Γενικά Επιλογή παπαγάλου Cockatoo, Amazon ή Macaw

Jimopliktos

PB New Member
Εγγραφή
2 Ιουλ 2017
Μηνύματα
14
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους!
Παρακολουθώ το forum εδώ και λίγο καιρό και σήμερα αποφάσισα να γίνω μέλος! Θα ήθελα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για τους cockatoo,amazons,macaws έτσι ώστε να μπορέσω να επιλέξω το κατάλληλο είδος για εμένα.
Πρώτα απ'όλα να σας πώ ότι ήμουν κάτοχος cockatiel,lovebird,budgie,rosella,conure και τα τελευταία 13 χρόνια είμαι κάτοχος ενός african grey. Τα πρώτα 4 τα αγόρασα απο pet μιας και ήμουν μικρός και δεν γνώριζα πολλά και τα 2 τελευταία απο εκτροφέα.Βέβαια δεν έμεινα ικανοποιημένος με τον δεύτερο που πήρα τον african grey αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Θα με ενδιέφερε μελλοντικά η αγορά ενός μεγάλου παπαγάλου και θα ήθελα να μάθω περισσότερα πράγματα πριν προβώ πάλι σε αγορά μιας και την έχω πατήσει. Να σας ξεκαθαρίσω ότι το αρχικό κόστος αγοράς όπως επίσης και το μηνιαίο κόστος είναι μείζονος θέμα φυσικά αν βρεθεί ο κατάλληλος παπαγάλος. Επίσης μιλάμε για ένα πλάσμα που θα με συντροφεύσει για 50+ χρόνια το λιγότερο.
Απο την μέχρι τώρα μου εμπειρία ο πιο θορυβώδης παπαγάλος που είχα ήταν το conure και μετά ο african grey.Βασικό μου κριτήριο επιλογής είναι ο παπαγάλος να δέχεται πολλά χάδια και παιχνίδια και τα επίπεδα θορύβου να είναι σε λογικά πλαίσια. Ο african grey για παράδειγμα είναι με τις μέρες του.Άλλες φορές με αφήνει να τον χαιδέψω και αναζητά τα χάδια μου και άλλες φορές θέλει να μου κόψει το δάχτυλο.
Θα ήθελα λιγάκι να με καθοδηγήσετε πάνω σε αυτό μιας και δεν ξέρω πολλά πάνω σε αυτά τα είδη. Έχω διάβασει φυσικά πράγματα αλλά είναι τελείως διαφορετικό να ακούς εμπειρίες απο άτομα που ζουν καθημερινά με τέτοιους παπαγάλους.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 
Καλώς ήρθες στην παρέα!
Να χαίρεσαι τον παπαγάλο σου..
Διάβασε αυτά τα άρθρα, αν δεν τα έχεις διαβάσει..
1) https://community.petbirds.gr/threads/Ωχροκέφαλη-Αμαζόνα-yellow-crowned-amazon-amazona-ochrocephala.5646/
2) https://community.petbirds.gr/threads/Παπαγάλοι-Μακάο-macaw.6355/
3)
https://community.petbirds.gr/threads/major-mitchells-cockatoo-lophochroa-leadbeateri.6825/
Σχετικά με τους amazon έχει ο @Φοίβος και αν θέλεις μπορείς να τον ρωτήσεις ότι θέλεις.
Τέτοιους μεγάλου είδους παπαγάλους που αναζητάς.. Μπορείς να βρεις εδώ πέρα.. https://www.facebook.com/www.tropicalbirdfarm.gr/
Καλή συνέχεια.:)
 
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σου!
Ναι η αλήθεια είναι ότι είναι απο τα πρώτα άρθρα που διάβασα στο forum. Έκανα βέβαια και έξτρα αναζήτηση.
Πάντως έχω την εντύπωση ότι δεν έχουν πολλά άτομα macaw και cockatoo και αυτο με προβληματίζει περισσότερο... Είναι όντως τόσο απαιτητικά απο άποψη διάθεσης χρόνου και κόστους ή είναι λόγω χαρακτήρα;Θα με βοηθούσε πολύ μια απάντηση πάνω σε αυτό.Αν τα έβαζα σε σειρά προτίμησης με βάση αυτά που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής θα έβαζα πρώτα τα cockatoo, μετά τα macaw και τέλος τα amazon αν και για τα 2 πρώτα έχω ακούσει διάφορα για τον χαρακτήρα τους
Όσο για το εκτροφείο αυτό είναι το μόνο και εγώ που βρήκα απο Ελλάδα. Έψαξα να βρω και τίποτα στην Ευρώπη αλλά τίποτα προς το παρόν
 
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σου!
Να είσαι καλά!
Είναι όντως τόσο απαιτητικά απο άποψη διάθεσης χρόνου και κόστους ή είναι λόγω χαρακτήρα;Θα με βοηθούσε πολύ μια απάντηση πάνω σε αυτό.
Σίγουρα έχει κάποιο κόστος και χρόνο φυσικά,όπως χρειάζονται όλα τα πουλιά!
Αλλά αναλυτικότερα δεν γνωρίζω για να σου απαντήσω! Δεν είχα και ποτέ..🙂
 
Ένας γνωστός μου είχε cokatoo και από τον πολύ θόρυβο που έκανε του ερχόταν να κλάψει.
Μιλάμε να κράζει επί ώρες, με 100+ decibel.
Στο τέλος τον έδωσε.
Βέβαια από όσα έχω δει στο ίντερνετ είναι το ποιο παιχνιδιάρικο.
Άμα μένεις σε διαμέρισμα ξέχνα τον.
 
Σε διαμέρισμα μένω και αυτή ήταν και μια απο τις απορίες μου για το αν μπορούν να μείνουν σε διαμέρισμα. Με την κονούρα μου που ήταν φασαριόζα πάντως δεν είχα απολύτως κανένα θέμα με τους γείτονες. Ξέρω ότι έχουν πολύ δυνατή φωνή και ότι για λίγη ώρα το πρωί και το απόγευμα έχουν ένα διάστημα που φωνάζουν που το θεωρώ και φυσιολογικό. Θα μου πεις δεν έχεις ακούσει απο κοντά.. Σωστό και αυτό. Γενικά πιστέυω όμως παίζει ρόλο και πως θα το μεγαλώσεις. Για να κράζει ώρες πάει να πει πως κάτι δεν πήγαινε καλά.
 
*Επίσης μιλάμε για ένα πλάσμα που θα με συντροφεύσει για 50+ χρόνια το λιγότερο.
**Απο την μέχρι τώρα μου εμπειρία ο πιο θορυβώδης παπαγάλος που είχα ήταν το conure και μετά ο african grey.
***Βασικό μου κριτήριο επιλογής είναι ο παπαγάλος να δέχεται πολλά χάδια και παιχνίδια και τα επίπεδα θορύβου να είναι σε λογικά πλαίσια.
****Ο african grey για παράδειγμα είναι με τις μέρες του.Άλλες φορές με αφήνει να τον χαιδέψω και αναζητά τα χάδια μου και άλλες φορές θέλει να μου κόψει το δάχτυλο.
Θα ήθελα λιγάκι να με καθοδηγήσετε πάνω σε αυτό μιας και δεν ξέρω πολλά πάνω σε αυτά τα είδη.
***** Έχω διάβασει φυσικά πράγματα αλλά είναι τελείως διαφορετικό να ακούς εμπειρίες απο άτομα που ζουν καθημερινά με τέτοιους παπαγάλους.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Καλώς ήρθες στο φόρουμ:)
*Καλώς εχόντων των πραγμάτων κι εφόσον φροντίσεις να γνωρίσεις (κι αποκτήσεις ιδία άποψη) για τους 2-3; κτηνιάτρους που ασχολούνται και γνωρίζουν από πτηνά...
**Αν αγοράσεις cockatoo, θα είναι ο τρίτος και πιο θορυβώδης παπαγάλος που θα έχεις, ας μη ξεχνάμε πως φημίζεται για τις κραυγές του (ο δικός μας ακουγόταν πολλά οικοδομικά τετράγωνα μακρυά).
***Δεν μπορείς να έχεις το συγκεκριμένο κριτήριο για την επιλογή πουλιού, μιας και όλα είναι ρευστά.. Σημαντικότατο ρόλο παίζει ο χαρακτήρας του πουλιού, όπως δηλ συμβαίνει και με τους ανθρώπους (κάθε ένα πτηνό διαθέτει διαφορετικό χαρακτήρα καθώς επίσης το κάθε ένα από αυτά αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικό ιδιοκτήτη =γνώσεις=απλή ψυχολογία κτλ).
****Βρίσκω ''λογική'' τη συμπεριφορά του από τη στιγμή που δεν είναι λούτρινο... Διότι όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα πχ το δικό μου parrotlet ο Μάριος (9 χρονών) σπάνια δέχεται χάδια (ταϊσμένος στο χέρι).
*****Βασικά πράγματα μπορεί κάποιος να μάθει διαβάζοντας πχ τις ''τάσεις'' ενός είδους. Τα πράγματα είναι τελείως ρευστά όπως προανέφερα όμως σε σχέση με τον χαρακτήρα κάθε πτηνού πχ
Το δικό μας cockatoo δεν είχε τραβήξει ποτέ ούτε ένα πουπουλάκι (αν και θεωρούνται επιρρεπή στο να μαδιούνται) ενώ το parrotlet μαδάει εντελώς τις φτερούγες του. Επίσης γνωρίζω την κάτοχο macaw ο οποίος έχει μόνο φτερά στο κεφάλι του... Κανείς (γνώμη μου) δηλ δεν μπορεί να σου δώσει συγκεκριμένες απατήσεις στα ερωτήματα σου.:)
 
Σε ευχαριστώ πολύ καταρχάς για τις απαντήσεις σου!
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:Μπορεί ο εκτροφέας να διακρίνει διαφορά στον χαρακτήρα των μωρών του; Το ρωτάω αυτό διότι μπορείς με αυτό τον τρόπο να πας κάπως πιο "safe" ας το πουμε(δεν ισχύει πάντοτε φυσικά). Δηλαδή για παράδειγμα ο εκτροφέας σε μια ράτσα σκύλων μπορεί να διακρίνει ποιο κουτάβι μπορεί να είναι πιο κυριαρχικό, άλλο πιο παιχνιδιάρικο κτλ. Νομίζω καταλαβαίνεις τι εννοώ.Αυτό όμως γίνεται στους παπαγάλους. Άσχετα που με την ενηλικίωση τους αλλάζουν όπως επίσης παίζει ρόλο και η ανατροφή τους
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Καλώς ήρθες στο φόρουμ μας.
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου μιας και δεν μπαίνουν πολλοί που να ενδιαφερονται για αγορά μεγαλου παπαγαλου.
Να ξέρεις ότι όποιον και να διαλέξεις κάνεις δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα είναι χαδιαρικο.
Σε αυτό παίζει ρόλο η προσωπικότητα του πουλιού Αλλά και το πώς θα το χειριστεις με το που έρθει στα χέρια σου.
Αν σε ενοχλεί ο θόρυβος τότε μπορείς με συνοπτικές διαδικασίες να διαγράψεις από τη λίστα σου το Cockatoo και τον Macaw παρά τον γλυκό τους χαρακτήρα.
Βέβαια έχω δει κάποια είδη Κοκατου που είναι πραγματικά χαδιαρικα και λιώνουν.
Όλα τα είδη που σε ενδιαφέρουν έχουν δυναμικούς χαρακτήρες και ισχυρές προσωπικότητες.
Ίσως ένα μωρό Αμαζον θηλυκο ή ένα Εκλεκτούς ίσως; Σε αυτό ας μας βοηθήσει και ο @Φοίβος (Ανεστης) που είναι κάτοχος παπαγάλων Αμαζόνιου.
Πάντως να ξέρεις ότι τον θόρυβο δεν τον γλυτώνεις ότι και να πάρεις εκτός αν το μάθεις να μιλάει καλά οπότε μετά δεν θα κράζει Αλλά θα λέει λέξεις και προτάσεις :)

Βέβαια δεν μπορώ να αφήσω το θέμα του Γκρίζου σου να περάσει απαρατήρητο, αν και θα βγούμε off topic.
Αν θέλεις άνοιξε κάποιο θέμα να μας πεις τους προβληματισμούς σου γιατί αν θέλεις να πάρεις άλλο παπαγάλο για αντικατάσταση και είτε να δώσεις το Αφρικανό σου, είτε να τον παρατήσεις είναι κρίμα.
Θα αρχίσει να μαδάει τα φτερά του και θα πάθει κατάθλιψη.
Πιστεύω ότι σιγουρα εχουν γίνει και λάθος κινήσεις από μεριάς σου, οπότε αν δεν πιάσεις το πρόβλημα από τη ρίζα του τότε και ο νέος παπαγάλος θα είναι κάπως έτσι..
 
Σε ευχαριστώ πολύ!
Τον αφρικανικό τον είχα πάρει σε μικρότερη ηλικία και προφανώς δεν είχα κάνει σωστή έρευνα και ούτε ήμουν έτοιμος τότε για να είμαι ειλικρινής. Ουσιαστικά τον παρέλαβα απλά χωρίς να ξέρω προσωπικά τον εκτροφέα παρα μόνο είχαμε μιλήσει 2-3 φορές. Για να μην σε κουράζω πλήρωσα για μωρό ταισμένο στο χέρι συγκεκριμένης χρονιάς και αυτό που παρέλαβα ήταν αφρικανικός 3 χρονών παραπάνω... Δεν σκοπεύω σε καμία περίπτωση να τον παρατήσω απλά όπως καταλαβαίνεις δεν κατάφερε να γίνει αυτό που θα ήθελα όσο και αν προσπάθησα.Βέβαια απο ομιλία και ήχους δεν το συζητώ έχει μάθει τα πάντα!
 
Σε ευχαριστώ πολύ καταρχάς για τις απαντήσεις σου!
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:Μπορεί ο εκτροφέας να διακρίνει διαφορά στον χαρακτήρα των μωρών του;Το ρωτάω αυτό διότι μπορείς με αυτό τον τρόπο να πας κάπως πιο "safe" ας το πουμε(δεν ισχύει πάντοτε φυσικά). Δηλαδή για παράδειγμα ο εκτροφέας σε μια ράτσα σκύλων μπορεί να διακρίνει ποιο κουτάβι μπορεί να είναι πιο κυριαρχικό, άλλο πιο παιχνιδιάρικο κτλ. Νομίζω καταλαβαίνεις τι εννοώ.Αυτό όμως γίνεται στους παπαγάλους;Άσχετα που με την ενηλικίωση τους αλλάζουν όπως επίσης παίζει ρόλο και η ανατροφή τους
Απ΄ όσο γνωρίζω ναι. Ένας ''σωστός'' εκτροφέας ο οποίος ασχολείται και ενδιαφέρεται για τα μωρά που εκτρέφει μπορεί να διακρίνει τις τάσεις στο χαρακτήρα των μωρών που εκτρέφει.
Φυσικά από εκεί και μετά μπορούν πολλά ν΄αλλάξουν, πράγματα που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά των ιδιοκτητών αλλά και οργανικά μετά την ενηλικίωση των πουλιών (πχ ορμόνες).
 
Είναι καλό που το ψάχνεις πολύ πριν την απόκτηση του νέου σου φιλου.
Σίγουρα ένας καλός εκτροφέας που γνωρίζει καλά την ράτσα που εκτρέφει μπορεί να καταλάβει πάνω κάτω τους χαρακτήρες τους,όμως είναι παίζει σημαντικό ρόλο και αυτό που σου είπε η @Sissy από πανω :)
Αν του έχεις όμως προγραμμα από την αρχή που θα έρθει σπίτι τότε αυτο θα δημιουργήσει μια ασφάλεια στον παπαγάλο και μια ηρεμία.
Μπορείς μέσα από τις διάφορες ομάδες του φεισμπουκ να βρεις εκτροφείς για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, Να μιλήσεις μαζί τους και να πας στο χώρο τους να δεις από κοντά τα μωρά, τους γονείς, πόσο θόρυβο κάνουν κλπ, ώστε να έχεις πιο καθαρή γνώμη για το παπαγάλο που θα βάλεις στο σπιτι σου.
Δεν ξέρουμε και τι ηλικία έχεις.
Δηλαδή στρατό κλπ έχεις τελειώσει;
Αν όχι τότε θα πρέπει να σκεφτείς και αυτο το κομμάτι :)
Πάντως σου ξαναλέω παπαγαλος=φασαρία
Οπότε πρέπει να ξέρεις ότι τις φωνές δεν τις γλυτώνεις, από εκει και πέρα παίζει ρόλο πόσο αντέχει το δικό σου τύμπανο 😛
Σιγιυρα η σχέση και το δέσιμο με έναν μεγάλο παπαγάλο είναι πολύ όμορφη και θα έχεις πολλές όμορφες στιγμές.
Αρκεί να τον δεις σαν μέλος της οικογένειας μιας και έχουν το μυαλό ενός μικρού παιδιού.
 
Πραγματικά σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση και τις απαντήσεις σας!
Σε λίγο καιρό μπαίνω στρατό εννοείται πως για μετά το σκέφτομαι αλλά θέλω να είμαι απολύτως προετοιμασμένος και γι αυτό το ψάχνω πιο πριν.
Μπορείς να μου πεις τέτοια γκρούπ στο facebook; Εκτός αν δεν επιτρέπεται δημόσια.
Ξέρω ότι είναι φασαρία ο παπαγάλος και όταν μιλάμε κίολας για cockatoos,macaws και amazons παραπάνω φασαρία...
 
Καλησπέρα σας και πάλι. Να φανταστώ δηλαδή ότι πέρα απο τον Φοίβο που έχει εμπειρία πάνω σε amazons δεν υπάρχουν μέλη με προσωπική εμπειρία πάνω σε cockatoos και macaws; Γενικά το ψάχνω πολύ το θέμα και για να είμαι ειλικρινής βλέπω λιγοστά άτομα που ασχολούνται πλέον με μεγάλους παπαγάλους.Βλέπω πολλούς που εκτρέφουν μικρά είδη περισσότερο. Ξέρει να μου πει κάποιος αυτό σε τι ωφείλεται;
 
Η Σίσσυ που σου απάντησε, ίσως δεν πρόσεξες καλά, είχε cockatoo προ ετών, που απεβίωσε. Επίσης υπάρχουν κάποια ακόμα μέλη εκτός του Ανέστη με amazons και λίγα ακόμα με macaws και cockatoos.
Τώρα το αν θα σου απαντήσουν ή όχι εξαρτάται από το αν προσέξουν το θέμα σου.
Όντως είναι λιγότερα τα άτομα που ασχολούνται με τους μεγάλους παπαγάλους σε σχέση με όσα έχουν μικρούς και μεσαίους αλλά η εξήγηση είναι προφανής.
Κόστος απόκτησης, χώρος και συνθήκες φιλοξενίας, θόρυβος, μεγάλο προσδόκιμο ζωής σε συνδυασμό με το ψυχικό δέσιμο με ένα άτομο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευτυχώς αρκετά υπεύθυνοι και ακόμα και αν διαθέτουν τα χρήματα, δεν αγοράζουν ένα ζώο που δεν γνωρίζουν αν μπορούν να του διασφαλίσουν την συνέχεια της ζωής του.
Εδώ έρχομαι να συμφωνήσω με την Ηλέκτρα και να προσθέσω την ανησυχία μου για την τύχη του γκρίζου που κατέχεις και λόγω "απογοήτευσης" ψάχνεις να αντικαταστήσεις.
Πως σκοπεύεις να τον αποκαταστήσεις;
 
Σε ευχαριστώ πολύ!
Αυτό εννοώ ότι ήταν η μόνη που μου είπε πως είχε εμπειρία. Γενικά με κάλυψε η απάντηση σου ώς προς γιατί δεν υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν μεγαλους παπαγάλους. Να ξεκαθαρίσω ότι απλά κάνω μια έρευνα σε αυτά τα είδη που προανέφερα και τίποτα παραπάνω. Δεν είναι σκοπός μου η άμεση αγορά παπαγάλου. Επίσης πουθενά δεν έχω αναφέρει την αντικατάσταση του υπάρχοντος παπαγάλου μου και δεν μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει αυτό από τα λεγόμενα μου. Απογοήτευση υπάρχει, λάθη έχουν γίνει προφανώς αλλά αυτό δεν αναιρεί την σχεση μου μαζί του. Νομίζω μπορείς να το καταλάβεις αυτο
 
Απογοήτευση υπάρχει, λάθη έχουν γίνει προφανώς αλλά αυτό δεν αναιρεί την σχεση μου μαζί του. Νομίζω μπορείς να το καταλάβεις αυτο
Φυσικά αφού το λες, εννοείται σε πιστεύω. Μακάρι να μπορούσες με κάποια προσπάθεια να αντιστρέψεις το κλίμα. Δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο πουλί.
Όπως και να έχει, καλή επιτυχία στις αναζητήσεις σου!
 
Μπορείς να μου πεις τέτοια γκρούπ στο facebook?.
Αμε, μπορώ α σου πω :)
Αν δεν επιτρέπεται ας διαγραφεί το ποστ μου.
https://www.facebook.com/groups/192990936195/
https://www.facebook.com/groups/1635448330030436/
https://www.facebook.com/groups/762568827197514/
https://www.facebook.com/groups/231984700297972/
https://www.facebook.com/groups/182311209862/
https://www.facebook.com/groups/555814077848182/

Γενικά μέσα από αυτές θα βρεις προτεινόμενες άλλες τόσες 😛
 
Άργησα να δω το θέμα και να απαντήσω μιας και για προσωπικούς λόγους είχα μέρες να μπω στο φόρουμ. Όλοι οι παπαγάλοι ίσως να φωνάζουν πολύ (εξαρτάται απο το κάθε άτομο) κι όλα τα παραπάνω είδη μπορούν να γίνουν ενοχλητικά και για εσένα και για τους άλλους αν μένεις σε πολυκατοικία. Οι αμαζόνες ίσως είναι τα πιο σκληροτράχηλα απο τα είδη που ανέφερες στο να μένουν κάποιες ώρες μόνα τους αν κι είπες πως έχεις κι έναν γκρίζο οπότε θα έχει παρέα. Αν επιλέξεις μακάο ή κοκατού ο τρόπος που θα το μεγαλώσεις θα πρέπει να είναι μελετημένος ώστε να μην δεθεί ασφυκτικά μαζί σου κι αποκτήσει αργότερα προβλήματα, σε αυτό κανονικά θα σε κατευθύνει ο εκτροφέας του. Επίσης τα διαθέσιμα είδη στην Ελλάδα είναι περιορισμένα κι ίσως να μην βρεις αυτό που έχεις ονειρευτεί.
 
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Δεν έχω σταματήσει να ψάχνομαι και να ενημερώνομαι για αυτά τα είδη μιας και δεν πρόκειται για άμμεση αγορά. Θέλω η απόφαση που θα πάρω να είναι η σωστή. Για να πω την αλήθεια μάλλον εγκαταλείπω την ιδέα ενός cockatoo ή ara μιας και μένω σε διαμέρισμα όπως και επίσης δεν είμαι σίγουρος αν θα ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις τους. Θεωρώ ότι είναι τα 2 πιο δύσκολα είδη. Τώρα περισσότερο κοιτάζω τους amazons(αν και τα επιπεδα θορυβου και εδώ είναι υψηλά) και τους eclectus. Απο amazons μου αρέσουν πολύ οι blue-fronted αλλά και εδώ έχω τις αμφιβολίες μου ως προς τον χαρακτήρα και οι mealy μετα. Για τους eclectus δεν έχω βρει πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο η αλήθεια είναι...
 
Back
Top