Ασθένειες Κύστη σε καναρίνι gloster

George Kouth

PB Member
Εγγραφή
8 Μαϊ 2016
Μηνύματα
1.370
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Άσχημα νέα παιδιά! Η Ηρώ, το θηλυκό μου gloster consort, τον τελευταίο καιρό περνούσε πτερόρροια, μάλιστα ρίχνει ακόμα δύο-τρία πουπουλάκια. Το θέμα είναι ότι η ουρά της, αφότου έπεσε, αργούσε να βγει. Εγώ μέχρι σήμερα δεν υποπτεύθηκα κάτι και περίμενα μέχρι να βγει. Σήμερα όμως αποφάσισα να την πιάσω και να δω γιατί τόσο καιρό η ουρά της είναι κάπως έτσι:
rsz_22070490_1757335397894162_763165063_o.webp
Αφού κοιτάω καλύτερα την ουρά, βλέπω αυτό:
rsz_22054563_1757335394560829_1574997591_n.webp
rsz_122068888_1757336967894005_1137367782_o.webp
Το πουλάκι όπως προανέφερα είναι θηλυκό, 1,5 χρονών περίπου, δεν έχει κάποια παράξενη συμπεριφορά, τρώει, πίνει, πετάει, όλα φυσιολογικά, και αυτό είναι και που με δυσκόλεψε να την βρω νωρίτερα. Το θέμα είναι ότι επειδή δεν την βρήκα πιο νωρίς έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και χάνω κάθε ελπίδα. Όποια πληροφορία σας περί το τι μπορώ να κάνω ή εάν γνωρίζετε κάποιον καλό κτηνίατρο στην Θεσσαλονίκη που να μπορέσει να το αναλάβει θα είναι υπερχρήσιμη!
 
Αν δεν μπορείς να έχεις ειδική φροντίδα για το πουλί... Φοβάμαι πως θα πρέπει να ενεργήσεις μόνος σου.
Ρίξε μια ματιά εδώ μήπως και βρεις κάποιο κτηνίατρο https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
Διαφορετικά...
Οπλίσου με κάθε είδους δύναμη και αφού σκεφτείς κάθε κίνηση.. Ξεκίνα.
Μεγάλη προσοχή στον ουροπήγιο αδένα.

Με ένα αιχμηρό αντικείμενο που πρώτα το έχεις απολυμάνει πιέζεις και τραβάς προς τα έξω αυτόν τον όγκο από το σημείο που είναι πιο λευκός - κίτρινος.
Σχετικά εύκολα θα απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος αναίμακτα για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Στο δεύτερο μέρος καθαρισμού θα απομακρύνεις καλά και τα υπολείμματα.
Βουτάς μια μπατονέτα σε υγρό αντισηπτικό (betadine) και καθαρίζεις όλη την περιοχή.
Μερικές μέρες αργότερα 7-10 επανέρχεσαι για νέο έλεγχο γιατί εξαιρετικά σπάνια καθαρίζονται όλα τα υπολείμματα από ερασιτέχνες.
Θα περιμένουμε αναλυτικό "φωτο-ρεπορτάζ" για να έχουμε εικόνα για μας και για τους μελλοντικούς αναγνώστες μας...
Θα πρέπει να ενισχύσεις τη διατροφή του με ιχνοστοιχεία ... ώστε στο μέλλον να αποφύγεις τέτοια φαινόμενα.
 
Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τις απαντήσεις σας! Λέω να ψάξω να βρω κτηνίατρο και εάν δεν τα καταφέρω τότε μόνο να ενεργήσω από μόνος μου.
Να την πας στον Σαντοριναιο στην ανάληψη... Κοντα δεν εισαι νομιζω; Εχει αναλαβει καναρινια με κυστες... Ειναι πολυ καλος...
20€παιρνει την επίσκεψη..
Εύα μπορείς να μου δώσεις κάποιες πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, οδό, κάτι;
 
Γιώργο πώς πήγε; Όλα καλά; Μήπως σου είπε και τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναβγάλει κύστη; Ποια αιτιολογία σου έδωσε για την κύστη;
 
Λοιπόν, επισκεφθήκαμε τον γιατρό και όλα πήγαν μια χαρά. Στην αρχή "σκάλωσε" λίγο που την είδε έτσι μεγάλη, αλλά την Την αφαίρεσε τελικά κανονικά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Την έβγαλε κανονικά από τη ρίζα και ίσα ίσα που μάτωσε λίγο στο τέλος το ξεχειλωμένο δέρμα. Μου έδωσε μια αντιβίωση, την Augmentin άμα το γράφω σωστά και μου είπε να βάζω 0,2ml στα 100ml νερού (μια εκατοστάρα ποτίστρα) για 5 μέρες. Στην εβδομάδα επάνω θα την πάω για επανεξέταση για να δει την κατάσταση της και για να δει μήπως χρειαστεί να βάλει ράμμα ώστε να αφαιρέσει το δέρμα που περισσεύει. Δεν μου είπε κάτι για την πληγή, εάν θα χρειαστεί προληπτικά να βάλω λίγο betadin ή κάτι τέτοιο και σας ρωτάω τώρα; Να το κάνω; Να την πιάσω καθόλου μέσα στην εβδομάδα να της βάλω λίγο betadin καλού κακού για να μην μολυνθεί ή να το αφήσω έτσι μόνο με την αντιβίωση;
 
Δεν μου είπε κάτι για την πληγή, εάν θα χρειαστεί προληπτικά να βάλω λίγο betadin ή κάτι τέτοιο και σας ρωτάω τώρα; Να το κάνω; Να την πιάσω καθόλου μέσα στην εβδομάδα να της βάλω λίγο betadin καλού κακού για να μην μολυνθεί ή να το αφήσω έτσι μόνο με την αντιβίωση;
Περαστικά!
Εφόσον δεν σου είπε ο γιατρός, πιστεύω πως καλύπτεται από την αντιβίωση και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείς το πουλάκι με πιασίματα. Τοπική αντισηψία κάνουμε όταν θέλουμε να αποφύγουμε τοπικές επιμολύνσεις. Καλύπτεται από το φάρμακο.
Τα 0,2 ml ξέρεις να τα υπολογίσεις; Είναι το 20 σε μικρούτσικη σύριγγα ινσουλίνης.
 
Να την πιάσω καθόλου μέσα στην εβδομάδα να της βάλω λίγο betadin καλού κακού για να μην μολυνθεί ή να το αφήσω έτσι μόνο με την αντιβίωση;
Αν μπορέσεις πάρε τηλ. τον γιατρό και ρώτησε σχετικά.
Ευοίωνα τα νέα σας.
 
Περαστικά!
Εφόσον δεν σου είπε ο γιατρός, πιστεύω πως καλύπτεται από την αντιβίωση και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείς το πουλάκι με πιασίματα. Τοπική αντισηψία κάνουμε όταν θέλουμε να αποφύγουμε τοπικές επιμολύνσεις. Καλύπτεται από το φάρμακο.
Τα 0,2 ml ξέρεις να τα υπολογίσεις; Είναι το 20 σε μικρούτσικη σύριγγα ινσουλίνης.
Μάλιστα, άρα θα την αφήσω όπως έχει, να την καλύψει η αντιβίωση. Την ποσότητα ναι ξέρω να την υπολογίζω, πήρα σύριγγα ινσουλίνης του 1ml και έχει πάνω την ένδειξη 0.2ml.
Αν μπορέσεις πάρε τηλ. τον γιατρό και ρώτησε σχετικά.
Ευοίωνα τα νέα σας.
Τον ρώτησα και εκεί και μου είπε πως δεν χρειάζεται.
 
Δύσκολα τα πράγματα για το πουλάκι. Εξαιρετικά μαλακόπτερο.
Το βασικό πρόβλημα είναι οτι η επέμβαση πέραν απο τις κύστες έγινε αφορμή (όπως συμβαίνει πάντα) να αφαιρεθούν και κάποια γειτονικά πούπουλα. Γι' αυτό πρέπει να γίνεται λεπτομερής έλεγχος κάθε εβδομάδα ή το αργότερο κάθε 10 μέρες για πιθανές νέες κύστες στην γύρο περιοχή.
 
Έκανες αυτό που έπρεπε τώρα δεν ξέρω πιό θα είναι το μέλλον για αυτό το καναρίνι. Δυστυχώς τα γκλοστερ είναι μία από τις ράτσες που είναι ευαίσθητες σε αυτόν το τομέα λόγο που τα περισσότερα πουλιά είναι μαλακοπτερα, τα έντονα ελάχιστα, θέλουν μεγάλη προσοχή στο ζευγάρωμα καλή επιλογή,ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες να μην παρουσιάσουν και στο μέλλον τέτοια περιστατικά συν την επιλογή χαρακτηριστικών καταλαβενεις τη δυσκολία που υπάρχει!
Κάνε ότι σου είπε ο γιατρός παρακολουθα και συ το πουλάκι και ελπίζω να πάει καλά αν και το σημείο που το έβγαλε είναι δύσκολο!
 
Καταλαβαίνω ότι μπορεί να βγάλει και άλλες και αυτό είναι που με προβληματίζει. Φυσικά θα το προσέχω σαν τα μάτια μου από εδώ και πέρα και θα το παρακολουθώ συνέχεια Μήπως βγάλει και κάποια άλλη. Σε αναπαραγωγή λογικά δεν θα μπει γιατί οι απόγονοι του, μιας και το αρσενικό είναι μαλακόπτερο θα βασανιατούν ακόμα πιο πολύ με κύστες.
 
Πάντως βρε Γιώργο, τώρα που έχει περάσει λίγος χρόνος, έχω να σου δηλώσω ότι ναι - μεν αυτά συμβαίνουν, αλλά και ότι ο εκτροφέας που σου τα έδωσε έχει τεράστια ευθύνη, Ταλαιπωρείσαι εσύ, και κυρίως το πουλάκι γιατί δεν συνέβη ένα τυχαίο γεγονός, αλλά κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
 
Πάντως βρε Γιώργο, τώρα που έχει περάσει λίγος χρόνος, έχω να σου δηλώσω ότι ναι - μεν αυτά συμβαίνουν, αλλά και ότι ο εκτροφέας που σου τα έδωσε έχει τεράστια ευθύνη, Ταλαιπωρείσαι εσύ, και κυρίως το πουλάκι γιατί δεν συνέβη ένα τυχαίο γεγονός, αλλά κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Γιάννη εν μέρει έχεις δίκιο, δεν ξέρω κατά πόσο ο εκτρωφεας ενημέρωσε το Γιώργο σχετικά με την ιδιαιτερότητα τής συγκεκριμένης ράτσας, κλλά όπως έγραψα και ποιό πάνω αυτά είναι αναμενόμενα και τα καλά πτερωματα τα βρίσκεις αλλά σε πολύ υψηλές τιμές!
 
Εξαιρετικά μαλακόπτερο.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα προκύπτει μόνο όταν και τα δύο πουλιά στο ζευγάρι είναι χιόνέ ή μπορεί να βγει και από τον ενδεδειγμένο συνδυασμό έντονου/χιονέ;
 
Back
Top