Ασθένειες Θηλυκό περιστέρι δεν μπορεί να σταθεί

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης sissikyr
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

sissikyr

PB New Member
Εγγραφή
13 Αυγ 2009
Μηνύματα
41
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Γεια σας! Έχω ένα πρόβλημα με το θηλυκό περιστέρι μου και ζητώ την βοήθειά σας!
Πριν από 4 μέρες την είδα να κάθεται συνέχεια στην φωλιά χωρίς να βγαίνει σχεδόν καθόλου. Όσες φορές πήγαινε στην ταίστρα της, περπατούσε σαν να είχε κάποιο βάρος πάνω της, σαν να μισοκαθόταν. Υπέθεσα ότι θα κάνει αυγό και είπα δεν θα είναι τίποτα. Όντως, έκανε το πρώτο αυγό και μετά έπαψε πια να σηκώνεται, ούτε καν για να φάει. Άρχισα ν' ανησυχώ και την χώρισα από τον αρσενικό. Εν τω μεταξύ οι κουτσουλιές της είναι νερουλές αλλά αυτό το συνηθίζει όταν είναι να γεννήσει. Χθες, έκανε και το δεύτερο αλλά εξακολουθεί να παραμένει καθιστή. Προσπαθεί να σηκωθεί, στηρίζεται με τα φτερά της στο πάτωμα, κάνει τα πόδια της σαν να περπατάει, κάνει δύο "βήματα" και πάλι πέφτει κάτω.
Μέχρι χθες έτρωγε με αρκετή όρεξη αλλά σήμερα την βλέπω να μην πεινάει και πολύ. Τσιμπάει μεν σιτάρι αλλά λιγότερο. Νερό πίνει αρκετά και δεν φαίνεται ληθαργική.
Αμέσως μόλις την χώρισα από τον αρσενικό και πριν κάνει το δεύτερο αυγό, ξεκίνησα να της δίνω aviomycine για τις αραιές κουτσουλιές (σε περίπτωση που είναι πράγματι διάρροια) και tabernil calcio (ασβέστιο) μήπως είναι κάποια αβιταμίνωση.
Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει και γνωρίζει την περίπτωση παρακαλώ ας μου απαντήσει!
Να είναι απλή δυστοκία ή κάτι άλλο; Αυτό είναι που με ανησυχεί...
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
 
Το κοίταξες από κάτω το πουλί μήπως είναι πρησμένο; Το αυγό που έβγαλε ήταν καθαρό ή είχε αίμα;
Κάνε υπομονή να το δει και κανένα παιδί που έχει περιστέρια και θα ξέρει.
Περαστικά της!
 
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας! Την έχω μέσα στο σπίτι. Πριν αρρωστήσει τα είχα στο μπαλκόνι. Όχι, δεν βλέπω να έχει κάτι στην αμάρα ούτε φαίνεται πρησμένη και κουτσουλάει κανονικά (κυρίως όταν πάει να κινηθεί και ν' αλλάξει θέση/στάση). Τα αυγά δεν βγήκαν σπασμένα και ήταν καθαρά. Είναι όμως αδυνατισμένη (έχει λίγη "καρίνα").
 
Κανονικα πρεπει να την δει καποιος ειδικος! Απο εδω δεν γινονται γνωματευσεις...χωρις να ειμαι ειδικος εμπειρικα μονο απο τα καναρινια εαν εχει ασταθεια υπαρχει περιπτωση να εχει σαλμονελωση... Δηλαδη πολυ ασχημη κατασταση...χωρησε την οπωσδηποτε και προσοχη...
 
Καλήσπέρα. Μπορεί να είναι τα πάντα και κανείς δεν μπορεί να σου πει με βεβαιώτητα. Συνήθως τα πουλιά όταν γεννάνε είναι προσεχτικά στις κινήσεις τους και δείχνουν σαν να μετεωρίζονται. Αυτό όμως το κάνουν όταν μπαινοβγαίνουν στην φωλιά χώρια πως πολλά είναι σαν μεθυσμένα. Εάν όμως ήταν κάποια αρρώστια το πουλί δεν θα είχε καλή γέννα, θα γεννούσε θωλά (όχι τόσο άσπρα) αυγά, μπορεί και εκτός φωλιάς. Σε κάθε περίπτωση μην της πάρεις τα αυγά άμεσα, γιατί θα πάει σε δεύτερη γέννα και θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο. Άσε να κλωσήσει λίγο να ξεκουραστεί και να της βάζεις τροφή στο ράφι κοντά της και φίλε όχι μόνο στάρι, δώσε της κάποιο μείγμα και να βάζεις μεταξύ των άλλων και λίγο ρυζάκι. Οι ασθένειες που δείχνουν νευρολογικά συμπτώματα έχουν πολύ κακές κουτσουλιές, κν και οι πούλες όταν κλωσσάνε τις κάνουν μπόλικες και υδαρές. Καλή συνέχεια.
 
Ναι, αυτό σκέφτομαι να κάνω. Θα την πάω στον κτηνίατρο, αν και όσους γνωρίζω δεν κατάφεραν και πολλά με προηγούμενες θηλυκιές (είχα και παλιότερα, κατά διαστήματα θηλυκιές, για τον ίδιο αρσενικό που αρρώσταιναν από διάφορες αιτίες και που δεν έμαθα ποτέ ποιες πραγματικά ήταν). Δεν μπορούσαν να βρουν τι έχουν, τις έδιναν πάντα Baytril, είχαν κάποια μικρή βελτίωση, αλλά τελικά επέρχονταν το μοιραίο. Πάντως δεν πιστεύω ότι είναι σαλμονέλα γιατί δεν τα αφήνω ελεύθερα να πετάξουν. Μέσα σ' ένα κλουβί που να την βρουν την σαλμονέλα; Εξάλλου και ο αρσενικός που ήταν μαζί της είναι ζωηρότατος!
Μήπως κάποιος γνωρίζει κανένα καλό γιατρό για πουλιά στην ανατολική Θεσσαλονίκη;
 
Ναι, αυτό σκέφτομαι να κάνω. Θα την πάω στον κτηνίατρο, αν και όσους γνωρίζω δεν κατάφεραν και πολλά με προηγούμενες θηλυκιές (είχα και παλιότερα, κατά διαστήματα θηλυκιές, για τον ίδιο αρσενικό που αρρώσταιναν από διάφορες αιτίες και που δεν έμαθα ποτέ ποιες πραγματικά ήταν). Δεν μπορούσαν να βρουν τι έχουν, τις έδιναν πάντα Baytril, είχαν κάποια μικρή βελτίωση, αλλά τελικά επέρχονταν το μοιραίο. Πάντως δεν πιστεύω ότι είναι σαλμονέλα γιατί δεν τα αφήνω ελεύθερα να πετάξουν. Μέσα σ' ένα κλουβί που να την βρουν την σαλμονέλα; Εξάλλου και ο αρσενικός που ήταν μαζί της είναι ζωηρότατος!
Μήπως κάποιος γνωρίζει κανένα καλό γιατρό για πουλιά στην ανατολική Θεσσαλονίκη;
δες εδω : https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
 
Μέσα σ' ένα κλουβί που να την βρουν την σαλμονέλα;
Τις φωλιές σου τις έχεις αλλάξει;
Μπορείς να βρεις πλάνταγκο -πεντάνευρο το χόρτο ζιζάνιο; Τρώνε από αυτό τα άρρωστα περιστέρια.
 
Τους έχω μια σταθερή φωλιά και την καθαρίζω καθημερινά αλλάζοντας εφημερίδα στον πάτο (είναι αυτοσχέδια κι όχι αγορασμένη).
Αυτό το πλάνταγκο-πεντάνευρο πως μπορώ να το βρω; Μπορεί να το αγοράσει κανείς; Δεν έχω ιδέα ποιο είναι!
Μήπως υπάρχει και κάποιο άλλο βότανο ή σπόρος που δίνει ενέργεια και βιταμίνες;
 
Αυτό το πλάνταγκο-πεντάνευρο πως μπορώ να το βρω;
Αυτό είναι και το βρίσκεις παντού στον δρόμο αν ξέρεις να το αναγνωρίσεις https://community.petbirds.gr/threads/Πλαντάγκο-ένα-ζιζάνιο-με-προσφορά.4425/#post-277854.
Αν το πουλάνε στα βότανα δεν ξέρω, ίσως.
Θα ήθελα να εστιάσουμε λίγο στην φωλιά αν την άλλαξες μετά την απώλεια των προηγούμενων θηλυκών και από τι υλικό είναι κατασκευασμένη. Μια φωτογραφία αύριο θα βοηθούσε.
Τώρα για το άρρωστο, πέρα από το φάρμακο που σου έδωσε ο γιατρός, μπορείς να υποβοηθήσεις με κάποια βοτάνια, όπως θυμάρι, ρίγανη, τσουκνίδα, εχινάκεια, δεντρολίβανο, μέντα. Όλα τονώνουν τον οργανισμό και έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σε χλωρή μορφή καλύτερα αλλά και σε ξηρή αν δεν βρίσκεις χλωρά.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εγω να κανω μια "χαζη" ερωτηση; Λετε και ξαναλετε οτι εφημεριδα δε κανει για το πατο του κλουβιου γιατι προκαλει δηλητηριαση και δεν εχουν και αμεση επαφη... στο πατο της φωλιας που εχει αμεση επαφη (αν δε τη δουμε βεβαια δε ξερουμε) δεν υπαρχει προβλημα; Και απο τη στιγμη που λεει οτι το παθαιναν και τα αλλα του θυληκα μηπως πρεπει να εστιασουμε εκει;
 
Καλημέρα! Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για τα βότανα! Δεν ξέρω όμως σε τι δοσολογίες να τα δώσω. Και κάτι ακόμα... Πρέπει να είναι μίγμα όλα μαζί ή βοηθάει και ένα-δύο από αυτά (πχ. μόνο θυμάρι-ρίγανη)σε περίπτωση που δεν τα βρω όλα;

Όσον αφορά τα θηλυκά που είχα παλιότερα (αυτό ήταν σε προηγούμενο διάστημα 10 ετών!) Αναφορικά και μόνο, πρώτα είχα από πιτσούνι (και έχω ακόμα σαν παππού) έναν αρσενικό που του έφερα 5 θηλυκιές συνολικά (μέσα σε διάστημα περίπου 7-8 ετών) με την ελπίδα να μου κάνουν μωράκια και να έχει κι αυτός παρέα. Όλες πέθαναν. Εκτός από μία που είχε ψευδωπανώλη και ήρθε μόνη της στο μπαλκόνι (έζησε για 2 εβδομάδες) και μια άλλη που την αγόρασα και είχε κάτι σαν ρινική καταρροή (δυστυχώς εδώ ο θάνατος ήταν ραγδαίος και δεν την πρόλαβα) οι άλλες 3 πέθαναν χωρίς να ξέρουν οι γιατροί τι έχουν. Η μία από αυτές τις 3 είχε συμπτώματα παρόμοια με την τωρινή θηλυκιά μου (έκανε κανονικά τ' αυγά της χωρίς να υπάρχει στα ίδια κάποιο πρόβλημα στο τσόφλι αλλά είχε η ίδια κατάπτωση... Μάλιστα μέχρι και πόδι είχε σπάσει προσπαθώντας να πηδήξει από ύψος μιας παλάμης περίπου). Πάντα πάθαιναν διάρροια και κανείς δεν ήξερε τι έχουν. Τις "πότιζαν" στο Baytril! Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις άλλαζα την φωλιά κάθε φορά που άλλαζε και το θηλυκό.

(Απλά το ανέφερα για να καταλάβετε πόσα "πολλά" πράγματα γνωρίζουν οι κτηνίατροι στην περιοχή μου για τα πουλιά και ότι έπαψα να τους εμπιστεύομαι...

Αυτός ο αρσενικός που έχω τώρα άλλαξε δύο γυναίκες. Η μία πέθανε δεν ξέρω κι εγώ από τι τελικά (την είχα πάει στην Κτηνιατρική). Είπαν ότι έχει εντερίτιδα και μου έδωσαν aviomycine. Αφού ξεκίνησα την θεραπεία, 3 μέρες μετά πέθανε.
Η δεύτερη θηλυκιά είναι αυτή που έχω τώρα (ήρθε κι αυτή στο μπαλκόνι μες στο καταχείμωνο, πέρσι, εξαντλημένη ως εκεί που δεν πήγαινε άλλο). Και πάλι την φωλιά την άλλαξα μετά τον θάνατο την πρώτης.

Συγνώμη που πλατίασα τόσο αλλά θεώρησα ότι είναι καλό να σας αναφέρω λίγο το ιστορικό των περιστεριών μου.

Όσο για το αν φταίει η εφημερίδα στην φωλιά, που πέθαναν τα άλλα θηλυκά δεν το πολυπιστεύω... Αν ήταν έτσι γιατί δεν πέθανε και ο αρσενικός; Εξάλλου ούτε ο ένας αρσενικός (ο νέος) έχει αρρωστήσει ποτέ, ούτε ο άλλος (ο παππούς). Ο τελευταίος, για την ακρίβεια αρρώστησε από εντερίτιδα 1 φορά στα 11 χρόνια του και επανήλθε με Tabernil Gentamycina!

Σε λίγο θα προσπαθήσω να σας δείξω την φωλιά! (Μέχρι πόσα ΜB πρέπει να είναι 😉
Ευχαριστώ που να ανέχεστε!
 
Με αυτο το θανατικο που περιγραφεις και άλλα δέκα θηλυκά να έρθουν δυσκολα τα βλέπω τα πράγματα

Πάντως δε σημαίνει ότι όλα τα πτηνά επηρεάζονται το ίδιο από κάτι, πχ την εφημερίδα που αναφέρεις.
Γιατί επίσης όλα τα πτηνά δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά, κάποιο πχ μπορεί να την τρώει την εφημερίδα και άλλα όχι.
Ή καποιο που την τρώει να μην επηρεάζεται το ίδιο με κάποιο άλλο.
Εγώ στην θέση σου θα δοκίμαζα να την αφαιρέσω από την στιγμή που δεν βρίσκω προφανή λόγο απώλειας τον πουλιών

Διαφορετικά τι να πω...ρίξε και κανένα ευχελαιο
 
τα βότανα! Δεν ξέρω όμως σε τι δοσολογίες να τα δώσω.
Δεν υπάρχει θέμα δοσολογίας. Δώσε όσα έχεις και όποια βρεις. Το πουλί θα φάει κατ' επιλογήν του.
Γενικότερα τώρα, τα θηλυκά είναι πιο ευάλωτα από τα αρσενικά λόγω της ωοτοκίας. Επίσης ο οργανισμός τους έχει περισσότερες απαιτήσεις σε ήλιο και κίνηση-γυμναστική.
Επειδή ανέφερες ότι δεν τα αφήνεις να πετάξουν, θα ήθελες να μας περιγράφεις ή να μας βάλεις φωτογραφίες του τόπου και του τρόπου διαβίωσής τους;
Λετε και ξαναλετε οτι εφημεριδα δε κανει για το πατο του κλουβιου
Ναι αυτό είναι σίγουρο πως δεν κάνει, απλά δεν εντοπίστηκε στο παρόν θέμα (ίσως κακώς) εκεί επειδή τα άλλα πουλιά έμειναν ανεπιρρέαστα.
 
Untitled-10.webp Untitled-11.webp Untitled-12.webp
Στην πρώτη φωτογραφία είναι η θηλυκιά μου και στις άλλες δύο ο αρσενικός. Την φωλιά την έχω φτιάξει από χαρτόνι (χαρτόκουτο). Έχω τυλίξει την κάθε πλευρά με αλουμινόχαρτο (για μόνωση από την υγρασία από τις κουτσουλιές και για να είναι πιο ζεστή) και από πάνω πέρασα αρκετές στρώσεις χαρτοπολτού (εννοείται ότι το αλουμινόχαρτο είναι πλήρως καλυμμένο).
Το ξέρω ότι ο ήλιος κάνει καλό στον μεταβολισμό του ασβεστίου στα κόκαλα και γι' αυτό την βγάζω την μέρα στο μπαλκόνι. Ευτυχώς έχουμε φουλ ήλιο!
Σήμερα είναι ακόμη πιο δραστήρια από χθες και βλέπω ότι έχει περισσότερη δύναμη στα πόδια. Επίσης και οι κουτσουλιές της είναι πολύ καλύτερα. Νομίζω ότι βελτιώνεται η κατάσταση! Παρόλα αυτά θα την πάω και σε κάποιο γιατρό μήπως την βοηθήσει περισσότερο...
Επίσης όταν λέω δεν τ' αφήνω να πετάξουν εννοώ, έξω, στην πόλη. Τα βάζω στο μπάνιο (έχουμε πολύ χώρο εκεί).
 
Πολύ ευχάριστο που πάει καλύτερα, εύχομαι περαστικά!
Την φωλιά την έχω φτιάξει από χαρτόνι (χαρτόκουτο). Έχω τυλίξει την κάθε πλευρά με αλουμινόχαρτο (για μόνωση από την υγρασία από τις κουτσουλιές και για να είναι πιο ζεστή) και από πάνω πέρασα αρκετές στρώσεις χαρτοπολτού (εννοείται ότι το αλουμινόχαρτο είναι πλήρως καλυμμένο).
Η φωλιά είναι ακατάλληλα φτιαγμένη κατά την γνώμη μου. Το αλουμινόχαρτο θερμαινόμενο γίνεται τοξικό και το χαρτί μαζεύει εκτοπαράσιτα και μικρόβια.
Θα έβλεπα καλύτερη λύση κάποιο πήλινο δοχείο, πχ ένα βαθύ πιάτο γλαστρών ή κάτι παρόμοιο σε ανάλογο μέγεθος για το πουλί σου και με υπόστρωμα ροκανίδι κουνελιών και ξερά χόρτα.
Τους αφήνεις το περιθώριο κάποιες ημέρες έστω την εβδομάδα να πετούν σε κάποιο δωμάτιο;
 
Back
Top