Διατροφή Η διατροφή της κότας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Georgina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τη διατροφή της κότας. Είναι ένα από τα κεφάλαια του οδηγού πληροφοριών για την εκτροφή της κότας από το PetBirds.

Η διατροφή της κότας στη φάρμα​

Όπως αναφέραμε ήδη, η κότα, η όρνιθα, ανήκει στην κατηγορία των παμφάγων πουλερικών, που σημαίνει ότι καταναλώνει μεγάλη ποικιλία τροφών φυτικής αλλά και ζωικής προέλευσης.

Διατροφή-Κότας.jpg

Ο σωστός εκτροφέας μιας μικρής οικογενειακής εκτροφής πουλερικών, θα πρέπει να παρέχει στα πτηνά του μια πλήρη διατροφή με ποικιλία από δημητριακούς σπόρους που είναι πλούσιοι σε ενέργεια όπως καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι. Οι σπόροι μπορεί να είναι υπό την μορφή ολόκληρου σπόρου, σπασμένου,. υπό την μορφή αλεύρου.

Το άλευρο μπορεί να καταναλωθεί πιο εύκολα και ευχάριστα, ειδικά από τους νεοσσούς. Οι σπασμένοι σπόροι κατά την άποψη ορισμένων, δεν ενδείκνυται για τους νεοσσούς και τα πολύ νεαρά πουλιά μέχρι ενός μηνός, καθώς οι αιχμηρές τους άκρες μπορεί να τραυματίσουν το ευαίσθητο πεπτικό σύστημά τους.

Η παροχή τροφής θα πρέπει να γίνεται σε δύο γεύματα, ένα πρωινό και ένα απογευματινό. Τις υπόλοιπες ώρες τα κοτόπουλα βόσκουν ελεύθερα αναζητώντας μόνα τους το φαγητό τους που μπορεί να είναι έντομα, σκουλήκια, ζωύφια, σαλιγκάρια, σαύρες, ποντίκια, από τα οποία θα προσλάβουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό τους πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, αλλά και φρέσκα χόρτα όλων των ειδών.

Εναλλακτικά και για όσα πτηνά δεν έχουν την πολυτέλεια της ελεύθερης βόσκησης, μπορείτε να προσφέρετε στα πουλερικά διάφορα μείγματα αλεύρων (ζωικής και φυτικής προελεύσεως) που προέρχονται από εγγυημένη πηγή. Τα μείγματα αυτά προσφέρουν λιγότερη ενέργεια, αλλά περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών σε φάσεις που τα πουλιά το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ο εκτροφέας, αν έχει την δυνατότητα, μπορεί να παρασκευάζει μόνος του το μείγμα που θα προσφέρει ώστε να γνωρίζει τι ακριβώς θα ταΐζει τα πουλιά του και να ενισχύει το μείγμα του με λάδι και με βότανα όπως ρίγανη, φασκόμηλο κτλ.

Το μείγμα δεν πρέπει ποτέ να προσφέρεται λασπωμένο σαν αραιός χυλός αλλά να έχει την μορφή νωπού τραχανά. Οι φυτρωμένοι σπόροι σε τελάρα πρέπει να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της διατροφής των πουλερικών ειδικά στις κλειστές εκτροφές.

Δείτε επίσης: Τσάι βοτάνων για προληπτική και θεραπευτική χρήση

Αξίζει να αναφερθεί ότι από έρευνες που έχουν γίνει μετά από σειρά πειραμάτων σε κότες βιολογικής εκτροφής, ότι η χρήση φασκόμηλου αύξησε το ποσοστό ωοτοκίας, αύξησε το βάρος και την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου των αυγών, ενώ αντίθετα μείωσε τους πληθυσμούς βακτηριδίων στο κέλυφος των αυγών.

Για το λόγο που προαναφέρθηκε θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, να φυτευτούν κοντά στον χώρο διαμονής των πουλερικών αρωματικά φυτά. κατανάλωση των οποίων θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την διατροφή αλλά και την υγεία των πτηνών μας.

Περισσότερα: Καλλιέργεια βοτάνων στο σπίτι για τα πουλιά και την οικογένειά μας

Οι κότες χρειάζονται απαραιτήτως να τρώνε μικρά πετραδάκια, άμμο, η οποία τα βοηθάει στη χώνεψη της τροφής τους. Οι κότες λατρεύουν να τρώνε όλα τα υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού.

Οτιδήποτε περισσεύει από το οικογενειακό τραπέζι το τιμούν ιδιαίτερα: ψίχουλα, σουσάμια, φλούδες φρούτων, λαχανικά, βρεγμένο αλλά καλά στυμμένο ψωμί (ποτέ μουχλιασμένο), ζυμαρικά, όσπρια που έχουν μέσα λάδι είναι ότι καλύτερο.

Κατά την περίοδο της ωοτοκίας είναι απαραίτητη καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου, για αυτό και συχνά πρέπει να τρώνε τσόφλια αυγών, μαρμαρόσκονη, σπασμένα κοχύλια κτλ.

Όσο σημαντική είναι η χορήγηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, άλλο τόσο σημαντικό είναι να παρέχει. εκτροφέας τις σωστές αναλογίες ανάλογα με το στάδιο της ανάπτυξης των πτηνών του.

Η διατροφή στα μικρά κοτοπουλάκια​

Τα νεογέννητα κοτόπουλα για το πρώτο 24ωρο δεν έχουν ανάγκη από κανενός είδους τροφή.

Τις πρώτες ημέρες προτείνεται να τρώνε μουσκεμένο ψωμί ή καλαμποκάλευρο, με αυγά τα οποία προηγουμένως τα έχουμε βράσει και αλέσει μαζί με το τσόφλι, κάτι δηλαδή σαν την αυγοτροφή των καναρινιών. Η τροφή θα πρέπει να είναι διαθέσιμη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μέχρι ενός μηνός καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα οικιακά υπολείμματα τροφών και να συνεχίσουμε μόνο με τροφή (σπόρους) σε μορφή αλεύρου εναλλακτικά με άλευρα ζωικής προελεύσεως.

Μέχρι 3 μηνών μπορούν να καταναλώνουν άφοβα οικιακά υπολείμματα, αλλά και σπόρους όπως καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, σε σπασμένη μορφή, καθώς και λαχανικά.

Από 3 μηνών και μετά μπορούν να καταναλώνουν ολόκληρους τους σπόρους σε δύο γεύματα, πρωινό και απογευματινό και τις ενδιάμεσες ώρες να ψάχνουν μόνα τους για τροφή τριγυρίζοντας και βόσκοντας ελεύθερα στον περιβάλλοντα χώρο.

Αυτή η διατροφή της "αλανιάρας" κότας κάνει το αυγό πιο γευστικό με πιο έντονο χρωματισμό στον κρόκο από αυτά του πτηνοτροφείου. Παράλληλα την ενδυναμώνει σε δύσκολες φάσεις της ζωής της όπως η πτερόρροια.

Σχετικά με τις αναλογίες σε άλευρα, το σωστότερο θα ήταν να συμβουλευτεί τον πλησιέστερο κτηνίατρο της περιοχής του.

Σκεύη τροφής και νερού​

Η τροφή των κοτόπουλων θα πρέπει να προσφέρεται μέσα στα κατάλληλα και πάντα καθαρά σκεύη, να μην πετάγεται στο χώμα και να μην προσκολλώνται σε αυτά υπολείμματα από κενώσεις.

Επίσης, η ποσότητα της τροφής πρέπει να είναι ανάλογη με το πλήθος των πουλιών ώστε ούτε να περισσεύει και να γίνεται σπατάλη, ούτε να γίνεται αφορμή να μαζεύονται άγρια πουλιά που μπορεί να είναι φορείς ασθενειών.

Οι κότες συνηθίζουν σε πολύ ανοιχτές ταΐστρες να μπαίνουν μέσα και να σκαλίζουν την τροφή με τα πόδια τους. Για αυτό, υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμες ταΐστρες κρεμαστές ή ελαφρώς υπερυψωμένες. Επίσης αν κάποιος έχει γνώσεις αλλά και τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία, μπορεί να κατασκευάσει μόνος του ή να πάρει ιδέες από πατέντες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Φυσικά να μην ξεχάσουμε την καθημερινή ανάγκη των πτηνών για πρόσβαση σε φρέσκο δροσερό νερό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Περισσότερα για τις κότες και την εκτροφή της​

Κότα - Όρνιθα η οικιακή
Ασθένειες της Κότας και Πτερόρροια
 
Back
Top