Καλησπέρα Σίσσυ. Αφού έγινε καλά το περιστέρι σου, δεν έχω να σου πω κάτι για την αρρώστια για να σε βοηθήσω.
Θα σου πω κάποια πράγματα για να τα έχεις υπόψη σου.
Κατά αρχάς ξεκινάς με ''γκολ από τα αποδυτήρια''.
Η μια θηλυκιά είχε κατά πάσα πιθανότητα όπως λες ψευδοπανώλη, η άλλη καταρροή, αυτή που μιλάμε την βρήκες εξαντλημένη στο μπαλκόνι σου.
Και αυτή ήταν άρρωστη αφού δεν είχε κουράγιο να βρει το κουμάσι της.
Ότι αρρώστιες είχαν οι θηλυκές κατά πάσα πιθανότητα πέρασαν στον αρσενικό, αλλά επειδή τα αρσενικά έχουν κατά βάση δυνατό ανοσοποιιτικό άντεξε.
Κάθε φορά που ένα θηλυκό περιστέρι γεννάει αυγά το ανοσοποιιτικό του πέφτει. (Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν και τα παιδιά που ασχολούνται και με καναρίνια, παπαγαλάκια κλπ.). Αυτές οι ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες για τα θηλυκά, για να κολλήσουν κάποια αρρώστια.
Σκέψου η περιστέρα να κάνει όλο τον χρόνο αυγά.
Είπες ότι μια περιστέρα έσπασε το πόδι της, από μικρό ύψος.
Έλλειψη ασβεστίου, από της πολλές γέννες κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς να τους δίνεις ασβέστιο.
Χρειάζεται να τους έχεις σε καθημερινή βάση, σε ξεχωριστή ταίστρα, ιχνοστοιχεία μαζί με πετραδάκια και κοχύλια.
Μπορείς να τους φτιάχνεις πυκνά συχνά τσάι με βότανα. Αν μπορείς να βρεις ρίγανη,θυμάρι βασιλικό, δεντρολίβανο είναι αρκετά. Οι ποσότητες τώρα, βάλε περισσότερο ρίγανη, ας πούμε 2-1-1-1 και ανακάτεψέτα.
Θα βάλεις το νερό να βράσει, μόλις πάρει βράση ρίχνεις μια κουταλιά της σούπας σε 1 λίτρο νερό ή μια κουταλιά του γλυκού σε ποσότητα νερού για μια κούπα, το κατεβάζεις από την φωτιά και το αφήνεις 15 λεπτά με σκεπασμένο το σκεύος.
Στα 15 λεπτά σουρώνεις αφήνεις να κρυώσει, βάζεις λίγο μέλι και τους το δίνεις.
Μπορείς να τους βάζεις μηλόξυδο στο νερό, κρατάει το PH του νερού και του στομάχου χαμηλά και δεν αφήνει να αναπτυχθούν ''κακά'' βακτήρια, ενώ αντίθετα βοηθάει τα ''καλά'' Δοσολογία 10 ml στο lt.
Προσπάθησε να βρεις απαστερίωτο, αφιλτράριστο μηλόξυδο. Το αφιλτράριστο θα το καταλάβεις γιατί θα είναι θολό και θα έχει κατακάθια, το απαστερίωτο πρέπει να το γράφει.
Με προσοχή μόνο κατά την ωοτοκία γιατί τραβάει ασβέστιο από τον οργανισμό του πουλιού.
Μπορείς να τους δίνεις προβιοτικά, για να βοηθήσεις τα καλά βακτήρια του οργανισμού, στην ''πάλη'' με τα κακά.
Ένα ακόμα λάθος που κάνεις, λες ότι τα βάζεις στο μπάνιο, μέγα λάθος, τα πουλιά υποφέρουν από την υγρασία, ιδιαίτερα το αναπνευστικό τους.
Και αν έχουν και κάποια αρρώστια επιδεινώνεται.
Αν είναι υγιεί καλύτερα στο μπαλκόνι με κρύο, παρά στο μπάνιο με ζέστη και υγρασία.
Τα άρρωστα σε ξηρό μέρος με κάποια θερμοκρασία, αν έχουν διάρροια ηλεκτρολύτες πρώτα από όλα και μετά ψάχνουμε τι έχουν.
Η εφημερίδα δεν φταίει αρκεί να μην κρατάει υγρασία και όλο το κλουβί να μην έχει υγρασία.
https://www.facebook.com/basilhs.tsertsenes.7
Ότι χρειαστείς από περιστέρια και όχι μόνο, μπορείς να πας από εκεί και να σου εξηγήσει πολλά πράγματα γιατί είναι και ο ίδιος περιστεράς.
Υ. Γ. Αν μπορείς να τους φτιάξεις μια μόνιμη μικρή φωλιά στο μπαλκόνι, προστατευμένη από τον αέρα αλλά να την βλέπει ο ήλιος όσο πιο πολλή γίνεται θα είναι το καλύτερο, για να δεις και συ περιστεράκια.