μόνο το γεγονός οτι δεν ανέλαβε την ευθύνη. Ως εκεί. Τώρα δε μπορούσες να κάνεις και πολλά, είναι θέμα τύχης και οι πιθανότητες 50-50. Το δακτυλίδι δεν έχει λόγο ύπαρξης για θέματα "υγείας" πέραν της μη "διασταυρώσεως" του πουλιού με συγγενείς πιθανόν. Για εμένα είναι 100% άχρηστο, και ακομα χειρότερο εγκυμονεί κινδύνους.

Να ξεκαθαρίσω οτι υπάρχουν οι περι του αντιθέτου απόψεις στο φορουμ τις οποίες και σέβομαι (και ίσως και να διαβάσεις οταν απαντήσουν τα παιδιά) αλλά δεν τις υιοθετώ.
[automerge]1566909693[/automerge]
@GreekMan72, Ναι ίσως σε άλλο θέμα θα ήταν καλύτερο. Πάντως δύσκολα θα αλλάξω γνώμη, κι εγώ όπως κι εσείς :)
 
Καλησπερα παιδια, διαβασα το θεμα και δεν μπορω να μην πω και γω την εμπειρια μου. Η τελευταια φορα που πηγα και γω σε αυτον τον κτηνιατρο ηταν για την ιδια κατασταση απλως κατεληξε διαφορετικα. Το δαχτυλιδι απο το ενα μου γκλοστερ σφηνωσε στο ποδι του, ειχε πρηστει και οπως και το δικο σου καναρινακι δεν μπορουσε να το πατησει. Ο γιατρος μου ειπε ακριβως τα ιδια με σενα, οτι αυτη τη στιγμη δεν εχει το ειδικο ψαλιδι κτλ και οτι εχει μονο τον τροχο (νομιζω ειναι ο οδοντιατρικος) και οτι ειναι πολυ δυσκολο με αυτον να το αφαιρεσει και παιρνει πολυ ωρα. Καλως ή κακως συμφωνησα να το κανει με τον τροχο, εκοψε το δαχτυλιδι και το ποδι απο κατω ηταν σε πολυ ασχημη κατασταση. Μια βδομαδα μετα αφου του εδωσα και αντιβιωση και το καθαριζα με μπεταντιν καθε μερα, εχασε το ποδι του. Πλεον παλεβει και ζει με το ενα του ποδαρακι. Εαν αγορασει ο Δημητρης επιτελους αυτο το ψαλιδι πιστευω ολες αυτες οι παρομοιες καταστασεις θα πηγαινουν καλυτερα. Λυπαμαι πολυ για το καναρινακι σου.
 
Καλα συγγνώμη κιόλας, πρόκειται για ένα χρήσιμο "εργαλείο" που έχουν όλοι οι εκτροφείς για ώρα ανάγκης, και δεν το έχει ο πτηνιατρος;
Να ξαναπούμε βέβαια ότι αν το πόδι είναι πρησμένο είτε το έχει είτε όχι, δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει.
 
Συγνώμη, για ποιον γιατρό μιλάτε;
Πραγματικά έχω μείνει άφωνη... Στον Δημήτρη πηγαίνω εγώ...
Εμάς μας έβγαλε τα δαχτυλίδια με τον τροχό...
Ποτέ δεν μου είπε για ψαλίδι κτλ...
Ζήτησα να αφαιρέσει τα δαχτυλίδια για να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα αργότερα. Γιατί τότε ο αρσενικός τσιμπουσε της θυληκιας το πόδι συνέχεια...
Δεν έκανε στα πόδια τους ζημιά... Δεν έπαθαν το παραμικρό... Άλλωστε είχε και βοηθό...
Λυπάμαι για ότι έγινε...
 
Οταν τα δαχτυλιδια βγαίνουν προαιρετικά ειναι ευκολο γιατι υπαρχει χωρος αναμεσα στο ποδι και στο δαχτυλιδι εστω και χιλιοστού.
Οταν ομως το ποδι φλεγμαινει δεν γίνεται με τον τροχο λογω του οιδήματος.
 
Ο κίνδυνος παντως σε μικρα πουλάκια παραμένει είτε το πόδι είναι πρησμένο είτε όχι καθώς μια ελάχιστη, μικρή κίνηση του πουλιού μπορεί να οδηγήσει σε "λάθος".
 
Σωστά όλα αυτά που λέτε, ο πετσοπας το πετσοκοψε γιατί έκανε μια απότομη κίνηση. Μετά του έδωσε στο στοματικό κάποιες σταγόνες από ένα είδος αναλγητικου για να μην πονάει. Εκ των υστέρων, κατάλαβα ότι θα μπορούσα να του είχα ζητήσει να του το δώσει καλού κακού από την αρχή.
Ήταν πολύ γενναία ψυχή, και καθώς μου ζήτησε ο πετσοπας να την πάω πίσω στο γιατρό, το οποίο ειναι μια διαδρομη 5 λεπτών με το αυτοκίνητο, βρισκόταν κάτω στο κλουβακι, αρνιότανε να φύγει από την αιμορραγία και μετά φτερουγίζε και αντιδρούσε στα ράμματα. Πραγματική μαχητρια.

Γενικά ένιωσα ότι είχα να κάνω με κομπογιαννίτες. Συγνώμη για την έκφραση αλλά δεν ένιωσε ειδικά ο γιατρός ότι πρέπει να το φροντίσει αλλά ως κάτι που είναι "ωχαδερφε, δώστου αντίβιωση και θα είναι καλά". Πάνω στον πανικό μου, δεν το σκέφτηκα.

Edit: συγνώμη αν αδικώ κάποιον, μέχρι πριν 4 μήνες δεν είχα ιδέα από καναρίνια.
Σας ευχαριστω γιατί θα συνεχίσω να παρακολουθώ στο φόρουμ και πλέον θα γνωρίζω καλύτερα τι να κάνω, σε ποιον γιατρό να παω και πιθανόν για την αλυσίδα. Απλά κρίμα, θα μπορούσε να είχε άλλη κατάληξη στα χέρια κάποιου άλλου... Το καημένο δεν έφταιξε σε τίποτα να φύγει έτσι απλα χωρίς λόγο και αιτία.
 
Ο κίνδυνος παντως σε μικρα πουλάκια παραμένει είτε το πόδι είναι πρησμένο είτε όχι καθώς μια ελάχιστη, μικρή κίνηση του πουλιού μπορεί να οδηγήσει σε "λάθος".

Οταν ο γιατρος σε στελνει σε πετ οι πιθανοτητες ειναι ηδη εναντιον σου.
Σε πουλακι παντως διχως θεμα στο ποδι το δαχτυλίδι με το σωστο εργαλειο αφαιρειται με ευκολία,ιδιαιτέρως σε καναρινια που δεν αντιδρούν οπως αλλα ειδη.
Δεν είναι δα και δυσκολο για εναν γιατρο να "κλειδωσει" το ποδι σε μια θεση, αλλα οταν σε στελνει στο πετ...
 
Φίλε @Pep

Τώρα όσες θεωρίες και να λέμε και όσες κι αν επαναλμβάνουμε η απώλεια δεν αλλάζει..

Θα ήθελα να σε παροτρύνω να κοιτάξεις μπροστά.. Και εάν θεωρήσεις ότι θέλεις κάποια στιγμή να αποκτήσεις ένα άλλο πουλάκι εδώ θα είμαστε για όλα!

Κάθε τι κακό που συμβαίνει πάντα εμπεριέχει και ένα κάλο που κάποια στιγμή το αναγνωρίζουμε.. Σίγουρα έμαθες κάποια πράγματα από αυτή σου την εμπειρία.. (δυστυχώς με τον άσχημο τρόπο..).. Κράτα αυτά και άστο πίσω σου.. 👍
 
Κανονικά έπρεπε απλά να σου προτείνει κάποιον άλλο πτηνίατρο, από τη στιγμή που δεν μπορούσε για οποιοδήποτε λόγο να αναλάβει το περιστατικό.

Κρίμα το πουλάκι.
 
@Pep, οτι επρεπε να κανεις, το εκανες και με το παραπανω, δεν πρεπει να νιωθεις ενοχες. Το λαθος ειναι απο την αρχη μεχρι το τελος το φτηνιατρου, ουτε καν ο πετσοπας, δεν ευθυνεται.
 
. Όμως επί του προκειμένου και χωρίς να είμαι γιατρός φυσικά, θεωρώ ότι έφυγε από την μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστη.
Δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία Δημήτρη...5-6 σταγόνες αίματος εάν χαθούν το πουλί πεθαίνει από αιμορραγία😉
Μα καλά τόσο δύσκολο είναι να κοπεί ένα δαχτυλίδι; Γιατί ποιο λόγο χρειάζεται τροχό αν το πόδι δεν είναι πρησμένο; Με ενα ειδικό ψαλίδι δεν γίνεται;
Ναι, πολύ δύσκολο εφόσον δεν υπάρχει χώρος ώστε να χωρέσει (μεταξύ ποδιού και δαχτυλιδιού) το ειδικό ψαλιδάκι.
Και πολύ δυσκολότερο (υπό τις ίδιες προϋποθέσεις=πρήξιμο) να κοπεί με τροχό!
Χρειάζεται τεράστια προσοχή αλλά και εμπειρία από τον γιατρό...
Πάντως ένας γιατρός που ασχολείται με πουλιά, διαθέτει για να μην πω είναι υποχρεωμένος να έχει και ψαλιδάκι... Εάν δεν είχε ας έστελνε τον πελάτη να δανειστεί από το πετ σοπ και να του το πάει να το κόψει ο ίδιος.. Σίγουρα η στάση του δείχνει πως προσπάθησε να μεταφέρει αλλού την ευθύνη... Κάτι που ως πελάτης δεν θα δεχόμουν ΠΟΤΕ...
Το έχω ήδη γράψει πως όταν πρήστηκε το ποδαράκι του Μάριου, ο γιατρός Ακρίβος χρειάστηκε να τον ναρκώσει=ακινητοποιήσει και να περάσουν γύρω στα 10+λεπτά εξαιρετικής προσπάθειας ώστε με τον τροχό να κόψει το δαχτυλίδι, αλλά όχι το πόδι του πουλιού!
(μετά από 10 χρόνια ιδρώνουν τα χέρια μου όταν το σκέφτομαι)
Λυπάμαι πολύ για την ξαφνική και άδικη απώλεια σου φίλε μου...
 
Ο γιατρός κατ' εμέ δε φταίει (περαν της παραπομπής στο πετ σοπ που πιθανόν έγινε καθώς ο ίδιος δεν έπαιρνε το ρίσκο) και ο πετσοπας καθόλου.
Ένας γιατρός που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, φταίει Διονύση μου.
Δεν λέω τα λάθη για τους ανθρώπους είναι, αλλά η ευθυνοφοβία είναι άλλο πράγμα...
Θα έπρεπε να ενημερώσει τον πελάτη του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και να κάνει ότι ήταν δυνατόν ώστε να βοηθήσει το πουλί, κάπως θα έπρεπε να έχει πράξει... Με το να ''ρίξει το μπαλάκι'' στον πετ σοπά δεν τιμά τον όρκο του
(ορκίζονται και οι κτηνίατροι).
Ο γιατρος έβγαλε, θεωρητικα, την ευθύνη απο πανω του απο την στιγμη που σε εστειλε στο πετ.
Απο κει και περα ειχε παρει ηδη λαθος δρομο το περιστατικο.
Αποποιήθηκε ''πρακτικότατα'' την ευθύνη του! Εκ του αποτελέσματος και όχι μόνο, δηλαδή αν το πουλάκι ζούσε δεν θα ίσχυαν αυτά που ανέφερα παραπάνω; Πάλι λάθος αντιμετώπιση θα είχε...
Που ακούστηκε γιατρός να μεταθέτει σε κάποιον άσχετο τις υποχρεώσεις του;
Εφόσον ήδη είχε δει το πρησμένο πόδι του πουλιού και εξέφρασε την άποψη πως πρέπει ν΄αφαιρεθεί άμεσα (από τη στιγμή που σύστησε να το βγάλει ''κάποιος'' ) το δαχτυλίδι...

δεν εχει το ειδικο ψαλιδι κτλ και οτι εχει μονο τον τροχο (νομιζω ειναι ο οδοντιατρικος) και οτι ειναι πολυ δυσκολο με αυτον να το αφαιρεσει και παιρνει πολυ ωρα. Καλως ή κακως συμφωνησα να το κανει με τον τροχο, *εκοψε το δαχτυλιδι και το ποδι απο κατω ηταν σε πολυ ασχημη κατασταση. Μια βδομαδα μετα αφου του εδωσα και αντιβιωση και το καθαριζα με μπεταντιν καθε μερα, **εχασε το ποδι του. Πλεον παλεβει και ζει με το ενα του ποδαρακι. Εαν αγορασει ο Δημητρης επιτελους αυτο το ψαλιδι πιστευω ολες αυτες οι παρομοιες καταστασεις θα πηγαινουν καλυτερα. Λυπαμαι πολυ για το καναρινακι σου.
*Αποκλείεται να μπορούσε να κόψει με το ''ψαλιδάκι'' το δαχτυλίδι (με το πόδι του να έχει τέτοιο πρόβλημα), χωρίς να το τραυματίσει σοβαρά...**Απλά θα έχανε πιο νωρίς το πόδι του.

@Pep, οτι επρεπε να κανεις, το εκανες και με το παραπανω, δεν πρεπει να νιωθεις *ενοχες . Το λαθος ειναι απο την αρχη μεχρι το τελος το φτηνιατρου, ουτε καν ο πετσοπας, δεν ευθυνεται.
*Σίγουρα δεν πρέπει να νιώθεις ενοχές!
Η ουσία του θέματος όμως βρίσκεται στο ποστ του Δημήτρη!
Κάθε τι κακό που συμβαίνει πάντα εμπεριέχει και ένα κάλο που κάποια στιγμή το αναγνωρίζουμε.. Σίγουρα έμαθες κάποια πράγματα από αυτή σου την εμπειρία.. (δυστυχώς με τον άσχημο τρόπο..)..Κράτα αυτά και άστο πίσω σου.. 👍
Δυστυχώς τώρα πια γνωρίζεις... Τέτοια γνώση βέβαια ας είναι αχρείαστη!
 
Back
Top