Ασθένειες Θηλυκό περιστέρι δεν μπορεί να σταθεί

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης sissikyr
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πως είναι σήμερα το θηλυκό? Ακόμα καλύτερα; Θα την πας τελικά σε κάποιον πτηνίατρο; Τι αποφάσισες;
 
Φαίνεται κάπως καλύτερα. Εξακολουθεί να μην τρώει με πολύ όρεξη (νομίζω ότι είναι φυσιολογικό αφού δεν καίει πολλές θερμίδες όντας καθισμένη όλη την μέρα) αλλά βλέπω ότι βάζει πιο πολύ δύναμη από χθες, στα πόδια. Πήρα στην κτηνιατρική και είπαν ότι για τα πουλιά δέχονται μόνο Τρίτη... Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει καλά.
 
Πήρα στην κτηνιατρική και είπαν ότι για τα πουλιά δέχονται μόνο Τρίτη...
Δεν ψάχνεις και για κάποιον κτηνίατρο που να έχει γνώσεις πάνω στα πτηνά; Μην περιμένεις μέχρι την Τρίτη είναι κρίμα.. ☹
 
Σίσσυ τώρα θυμήθηκα ότι σ' αυτό το θέμα, αναφέρεται ένας πολύ καλός εκτροφέας περιστεριών στην Πυλαία https://community.petbirds.gr/threads/Ήρθε-περιστέρι-στην-αυλή-μου.29513/, το τηλέφωνο που αναφέρεται δεν είναι το σωστό, έχουμε όμως το κανονικό του. Μήπως θα ήθελες το απόγευμα να του τηλεφωνούσες για συμβουλές; Ντρέπεσαι; Θα έλεγα να προσπαθήσεις, για την ζωή του πουλιού σου είναι. Αν το θέλεις, σου το δίνω με πμ.
 
Ευχαριστώ που να ανέχεστε!
Πρώτα από όλα ο ρόλος μας δεν είναι να σε ανεχόμαστε, αλλά να σε ακούμε και να σε βοηθήσουμε στο βαθμό του δυνατού. Έπειτα, το θέμα σου, όπως και ο τρόπος με τον οποίο το θέτεις, δηλώνει τη φροντίδα και την αγάπη σου για τα πουλιά σου, και αυτό μας είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Μένει λοιπόν να σε βοηθήσουμε.
Κοίταξε αν θέλεις το παρακάτω σύνδεσμο. Περιλαμβάνει πληροφορίες για 8 ασθένειες συχνές στα περιστέρια, φωτογραφίες από κουτσουλιές, και περιγραφή συμπτωμάτων. http://www.pigeonracingpigeon.com/m...on-health-problems-in-pigeons/comment-page-1/
Διαβάζοντας το θέμα, όπως το περιγράφεις, και τις απαντήσεις, σκέφτηκα ότι ίσως ο αρσενικός σου να είναι ασυμπτωματικός φορέας κάποιας ασθένειας. Ίσως να πρόκειται και περί επιστημονικής φαντασίας, όλο αυτό που σκέφτηκα, αλλά ίσως και όχι. Αναζήτησα επίσης στο διαδίκτυο σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στα περιστέρια, αλλά δεν βρήκα. Όμως, αν δεν κάνω λάθος τα ζευγάρια μεταξύ τους ταΐζονται, επομένως θα μπορούσε το θηλυκό να κολλήσει από τον αρσενικό κάτι στην πορεία του ζευγαρώματος και στη συνέχεια, με μια πτώση του ανοσοποιητικού του κατά τη γέννα και το κλώσσημα, θα μπορούσε αυτό (ό,τι κι αν είναι, π.χ. μικρόβιο, ιός κλπ) να γιγαντωθεί πληθυσμιακά στον οργανισμό του. Ελπίζω οι φωτογραφίες και τα συμπτώματα που αναφέρονται να σε βοηθήσουν.
 
Διαβάζοντας το θέμα, όπως το περιγράφεις, και τις απαντήσεις, σκέφτηκα ότι ίσως ο αρσενικός σου να είναι ασυμπτωματικός φορέας κάποιας ασθένειας
Μπράβο Γιάννη, πέρασε κι εμένα από το μυαλό μου αυτό 👍
 
Μπράβο Γιάννη, πέρασε κι εμένα από το μυαλό μου αυτό 👍
Η αλήθεια Μαρία είναι ότι μετά τα δικά σου μηνύματα και φυσικά με τα δεδομένα που περιγράφει η Σίσσυ, άρχισα να το σκέφτομαι αυτό, και βάσει του γεγονότος ότι πουλιά όπως οι καρδερίνες είναι ασυμπτωματικοί φορείς κοκκιδίων, οι άνθρωποι κολλούν χλαμύδια από παπαγάλους και περιστέρια κ. Ο. Κ. Επίσης το κουτί - φωλιά και τα υλικά που περιγράφονται μου φάνηκε ότι απέχουν πολύ από τα ιδανικά υπό την έννοια ότι μάλλον δεν αερίζονται και ευνοούν την ανάπτυξη υγρασίας, η οποία σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει δυνητικά σε έξαρση των περισσοτέρων μικροοργανισμών.
Ένα άλλο που μου πέρασε από το νου, είναι μήπως και ο αρσενικός είναι πολύ μεγαλύτερος σωματοτυπικά από το θηλυκό πουλί, λόγω ράτσας ίσως και τα αυγά είναι μεγαλύτερα από όσο θα άντεχε το θηλυκό πουλί και έτσι δημιουργείται πρόβλημα μετά τη γέννα, όπως στους ανθρώπους που αν το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο και ο τοκετός φυσιολογικός, μπορεί να δημιουργηθεί θέμα στη μητέρα με μια ελαφριά αποκόλληση (δεν είναι κατάλληλη η λέξη, αλλά δεν θυμάμαι τη σωστή ορολογία) της ηβικής σύμφυσης με κινησιολογικές συνέπειες στη συνέχεια. Αλλά για αυτό το ευφάνταστο σενάριο, θα ήθελα οι "περιστεράδες" της παρέας να μας πουν: ανάλογα με τη ράτσα ή το σωματότυπο (μεγάλος / μικρός) το μέγεθος των αυγών αυξομειώνεται ή είναι το ίδιο, εξαρτημένο μόνο από το θηλυκό πουλί; Οι κότες π.χ. όταν πρωτογεννούν κάνουν μικρά αυγά, έπειτα δίκροκκα κάποιες φορές, και μετά κανονικού μεγέθους.
 
Συγνώμη που εξαφανίστηκα για λίγο το απόγευμα αλλά δουλεύω... Θα πάω αύριο την κούκλα μου σ' ένα κτηνίατρο που αναφέρεται στο link που στείλατε στην αρχή (Σαντοριναίος Δημήτριος, Γαμβέτα 112). Λέει ότι είναι μετεκπαιδευθείς στα πτηνά. Ας ελπίσουμε ότι θα την βοηθήσει.

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Πραγματικά λατρεύω τα περιστέρια μου κι όχι απλά τ' αγαπώ! (Το ίδιο και την γατούλα μου!) Το μεσημέρι ρώτησα κάποιον γείτονα που εκτρέφει περιστέρια και καναρίνια μήπως του έχει τύχει η περίπτωση και μου είπε ότι το πιθανότερο είναι να είναι σαλμονέλα και να την αφήσω να φύγει για να μην κολλήσει και τα άλλα... Έλεος! Την έχω χωρίσει από τότε που έχει τα συμπτώματα. Δεν υπάρχει περίπτωση ν' αφήσω να φύγει ένα άρρωστο πουλάκι, ανίκανο να σταθεί ή να πετάξει και να καταλήξει στις ρόδες κάποιου αυτοκινήτου! Αν όντως έχει σαλμονέλα θα κάνουμε θεραπεία και θα την έχω σε άλλο μπαλκόνι. Δεν τα παρατάω. Ο Θεός θ' αποφασίσει για την έκβαση.

Αυτό που σκεφτήκατε ότι μπορεί να φταίει κι ο αρσενικός πέρασε κι εμένα από το μυαλό μου. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά πριν το ζευγάρωμα (έχουν τρελαθεί να ζευγαρώνουν) η θηλυκιά μου βάζει το ράμφος της για να την ταίσει ο αρσενικός, σαν μανιακή. Τον ορμάει! Αυτό μπορεί να γίνεται σχεδόν όλη μέρα (ακόμα και τώρα τον χειμώνα αυτή γεννούσε αυγά!). Ίσως το λάθος μου ήταν ότι έπρεπε να τους χωρίσω για τον χειμώνα. Φανταστείτε ότι γεννάει αυγά από τον περασμένο Μάιο σε μηνιαία βάση σχεδόν. Ακόμα και τώρα τον χειμώνα μετά από εκείνο τον τρελό παγετό. Μωρά όμως τίποτα (παρόλο που κλωσούσαν κανονικά).
Επίσης κάτι που δεν ανέφερα πριν... Αυτόν τον αρσενικό μου τον έφερε δώρο ένας γνωστός της θείας μου απ' τον περιστερώνα του (νομίζοντας ότι είναι θηλυκιά) για να ζευγαρώσω τον παππού μου! Αλλά ήταν αγοράκι κι αυτός και κατέληξα ν' αναζητώ πάλι θηλυκιά (αυτή την φορά γι' αυτόν). Αργότερα, αφού ανακάλυψα την "αλλαγή φύλου" του είπα και μου έφερε θηλυκιά. Ο αρσενικός μέχρι τότε δεν είχε πρόβλημα. Από τότε που τους έβαλα μαζί άρχισαν οι διάρροιες κυρίως στην θηλυκιά (ουσιαστικά όταν λέω διάρροια εννοώ πολύ νερό στις κουτσουλιές και το στερεό μέρος στερεό μεν αλλά διεσπαρμένο σε πολλά κομματάκια μέσα στο υγρό και πράσινο). Έπιναν πάρα πολύ νερό, σχεδόν 200 ml την μέρα το καλοκαίρι (το ίδιο γίνεται και τώρα σ' αυτό το ζευγάρι). Φοβήθηκα μην αφυδατωθούν και πήγα το ζευγάρι στην Κτηνιατρική και διαγνώστηκε εντερίτιδα και στους δύο. Πήραν aviomycine, ο αρσενικός τα κατάφερε αλλά η θηλυκιά όχι.
Τώρα βλέπω τα ίδια πράγματα να επαναλαμβάνονται (τους πήγα επίσης στην κτηνιατρική). Όπως καταλαβαίνετε εγώ, κάθε καλοκαίρι, τιμώ με την παρουσία μου την σχολή αυτή! Πίνουν πολύ νερό (πράγμα που δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα) και εμφανίζουν πολύ νερό στις κουτσουλιές τους. Κατά διαστήματα τους δίνω ή aviomycine, ή CHEVICOK (για κοκκίδια) προληπτικά για να μην τους πάρει η κάτω βόλτα μιας και δεν φάνηκε τίποτα στην εξέταση κοπράνων.

Θα διαβάσω αυτό το link που μου στείλατε μπας και βρω καμιά άκρη!

Όσο για το μέγεθος του αρσενικού θα έλεγα ότι ίσως είναι και ελαφρώς μικρότερος σε μέγεθος από την θηλυκιά μου. Πάνω-κάτω ίδιοι μου φαίνονται...Από ράτσες δεν ξέρω αλλά ίσως κάποιος μπορεί να τις καταλάβει από τις φωτογραφίες που έβαλα πριν.
 
Sissy πολλοί λένε ότι το Μπαιτρυλ στα περιστέρια προξενεί στείρωση. Εάν δεν κάνεις μικροβιολογικές εξετάσεις δεν θα έχει αδφαλή εικόνα. Μην σκέφτεσαι άσχημα τον άνθρωπο που σου είπε να το απομακρύνεις. Πολλοί βρίσκονται στην άσχημη αυτή θέση προκειμένου να γλιτώσουν τα υπόλοιπα. Να ξέρεις πως τα περιστέρια δεν έχουν την ίδια διαχείρηση με τα καναρίνια ή θα υπόλοιπα ωδικά. καλή συνέχεια και αύριο να μας πεις περισσότερα.
 
Το μεσημέρι ρώτησα κάποιον γείτονα που εκτρέφει περιστέρια και καναρίνια μήπως του έχει τύχει η περίπτωση και μου είπε ότι το πιθανότερο είναι να είναι σαλμονέλα
Μπορεί να έχει και δίκιο... Τα συμπτώματα μοιάζουν! Και στο λέω γιατί είχα παλιά καναρίνι με τα ίδια συμπτώματα και όταν της έδωσα φάρμακο για την σαλμονέλα είδα τεράστια βελτίωση! Το θέμα που είχα ανοίξει πριν 3 χρόνια εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Ακουμπάει-την-κοιλιά-της-στην-πατήθρα-είναι-άρρωστο.18972/

Δε ξέρω αν θεραπεύτηκε ποτέ πλήρως απ την σαλμονέλα.. Αλλά πέθανε από άλλο λόγο. Έζησε με αυτό πολύ καιρό αλλά πάντα την πτόσεχα και την φρόντιζα παραπάνω απ τα υπόλοιπα καναρίνια. Εννοείται ξεχνάς προς το παρόν αναπαραγωγή για το συγκεκριμένο περιστέρι!
 
Καλησπέρα! Έχουμε ευχάριστα νέα και είμαι πολύ χαρούμενη! Σήμερα το πρωί η μικρή μου με υποδέχτηκε, μόλις ξύπνησα, όρθια και να ξεψειρίζεται! Έμεινε έτσι για 5 λεπτά και μετά έκατσε.

Παρόλα αυτά την πήγα στον γιατρό, και του εξήγησα το ιστορικό και τις συνθήκες διαβίωσή τους. Είδε τις κουτσουλιές (που σήμερα είναι απείρως καλύτερες) και μου είπε ότι δεν είναι σίγουρα σαλμονέλα. Την εξέτασε στα αντανακλαστικά της, το στόμα της και κατέληξε ότι είναι υπασβαισταιμία. Εξαντλήθηκαν απότομα τα αποθέματα ασβεστίου, λόγω γέννας. Επίσης βρήκαν την ευκαιρία να αυξηθούν παθολογικά πιθανόν τα κοκκίδια (σχεδόν όλα τα περιστέρια έχουν κοκκίδια σε φυσιολογικούς πληθυσμούς στο έντερο, όπως οι άνθρωποι την E-coli). Πήρε δείγμα κουτσουλιάς και θα το δώσει για ανάλυση για να σιγουρευτεί. Μου είπε ότι έκανα πολύ καλά που της χορήγησα ασβέστιο και να το συνεχίσω. Επίσης μου έδωσε βιταμίνες της Tafarm (να της της δώσω για 7 μέρες, μόλις τελειώσει η αντιβίωση και μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας ξανά). Πάντως είναι ο πρώτος κτηνίατρος που δεν της χορήγησε Baytril! Γιούπι!

Από τότε, την έβγαλα έξω στον ήλιο. Είναι πολύ πιο χαρούμενη από χθες. Που και που σηκώνεται για 5-10 λεπτά, καθαρίζει την κοιλίτσα της (που έχουν κολλήσει κουτσουλιές από το τόσο καθισιό) και ξανακάθεται. Τρώει με περισσότερη όρεξη (κάνει δειλά βηματάκια ως την ταίστρα με συγκινητική προσοχή στις κινήσεις της) και ήπιε περισσότερο και ασβέστιο και αντιβίωση.

Φτηνά την γλυτώσαμε αυτήν την φορά! Από δω και πέρα πριν να κάνει αυγουλάκια θα της χορηγώ απαραίτητα ασβέστιο. Δεν είναι για άλλη τέτοια ταλαιπωρία!
 
Πολύ ευχάριστα νέα και για σένα και κυρίως για το πουλάκι, περαστικά της!
 
ευχάριστα νέα! Δεν ξέρω αν σου είπε και ο γιατρός αλλά για να μην ξανασυμβεί αυτό να της έχεις πάντα σε ένα μπολάκι σπασμένα όστρακα για περιστέρια και ιχνοστοιχεία που θα βρείς σε pet-shop
 
Ευχαριστώ πολύ για την συμπαράσταση και τον χρόνο που αφιερώσατε όλοι, για εμάς!

Μου είπε μόνο για ασβέστιο να της δίνω. Αυτά τα ζητώ έτσι; Όστρακα για περιστέρια; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μάρκα;
 
Ευχαριστώ πολύ για την συμπαράσταση και τον χρόνο που αφιερώσατε όλοι, για εμάς!

Μου είπε μόνο για ασβέστιο να της δίνω. Αυτά τα ζητώ έτσι; Όστρακα για περιστέρια; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μάρκα;
Ναι τα ζητάς σαν "σπασμένα όστρακα" για περιστέρια οποιασδήποτε μάρκας, υπάρχει και ειδική ταιστρα για να τα έχεις μόνιμα χωρίς να λερώνουν

Στην Θεσσαλονίκη σίγουρα έχει το petstep στην Πολίχνη
 
αν δεν γινουν εργαστηριακες εξετασεις(οι οποιες κοστιζουν) οι γιατροι δυκολα βρισκουν τι φταιει σε τετοιες περιπτωσεις.
βιταμινες δινεις στα περιστερια σου; Αν εχει αυτο που λεει και εδινες τακτικα ισως να μην ειχε συμπτωμα. Αν πινουν πολυ νερο ειναι φυσικο να ναι αραιες οι κουτσουλιες
(επισης σε διαρροια βοηθα η ALMORA)
ελπιζω να παει καλα και να βρεις τι εχει
 
Ωραία! Θ' αρχίσω να τους δίνω και όστρακα! Θα το ψάξω αυτό το petstep!

Σήμερα είμαστε ακόμα καλύτερα! Στέκεται περισσότερο όρθια παρά κάθεται και τρώει σαν τρελή!

Βιταμίνες έδωσα τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο ή μάλλον τέλη Αυγούστου, αν θυμάμαι καλά... Θεώρησα ότι τον χειμώνα δεν θα είχαν και τόσο ανάγκη μιας και δεν ζευγαρώνουν και δεν γεννάνε. Έλα όμως που η περιστερούλα μου θέλει να γίνει απεγνωσμένα... μαμά και γέννησε και τον χειμώνα;! Τώρα ξέρω. Θα τους δίνω συνέχεια.

Για την Almora ξέρω. Μου το είχε πει παλιότερα κάποιος κτηνίατρος... Ευχαριστώ πολύ πάντως!
 
Back
Top