Ασθένειες Καναρίνι με ανορθωμένο πτέρωμα και "καρίνα"

Η εντοπισμενη αυτη πτερορροια στην περιο χη της κεφαλης μπορει να οφειλετε σε ξηροτητα και υψηλη θερμοκρασια στο χωρο που βρισκετε το πτηνο σε αβιταμινωση Α σε εξωπαρασιτα ακαρεα μυκητες και ορμονικες διαταραχες.
Σαν θεραπεια ακολουθησε τα παρακατω
1.χορηγηση Α και ζωικη πρωτεινη
2. Απολυμανση του κλουβιου και των εξαρτηματων αυτου
3.χορηγηση Pulmosan μια σταγονα και επαναληψη μετα απο7-8 ημερες
4. Τοπικη επαλειψει της πασχουσας περιοχης με ιωδιουχο γλυκερινη 1/6
5.χορηγηση στο ποσιμο νερο βαμματος ιωδιου για 15 ημερες
6. Εκθεση του πτηνου στο ηλιο καθημερινα και λουτρο μερα παρα μερα
7.χορηγηση ενος αντιμηκιτιακου φαρμακου (στην περιπτωση που δεν υπαρξει βελτιωση μετα παραπανω μετρα)
 
Ευχαριστώ Απόστολε για την απάντησή σου.
Ήδη έχω δώσει πουλμοσάν πριν 14 ημέρες και επανάληψη σήμερα. Από την προηγούμενη εβδομάδα του δίνω βιταμίνη Α της bogena και επειδή δεν είναι υδατοδιαλυτή τη βάζω στο αυγό που δίνω (1σταγόνα/4 ημέρες). Στο νερό βάζω βιταμίνες για πτερόροια.

Τώρα ιωδιούχος γλυκερίνη 1/6 είναι ανάμιξη γλυκερίνης 6 σταγόνες με μπεταντίν 1 σταγόνα;
Βάμα ιωδίου πόσες σταγόνες; Στο κλουβί έχω βάλει κ΄άμμο της bogena που έχει ιώδιο. Να του δώσω έξτρα;
Άμεση έκθεση στον ήλιο; Ήδη είναι έξω καθημερινά και μπάνιο κάθε μέρα κ΄3 φορές/εβδομάδα bio bad
Κάποιος μου είπε να βάλω πεπανθόλ για ανάπλαση δέρματος. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Ευχαριστώ και συγνώμη αν κούρασα με τις απανωτές απορίες
 
Σε συνέχεια του ερωτήματος βάζω και σημερινή φωτό (τα χρώματα τα έχω ανοίξει για να είναι εμφανής η περιοχή). Μετά το πουλμοσάν και αφού το έβαλα στο κλουβί στα φτερά στο κεφάλι είδα άσπρα σημαδάκια, μάλον ψείρα. Να ψεκάσω αύριο το πουλί με κεβιτρεν;
 
οι ψειρες ειναι μαυρες αλλα για καλο η για κακο ψεκασε το με κενι τρεν και κανε ενα καλο καθαρισμο στο κλουβι και θελω να πω και κατι αλλο ειναι πολυ ομορφο καναρινι εχει ωραια χρωματα. 😉
 
Άρη ευχαριστώ πολύ. Θα ψεκάσω αύριο και το κλουβί το καθάρισα με ντετολ την Τετάρτη. Άρα τα άσπρα είναι το προστατευτικό από τα νέα φτερά που βγαίνουν. Είδωμεν.
 
Η χορηγηση ιωδιου στο ποσιμο νερο
4 σταγονες βαμμα ιωδιου στα 100ml νερου για 1 εβδομαδα
2 σταγονες βαμμα ιωδιου στα 100ml νερου για την 2η εβδομαδα
τελος θεραπειας
 
Στα πλαίσια της αμοιβαιότητας και της συναδελφικότητας επαναφέρω το θέμα για να ενημερώσω για την πορεία του πτηνού και την αντιμετώπιση της νέας αρρώστειας. Τελικά αγόρασα όχι ένα απλό καναρίνι, αλλά ένα καναρίνι με την παθολογία των πτηνών σε... Τόμους.

Το καναρινάκι επισκέφτηκε πτηνίατρο ο οποίος υποψιάστηκε μυκητίση. Με λαβίδα πήρε δείγμα φτερού από την περιοχή του λαιμού όπου υπήρχε αραίωση και το τοποθέτησε σε μία φιάλη αποστειρωμένη η οποία είχε υλικό που βοηθά στην ανάτυξη του μύκητα (αν υπάρχει). Προληπτικά μου είπε να καθαρίζω το κλουβί με μπενταντίν ή χλωρίνη και όχι ντετολ το οποίο δεν καλύπτει τους μύκητες (ενοείται πατήθρες, ποτήστρες κτλ) ΚΑΙ απομόνωση του πουλιού. Μετά από 15 ημέρες βγήκε η απάντηση οτι ήταν ισχυρός μύκητα (είδα το φιαλίδιο όπου από 1 φτεράκι είχε αναπτυχθείς ένας μήκητας σε μέγεθος νομίσματος ευρώ).

Όπως είχε πει ο Απόστολος σαν αγωγή μου πρότεινε:
* Μη χορήγηση οποαδήποτε αντιβίωσης για κανένα λόγο.
*Χορήγηση στο νερό πολυβιταμινών για στήριξη του πτηνού.
*Καθημερινή καθαριότητα του κλουβιού με απολυμαντικό (όχι ντετολ).
* Καθημερινή επάληψη του πτηνού με διάλυμα μπεταντίν/γλυκερίνης σε αναλογία 1/6 και αλοιφής Lamisil αντιμυκητιακής για ανθρώπους και όχι η τζελ. Οι επάληψη γινόταν 1 φορά την ημέρα με ένα φάρμακο για 10 ημέρες. (5 φορές ιώδιο + 5 φορές lamisil). Ενώ να προσθέσω ότι τη 2η μέρα κατά λάθος (δεν το είχα διευκρινήσει ακόμη) εφάρμοσα στο πτηνό ιωδιούχο διάλυμα το πρωϊ και αλοιφή το βράδυ. Από τιε επόμενες ημέρες ακολούθησα τη συνταγή του ιατρού. Την επάληψη την έκανα, αφού είχα καθαρίσει το κλουβί καλά με μπεταντίν (scrable =σαπούνι), με μπατονέτα προσέχωντας να μη ξεχάσω περιοχή ή φτερό (χρόνος εφαρμογής στο πουλί περίπου 15 λετπά).
Μετά τις 10 ημέρες άφησα το πουλί ήσηχο και σα να μην έφταναν όλα αυτά μπήκε σε φάση πτερόροιας.
Αρχές Σεπ επισκέφτηκα πάλι το ιατρό ο οποίος μου είπε ότι είναι καλά το πουλί και ότι θέλει προσοχή γιατί ο οργανισμός είναι επιρεπής σε κρυώματα κτλ.
Μέχρι σήμερα ( μη το ματιάσω) όλα πάνε καλά, το πουλί έχει αρχίσει να ξεπερνά τη φυσιολογική πτερόροια (βρίσκω μικρά φτεράκια 5-6 στις 5 ημέρες στο κλουβί, ενώ στο κεφάλι ακόμη βγάζει καινούργια).
Το αρνητικό στην όλη διαδικασία είναι ότι από τον Ιουλ μέχρι και σήμερα δεν έχει κελαϊδήσει καθόλου και σε ερώτησή μου η ιατρός είπε υπομονή μέχρι να συνέλθει. Επιπλέον εγινε πολύ επιθετικό, με αποτέλεσμα όταν βάζω χέρι στο κλουβί να κατεβάζει φτερά και να τσιμπά το χέρι. Αυτό το αντιμετώπισα προσωρινά κρατώντας ένα μήλο στο χέρι ώστε να τσιμπά αυτό αντί το χέρι.
Εδώ θα ήθελα να αναφέρω 2 σημαντικές πληροφορίες:
1. Το πτηνό αρρώστησε με μυκητιαση των φτερών επειδή η συνεχόμενη χορήγηση αντιβοίωσης εξασθένησε τον οργανισμό με αποτέλεσμα ο μύκητας που υπάρχει στο περιβάλον να βρει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.
2. Από βιβλιογραφία ( και η πτηνίατρος) προτείνουν θανάτωση πτηνών που υπάρχουν σε εκτροφές κ΄που ασθενούν από μυκητήαση, καθώς είναι πολύ ανθεκτική και επικίνδυνη να μεταδωθεί στα άλλα πτηνά ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ανάλογα του οργανισμού ( ξέχασα να αναφέρω ότι το καναρινάκι το έπιανα πάντα με γάντια 1 χρήσης όλη την περίοδο, ενώ έπλενα με σαπούνι τα χέρια μου κάθε φορά). Επιπλέον ο μύλητας στο πουλί που έχω υπάρχει και θα υπάρχει και σε περίπτωση εξασθένησης του οργανισμού θα επανεμφανιστεί. Για πλήρη ίαση μπορούμε να μιλάμε μετά την επερχόμενη Άνοιξη και εφόσον δεν επανεμφανιστεί.

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν κελαϊδά ακόμη.

Βάζω συνημμένα φωτό του πριν κ΄μετά
 

Συνημμένα

  • 12-07-08_1418.webp
    12-07-08_1418.webp
    6,8 KB · Προβολές: 87
  • 12-07-08_1420.webp
    12-07-08_1420.webp
    3,1 KB · Προβολές: 96
  • 12-07-08_1421.webp
    12-07-08_1421.webp
    6,1 KB · Προβολές: 95
  • 11-09-08_1954.webp
    11-09-08_1954.webp
    7,8 KB · Προβολές: 100
  • 11-09-08_1955.webp
    11-09-08_1955.webp
    7,4 KB · Προβολές: 105
Κώστα σε ευχαριστούμε για την εποικοδομητική ενημέρωση.
Πράγματι είναι πολύ σημαντικά όλα όσα αναφέρεις.
Συγχαρητήρια σε εσένα για την φροντίδα που το πρόσφερες αλλά και στην γιατρό που το ανέλαβε. Νομίζω πως αξίζει το κόπο να αναφερθεί το όνομά της στην συγκεκριμένη κατηγορία (αν δεν υπάρχει ήδη)

Τώρα σχετικά με το κελάηδημα, έχεις εξακριβώσει οτι είναι αρσενικό; Μηπως να έδινες μια πιστωση χρόνου στο πουλάκι μετά την ταλαιπωρία που υπέστη με την υγεία του;:)
Μετά απο την τόση αγάπη και φροντίδα που του πρόσφερες πιστεύω οτι συντομα θα σε επιβραβεύσει!
 
Αυτο που εκανες ειναι αξιο θαυμασμου! Μπραβο σου!

Συγχαρητηρια Κωστα!
 
Χαράς το κουράγιο σου πολύ εντυπωσιακή προσπάθεια με εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα, όσο για το πουλάκι υποθέτω ότι με τον καιρό θα επανέλθει ξανά στα φυσιολογικά επίπεδα.
Αν δεν σου κάνει κόπο μου στέλνεις με pm τα στοιχεία της γιατρού για πιθανή μελλοντική χρήση.

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Φιλικά Νίκος
 
Απο την στιγμη που τωρα ολοκληρωνει την φαση της πτερορροιας... Νομιζω ειναι φυσιολογικο να μην κελαιδα ακομη.Ωστοσο σκεψου και ποσο δυσκολα περασε ολο αυτο το διαστημα. Δωστου χρονο να ηρεμισει... Να συνελθει εντελως. Και σιγουρα θα τον ακουσεις παλι να κελαιδα.
(ενα μεγαλο μπραβο για οτι εκανες γιαυτο)!
 
Back
Top