Στα πλαίσια της αμοιβαιότητας και της συναδελφικότητας επαναφέρω το θέμα για να ενημερώσω για την πορεία του πτηνού και την αντιμετώπιση της νέας αρρώστειας. Τελικά αγόρασα όχι ένα απλό καναρίνι, αλλά ένα καναρίνι με την παθολογία των πτηνών σε... Τόμους.
Το καναρινάκι επισκέφτηκε πτηνίατρο ο οποίος υποψιάστηκε μυκητίση. Με λαβίδα πήρε δείγμα φτερού από την περιοχή του λαιμού όπου υπήρχε αραίωση και το τοποθέτησε σε μία φιάλη αποστειρωμένη η οποία είχε υλικό που βοηθά στην ανάτυξη του μύκητα (αν υπάρχει). Προληπτικά μου είπε να καθαρίζω το κλουβί με μπενταντίν ή χλωρίνη και όχι ντετολ το οποίο δεν καλύπτει τους μύκητες (ενοείται πατήθρες, ποτήστρες κτλ) ΚΑΙ απομόνωση του πουλιού. Μετά από 15 ημέρες βγήκε η απάντηση οτι ήταν ισχυρός μύκητα (είδα το φιαλίδιο όπου από 1 φτεράκι είχε αναπτυχθείς ένας μήκητας σε μέγεθος νομίσματος ευρώ).
Όπως είχε πει ο Απόστολος σαν αγωγή μου πρότεινε:
* Μη χορήγηση οποαδήποτε αντιβίωσης για κανένα λόγο.
*Χορήγηση στο νερό πολυβιταμινών για στήριξη του πτηνού.
*Καθημερινή καθαριότητα του κλουβιού με απολυμαντικό (όχι ντετολ).
* Καθημερινή επάληψη του πτηνού με διάλυμα μπεταντίν/γλυκερίνης σε αναλογία 1/6 και αλοιφής Lamisil αντιμυκητιακής για ανθρώπους και όχι η τζελ. Οι επάληψη γινόταν 1 φορά την ημέρα με ένα φάρμακο για 10 ημέρες. (5 φορές ιώδιο + 5 φορές lamisil). Ενώ να προσθέσω ότι τη 2η μέρα κατά λάθος (δεν το είχα διευκρινήσει ακόμη) εφάρμοσα στο πτηνό ιωδιούχο διάλυμα το πρωϊ και αλοιφή το βράδυ. Από τιε επόμενες ημέρες ακολούθησα τη συνταγή του ιατρού. Την επάληψη την έκανα, αφού είχα καθαρίσει το κλουβί καλά με μπεταντίν (scrable =σαπούνι), με μπατονέτα προσέχωντας να μη ξεχάσω περιοχή ή φτερό (χρόνος εφαρμογής στο πουλί περίπου 15 λετπά).
Μετά τις 10 ημέρες άφησα το πουλί ήσηχο και σα να μην έφταναν όλα αυτά μπήκε σε φάση πτερόροιας.
Αρχές Σεπ επισκέφτηκα πάλι το ιατρό ο οποίος μου είπε ότι είναι καλά το πουλί και ότι θέλει προσοχή γιατί ο οργανισμός είναι επιρεπής σε κρυώματα κτλ.
Μέχρι σήμερα ( μη το ματιάσω) όλα πάνε καλά, το πουλί έχει αρχίσει να ξεπερνά τη φυσιολογική πτερόροια (βρίσκω μικρά φτεράκια 5-6 στις 5 ημέρες στο κλουβί, ενώ στο κεφάλι ακόμη βγάζει καινούργια).
Το αρνητικό στην όλη διαδικασία είναι ότι από τον Ιουλ μέχρι και σήμερα δεν έχει κελαϊδήσει καθόλου και σε ερώτησή μου η ιατρός είπε υπομονή μέχρι να συνέλθει. Επιπλέον εγινε πολύ επιθετικό, με αποτέλεσμα όταν βάζω χέρι στο κλουβί να κατεβάζει φτερά και να τσιμπά το χέρι. Αυτό το αντιμετώπισα προσωρινά κρατώντας ένα μήλο στο χέρι ώστε να τσιμπά αυτό αντί το χέρι.
Εδώ θα ήθελα να αναφέρω 2 σημαντικές πληροφορίες:
1. Το πτηνό αρρώστησε με μυκητιαση των φτερών επειδή η συνεχόμενη χορήγηση αντιβοίωσης εξασθένησε τον οργανισμό με αποτέλεσμα ο μύκητας που υπάρχει στο περιβάλον να βρει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.
2. Από βιβλιογραφία ( και η πτηνίατρος) προτείνουν θανάτωση πτηνών που υπάρχουν σε εκτροφές κ΄που ασθενούν από μυκητήαση, καθώς είναι πολύ ανθεκτική και επικίνδυνη να μεταδωθεί στα άλλα πτηνά ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ανάλογα του οργανισμού ( ξέχασα να αναφέρω ότι το καναρινάκι το έπιανα πάντα με γάντια 1 χρήσης όλη την περίοδο, ενώ έπλενα με σαπούνι τα χέρια μου κάθε φορά). Επιπλέον ο μύλητας στο πουλί που έχω υπάρχει και θα υπάρχει και σε περίπτωση εξασθένησης του οργανισμού θα επανεμφανιστεί. Για πλήρη ίαση μπορούμε να μιλάμε μετά την επερχόμενη Άνοιξη και εφόσον δεν επανεμφανιστεί.
Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν κελαϊδά ακόμη.
Βάζω συνημμένα φωτό του πριν κ΄μετά